Saturday, December 18, 2021

Takuuvarma musta joulu

Yksi asia on kirkossa kuulutettu ja se on takuuvarma musta joulu. Ei se kuitenkaan ihmisiä estä haaveilemasta valkeasta joulusta ja koristamasta pihamaita hyisillä hahmoilla. Se on oikeastaan aika liikuttavaa. Eilen perjantaina oli 23 C astetta lämmintä ja moni valitsi shortsit asukseen. Miten joulukuusikin onnistuu näyttämään jotenkin hompsuiselta, kun ei ole lunta. Tämä kuusi on yhden eskarin pihalla. Lapset toivat kukin yhden koristeen ja ripustivat oksille. Mä tykkään keräillä simpukankuoria, mutta en oikein keksi niille käyttöä. Koskaan ei ole tullut mieleen, että askartelisin joulupukin. 
Kaikki ankanpoikaset ovat jälleen kotona. Hain tyttären eilen illalla lentokentältä. Felix-koira on innoissaan, kun on taas enemmän vartioitavia. Mun vähän karu onni on jatkunut edelleen. Joulukuu olisi kiva tehdä töitä, mutta loppui lyhyeen kuin kananlento. Tuli koronaepäily (onneksi ei niin, että mä olisin ollut tartuntaketjussa) ja karanteenia hoitolapsille ja mulle pari viikkoa ylimääräistä lomaa. Palkatonta tottakai. Vähän harmittaa, sillä joulukuu on tunnetusti kulurakenteiltaan raskaanpuoleinen. Toisaalta tärkeintä on, että kukaan ei sairastu ja toistaiseksi näyttää siltä, että on selvitty säikähdyksellä. Tälläkin tapauksella oli hopeareunus: pieni eskarilainen ei ollut eilen koulussa, kun tuli lock down ja lapset eivät päässeet kotiin. Alueella oli manhunt (eli joku heilui lähiympäristössä aseistautuneena) ja katsottiin turvallisimmaksi pitää lapset koulun sisällä koulupäivän päätyttyä. Muistin, että mulla oli tapana antaa lasten itse päättää menevätkö kouluun viimeisinä päivinä ennen lomien alkua tai ennen tai jälkeen prom. Ne ovat tunnetusti vähän hulluja päiviä. Olen myös ihan hirveän pahoillani, että nykylapsilla ei ole samanlaista oikeutta turvalliseen lapsuuteen kuin itselläni oli. Ei jatkuva pelko ja ahdistus voi olla jättämättä jälkiä. Lapsuudessani oli aina jouluisin lunta ja koulussa tarvitsi pelätä enimmäkseen omaa osaamattomuuttaan jos vastausvuoro sattui omalle kohdalle. 

Jouluun kierrätetyt kurpitsat Halloweeniltä ja Kiitospäivältä ovat hauska idea.Kotiutuneilla ankanpoikasilla on aika hyvä meininki. Äidin on todettu käyneen taas pienemmäksi olemukseltaan. Ihmettelen, että kuinka kauan lapset kasvavat? Kieltämättä tuntuu, että kutistun. Naapureilla on upeita jouluvaloja, mikä tietysti ilahduttaa. Mun yksinäinen havuovikranssi ei kerta kaikkiaan täytä stantardeja. Tänä vuonna joulu taitaa asua enimmäkseen sydämessä. Ajattelin seuraavaksi sukkia neuloeassa katsoa elokuvan How The Grinch Stole The Christmas. Siinähän aito joulun vihaaja hiipii ihmisten koteihin ja vohkii joulukoristeet kuusesta alkaen. Lopuksi tietysti Grinch valaistuu ja ymmärtää juhlan perimmäisen tarkoituksen. 

❤:lla Johanna
33 comments:

 1. Kiva kun ankanpoikaset ovat kerääntyneet taas äitinsä helmoihin ja Feliksilläkin hyörinää ympärillä.

  Katselin juuri joulun sääennustetta ja musta joulu on todennäköinen täälläkin, kunnon pakkasen kera tosin. Pieni mahdollisuus näyttäisi aatonaattona ohuen lumiverhon saamiseen. Tuohon meidän puistikkoon voisi levitellä samanlaisia muovilumiukkoja vihreälle nurmikolle ;)

  Osaisikohan sitä joulua enää laittaakaan, leipoa ja valmistaa ruokia. Yhden joulun olen tässä nykyisessä kodissa viettänyt ja se oli ihan kamalan tylsä. Samanlainen musta joulu ja kotona vaan möllötettiin. Silloin vielä jouluna oli kaikki kiinni. Nyt joulua odottaa eri tavalla, kun on nuo pienet tylleröiset. Toivottavasti pysytään terveenä ja saadaan viettää taas joulua yhdessä. Pinkit huopikkaat ovat matkalla, ainakin yksi lahja on hankittu jo :)

  Iloista joulumieltä sinulle!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Musta joulu ja pakkasta on sitten ihan omanlaisensa yhdistelmä. Lumitykillä saisi siinä tapauksessa vissiin jonkinlaisen hangen :)

   Kyllähän jouluun liittyy lasten riemu ja ilo. Ja kutkutus, kun mietitään onko oltu riittävän kilttejä ja tuleekohan joulupukki.Siinä on jotain taianomaista. Ihanaa, kun sinulla on siellä nyt taas ikäänkuin uusi alku koko jouluuun :) Pinkit huopikkaat kuulostavat somilta.

   Ankanpoikaset ovat sikäli mukavia, että laittavat ihan omatoimisesti ruokaakin. Ja leivonta tuntuisi myös innostavan. Felix on ihan elementissään, hyörii ja pyörii. Ja haukkuu.

   Kiitos Sari. Joulumieli alkaa pikkuhiljaa hiipiä. Vielä pitäisi pari lahjasukkaa tosin väkertää.

   Delete
 2. Näyttää olevan pikemminkin vihreä joulu. Illan pimeydessä jouluvalojen loisteessa on samantekevää, onko maassa lunta vai ruohoa. Lumiukkohahmot loistavat valoissa. Tulee ihan mielikuva valkoisesta joulusta - tai ainakin lähes. Iloista joulua sinne teille kaikille.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Totta, aika vihreää tämä on. Ja sekin on totta, että illan pimeydessä valot näyttävät kauniilta. Päivänvalossa kaikki näyttää vähän karulta.

   Kiitos Katriina. Kyllä tästä joulu urkenee, vaikka juuri nyt vaihteeksi sataa.

   Delete
 3. Hauska Felix kun vartioi kaikkia :-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Felix on hyvin ahkera. Myös ruokakupin vartiointi tulee aika ajoin mieleen. Mä olen ainoa, joka ruokakuppia silloin saa lähestyä, muut häädetään pois.

   Delete
 4. Tuollainen pyssymiesten pelkääminen tekee kyllä omat jälkensä lapsiin, kummasti se NRA vain saa jarrutettua lainsäädäntöä. Surullista ja outoa. Hyvä kuitenkin nähdä, ettei se sota joulua vastaan ole vielä tehnyt koristuksista laittomia.😁
  Crinchistä on näkynyt kommenttia, etteihän se itse asias joulua vihannut, vaan ihmisiä. Mikä on paljon ymmärrettävämpää.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mun on edes vaikea kuvitella miltä tuntuu, kun pitää mennä paikkaan, jossa pitää pelätä joka päivä henkensä puolesta. Stressi on ihan valtava. Ei ole ihme, että kotikoulu on suosittu vaihtoehto.

   NRA failasi konkurssihakemuksen, mutta sitä ei hyväksytty. Yhdistys on vaikeuksissa. Valtaosa amerikkalaisista haluaisi aselakeihin muutoksia, mutta en tiedä paljonko se auttaisi. Aseita on niin paljon jo olemassa.

   Gringet ja scrooget ovat hurjia hahmoja. Vihaavat ihmisiä ja sitä, että muilla on iloa ja juhlaa. Kahmivat kaiken irti lähtevän itselleen ja tekevät kaikkensa tehdäkseen muiden elämästä ankean. Roope Ankka on sitten oma lukunsa.

   Delete
  2. Pitäähän auton ajamisestakin käydä koulutuksessa ja olla ajokortti - se on hyvä alku. Ja kunhan takavarikoidut laittomat aseet kierrätetään raaka-aineiksi, niin vähitellen homma etenee. Vuosiahan se totta kai vie, mutta ellei aloita, niin ei se hoidu koskaan. Onneksi nuoret kannattaa demokraatteja enemmän, eli aikaa myöten homman pitäis helpottua ku sukupolvet vaihtuu.

   Delete
  3. Totta. Mä vaan olen aika skeptinen. Aseita on niin paljon. Ja sellaiset perusasiat kuin aseen säilyttäminen turvallisesti ovat ihan hunningolla.

   Meidän osavaltio todettiin tänä vuonna Princetonin tutkimuksessa pahiten manipuloiduksu osavaltioksi mitä tulee vaalikarttojen piirtämiseen ns. gerrymandering. Vaikka olisi paljon demokraatteja äänestämässä, niin vaalipiirit ovat sellaisia, että republikaanit menevät vaaleissa läpi. Se on ihan huutava vääryys ja demokratia on kaukana.

   Delete
  4. Joo tuosta gerrymanderingista onkin ollut juttua ja tiesin nimen tulevan jostain tyypistä, mutta olikin informatiivinen tuo wiki: https://en.wikipedia.org/wiki/Gerrymandering Ne jotka pysyy vallas sen ansiosta ei tosiaankaan halua sitä oikeudenmukaistaa. Onkohan mitään toivoa jos demokraatit sais liittovaltiotasolla jotain lakia tosta? Tosin siä on ne rebublikaanien korkeimman oikeuden tuomarit viimeisen sanan sanomas, niin ehkä sekin tökkää siihen. Huono tilanne tosiaan.

   Delete
 5. Onhan nuo koristeet vähän kornin näköisiä tähän suomalaiseen silmään. Vaikka ei tälläkään lunta näy, pimeää vain. Onneksi koristeetkin ovat vain valoja. Ja valkoisia sellaisia ilmaan mitään väri-ilotteua.
  Eikä mikään ole niin kuin ennen. Välillä tuntuu, että tulee turhaankin pidettyä vanhoja aikoja parempina, mutta tavalliseen lapsuuteen ei kyllä pelko kuulunut.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Me amerikkalaiset ollaan vähän korneja. Alkuunsa minäkin sytyttelin oikeita kynttilöitä lyhtyihin sisääntuloa koristamaan ja mua kyllä varmaan pidettiin hyvin outona :) Tänä vuonna näyttäisi olevan enemmän värittömiä valoja, mutta kyllä niitäkin näkee. Ja enemmän on enemmän, tässä asiassa pienesti tehty on vaan pienesti tehty :)

   Pelot olivat erilaisia. Tielle eksynyt lehmä pelotti mua koulumatkalla ja riihi, jossa muka kummitteli. Kyllä kun miettii, että jo pienet eskarilaiset opetetaan toimimimaan kriisitilanteessa ja harjoittelua jatkuu sitten seuraavat 13 vuotta, niin jättäähän se jälkensä. Ja ei varmaan ole enää sellaista koululaista, jolla ei olisi kokemusta lock down. Paljastui, että alkuviikosta toisessakin koulussa oli ihan todellinen uhka.

   Delete
 6. Kylläpä siellä on lämmintä! Näyttää kyllä tulevan vihreä joulu. Vaan eihän sitä tiedä, josko tuleekin vielä lunta sinnekin. Täällä Kainuussa on lunta ja paljon. Eilen oli lauha sää ja nyt on ennustettu tulevan pakkaspäivinä. Nyt pitää todellakin ottaa nastakengät käyttöön. Hyvää joulua sinulle ja läheisillesi ♡ Se, että joulu asuu sydämessä,on ihan parasta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juuri nyt satelee, joten vihreys vain lisääntyy. Vuonna 2006 (muistaakseni) tapaninpäivänä tuli lunta kunnolla. Säätiedotus ei kyllä hyvää lupaa. Mutta niin kauan kun ei tule tornadoja, niin sää kelpaa.

   Kiitos Tarja. Kolme vuotta sitten Suomessa käydessäni sateli lunta ja huomasin, että en enää oikein osannut lumessa liikkua. Töpöttelin hyvin varovasti ja kaikki muut painelivat ohi. Lumessa liikkuminen on ihan oma taitolajinsa.

   Delete
 7. Joulunvietto siellä kaukana on aika erilaista kuin täällä Suomessa tai ainakin omassa kodissa. Lunta meille on luvassa lisää jouluaattona ja pakkasetkin kiristyvät jälleen muutaman lämpimän (+1 C) päivän jälkeen.
  On ihanaa, että sait lapset kotiin jouluksi. Niin siinä tahtoo käydä, että itse kutistuu kasvavien lasten rinnalla. ;)
  Oikein hyvää ja onnellista, turvallista joulua Sinulle ja rakkaillesi! Terkut keski-Suomesta, lapsuutesi ja nuoruutesi maisemista!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kuulostaa ihanalta, perinteiseltä joulusäältä. Iso osa maailmaa sen perään varsinkin jouluna haikailee.

   Ankanpoikaset ovat kyllä mukavaa jouluseuraa. Ennen pitkää varmaan tulee se aika, että viettävät juhlansa jossain muualla, mutta nyt pitää ottaa ilo irti senkin edestä.

   Nuorimmainen tuntuisi edelleen kasvavan. Aamuisin keittiössä on aina muka vähän pidempi poika. Mä en käsitä.

   Olen taas miettinyt niitä Keski-Suomen jouluja. Paljon kauniita ja hyviä muistoja, ihan parhaita.

   Delete
 8. Ihanaa että olet saanut kaikki lapsesi kotiin joulua viettämään. Eihän joulukuuset ja -koristeet samalta näytä ilman lunta, mutta minkäs teet. Meilläkin oli eilen +11 astetta, mikä oli lähestulkoon Suomen kaikkien aikojen lämpöennätys joulukuun 18. päivänä.
  Turvattomalta tuntuu elo Amerikassa ja onhan noita kouluampumisia ym. jo ollut Suomessakin.
  Kaikesta huolimatta oikein rauhallista ja ihanaa joulua sinulle ja perheellesi!<3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mä olen näistä lapsukaisista onnellinen. Siinä se mun joululahja ja -tunnelma on yhdessä, tai siis kolmessa, paketissa.

   Ihan oli helpotus, että eivät olleet laittaneet esim. pumpulia tuon kuusen oksille. Sellaisiakin virityksiä näkee, kun yritetään luoda vaikutelma lumesta.

   Teilläkin on aika mukavan lämmintä!

   Kiitos Kristiina. Ihanaa joulua Sinulle ja läheisillesi.

   Delete
 9. Onpa mukavaa, kun olet saanut kaikki lapset kainaloon! ♥
  Ei ole lumesta tietoa täälläkään, nurmikko viheriöi. Onneksi pääsen tammikuun alussa taas Rovaniemelle ja siellä lumeen tallustelemaan!
  Osa kuviesi lumiukoista on karmeita. ;)
  Hyvää neljättä adventtia!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olen mä aika onnellinen :)

   Ne Rovaniemen kuvat ovat aina niin kauniita. Lumi on kaunista. Mun suuri haaveeni olisi joskus saada viettää lasten kanssa oikein kunnon valkoinen ja vähän viileämpi joulu. Kaakao ei ole ihan yhtä hyvää, kun plusasteita on reilusti. Suomen Lappi olisi ihan unelmainen. Ja hintakin olisi kyllä unelmainen :)

   Kiitos Stansta. Täällä adventtien laskeminen unohtuu, harva taitaa edes asiasta tietää. Ei minullakaan kynttilät tuiki.

   Delete
 10. Joulussa tärkeintä on yhdessä oleminen rakkaiden ihmisten kanssa. Minussakin taitaa välillä elää pieni Grinch, pitäisiköhän itsekin leffa katsoa Netflixistä :)
  Rauhaisaa joulun odotusta sinulle Johanna <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olen täysin samaa mieltä. Siis sen suhteen, mikä joulussa on tärkeää. Mutta sen suhteen kyllä olen eri mieltä, että sussa asuisi Grinch. Ainakaan yhtään sen enempää kuin kenessäkään muussa.

   Kiitos Outi. Pikkuhiljaa aletaan rauhoittua.

   Delete
 11. Ihanaa että olet saanut kaikki lapset kotiin,myös tyttären kaukaa Skotlannista:) Ei ihme että Felix on innoissaan:)
  Täällä tuli vihdoinkin kylmempää, eli aamulla aikaisin,yöllä ja illalla tarttee nyt vähän lämpimänpää, mutta päiväsaikaan kyllä pärjäisi ihan lyhythihaisellakin.
  Kurjaa että lapset joutuivat jäämään kouluun kun oli manhunt, toivottavasti saatiin se etsitty kiinni.
  Kaunista joulun odotusta sinulle Johanna:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Felix kiertää sylistä toiseen. Se on kyllä aika lutuinen. Tyttärellä oli pitkä matka ja jälleen jännittäviä hetkiä. Koronatestausta ei meinannut millään saada lähtöpäästä, kaikki oli täyteen buukattu.

   Se on niin hassua, kun haluaisi laittaa lämpimiä vaatteita päälle, mutta sitten hikoilee kuin pieni possu. Pari viileämpää päivää on tulollaan, joten enköhän mä pääse taas villapaitojen makuun.

   Kiitos Jael. Kohta se on ovella.

   Delete
 12. Lumi on paikoittaista täällä Suomessakin. Hämeenlinna-kuplassa viihtyneenä kuvittelin pienen lumipeitteen olevan yleistä Etelä-Suomessa. Kalvolan Iittalaan mennessäni huomasin, ettei siellä ollut lunta juuri ollenkaan. Hämeenlinnaa sekin. Niin se keli vaihtelee.

  ReplyDelete
  Replies
  1. On muuten jännä kuinka paikottaista lumikin voi olla. Kolme vuotta sitten läksin Helsingistä Jyväskylään ja siinähän oli sitten kunnon ero sään suhteen. Kylmin reissu miesmuistiin. Piti ostaa lisää vaatteita Jyväskylässä, että pärjäsi.

   Delete
 13. Vain vihreätä joulua, keskelle nurmikenttien... :) Aika hupaisaa olisi kulkea jouluna näillä leveysasteilla plus 23 asteessa.
  Tuo smurffi-pakkasukko-tonttu -yhdistelmäpatsas on aika hurja ;D Kurpitsakierrätys on plussaa!
  Eikös joulu olekin pääasiassa fiiliksiä ja läheisten kanssa oloa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kurpistankierrätys oli musta aivan loistava veto. Koristekurpitsojen elämä venyi monta vuotta.

   Kyllä joulu oli musta ja viikko sitten tuli vähän lunta. Ollaan ns. päästy lumen makuun.

   Delete
 14. Joulukurpitsat sopivat täydellisesti jouluun jossa nurmikot viheriöivät ja shortsit on sopiva asustus! Ihanan leppoisaa joulunaikaa sulle Johanna!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olen samaa mieltä. Kurpitsat näyttivät yllättävän hauskoilta. Pitää pistää korvan taakse tämä vinkki.

   Kiitos, joulu oli mukava ja leppoisa.

   Delete
 15. Hyvää uutta vuotta sinne Amerikkaan sinulle! Jos korona on suotuisampi, niin keväällä ennen kesää olisi tarkoitus käydä Kaliforniassa. Saa nähdä. Mutta kiva katsella näitä sun jouluisia kuvia, vaikka lunta ei olekkaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Aikku! Ja sinulle myös. Hitaasti on käynnistynyt, mutta kulunut jotenkin nopeasti. Kohta on taas uusi joulu

   Toivotaan, että korona jättää meidät nyt rauhaan ja pääsee taas matkustelemaan. Kaliforniasta muuten muuttaa tänne koko ajan väkeä. Tuon tuosta näkee autoja Kalifornian rekkareissa.

   Delete