Wednesday, December 1, 2021

Pahalainen pamahti ja arvonnan voittaja

Ihan aluksi tärkein: blogiarvonnan voitti Outi, Outi's Life -blogista. Onnea voittajalle! Ikean piparkakkukynttilä oli Outin mieleen. Vanilja oli ihan ylivoimainen suosikki. Yllätyin siitä, kuinka moni on hajusteille yliherkkä tai allerginen. Tämä on niitä juttuja, jotka tuppaa täällä unohtua. Hajusteita käytetään niin vuolaasti, että siinä olisi sitten monella vedet silmissä. Siivousaineet tuoksuvat vahvasti, samoin pyykinpesuaineet ja huuhteluaineet. Oma lajinsa ovat hajusteet, joita joko suihkutellaan huoneen raikastamiseksi tai poltellaan kynttilöiden tai pistorasiaan tökättävien lämmittimien avulla. Etenkin vaatekaupoissa putsutellaan liikkeiden nimikkotuoksuja antaumuksella. En ole vielä kuullut kenenkään valittavan hajuherkkyydestään, mutta varmasti heitäkin on. 


Mitä tekee keski-ikäinen nainen (KIN) sunnuntain ja maanantain välisen yön? Ei ainakaan nuku. Toi saakelin sammio räjähti. Viikko on ollut sen jälkeen pois raiteiltaan. Ensiksikin siksi, että yö meni heikoilla unilla ja toisekseen siksi, että talossa ei ole vettä. Talossa alkaa kaikki lojahdella: autotallin ovi, yläkerran ilmastointi ja nyt tämä lämminvesivaraaja (onks tää varaaja, siis se, joka lämmittää veden, water heater?).

Kaikki alkoi siitä, kun satunnainen hiippailija hiippaili autotallin jääkaapille ja huomasi siinä ohimennen, että kas, siinähän on lätäkkö. Ei ollut jääkaappiperäinen. Katse varaajaan ja jotain kosteutta oli havaittavissa sen pinnassa. Tunnin päästä hiippailija palasi katsomaan ja lätäkkö oli kasvanut, mutta ei kuitenkaan tulvinut vielä Vantaan virran lailla. Vielä hetken tuumailun jälkeen piti jo googlailla, että mitä tehdä. Kehotettiin sulkemaan sekä varaajaan menevä vesi että kaasu. Näin tehtiin. Helpotuksen huokaus ja sitten googlailemaan jo putkimiestä, joka voisi tulla apuun heti maanantaina.

Niinhän sitä luulee. Saamarin pönttö vissiin suuttui, kun ei saanut enää vettä ja kaasua ja alkoi lorotella. Ensin muutama pisara kerrallaan, sitten vähän enemmän. Ensin näytti siltä, että vesi tulee pöntön yläpäästä, mutta jossain vaiheessa noron muututtua vuolaammaksi alkoi roiskua alapäässä. Keski-ikäinen nainen (KIN) tunki pieneen rakoseen jälkiruoka-astiaa ja sen sai aluksi tyhjentää muutaman minuutin välein ja pian jo parin minuutin sykkeellä. Lattiakin alkoi kastua ja kirpparilaatikoista piti etsiä vettäimevimmät vaatekappaleet. Tyhjennysletkun (siis puutarhaletku) olisi saanut johonkin asennettua, mutta mihin, se jäi vähän epäselväksi. KIN (keski-ikäinen nainen) ei uskaltanut riskeerata. Mitä jos tulisi vedenpaisumus?

Pari kolme tuntia vierähti pöntön vieressä istuen ja rättejä vääntäen ja kuppia tyhjentäen. Siinä oli kuppi nurin monta kertaa. Kylmä yö, lämmittämätön autotalli ja käsiä alkoi särkeä. Selkä oli mennyt jo ensimmäisen tunnin kohdalla. Reidet huusivat vasta seuraavana päivänä. KIN alkoi olla aika epätoivoinen: yksin kotona koiran kanssa (joka räkytti kuin viimeistä päivää, kun ei päässyt autotalliin ja sitä piti käydä rauhoittelemassa) ja kuin hiekkasäkkien kanssa tsunamia vastaan taistellen, siinäpä ongelmaa. Viime hetkellä kaksi vielä hereillä olevaa aivosolua yhdistivät voimansa ja syntyi insinöörityön mestarinäyte: muovipussi ns. purottimena eli ohjaamassa veden virtausta. 


Ei se nyt paljon miltään näytä, mutta tuo muovipussi antoi uniaikaa tunnin ja 40 minuuttia. Valtaosa vedestä lorui pussin kautta alla olevaan ämpäriin (miksi me suomalaiset ollaan niin ämpäriorientoituneita?, aina jossain joku ämpäri..., ja huom. kuvituskuva, alla oli isompi ämpäri) ja lattialle levitetyt imukykyiset pyjamanhousut (miksi muuten pyjamanhousut osoittautuivat testissä vettäimevimmiksi?) ym. estivät veden leviämisen yltympäriinsä. Ensimmäisellä kerralla KIN mittasi ämpärin täyttymisajan. Sen jälkeen KIN tyhjensi ämpärin, nukkui sohvalla 1 h 40 min ja toisti operaation. Näin mentiin maanantaiaamuun. Sitten saatiin apujoukko virittämään letku ja päästämään vedet pöntöstä. Outin voittonumero 11, yhdestoista kommentti.Sitten KIN otti vastaan tekstarin, joka pisti elämän taas uuteen järjestykseen: "water main to house closed" eli talo ilman vettä. Tuleen (tai siis tässä tapauksessa vedettömään taloon) ei sopinut jäädä makaamaan ja KIN kaahasi kauppaan. 10 gallonaan vettä ensihädäksi ja sitten vielä illalla 5 gallonaa lisää. Saamarin vessanpönttö (talossa 3 kpl) vetää kerralla vähintään 2 gallonaa pöntöstä alas, eihän se vesi mihinkään riittänyt. Hyvä, kun kahvinkeittoon ja koiran vesikuppiin sai tiristettyä muutaman tipan. 

Keskiviikkoaamua eleteään. Karut kenttäolosuhteet ovat koetelleet sekä KINiä että jälkikasvua. Koira näyttää tyytyväiseltä. Peseytyminen ilman vettä on haastavaa, kaupasta kannetut gallonat särkevät selän ja reisien lisäksi myös luottokorttia. Kipu on kuitenkin suuri ja putkimies aloitti jo panosten korotuksen. Etukäteismaksuksi sovittiin 600 dollaria ja hinta on jo tuplaantunut. Pönttö on mallia, jossa on joku käyrä putki ja sellaiset pöntöt ovat tuplasti suoraputkisten hintaisia. 1200 dollaria jo tuhlattu, työkulut maksamatta ja koira haukkuu kuin viimeistä päivää. Putkimies kyllä lupasi, että voisi lava-autollaan kuljettaa joulukuusen KINin kotiin jos KIN ehtisi kuusen valitsemaan. Ei ehdi. 

Kaikesta huolimatta ystävät, hyvää joulukuuta! Onhan tämä loppujen lopuksi vuoden suloisinta aikaa, The Happiest Season of All!


❤:lla Johanna, vedettömän pöydän ääressä

28 comments:

 1. No, johan teille myrkyn lykkäsi. Lämminvesivaraaja on ihan oikea ilmaisu. Yritin suositella lapselleni putkimiehen uraa, mutta ei kelvannut. Sähkövoimalainsinööriksi mokoma halusi. Putkimiehestä olisi ollut äidille enemmän hyötyä. Seuraavalle suosittelin sähköasentajan uraa, mutta opiskelee kemiantekniikkaa. Nuorinta houkuttelen astrobiologian pariin - jospa tämä sitten ottaisi jonkin käytännönläheisemmän alan itselleen. :) Tsemppiä teille vesipulaan!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Great minds think alike... Haa, minäkin olen lapsille ehdottanut putkimiehen ja mm. sokerileipurin uraa. No, vielä ei ole ottanut tulta alleen.

   Istuskelen tässä odotellen putkimiehen seuraavaa korotusta. Tämä on kuin jossain rulettipöydässä venttailisi, että mitä se onnetar arpoo. Olen vain niin kiitollinen jos tänä iltana päästäisiin suihkuun. Lämpimään, vettä sisältävään suihkuun...

   On mulla sitten ainakin aika iso ja kallis joululahja itselleni, pitää kuumana ympäri vuoden. Ja kylmänä, jos niin tahtoo.

   Delete
 2. Voi ei , kurjaa kun kävi tuollainen ja vielä noin kallis juttu. Tsemppejä Johanna. Onko tuo sellainen joka varaa lämmintä vettä, siis oliko teillä kaikki vesi poissa vai vain lämmin vesi. Meillä tässä talossa on katolla aurinkokennot, ja lämminvesivaraajat, ja auringosta se lämmin vesi tulee, ja jos ei tule niin sähköllä onnistuu lämmittämään. Olen kyllä katkaissut kaiken yhteyden lämpimään veteen ,koska oman asuntoni putkistot ovat niin vanhat ja ongelmalliset, etten uskalla käyttää lämmintä vettä, mutta toisaalta en sitä tarvikaan kun suurimman osan vuotta vesi on muutenkin aika lämmintä. Tuo lämminvesivaraaja sai kyllä sinut valvomaan kunnolla, toivottavasti sait sen jälkeen kunnolla nukuttua.
  Onnea ihanalle Outille voitosta:) Juu hajusteet tuoksuvat ihanalle, ja tykkään,mutta saan liioista hajuista päänsärkyä, ja tukkoisen nenänkin.
  Kaunista joulukuun alkua kaikesta huolimatta, ja hyvää joulun odotusta Johanna.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Meillä oli kaikki vesi poissa varmuuden varoiksi. Tämä vain lämmittää, mutta vesi laitettiin pois ihan vain ettei tulisi enempää ongelmia. Hmm.

   Meilläkin voisi saada kesällä ihan kohtuullisen lämmintä vettä, sillä kuumat kesät kuumentavat vedet. Ja talon. Toista se oli nuorempana, kun saattoi vähän vaikka juhlia. Tosin mä olin siinä(kin) aika huono. Olisi pitänyt juhlia enemmän, mutta eihän sitä tajua, että elää jotenkin otollista aikaa ja jaksaa, jaksaa.

   Meillä taitavat asumukset olla niin harvoja, että hajut ja partikkelit huoneilmasta katovat pikavauhtia. Tämä on oma teoriani.

   Kiitos Jael. Ihanaa joulukuuta sinne. Mä odottelen edelleen tässä pöydän ääressä, että putkimies palaa shoppailureissultaan ja kertoo, että triplataanko vai mitä tehdään. Ei tämä halvaksi tule ja artisti maksaa, kuten Kummeleissa konsanaan.

   Delete
 3. Tuollaiset viat ja niiden korjaamiset verottavat tiliä aina ja aivan liian paljon. Toivottavasti saat pian vedet takaisin.
  Toivottavasti alkanut joulukuu tuo mukanaan onnea sinne <3 Kiitos vielä kerran arvonnan voitosta, olen niin onnellinen <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Onnea vielä voitosta Outi! Yritän saada paketin loppuviikosta matkaan.

   Mä ottaisin näiden kanssa mieluummin hallitun lähestymistavan. Odotettavissa oli, että varaaja pamahtaa. Se oli sen verran vanha. Mieluummin siis vaihtaisi muutaman kuukauden aikaisemmin ja hallitusti.

   Putkimies lupasi, että tänään taas virtaa. Hope so.

   Delete
 4. Kyllä sua nyt koetellaan. Sari Suvannon KIN-sukkien myötä lohtuhalaus.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mä googlasin sukat. Ne on hurjan kauniit. Allekirjoittaneen taidot eivät ihan vielä taida riittää toteutukseen.

   On aika kiva ajatella nyt, kun kello lähentelee yhdeksää illalla, että voi ottaa lämpimän suihkun. Ja tuli kyllä mieleen Suomen uimahallit, joihin voi mennä muutaman euron hinnalla ja käydä vaikka vain peseytymässä ja saunomassa. Täällähän pitää olla jonkin yrityksen jäsen, että pääsee peseytymistiloihin.

   Delete
 5. No huh huh! Jopas on kerrakseen! Ei voi, kun toivottaa tsemppiä!
  Outille onnittelut arvontavoitosta!
  Ja sinulle kaikesta huolimatta hyvää (tai siis parempaa) alkanutta joulukuuta! ♥

  ReplyDelete
  Replies
  1. Taitaa olla taivaalla planeetat sillä mallilla, että ei tää varmaan ihan tähän jää. Pitää vain malttaa mielensä, ettei stressaa liikaa ja tule isompia vahinkoja. Meinasin päästä jo sormistani eroon nyt illalla sen samperin autotallin oven kanssa.

   Delete
 6. Tuoksukynttilät ovat kyllä ihania, kunhan eivät tuoksu kovin voimakkaasti. Onnittelut Outille voitosta. Tuo on kurjaa kun joku laite hajoaa ja edessä on paitsi hankalampia kotioloja, niin ennen kaikkea nuo kustannukset. Pitää nyt kysyä, että oletko muuttanut, vai asutko edelleen samassa kodissa kuin ennenkin?
  KIN-sukat ovat minulle uusi käsite. JON-sukkia olen itsekin kutonut. Pitääpä mennä Googleen.
  Toivottavasti joulukuusi jatkuu parempana kuin alkoi<3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kynttilöiden teko on varmaan aika hankalaa, kun joskus ne tuoksuvat ihan liikaa ja toisinaan tuntuu, että ei tarpeeksi.

   Tämä on tämä uus-vanha koti. Siis koti, jossa asuimme ennen kuin muutimme kotiin, joka kesällä myytiin. Samassa naapurustossa edelleen.

   Minäkään en ole kuullut KIN-sukista. En sen puoleen myöskään JON-sukista. Mun pitää vakavasti googlailla.

   Delete
 7. Onni onnettomuudessa että satunnainen jääkaappihiippailu tuotti huomion vahingosta ajoissa! Hauska tuo putkarin tarjous kuskata kuusi kaupanpäälle :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Satunnainen jääkaappihiippailu on lämpimästi suositeltavaa ja todistetusti hyödylliseksi havaittua toimintaa.

   Kyllä, se oli häneltä kiltisti tehty.

   Delete
 8. VOI EI!!! Minä tunsin niin monta kertaa tuskasi, kun kuvittelin itseni vastaavaan tilanteeseen. Elämä osaa kyllä joskus olla haasteellista. Parempaa jatkoa sinulle! <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Satu. Suomalainen nainen on sisukas eikä jää lumeen makaamaan. Tällaiset haasteet ovat sikäli "mukavia", että työnsä tuloksen näkee suhteellisen nopeasti. Jos nyt hyviä puolia pitää miettiä.

   Delete
 9. Kuulostaa rasittavalta ohjelmalta viikonlopuksi. Toivotaan, että jatko hoituu paremmin! 🍀 Lääkäri oli kans hyödyllinen ammatti jälkikasvulle näin vanhentuessa, mutta onhan tuo pelikoodari-mukulakin hyödyllinen. Aina on apu lähellä jos ei meinaa ohjelmoidessa selvitä jokin ongelma. 🤓

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oli se vähän. The Marvelous Mrs Maisel jäi ikävästi kesken. Ja olen samaa mieltä, lääkäri voisi olla myös oikein passeli ammatti. Ja hammaslääkäri, tosin en ole ihan varma menisinkö oman lapsen hammaslääkärin tuoliin istumaan. Siinä voisi pora laulaa...

   Meillä vanhempi poika aloitti high schoolin peliakatemian, mutta se lopettiin toisen vuoden jälkeen. Opettaja siirtyi muualle ja uutta ei saatu tilalle. Pelilinjaa rummutettiin isosti ja tehtiin juttuja paikallislehteen ja vain hakemuksilla pääsi sisälle. Tämä on aika amerikkalaista: isosti aloitetaan ja hissukseen haudataan.

   Delete
  2. Harmi tuollainen kurssin kesken jääminen, kun nuoret käyttää suhteessa aika ison osan elämästä ja isoin odotuksin. No saahan siinä toki hyvän alun perusteita, että osa voi itse opiskella loppuun tai varmaan päästä sillä pohjalla johonkin harjoittelemaan ja oppia sitten loput tekemällä. Mun poika oli eka vuoden yliopistos lukemas fysiikkaa, mutta tykkäs että se on liian hidasta ja vaihtoi pelien tekemiseen.

   Delete
  3. Se oli kyllä aikamoinen pohjanoteeraus koululta, mutta minkäs sille voi. Yksi vuosiluokka sai peliakatemian suoritettua ja sitten tämä toinen vuosi kurssi loppui kahden vuoden jälkeen. Ja hyvin hissukseen se pistettiin telakalle.

   Pojalla on nyt jo ihan muut suunnitelmat, mutta juuri puhuttiin flowsta. Hän sanoi, että yksi peli oli sellainen, jossa hän pääsi hyvään flow-tilaan. Mä en aikoinaan tajunnut, mutta silloin vielä murrosikäinen oli rankattu hyvin korkealle maailmantilastossa pelin suhteen. Hän olisi voinut todennäköisesti pelata sitä tai jotain muuta peliä ammattimaisesti.

   Akatemia (gaming academy oli virallinen nimi) oli kyllä sikäli kiva, että pääsivät kuitenkin kahden vuoden aikana kokeilemaan vähän kaikenlaista. Yksi kiva oli kurssi, jossa ihan oikeasti harjoittelivat tekemään 3D-örttejä, siis luonnostellen, tietokoneella ja vielä kai jotain ihan oikeastikin. Yhden pelinkin ehti suunnitella.

   Hauska nähdä mihin tämäkin lapsi vielä päätyy. Suunnitelmat ovat eläneet hyvin paljon.

   Delete
  4. Tuo pelimaailma on kyllä sellainen, jonka me vanhemmat ollaan vähän missattu. Mun poika seuraa kans näitä isoja kisoja, joissa palkinnot ihan F1-luokkaa ja Suomessakin monta ammattilaisena toimivaa. Kuulostaa tosi hyvältä aloitukselta kuitenkin. Oon töissä koittanut vähitellen päästä kärryille näissä nykyaikaisissa ohjelmointijutuissa ja huomannut, että netissä näyttää olevan vaikka miten paljon ihan kunnollisia itseopiskelukursseja ilmaiseksikin, maksullisena mukana henk.koht opetustakin.

   Delete
 10. No voihan harmi tuota lämminvesivaraajaa! Toivottavasti se on jo tullut kuntoon. Tuollaiset tulevat ärsyttävän kalliiksi :(

  Siitä tuli mieleen, että meillä on taloyhtiön ainoa alkuperäinen lämminvesivaraaja, joka on siis jo 19v. Pitäisi varmaan tehdä ennakoiva vaihto.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kunnossa on. Mä luuleen, että voisi tulla halvemmaksi jos tekisi suunnitelmallisesti eikä odottaisi pamahtelua. Jäisi ainakin tämä elämää rajoittava vaihe minimiin.

   Delete
 11. No ei mikään onnellisin alku joulukuulle :( Vahinko ei tule kello kaulassa mutta onneksi jääkaapin sisällön houkuttelemana se tuli huomattua alkuvaiheessa. Toivottavasti vesi jo virtaa ja olet päässyt nauttimaan lämpimästä suihkusta.

  Syksyisistä (etukäteen ilmoitetuista) vesikatkospäivistä meille on jäänyt tavaksi pitää ämpärillinen vettä kylppärissä. Onpahan ainakin pieni kotivara, jos joskus sähköt menee ja kaipaa pönttöön vettä. Eddy käy siitä välillä juomassa, johonkin tarpeeseen se vesi kuluu :)

  Tsemppiä Johanna!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, se oli vähän tylsää. Jokainen joka nyt syyllistää ihmisiä jääkaappihiippailusta varmasti ymmärtää, että se on merkittävää ja ennaltaehkäisevää yhteiskunnallista toimintaa...

   Mä ehdotin nuorimmalle pojalle sadetanssia ja vein ämpärin ulos ihan varmuuden vuoksi. No, ei meillä ole satanut pitkään aikaan ja eikä satanut nytkään. Suomalaiset vessat eivät ole mitään vesirohmuja toisin kuin nämä amerikkalaiset kanssapönttönsä. Meininki on isoa ja gallonoita ei lasketa...

   Delete
 12. Oletteko eronneet vai miksi sinun pitää yksin huolehtia tuollaiset asiat?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olen vähän kateellisena seurannut naapurin rouvaa nyt vuodesta 2003: hän ei vie koskaan roskapönttöjä kadun varteen tai hae niitä. Taitaa olla aika tyypillistä monessa amerikkalaisessa taloudessa. Sen sijaan itsenäisenä suomalaisena naisena taisetelen viimeistäkin tuulimyllyä vastaan aviosäädystä riippumatta.

   Se tässä maahanmuuttajan elämässä on erityistä, että ei ole perhettä tai sukua eikä välttämättä uudella paikkakunnalla edes tuttuja joiden puoleen kääntyä. Olen myös ollut paljon ihan vain lasten kanssa itsekseni ja kaikenlaiset sattumukset on kohdattu. Ikkävin tietysti, kun on yksi lapsi pitänyt viedä ensiapuun ja viettää siellä koko päivä epätietoisena ja olla huolissaan toisten lasten hyvinvoinnista. Eikä ainoastaan kerran, vaan kaksi eri kertaa. Joten oikeastaan mä otan tämän pöntön lojahduksen miljoona kertaa mieluummmin.

   Delete