Sunday, November 14, 2021

Karpalo-appelsiini-saksanpähinä muffinssit vaikka Kiitospäivän aamiaiselle

Miten tehdään amerikkalaisesta ruuasta terveellistä? Laitetaan pakkauksiin marjojen, hedelmien ja vihannesten kuvia ja teksti "organic", "natural", "local". Sipsipussin kylkeen läiskäistään "sugar free" ja hedelmäkarkkien "fat free". Aika harva kääntelee tuoteselostuksen esille ja tyytyykin katsomaan terveellistä kuvaa tai tekstiä.  Nämä muffinssit ovat huipputerveellisiä ja niillä kelpaa aloittaa vaikka Kiitospäivän aamu. Onhan niissä karpaloita, appelsiinia ja saksanpähkinöitä.  


Tarvitset 12 normaalikokoista muffinssivuokaa. Käytä joko vastapoimittuja tai pakastettuja karpaloita. Jos käytät pakastettuja marjoja, älä sulata niitä. 

Ainekset:

4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
1 tl kanelia
1 tl kardemummaa
½ tl suolaa
110 g voita (huoneenlämpöisenä)
1¾ dl sokeria
2 kananmunaa (huoneenlämpöisinä)
1 tl vaniljatiivistettä tai 1 tl vaniljasokeria
1 dl vaniljajogurttia (rasvaista, ei kevyttuotteita)
¾ dl täysmaitoa tai kermaa
3 dl karpaloita  (joko tuoreina tai jäisinä)
1 dl hienoksi pilkottuja saksanpähkinöitä 
1 appelsiinin kuori raastettuna

Kuorrutus:

2 dl pölysokeria
1 appelsiinin puristettu mehu


Ohje:

Laita uuni lämpenemään 215 C asteeseen. Käsittele muffinssivuoat tarpeen mukaan. 

1) Sekoita kuivat ainekset yhteen erillisessä kulhossa (siis jauhot, ruokasooda, leivinjauhe, suola, kardemumma ja kaneli)

2) Vatkaa huoneenlämpöinen voi kermamaiseksi ja lisää sitten sokeri joukkoon. Sekoita niin kauan, että rakenne on kuohkea.

3) Lisää voi-sokeriseokseen huoneenlämpöiset kananmunat. Sekoita tasaiseksi, pehmeäksi massaksi.

4) Lisää vielä jogurtti ja vanilja. Sekoita.

5) Yhdistä nyt kuivat ainekset kosteisiin aineksiin ja sekoita tasaiseksi. Lisää vielä maito ja sekoita.

6) Kääntele taikinan joukkoon karpalot ja saksanpähinät sekä appelsiinin raastettu kuori.  Sekoita tasaiseksi.

7) Nostele taikina 12 muffinssivuokaan. Muista rasvata metalliset vuoat jos sellaisia käytät. Itse käytän yhdistelmää metallivuoka ja paperiset muffinssitvuoat. 


Paista muffinsseja ensin 5 minuuttia 215 C asteen lämmössä ja pienennä lämpö sitten 175 C asteeseen. Anna paistua vielä n. 15 minuuttia. Kokeile muffinssien kypsyyttä hammastikulla tai tulitikulla. 


Anna muffinssien jäähtyä ja sekoita sillä aikaa kuorrutus 2 dl pölysokeria ja appelsiinin mehusta. Lisää appelsiinimehu hiljalleen, jotta kurrutteesta ei tule liian löysää. Kuorruta, anna jäähtyä hetki ja nauti. Aamu alkaa kunnon aamiaisella, kuten muffinssilla!




❤:lla Johanna

19 comments:

  1. Nam, nyt on kyllä niin herkulliset muffinssit, hyvillä aineksilla. Kaunista uutta viikkoa Johanna❤️

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ainekset ovat hyvät. Vähän vähensin karpaloiden määrää, sillä suomalaiset karpalot ovat pienempiä, mutta painavat enemmän. Nää meidänhän on melkein ilmaa, eivät paina mitään ja ihan jättisuuria.

      Delete
  2. Nam, nam, maistui kyllä mullekkin :-D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nämä ovat ehkä enemmän pohjoismaalaiseen makuun, vaikka sokeria ja rasvaa löytyykin jonkin verran.

      Delete
  3. Vaikuttavat tosi herkullisilta. Voisin kokeillakin!
    Mukavaa uutta viikkoa sinulle!<3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos Kristiina! Kivaa viikkoa sinne. Mun viikko alkoi ihan hyvin, kun maanantaiaamuna sai muffinssin suuhun aamukahvin kanssa :)

      Delete
  4. Näitä on pakko kokeilla joskus,varmasti herkullisia

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yhdistelmä on sellainen, että toimii. Mun lemppari skonsseissa on karpaloita ja appelsiinia. Niiden makuyhdistelmä tasapainottaa toisiaan.

      Delete
  5. Ihanat muffinsit, varmasti myös täyttäviä. Sopisivat tosiaan kivasti aamupalaksi kahvin kanssa.
    Herkullista viikkoa sinulle Johanna <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos Outi! Ihanaa viikkoa sinnekin. Mun viikko alkoi hyvin, kun maanantaiaamun sai aloittaa muffinssilla ja kahvilla.

      Delete
  6. Replies
    1. Nämä olivat vielä parempia seuraavana päivän yön yli jääkaapissa pötköteltyään.

      Delete
  7. Onhan noissa kaikkea terveellistä! Minä teen muffinsseja tosi harvoin, enkä koskaan viitsi kuorruttaa, eli ei niin hyviä ;) Syön kyllä muffinsseja jos joku muu on viitsinyt ne tehdä. Söisin noitakin!

    ReplyDelete
    Replies
    1. On, on toki! Sen verran, että varmaan se epäterveellisempi melkein ainakin tasapainottuu...

      Onkohan amerikkalaista leivonnaista ilman jonkinlaista päällystettä tai kuorrutusta? Jos ei muuta, niin ainakin jäätelöä siihen pitää saada kyytipojaksi.

      Delete
  8. Kylläpä siellä herkutellaan, nam! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jo vain. Kummasti näin syksyllä lisääntyy tarve kasvattaa vararavintokerrosta. Taidan olla hylkeiden sukua.

      Delete
  9. Kylläpä näyttää hyvältä! En kyllä harrasta leipomista, mutta olis mukava syödä tollanen. 😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. Olet varmaan käynyt Panera Bredissä täällä päin matkaillessa. Mun suosikki on heidän karpalo-appelsiini skonssi. Nämä ovat toki mausteisempia, mutta karpalo ja appelsiini ovat kyllä hyvä yhdistelmä.

      Delete
    2. Ei kuulosta tutulta nimeltä, mutta en kyllä kaikkia muistakaan... mutta tuollaisia oon kyllä saanut.

      Delete