Saturday, November 13, 2021

Ei mikään koirakuiskaaja vaan kilpikonnapotkija

Maine eläinystävänä sai kovan kolauksen jokunen päivä sitten. Ainakin yhtä kovan kolauksen kuin kilpikonna. 


Ajatuksissani astelin tuttua reittiä. Kivikin osui vastaan, kolisi kostealla asfaltilla oikein kumeasti. Jäi vielä jalan viereen, joten pukkasin kiveä toisenkin kerran. Vasta siinä vaiheessa vilkaisin, että millainen kivi on kyseessä. "Kivi" on tuossa alakuvassa vasemmalla. Se on Eastern Box Turtle. 
Kyllä mä pyysin anteeksi. Sanoin, että oli vahinko, kun en tullut katsoneeksi jalkoihini. Kyselin, että kävikö kuinkaan. Alunperin ei ollut tarkoitus ottaa kuvaa, vaan yritin kameran kanssa kurkkia, että onko kilven alla kaikki kunnossa. En tietenkään ymmärrä kilpikonnien kunnosta mitään, joten sikäli aivan turhaa. 

Kyhjötettiin kävelyreitillä hetki molemmat ja odoteltiin. Menin vähän kauemmaksi ja jatkoin matkaa vasta, kun uusi ystäväni jatkoi omaansa. Katselin visusti jalkoihini. Reilun kilometrin päässä havaitsin toisen kilpparin. Ei mennyt potkimiseksi tällä kertaa. Päivä oli sateinen ja mietin, että mikä sai veijarit liikkeelle. Yleensä en näitä näe kävelyreitilläni. 

Eastern Box Turtle on rauhoitettu, sitä ei saa metsästää eikä ottaa lemmikiksi. Vuonna 1979 se valittiin Pohjois-Carolinan osavaltion matelijaksi. Muuten, osavaltion virallinen koira on Plott Hound, plottinajokoira. Koira on omimmillaan jahdatessaan karhuja ja villisikoja. 
 
Muutama sadepäivä on ilahduttanut. Enimmäkseen on ollut kuivaa ja aurinkoista. Menneellä viikolla sai taas  miettiä, että mitä päällensä laittaa: aamulla alle 10 C ja iltapäivällä sitten reilusti yli 20 C. 


Pari päivää sitten törmäsin jonkin lajin kuiskaajaan. Felix tervehti rehvakkaasti, kuten tapoihinsa kuuluu. Rouva alkoi kysellä Felixin akuperästä ja käyttäytymisestä. Hän kertoi, että on menossa ensi viikolla New Yorkiin uudelleenohjelmointikoutukseen ja voi samalla kysyä, että voiko sitä tehdä eläimille. Ennen kuin huomasin, oli mulla rouvan puhelinnumero ja ohjeet soittaa viikko Kiitospäivän jälkeen. Hän oli sitä mieltä, että jos ihmisen psyyken voi rebootata ja pöräyttää käyntiin entistä ehompana, niin onnistuu se koirillekin. Pitäsikö mun soittaa?

Felix oli sitä mieltä, että tekevälle sattuu ja älä murehdi. Ainakin sen verran monta kertaa koiruli kättäni nuolaisi. Yrität sitten ensi kerralla paremmin Felix tuntui viestittävän. Vielä ei olla siis ihan Kellopeliappelsiini-asteella mitä potkimiseen tulee. 

❤:lla Johanna, Singing in the rain


18 comments:

 1. Voi kilpikonnaa, mutta onneksi ei käynyt pahemmin. Täällä kilpikonnia voi nähdä enemmänkin meren rannalla , tietyissä paikoissa, silloin kun niillä on se lisääntymisaika. Mutta onpa kaunis kävelypolku teillä siellä:)Felix on niin suloinen , mutta ei kai hän mitään uudelleenohjelmointia tarvitse;D Kivaa viikonloppua Johanna:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Piti vielä mainita että kiva kun teillä viileämpää nyt. Täällä säät aivan sekaisin, tänään 30 astetta ja nyt illallakin 26, tosi kuivaa ,tuulista ja metsäpaloja. Marraskuussa pitäisi olla jo viileämpää, mutta sellaista ei vielä ole tänne kuulunut.

   Delete
  2. Kyllä mua harmitti! Kun ajatuksissaan kulkee ja lehdet vielä kuorruttavat maan, niin ei sitten kilpikonnaakaan huomaa. Mä tykkään näistä meidän kävelyreiteistä. On ikään kuin luonnon keskellä, mutta kuitenkin turvallisesti pinnoitetulla tiellä.

   Mä olen vähän skeptinen tämän uudelleenohjelmoinnin suhteen. En siis vain Felixin, vaan koko ajatuksen. Psyck-K oli ohjelma, jonka rouva mainitsi. Hän oli siitä kovasti innoissaan. Kurssi näyttäisi olevan n. 1000 dollarin luokkaa ja muutokset näkyvät 10 minuutissa. Miten musta jotenkin kuulostaa... humpuukilta? Toisaalta jos elämäänsä saa uutta intoa ja suuntaa ja rahaa on, niin miksipä ei. Uudelleenohjelmointi lupaa vähentää stressiä, lisätä työtyytyväisyyttä, parantaa myyntisuorituksia, parantaa johtajanominaisuuksia, and MORE. Äkkiä lukien ei näyttänyt lupaavan pysyvää laihtumista, mutta kai se siihenkin auttaa.

   Tässä maassa on kyllä niin hauskaa, kun pikakorjaus löytyy asiaan kuin asiaan. Ihan ok niin kauan, kun hyväuskoisia ihmisiä ei harhaanjohdeta. Ja ei, ei meidän Felixiä uudelleenohjelmoida. Menee oikein hyvin tuolla ikiaikaisella selkärangasta tulevalla suojelu- ja vartijavietillään.

   Toivottavasti teilläkin viilenee. Mä en tiedä mitä teen sitten, kun oikein viilenee. Mulla on ollut jo untuvatoppis tai ainakin untuvaliivi päällä jo monena päivänä. 15 C tuntuu jo aika viheliäisen kylmältä, ihan sormia jomottaa :)

   Delete
  3. Tutkin lisää. 7500 dollaria tiskiin ja saa Psyck-k sertifikaatin. Voi kai sitten ohjelmoida toisia.

   Delete
 2. Voi teitä 😲.

  Aina yhtä järkyttävää huomata tahattomasti jyränneensä jonkin luonnon luoman. Mutta sitä sattuu. (Mistä ihmeestä tuon olisi osannut havaita ajoissa?)

  Kilpikonna on varmaan tottunut yhteentörmäyksiin. Nyt se pääsi vähällä. Sinä järkytyit varmasti enemmän.

  Felix-mussukka! Kauas kaikki, jotka yrittävätkään uudelleenohjelmoida Felixiä 😡.

  Ihanaa marraskuun jatkoa! 💖

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, mä yritän hyppiä yli muurahaisten polkujenkin. Ja saattaisin olla se urpo, joka jarruttaa ollakseen osumatta oravaan.

   Toivottavasti kilpikonnalla on pitkä ja hyvä elämä. Tämän lajin yksilöt voivat elää jopa 40 vuoden kypsään ikään. Laji on vähenemään päin, mm. rakentamisen vuoksi. Vielä se ei ole uhattu, mutta on kuitenkin suojeltu.

   Mä luulen, että kuka tahansa yrittäisi Felixin ohjelmoida saattaisi joutua itse uudelleen ohjelmoiduksi ihan lääkärin toimesta. Pikkukaverin päätä ei niin vain käännetä.

   Hyvää marraskuuta Susanna!

   Delete
 3. Onpas eksoottista, kun siellä kävelee kilpparit vain tuolla lailla vapaana pitkin teitä. Täällä taitaa nähdä vain rottia!

  Mä olen niin yksinkertainen ihminen, että en edes ymmärtänyt tuota reeboottaus-juttua. Vastaukseni on siis ei, ei pitäisi soittaa. :-D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joskus olen nähnyt autoilijan pysähtyvän keskelle tietä ja kantavan kilpikonnan tien sivuun. Näin pitää myös lakien mukaan toimia.

   Pöh, se oli mun finglish. Alkaa tulla näitä aina silloin tällöin. Ehkä mä annan Felixin puhua ja sopia tapaamisen...

   Delete
 4. Kilpikonnien kilpi on onneksi aika napakkaa tekoa, ei mene ihan pienestä rikki. Olen muutan nähnyt miten kilpikonnan kilpeä korjataan lasivillalla, vähän niin kuin venettä korjaisi.
  Soita ihmeessä naiselle, kuulostaa mielenkiintoiselta tuollainen tutkimus.
  Ihanaa sunnuntaita sinulle Johanna <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oi, pitäisiköhän alkaa kuljettaa lasivillaa taskussa varmuuden varoiksi jos vielä sattuu kohdille... Ei vais, mä yritän vastedes katsoa mitä potkin ja olla ylipäänsä potkimatta. Olen aina vihannut pienempien ja heikompien kaikenlaista potkimista.

   Mä en tiedä uskallanko soittaa. Kauheaa, jos rouva ohjelmoi mut siinä samalla ihan vaivihkaa.

   Delete
 5. Mukava, että kilppareita kuljeskelee vielä luonnossa noinkin hyvin! Ja ovat sen verran hitaita, että kuvaaminen on helppoa. 😊

  Itsekin veikkaan, että koirapsykiatri tekee hyvää omalle kukkarolleen, mutta koiraan vaikutus on enemmän placeboa. Jos tulosta haluaa nähdä, niin sitten se 'toimii'. Juuri oli yhdes kirjas labratestistä jossa tutkija otti vain satsin labrarottia ja jakoi ne kahteen suoraan ryhmään. Toisen porukan päälle laittoi kyltin 'älykkäitä rottia' toiseen 'tavallisia'. Ja niinpä vain muut tutkijat saivat tutkimustuloksia, että älykkäät rotat oli paljon viisaampia vaikka oli ihan samaa porukkaa. Eli se mitä itse odottaa, niin sitä myös saa, vaikkei asia oikeasti perustuisi mihinkään. Rahastusta siis.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Meillä on kilpikonnia aika paljon. Kuumina kesäpäivinä niiden näkee ottavan rennosti lampien ja purojen varsilla.

   Hyvä testi. Luulen, että toimii myös ihmistainten kanssa. Ohjataan opettaja tai testaaja "huippuälykkäiden" ja "normaaliälyisten" luokkiin ja katsotaan, mitä tapahtuu. Odotukset ovat varmaan ihan erilaiset ja koeryhmän kohtelu sen mukaista.

   Delete
 6. Felix varmasti odottaa viihteellistä tapaamista, kun rouva yrittää muuttaa sen minää 😂
  Voi rähmä! Kilppareita ihan päivittäin kävelytiellä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se voisi olla K18. En tiedä oletko nähnyt Monty Python pätkää tappajapupusta, killer bunny. Siinä saattaisi olla samanlaisia piirteitä. Felixhän näyttää maailman kilteimmältä koiralta.

   Pari oli ehkä riitaantunut. Toinen kun paineli reilun kilometrin päässä. Kauheaa, jos olivat eksyneet toisistaan! Siellä nyt etsivät suuressa metsikössä toisiaan ja tuskinpa enää tapaavat. Toisaalta, jos elävät 40 v. niin onhan vielä jokunen vuosikymmen aikaa.

   Delete
 7. Onpas söpö kilppari :) Kilpi on vahva, joten tuskinpa kilpparille mitään kävi kolinasta huolimatta. Ystäväni kilpikonna heräsi yhtenä vuotena kesken horrostuksen ja oli onnistunut liikuttamaan horrostuspahvilaatikkoa niin, että laatikko putosi kellarin hyllyltä. Korkeus oli kuulemma noin aikuisen miehen vyötärön korkeus. Kilven reunasta halkesi pala pois, mutta muuten konnalle ei käynyt mitään.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hyvä tietää. Kolinasta päätellen konna teki kuperkeikkoja ja minä kun en edes yhteen kolinaan herännyt ajatuksistani vaan kolisutin vielä lisää.

   Meillä alkaa olla niin kylmät yöt, että pitäisi olla jo horroksessa. Itse asiassa näiden olisi pitänyt olla unilla lokakuun puolenvälin paikkeilla. Syksy on ollut kuitenkin lämmin, joten ei ihme, että vielä vaeltelevat.

   Delete