Sunday, October 24, 2021

Suklaiset laavakakkuset maapähkinävoilla

Sarjassamme terveellisiä amerikkalaisia kotileivonnaisia esittäytyy tänään jälkiruoka, molten cake tai lava cake. Suklaan kanssa ei ole säästelty ja erityisen amerikkalaisen tästä tekee maapähkinävoi. Tiku ja Takukin tykkäisivät. Mä käytän leivonnassa joko eurooppalaisia suklaatuotteita tai sitten Ghirardellin suklaata. Herseys-suklaassa on jokin omituinen jälkimaku (mun suussa). 



Tarvitset neljä uuninkestävää annosvuokaa tilavuudeltaan 1.8 dl (6 oz). 

Ainekset:

120 g voita (osa voista käytetään annosvuokien voiteluun)

170 g tummaa suklaata, mieluummin yli 60 %

1 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

0.5 dl vehnäjauhoja sekä 1 rkl vuokien jauhottamiseen

1 dl sokeria 

3 kananmunaa 

Ripaus suolaa

3 rkl maapähkinävoita (creamy, ei crunchy, hyviä merkkejä mm. Jif, Skippy)

1 rkl tomusokeria ja vähän kakkusten viimeistelyyn 

Laita uuni kuumenemaan 215 C asteeseen. Yhdistä 1 rkl makeuttamatonta kaakaoauhetta ja 1 rkl vehnäjauhoja. Voitele annosvuuat sulatetulla voilla (kts. seuraava kohta, tarvitset voita siihen) pullasutia apuna käyttäen ja ripottele kaakaojauhe-jauhoseos vuokiin ja sen jälkeen laita vuuat uunipellille. 



Sulata kattilassa miedolla lämmöllä voi ja suklaa. Anna jäähtyä. Ihan huoneenlämpöiseksi ei tarvitse jäähdyttäää, mutta ihan kuumakaan ei saa olla. 



Sekoita maapähkinävoi ja tomusokeri erillisessä kulhossa. 

Vatkaa kananmunat ja sokeri vaahdoksi.  



Lisää muna-sokerivaahtoon suklaaseos nuolinta apuna käyttäen.

Lisää lopuksi jauhot varovasti käännellen. Mä käytin apuna teesiivilää, siihen mahtuikin näppärästi 0.5 dl vehnäjauhoja. 



Nostele n. puolet taikinasta annosvuokiin. Lisää jokaiseen vuokaan maapähkinävoi ja peitä koko komeus lopulla taikinalla. 




Paista kakkusia uunissa n. 15 minuuttia. Pinta saa vähän halkeilla, mutta keskikohdan pitäisi tutista. Se on aika vaikea mitata, tunnustan. Mulla nämä olivat uunissa varmaankin 2 minuuttia liian kauan ja keskusta ei ollut ihan niin juoksevaa kuin olisin toivonut. Meillä oli Felixin kanssa neuvottelu, kun pikkukoira päätti haukkua kaikki naapurit, oravat ja ohikulkijat samaan syssyyn. Ei auttanut maanittelu eikä pekonilta maistuva lempiherkku, vaan mun piti käydä hakemassa louskuttaja sisälle. 

Anna jäähtyä n. 5 minuuttia. Voit pienen veitsen avulla irrotella kakkusia astioiden reunoista jos tarve vaatii. Kumoa kakut pikkulautasille ja pistele parempiin suihin. Mä unohdin omastani tomusokerin, kun tuli kiire tutkia, että miltä näyttää ja maistuu. Jäätelö sopii kyytipojaksi oikein hyvin. Ja kermavaahto. Ja jälleen kerran, kaloreiden laskenta kannattaa jättää ihan toiseen kertaan. 



Mukavaa lokakuista viikkoa!

❤:lla Johanna

16 comments:

  1. Nam❤️Olen syönyt laavakakkuja, mutta en maapähkinävoilla, joka on salainen paheeni🥜Ghirardellin suklaa onkin hyvää, ostin sitä ja kävin myös Ghirardelli-kahvilassa. Mäkään en niin tykkää Hersheyn suklaista, ja kun kävin siellä Hershey Parkissa, niin ainoa mitä ostin siellä oli pussillinen Reese's suklaa-maapähkinänamuja, joista tulee mieleen nuo sun herkulliset leivonnaiset. Hyvää uutta viikkoa Johanna❤️🎃🦇👻

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maapähkinävoi on kieltämättä aika hyvää, kun kerran on makuun päässyt. Mä en aluksi ollut ihan kamalan innoissani, mutta kyllä nykyisin syntyy jo peanut butter & jelly sandwich, kun alkaa olla välipalan aika.

      Mikä kumma siinä Hersheyn suklaassa on? Mulle se jälkimaku on jotenkin vähän kitkerä tai jotain. Esim. niitä kisses mä en voi syödä ollenkaan, vaikka ovat hurjan suloisen näköisiä.

      Delete
    2. Se niiden suklaa ei vaan ole niin hyvää kun on tottunut parempaan. Täällä asuinkaupunkini herkkukaupassa oli yhteen aikaan niitä Kisses ja muita Hersheyn suklaita, mutta eivät lainkaan houkutelleet

      Delete
    3. Mä olen joskus saanut lahjaksi Kisses ja onhan ne kauniita. Niitä on kiva käyttää koristeena. Ja onneksi lapset eivät ole niin kranttuja. Heille menee Hershey, Fazer ja kaikki muukin :)

      Delete
  2. Näitä huippumakeita kakkuja/leivoksia yms on tullut aina välillä nautiskeltua, mutta me aina otettiin yks puoliksi, koska kokonainen on yleensä jo liikaa. Siinä säästi rahaakin. 😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. Erittäin viisasta. Rehellisyyden nimissä tunnustan, että eilen en kokonaista saaanut syödyksi. Eikä saanut tämä ainoa kotona asuva lapsonenkaan.

      Mulla meni varmasti pari vuotta ennen kuin pystyin syömään mitään periamerikkalaisia herkkuja. Mielestäni niissä maistui vain sokeri ja esanssit. Nykyään ei ole niin paljon rajoitteita :)

      Delete
  3. Minä tykkään maapähkinävoista, joten tämä versio olisi juurikin minulle passeli. Nam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maapähkinävoi antaa kyllä mielenkiintoisen lisäsäväyksen. Meillä lapset ovat aikamoisia maapähkinävoin kuluttajia ja tämä kuulemma oli ihan kelpo leivonnainen yhden ja ainoan testiryhmän jäsenemme mukaan. Oli tarpeeksi suklaata ja maapähkinävoita.

      Delete
  4. Voi apua mitä herkkuja! En ole maistellut pähkinävoita leivonnassa, vaikka pari vuotta sitten oli trendikästä laittaa lehtitaikina pitkoon pähkinävoita :)
    Herkullista viikkoa sinulle Johanna <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Olisikin jännä kokeilla maapähkinävoita pullan kanssa... Apua, tuliskohan siitä ihan kamalaa. Letut on muuten toinen, jonka kanssa en ole kokeillut. Nykyisin menee kyllä ihan lahjakkaasti toisinaan purkista ihan lusikalla suoraankin...

      Delete
  5. Nyt täällä joku kuolaa... Mulla on paha vika, että paistan liian kauan esim. mutakakkua, joten tuo valumisefekti pitää aina kuvitella.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama vika. Marengit tulevat yleensä turhan kuiviksi ja kuivakakut kanssa. Mä jotenkin alan viime metreillä varmistella, että onhan nyt varmasti kypsä. Taidan kokeilla tänä viikonloppuna uudelleen. Uunikin on vähän vielä totuttelun asteella, joten ehkä tästä hyvä tulee.

      Delete
  6. Ojjoj, luulen että mulla ja teinillä ei tuottaisi lainkaan tuskaa nauttia kokonaiset laavakakut maapähkinävoilla! Slurps.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Laavakakku on sellainen, johon maapähkinävoi sopii erityisen hyvin. Mulla on nyt viikonlopuksi varattu kermaa, että voin vatkata kermavaahdon palan painikkeeksi. Pitää ehkä hakea vähän jäätelöäkin. Kummasti "raikastavat" makua ja kakkua uppoaa enemmän kerralla.

      Delete
  7. Kuola valuu! Hetken kuvittelin jo tuoksun nenässäni, ja arvaa mikä (yksinään) hihittely, kun tajusin mulla olevan kanaa uunissa..!?? It'n not the same, I think. ;D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ei se kakku ihan kanalle tuoksunut. Hyvällä mielikuvituksella on joskus pelastettu aterioita (omia), mutta ihan en ole vielä saanut kanaa tuoksumaan pullalle tai kaakulle, pikkuleivistä puhumattakaan. Pitää treenata.

      Delete