Thursday, October 14, 2021

Pahin Facebook moka

Pahin FB mokani sattui loppukesästä 2013: möin IPO:sta ostamani osakkeet pois. Sain muutaman dollarin yli sen, mitä osakkeista maksoin, mutta en paljon. Niitä olikin huikeat 20. Listautumispäivänä 18.5.2012 osakkeen hinta oli 38 dollaria ja tänään se on 328 dollaria. Kuuntelin silloin mm. Buffetin ajatuksia osakkeesta ja muiden tietämieni osakegurujen. Yrityksellä ei pitänyt olla kovin kummoinen tulevaisuus. 


Kuvat eivät liity juttuun mitenkään. Ovat osa naapurin Halloween-koristelua. Tosin mun ensimmäinen ajatus oli, että keinujalla on yllään Marimekkoa. Jotenkin tämä on karmivampi kuin kolonna luurankoja tai taloon kiipeäviä hämähäkkejä. Kuvaa muokkaamalla siitä tulee jo aika pelottava.

Seuraavaksi suurin mokani on Marimekko. Se oli ensimmäinen ostamani suomalainen osake ja olin mukana melkein heti päälistalle kirjautumisen jälkeen. Pääsin nauttimaan sekä splitistä että rahastoannista keväällä 2003. Sadan osakkeen asemasta niitä olikin sitten 300. Oli kivaa. 200 osaketta möin pois kesällä 2007, että perhe sai Suomen lomalle vuokra-auton käyttöön ja loput sata siitten muutamia vuosia myöhemmin, kun piti lähteä lasten kanssa vaateostoksille. Olisi kannattanut pitää ihan vaikka kaikki. Mun muutaman satasen ostos olisi nyt n. 22 000 euroa. Hmm. Toisaalta oli mukava ajella turvallisella autolla Suomessa ja lapset arvostivat aikoinaan Abercrombien ja Hollisterin vermeitä. Voitolle toki jäin. 

Täkäläisistä ostoksista yksi firma on mennyt konkurssiin. Uskoin, että laihdutus- ja erektiolääkkeet tekisivät kauppansa, mutta katin kontit. Siinä ei mennyt kuin 400 dollaria. Toinen moka on General Electric. Olen roikottanut niitä liian kauan. Ostin hyvästä dipistä kesällä 2009 ja olisi pitänyt myydä, kun olivat huipussaan 2016. Siellä ne edelleenkin köllöttelevät salkussa ja kyllä mä uskon, että taas noustaan. Kannabisosakkeet ovat myös tuottaneet päänvaivaa. Olin voitolla, mutta jäin sitten hautomaan. Varsinainen kanaemo. 


Mä olen enemmän osta ja pidä -tyyppinen sijoittaja kuin pumppaaja. No, Teslalla vähän leikittelin, muutaman kympin edestä. Ostin Teslaa koemielessä pikkuisen siivun verran (slice) ja katsoin, miten osake käyttäytyy. Kostuin mä siitä kahvikupillisen verran. Kiitos vaan Teslalle kahveista. Muutoinkin kartan myymistä ainakin tappiolla, mutta tunnustan, että en osaa pistää osakkeita lihoiksi niiden ollessa huipussaan. 

Mua vähän korpeaa, kun naisista puhutaan sijoittajina jotenkin erityisinä, kirjoitetaan varta vasten oppaita. Mä lasken itseni konservatiiviseksi sijoittajaksi ja meitä on sekä naisissa että miehissä. Tykkään blue chip -osakkeista, joista saa osinkoja ja käyttäytyvät ennustettavasti, liiketoiminta on vakaata, historiakin pitkä. Ehkä naisten on luontaisempaa ostaa Marimekkoa kuin miesten, mutta uskoisin, että yhtä hyvin luonnistuvat teollisuuden ja teknologiankin ostokset. 

Olen huomannut, että paras tapa seurata jotain osaketta on ostaa sitä yksi tai muutama kappale. Tällä hetkelle tutkailen Waste Managementin (WM) edesottamuksia ja paria lentoyhtiötä. Tämä tietysti edellyttää, että kaupankäynnistä ei tarvitse maksaa. Jos ei tätä mahdollisuutta ole, niin sitten on ehkä parasta tutustua vain paperilla. Olen jotenkin tarkempi, kun on vähän jotain liossa, skin in the game. Mielenkiintoinen tuttavuus on myös Ralph Lauren (RL), joka soutaa ja huopaa.

Pikkusillihän mä tässä rosollissa olen. Vaikka olen harrastanut sijoittamista jo 20 vuotta, niin salkun suuruudella ei hurrata. On pitänyt ottaa varoja käyttöön lasten menoihin ja yhden hautajaismatkan tein Suomeen. Varat ovat menneet hyvään tarkoitukseen. Ihan ensimmäinen ostokseni oli Sony-Ericsson vuonna 2001. Laitoin likoon 100 dollaria ja vuonna 2004 sain ostaa osakkeet myymällä olohuoneeseen maton. Pääoma oli triplaantunut. 


Kaiken kaikkiaan olen varmastikin voitolla. Sijoittaminen on ihan hauskaa, kunhan ei laita kaikkia panoksia yhdelle hevoselle. Nimittäin kaikesta tutkimisesta, tutustumisesta ja puntaroinnista huolimatta sijoittamisessa on riskinsä. Oli vähän synkkiä päiviä maaliskuussa 2020, kun NYSE mennä huristeli alaspäin koronan vuoksi niin, että kaupankäyntikin keskeytettiin useampaan kertaan. Myymään en ehtinyt mitään ja en uskaltanut alamaissa mitään oikein hankkiakaan, kun epävarmuus oli suurta. Ei sen puoleen, ei mulla olisi ollut millä ostaakaan, joten ei kannata harmitella. Yöunet eivät saa tämän harrastuksen vuoksi mennä, niin olen sen ajatellut. 

Ja edelleen Seppo Saarion Miten sijoitan pörssiosakkeisiin on edennyt vasta muutaman ensimmäisen sivun verran. 

❤:lla Johanna

12 comments:

 1. Sullahan on pitkä sijoitushistoria, ja varmaan olet siitä opppinutkin yhtä ja toista. En ole sijoittanut, mutta seuraan muuten talousjuttuja, jotka kiinnostavat. Voihan nenä että menit kuitenkin myymään ne FB:n osakkaaet..
  Mutta lääkekannabis, eikö se ole sellainen ala mikä nykyään on hyvä sijoituskohde? Kaunista viikonloppua Johanna.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pitkä historia ja monta oppituntia. Milloin on liian ajoissa ja milloin liian myöhään.

   Kannabis on kuuma peruna. Täällä kai tällä hetkellä odotellaan eniten sitä, että useampi osavaltio laillistaa myös recreation use eli viihdekäytön. Toisaalta myös yrityskauppoja tapahtuu paljon ja pienempiä toimijoita ostetaan pois ja isommatkin yhdistyvät. Kaikki ovat kai vähän odottavalla kannalla.

   Ihanaa viikonloppua Jael!

   Delete
 2. Suunnilleen 20v mullakin harrastettuna osakkeita. Oon laiska seuraamaan ja myymään niitä oikealla hetkellä, joten valitsin osinko-strategian, eli ostan hyviä osingonmaksajia ja en koskaan myy niitä vapaaehtoisesti. Suunnitelma on, että sitten kun niitä on tarpeeksi paljon, niin aina joka vuosi tulee osinkoa se 3-5% mutta se onkin summana sitten hyvä eläkkeen lisä. Vielä ei siinä olla. Tuossa pari vuotta sitten rupesin hajautuksena ostamaan USAlaisia osakkeita (Ruotsiakin jonkin verran jo aiemmin), niin ei mahd Suomen lama rankaise niin pahoin. No, nyt on mukava ostaa Applea, Cokista tai Pepsiä, kun on vähän kotiinpäin. 😊

  ReplyDelete
  Replies
  1. 20 vuodessa ehtii jo saada jonkinlaista tuntumaa. Olen oppinut ainakin sen, että ei kannata ihan päivittäin olla hötkyilemässä: välillä mennään ylös ja välillä alas. GE:n kanssa kyllä nukuin. Merkit olivat ihan selkeät ja olisi pitänyt tajuta.

   Se olisi ihan parasta, kun osingot voisi aina sijoittaa uudelleen. Miten se Einstein sanoikaan, korkoa korolle on maailman kahdeksas ihme. Toisaalta en keksi parempaa sijoituskohdetta kuin lapset ja milloin mitäkin ovat tarvinneet. Siinäkin tulee mukavasti korkoa korolle :)

   Yksi mielenkiintoinen on muuten juuri nyt GLNCY. Olen sitä vähän katsellut sillä silmällä.

   Delete
  2. Mä meinaan yhdistää noi kaks ja tehdä tammikuus tulevalle ekalle lapsenlapselle rahastotilin, että voi kokeilla tuota korkoa korolle juttua. 😊

   Tuo GLNCY on hyvä vinkki, käytän marketscreenerin ilmaistunnusta osakkeiden vertailuun ja siä oli tolle 4,5 tähteä viidestä investor-kantilta. Eli osinko on tosi hyvä pitkään sijoittamiseen ja toimialakin ok - oon ihan periaatteesta jättänyt muuten hyvät osinkopaperit ostamatta jos firma on esim tupakka- tai öljyteollisuutta.

   Delete
  3. Mun raja on kulkenut näissä turkisten suhteen. Öljyä kokeilin viime keväänä ja SSL oli viime kevään löytö, edulliseen 2 dollarin hintaan. Olisi pitänyt ehkä sijoittaa vähän enemmän kuin 40 silloin. Nyt se viipottaa jo 18 dollarissa. Toinen oli HP (Helmerich & Payne) ja sillä on ollut myös ihan mukava kehitys.

   Upea idea aloittaa rahastotili. Siinä tosiaan saa kaksi kertaa korkoa korolle. Mitähän Einstein sanoisi tästä.

   Delete
 3. Minä olen omistanut vain puhelinosakkeen ja sen myin jo 90-luvulla pois :)
  Ihan hyviä osakkeitahan sinä olet pyöritellyt.
  Mukavaa alkavaa viikkoa sinulle Johanna <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Puhelinosakkeet taisivat jossain vaiheessa muuttua ihan rahanarvoisiksi. Eivät nykynuoret varmaan voi käsittää, että mikä kummajainen sekin oli.

   Osakekauppa on mukava harrastus. Joskus mulle iskee oikein into päälle ja tutkin ja ihmettelen. Valtaosan ajasta kyllä vain istun ja ihmettelen. Mä olen yleensä vähän jälkijunassa. Mutta joku viisas on sanonut, että on hyvin harvinaista, että ostaa silloin kuin on halvimmillaan ja myy kalleimmillaan. Siksi paras taktiikka varmasti mulle olisi ostaa tasaisesti hinnasta riippumatta ja pitää mahdollisimman pitkään.

   Mukavaa alkavaa viikkoa Outi!

   Delete
 4. Minä olen ostanut ensimmäiset osakkeet 90-luvulla ja aloittanut myös silloin rahastosäästämisen. Oma omaisuuteni on seurannut aika hyvin pörssin yleistä kehitystä, mitään kovin onnistuneita tai epäonnistuneita sijoituksia en ole tehnyt. Tosin olen kyllä ollut aika laiska aktiivisesti manageeraamaan salkkuani. Olen vähän sellainen osta ja pidä tyyppi, nykyisin sijoitusmuotoni on indeksirahasto.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Laiskuus on sijoittamisessa mielestäni hyväksi. Ja varsinkin aikaisemmin, kun piti maksaa aika isojakin välitysmaksuja. Nykyään pääsee halvemmalla. Ja ei tule paniikkiostoja tai -myyntejä.

   Delete
 5. Sijoittaminen on tosi mielenkiintoista, itse en ole (vielä) ostanut osakkeita mutta rahastosäästämistä muutama vuosi takana. Ihanaa syksyä sinne!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Rahastoja kokeilin Suomessa myös silloin alkuunsa. Se ikävä kyllä jäi, koska ulkomailla asuvana en voinut olla enää rahastoissa mukana.

   Talous on ihan oma maailmansa ja on jännä seurata keskustelupalstoilla, miten spekuloidaan ja mietiskellään. Itse en osaa ollenkaan niin syvällisesti ajatella. Toiset ovat hyviä haistelemaan trendejä.

   Ihanaa syksyä Rida!

   Delete