Wednesday, October 27, 2021

Kuuma peruna: minkä ikäinen voi vielä harrastaa trick or treating?

Halloween on jo kulman takana, sunnuntaina. Alkuviikosta radiossa keskusteltiin siitä, pitäisikö Halloweenin karkit ja keppostelut hoitaa alta pois jo lauantaina vai vasta perinteisesti oikeana päivänä 31.10.  Sikäli aiheellinen asia, että moni lapsi olisi ehkä virkeämpänä maanantaina koulussa. Hegemonia kallistui sunnuntain kannalle, ei turhaan sotketa kenenkään pasmoja. 

Joku oli viritellyt pikku metsikköön kummitusreitin. Paljon oli käytetty poliisin eristysnauhaa, punaista maalia ja nähtävästi koristelu oli tarkoitettu pimeällä "nautittavaksi". Oli pääkalloja, kummituksia, lepakoita. Kirkkaassa päivänvalossa uskalsin käydä tutustumassa, pimeällä voisi olla toinen juttu. 


Jostain lueskelin, että Suomessa Halloweeniin ei suhtauduta aina niin avarakatseisesti. Kannanotto oli tyyliä, että pitäkää ne kakaranne kaukana mun ovikellosta. Täkäläisittäin asialle on kaikkien hyväksymä signaali: jos talo on pimeänä ja etupihaa & rappusia ei ole valaistu, niin ei sieltä karkkiakaan tipu. 

Mutta entäpä sitten ikä? Silloin, kun muutimme tälle alueelle olivat kaikki nuoria lapsiperheitä. Karkki-keppostelijatkin olivat sylivauvoista taaperoihin. Kymmenisen vuotta sitten huomasin, että porukassa alkoi olla aina vain vanhempia lapsia, nuoria. Ja sitten tuli sekin Halloween, kun parikymppiset kurpitsapäät (heillä oli ihan oikeat kurpitsat päässä) soitti ovikelloa. Ei siinä mitään. Asiallisesti hoidettiin vuorosanat ja kävijät saivat namit tyynyliinoihinsa. (Tyynyliinat ovat yleistyneet karkkien keräilyssä vuosien saatossa.)

Itseäni ei häiritse olivat kiertäjät sitten minkä ikäisiä hyvänsä. Oikeastaan on aika hauskaa, kun isommatkin haluavat pukeutua ja kavereiden kanssa kuljeskella ympäriinsä. Namit jos loppuvat, niin valot pois ja lappu luukulle. Samoin jätän oven avaamatta jos ollaan kovin myöhään liikkeellä. Suurin ruuhka on hoidettu tunnissa parissa, yleensä viimeiset kävijät ovat olleet asialla ennen klo 20. Kaikki ovat siis tervetulleita. 
Yllättävän moni tuntui olevan samaa mieltä. Yksi syy on ehkä se, että kun kaupasta ostaa 200-300 pientä namipussia, niin on vain helpotus, kun niistä pääsee eroon. Makeisvalmistajat pakkaavat Halloweeniksi erikoiskokoja ja rahallisesti siinä ei suurta lovea budjettiin tule. Toki oli muutama, jotka paheksuivat syvästi, että aikaihmisiä sillä tavalla lapsettaa. Joku paheksui koko juhlaa, että tällaista pakanallista menoa harrastetaan. Siitäkin oltiin pahoillaan, että ovikelloa tultiin soittamaan ilman asiaankuuluvaa pukeutumista (pari soittajaa myöhemmin joku muistutti siitä, että ei kaikilla perheillä ole varaa Halloween asuihin). Ja sitten oli se veijari, joka toivoi, että aikuisille saattajille olisi alkoholitarjoilua: kylmä olut käteen, kun entinen loppuisi ja matka jatkuisi jälleen. Mikäs sen kätevämpää. 


Tämä viimeinen luonnonmukainen hämähäkinseitti on blogiystävälleni Stanstalle, jonka tiedän rakastavan hämähäkkejä. (Anteeksi Stansta, mä en voinut vastustaa! Olisko tää siedätyshoitoa...?)

❤:lla Johanna


 

24 comments:

 1. No mutta kiitos henkilökohtaisesta huomioinnista! 😲
  Jo ne aiemmat ällötykset taisivat olla osa hoitoa? Yääh. Huomasin eilen keittiön katonrajassa pienen mustan pisteen. Arvelin sen olevan kahdeksanjalkainen ja ajattelin antaa sen olla. Kuinkas sitten kävikään... Piste liikui muutaman sentin ja oli haettava imuri. TIEDÄN, ettei se olisi sieltä elämääni haitannut, mutta kun ehdin jo kurkistamaan lukuisia kertoja sinne ylänurkkaan. Me vaan ei mahduta samaan asuntoon!
  Roikkuvat päät ovat karmivia!
  Mä muuten löysin kotoani sellaisen lasten hiuspannan, jossa oli jotain pörröistä ja kaksi kullan väristä palloa metallikiekuroiden päässä. Vein sen saman rapun pikkulikan pyörän koriin. Oli se sieltä kadonnut.
  Facebook'issa kysellään aiempaa enemmän naamiaisasujen perään. Niin lasten kuin aikuistenkin. En siltikään aio hankkia nameja sunnuntaiksi.
  Miten ne ovella suoritetut vuorosanat menee?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nyt kyllä hekotuttaa, että Stanstan hämähäkkirakkaus on tunnettu fakta rapakon takanakin ;)

   Karmivaa katseltavaa! Meillä trullit kiertelevät ovelta ovelle pääsiäisen kieppeillä. Mun ovet meni säppiin ja valot sammuivat yhtenä vuotena, kun murrosikäiset sällit örisivät ovella, että heille kelpaa vain selvä raha. No, otin suklaamunat pois, toivotin hyvää pääsisäistä ja sulin oven kylmän viileästi.

   Delete
  2. Juu Stansta, ne aiemmat kuvat leikkiverkoista ja -hämpyistä olivat pehmeä lasku tähän ihan oikeaan hämähäkin verkkoon.

   En mäkään ole mikään suuri hämähäkkien ystävä. Nykyisin kyllä pystyn jo aika hyvin unohtamaan mokomat, sillä meillä on hämähäkkejä paljon. Osa on aika isojakin. Mutta mahdottoman eteviä kutojia ovat. Tämäkin verkko oli niin taidolla tehty. Ja kun mä mietin kaikkia muita pikku öttiäisiä, jotka hämähäkit huolehtivat matkohinsa, niin olo on jo melkein kiitollinen.

   Kiva, että pannalle löytyi käyttäjä!

   Ne vuorosanat! Mun vaatimus on, että edes yritetään sanoa "trick or treat". Siis jos sanoja on tarpeeksi vanha, ei jännitä ja osaa sen verran kieltä tai jotenkin muuten ilmaisee saman asian. Pelkkä tyynyliinan lykkääminen naaman eteen ei siis riitä. Sen jälkeen mä sanon "happy Halloween" ja niin on tämä kahden sekunnin vuoropuhelu käyty :)

   Mun käy vähän vanhempia sääliksi. Silloin, kun meidän lapset olivat pieniä, oli helppo pukea poppoo gangstereiksi, Peter Paniksi, Tinkerbelliksi, Kapteeni Koukuksi, Buzz Lightyeariksi, Tuhkimoksi, Mikki Hiireksi, sammakoiksi. Nyt täytyy olla jos vaikka mitä. Kyllä ennen oli helpompaa :)

   Delete
  3. Vanha Rouva, kyllä vain, tämä on näitä kansainvälisesti tunnettuja tosiasioita, että hämähäkkejä Stanstalle.

   Pääsiäisnoidat ovat kiva perinne. Ja suomalaiset noidat näyttävät söpöiltä, ei ollenkaan pelottavilta. Siinä myös usein tehdää vaihtokauppoja: toinen saa vitsan ja toinen munan.

   Tuo on kyllä tylsää, että aletaan rahaa vaatia. Tai jotain tietynlaista namia. On meilläkin namin valkkaajia, mutta on ymmärrettävää esim. jos on pähkinäallergia tai muuta. Yritän aina katsoa, että jokaiselle löytyisi vähän jotain sopivaa. Joskus olen hankkinut myös suolaisia pretzeleitä tai kultakaloja pikku pusseissa. Kuka sitä nyt namia jaksaa mahan täydeltä syödä.

   Delete
  4. Kiitos Jael'ille laittamassasi kommentissa olevasta koko lorusta! Hauska, mutta varmasti aivan liian pitkä jännittävälle pikkuiselle. Anteeksi tyhmyyteni (ja se, etten ala googlaamaan) - mitä ovat Tingerbell ja Buzz Lightyear?
   Ps. Yksikään järkisyy pikkuöttiästen syömisestä tai selitys "ei ne tee mitään" EI poista mun kammoa! Piste.

   Delete
  5. I know. Ei sille mitään voi, kun jostain ei tykkää, niin ei tykkää.

   Buzz Lightyear on Toy Storyn lentävä hemmo, jonka tunnuslause on to the moon and beyond. Tinkerbell on Helinä-keiju. Yksi vuosi meidän kolmikko oli Peter Pan, Kapteeni Koukku ja Helinä-keiju. Olivatkin somia! Sorry, multa oli unohtunut Helinän nimi, piti googlata.

   Delete
 2. Hauskaa että joku rakastaa hämähäkkejä🕸️🕷️Vieläkin muistan kirkaisuni Venezuelassa kun iso tarantella tuli vastaan..
  Tuo tapa kiertää taloja namujahdissa on kyllä kivs, muistam kun mulla oli aina namuja pikku pääsiäisnoidille. Mutta kuulostaa kyllä hassulta että jo aikuisikään ehtineet kiertävät taloja namujen toivossa. Tuo että valot pois jos ei haluta jakaa namuja on hyvä idea👍Happy Halloween Johanna 🎃🦇👻

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tarantella sai varmaan yhtä komean tervehdyksen aikaiseksi, kun mä tervehdin New Orleansissa skorpionia, joka kiipesi lyhtypylväässä. Ai kamala. Ei ollut kivaa. Alkoi tulla sellainen olo, että missähän joka paikassa niitä lurkkii ja odottaa, että hyppäävät niskaan. Joku sen skorpparin sitten siihen kengällään litsasi. Näytti käyvän aika rutiinilla.

   Kun lapset oli pieniä jäin usein namin jakajaksi. Sekin on kivaa hommaa. On ihana nähdä pikkuisia, kun kamalasti jännittää ja miten se trick or treat nyt sanotaankaan. Ja sitten on täysverisiä esiintyjiä, jotka jatkavat kokonaisen rimpsun "Trick or Treat Smell my feet, Give me something good to eat, If you don't I don't care, I'll pull down your underwear". Ei ole kukaan kyllä tullut alusvaatteita kiskomaan, onneksi.

   Happy Halloween Jael!

   Delete
 3. Minusta tuo on hyvä, että jos on valot päällä ja piha koristeltuna, niin se on selvä signaali, että saa tulla ovelle.

  Minä en ymmärrä suomalaisten suvaitsemattomuutta halloweenin tai pääsiäisnoitien suhteen lainkaan. Minusta ne ovat mukavaa perinnettä ja lapsille tärkeitä! Suomessakin voi laittaa halutessaan lapun ovelle, että ei noitia tms. Ihme nillitystä minusta se räpättäminen siitä, että kuka kehtaa lähettää lapsensa vieraiden ovelle kerjäämään karkkia :D

  Minä olen suunnitellut, että joku kerta lähden virpomaan pari naista omasta taloyhtiöstä, jotka aikoinaan ottivat meidän pojat aina niin hienosti vastaan. Virpominen menisi niin päin, että virvottava saa minulta ruusun.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se on kaikille osapuolille hyvin selkeää. Joskus, kun on ollut kiireinen vuosi ja namit loppuneet, niin on voinut samalla tavalla sitten laittaa lapun luukulle. Valot vain sammuksiin.

   Olen samaa mieltä, että vähän enemmän voisi ihmisillä olla leikkimieltä ja intoa tehdä juhlaa edes toisille, vaikka itse ei välitä. Siitä tulee yllättävän hyvä mieli,kun tapaa kivoja ihmisiä. Harvemmin varsinkaan tapaa lapsia, jotka eivät olisi kivoja, kun tulevat virpomaan tai keppostelemaan.

   Ihana ajatus! Kannatan lämpimästi. Olisi varmasti ikimuistoinen virpominen.

   Delete
 4. Kivaa olis jos eri halloween naamioasuisia kävis ovella!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se on mukavaa. Nopeasti näkee aina, mikä on kulloisenkin vuoden trendi. Joskus on ollut lähes joka toinen Buzz Lightyear ja Frozen on ollut suosittu. Itsellekin tulee hyvä mieli :)

   Delete
 5. Me ei anneta halloweenina mitään, mutta 11.11. Martinpäivänä lapset tulee kynttilälyhtyjen kanssa ja laulavat, he saavat karkkia.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Koko ajan oppii uutta. Mulle on tämä Martinpäivä uutta. On aika hauska, miten eri maissa ja kulttuureissa kuitenkin on tämä sama idea, että lapset kiertävät ja saavat palkkion. Ihmiskunta kai on ollut lapsiystävällistä ainakin joskus :)

   Delete
 6. Mitä! Stansta rakastaa hämähäkkejä? Wow... ilmoittakaa lehdistölle 😀😀😀

  Jossain oli muuten just varoitus halloween-seiteistä maisemassa. Ilmeisesti lepakot ovat lentäneet niihin ja juuttuneet kiinni jossain päin.

  Sinulla on aina mitä ihanimpia Happpoween-postauksia, nautin täysillä ❤️

  ReplyDelete
  Replies
  1. Stanstan rakkaus hämähäkkeihin on tunnettu tosiasia :)

   Ohos. Tuota en ole kuullut. Voi pieniä lepakoita. Ei ole kivaa juuttua sitten tuollaiseen. Tämähän alkaa käydä ihan Halloween tarinasta, kun lepakot lentelevät ja juuttuvat.

   Halloween on mun lemppari juhla täällä. Tänä vuonna en juhli muuta kuin ehkä leipomalla näille omille nuorille jotain aiheeseen sopivaa. Katsotaan sitten vuoden päästä. Nautin nyt muitten koristeista ja edesottamuksista. Sitten alkaakin Kiitospäivän ja joulun valmistelut.

   Delete
 7. Hämähäkithän on hyödyllisiä 👍🏻😊 jossain on ollut, että jos hämähäkit katoais äkkiä, niin hukuttais pikkuhyönteisiin alta aikayksikön. Luonnon kangas tarttee jokaista lankaansa.

  Yllättäen veikkauksen sivuilta löytyikin aika hyvä artikkeli hämähäkeistä: https://www.veikkaus.fi/fi/x/hamahakki - syövät vuodessa saman verran hyönteisiä kuin ihmiskunta syö lihaa ja kalaa, eli ilman hämyjä tosiaan oltais pulas ruokapelloilla.

  Kurikas oli ainakin ysärillä pääsiäisenä trullittelua ja tytärkin kierteli silloin mun pikkuveljen kans lähitaloja. Silloin kun itte olin kotona, ei harrastettu mitään näitä, mutta sitte jo muutaman vuoden päästä sitä oli, ehkä n vuoden -87 tienoilla. Muistan ku mun pikkuvelikin halus osansa karkeista ja 85-86 tienoilla kiersi viä 15-16 vuotiaana nois. 😁

  ReplyDelete
  Replies
  1. Luin joku vuosi sitten artikkelin pienistä hämähäkeistä, jotka viestivät helistämällä verkkojaan ja olisiko myös jaloillaan. Ainakin hämähäkit voivat aistia äänen ja sen aiheuttaman värinän jalkojensa pienillä karvoilla. Musta on aika herttaista ajatella, että kun tässä juttelen itsekseni, niin hämähäkkikin sen kuulee. Matalataajuisista äänistä eivät tykkää vissiin ollenkaan.

   Mä en ole ollut kovin hämähäkkimyönteinen, vaikka lapsena opin, että hämähäkin tappaminen tietää huonoa onnea. Jos kovin tuntuvat häiritseviltä, niin yritän saada matkoihinsa hengissä. Päätin kuitenkin, että lapsille en näitä omia pelkojani siirrä ja olen opetellut olemaan cool näkyy sitten hämähäkki tai käärme.

   Me taidetaan olla aika lailla samaa ikäpolvea. Ei minunkaan lapsuudessani noitina kierrelty, tuli vasta myöhemmin. Pääsiäisen tienoo oli muutenkin hyvin harrasta ja pysyteltiin omissa oloissa. Trullit kyllä saattoivat tehdä kepposia, mutta siinäpä se. Koulussa koristeltiin pajujen oksia ja sehän liittyy virpomiseen, mutta olisiko ihan sitten vain kotona virvottu.

   Delete
  2. Pikahaussa näkyi, että oliko 38% naisista ja 15% miehistä on hämähäkkikammoisia jonkin usalaisen tutkimuksen mukaan. No, enivei ovelia eläimiä.

   Joo, pajun oksia ehkä koristeltiin sentään, mulla jo kadonnut muistista paljon. Ikäpolvea -65 🙂

   Delete
  3. Evoluutiolla varmasti osuutensa siihenkin, että hämähäkit pelottavat. Omalta osaltani ehkä enemmän opittu malli. Ukkosta pelkään myös samasta syystä. Tai ukkonen on ok, jos olen sisätiloissa, mutta ulkona en tykkää.

   Olet pari vuotta vanhempi, mutta hei! me ei olla sentään boomereita!

   Delete
 8. Alimmainen hämähäkinseitti on oikea taidonnäyte! Minkähänkokoinen hämis siellä mahtaa keikkua...
  Kuulin yks päivä radiosta hassun jutun: Tampereella paikallisradio on päättänyt viettää Halloweenin tosi pelottavissa merkeissä! Eivät soita koko päivänä yhtään tamperelaista muusikkoa, vaan pelkkää turkulaista! ei siis Eppua, Popedaa, yms. vaan Mattia ja Teppoa, Ressua jne. Kyllä on kammottava suunnitelma ;D

  ReplyDelete
  Replies
  1. On se kyllä hieno. Näitä oli useampikin vieretysten. En nähnyt kutojaa ja suoraan sanottuna en kauhean tarkasti edes yrittänyt löytää.

   Ai kamala. Tuo on kyllä paha. Tekevätkö sitten Turussa päinvastoin? Että vaan manserock soisi. Onkohan tätä nyt mietitty ihan loppuun saakka? Ressu nyt vielä menee, mutta että Mattia ja Teppoa? Oisko tässä kaiken takana nyt nainen? Voi alkaa talo jos toinen Turussa ravistaa nurkkiaan ja alkaa suksien etsintä, jos näin kävisi.

   Delete
 9. Minulla ei ole minkäänlaista suhdetta Halloweeniin, enkä kärsi hyönteis-, hämähäkki- tai lepakkofobiasta.
  Pelkäsin lapsena Satakunnassa nuutipukkeja. Kylän nuoriso kävi loppiaisena hurjan näköisesti naamioituneena keräämässä joulun jäljiltä herkut, piparkakut ja kakunpalat. Tulivat tömistelemällä sisään ja lähtivät pois vasta, kun talon väki oli tunnistanut naamioituneet ja saaneet herkkunsa.
  Me siirtokarjalaiset nyrpistämme nenäämme nykyaikaiselle noidiksi pukeutuneille virpojille. Se ei ole aito perinne, vaan joku lastentarhanopettajien 40 vuotta sitten keksimä juttu. Noin käy, kun ei ymmärrä kansanperinnettä. Trulleja oli vain Pohjanmaalla. Ne kävivät navetassa pääsiäisenä tekemässä vahinkoa. Pääasia, että lapsilla on hauskaa.
  Olen opiskellut kaksi lukukautta suomalaista kansatiedettä, mutta en ole tiukkapipoinen. Kukin juhlii juhlansa ja iloitsee tavallaan.
  Saksassa on vahva perinne karnevaaleilla ja naamiaisilla.Halloween ei pärjää niille.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nuutipukeista olen kuullut, mutta täytyy tunnustaa, että en ole koskaan kohdannut. Olivatpa aikamoisia, ei voi muuta todeta. Ei ihme jos vähän pelotti.

   Ja tämä selittää nyt miksi en itse ole virponut eikä se oikein lapsuusvuosilta muistu mieleen: mä olen liian vanha. Virpomisia ei sitten vielä silloin ollut. Enpäs tiennyt. Ajattelin vain, että ei ollut meillä päin tapana ja ainakaan omassa kodissani. Trullit sitävastoin touhusivat myös Keski-Suomessa. Liekö pohjalaiset tuoneet tullessaan. Ja pientä jäynää tekivät, ei mitään suuren suuria vahinkoja.

   Jos satut lukemaan vastaukseni, niin mua kiinnostaisi tietää miten suhtaudut kansallispukuihin? Pitäisikö käyttää vain oman paikkakunnan pukua ja sopisiko asua käyttää muissakin, kun oikein juhlavissa juhlissa?

   Amerikkalaiset ovat kyllä eteviä markkinoimaan. Saaneet Halloweeninkin leviämään vähän jos vaikka minne. Kaksi vuotta sitten katselin Halloweenin viettäjiä Skotlannissa ja olivatkin aika hauskoja. Täkäläisiin se ero, että olivat myös aika tuhdisti nauttineet juhlajuomia.

   Delete