Sunday, October 17, 2021

Kurpitsakakku kuorrutuksella

Joka paikassa on nyt kurpitsoja, kurpitsamaustetta (pumpkin spice) - ei voi välttyä vuodenajalta ja kurpitsoilta. Tein tänään kurpitsakakun ja siitä tuli ihan kelvollinen. Kaloreita ei kannata laskea, tulee suotta paha mieli. Kurpitsasosetta ei ehkä ihan helposti Suomen kaupoista löydy (vai löytyykö jo nykyään?). Jos itse tekee, niin sen pitäisi olla aika löysää. Siitä tulee kakkuun mehevyyttä. Löysin Suomessa toimivan nettikaupan, jolla on käyttämääni Libby's Pumpkin pure. Ja helsinkiläisillä on kauppa osoitteessa Bulevardi 22, jossa on muitakin Amerikan herkkuja. 


Lapset ostivat äidille synttärilahjaksi esiliinan. Luotto on kova äidin taitoihin. Vai olikohan tämä kätketty kannustus?


Käyttämäni vuoka on kokoa 9" x 11" eli n. 23 cm x 28 cm. 

Jos pumpkin spice maustetta ei löydy, niin seuraavassa kuvassa on sekoitussuhde. 



Laita uuni lämpenemään 175 C asteeseen. Rasvaa vuoka. 

Ohje kakkupohjalle: 

- 4.7 dl vehnäjauhoja (2 cups)

- 1 tl suolaa

- 1 tl ruokasoodaa

- 2 tl leivinjauhetta

- 2 tl kurpitsamaustetta

- reilu 1 tl kanelia

- 2 tl vaniljasokeria (tai 1.5 tl vaniljatiiivistettä, sekoita nesteiden kanssa jos käytät tätä)

Sekoita ylläolevat kuivat ainekset keskenään erillisessä kulhossa. Sen jälkeen sekoita erillisessä kulhossa seuraavat ainekset: 

- 4 kananmunaa

- 2.4 dl rypsiöljyä (1 cup)

- 2.4 dl fariinisokeria (1 cup)

- 1 dl sokeria

- 1 tölkki (425 g)  kurpitsasosetta 

Kaada nestemäiset ainekset kuiviin aineksiin ja sekoita hyvin. Kaada taikina vuokaan ja paista n. 35 minuuttia. 30 minuutin kohdalla voi alkaa tikun kanssa kokeilla onko kakku kypsä. 

Anna kakun jäähtyä hyvin. Jääkaappi auttaa aina. 




Ohje kuorrutukselle: 

- 225 g tuorejuustoa, rasvaista, maustamatonta, huoneenlämpöisenä 

- 115 g voita huoneenlämpöisenä 

- 7 dl pölysokeria

- 1-2 vaniljasokeria / 1 tl vaniljatiivistettä 

- hyppysellinen suolaa 

Vatkaa tuorejuusto ja voi tasaiseksi vaahdoksi. Lisää pölysokeri, vanilja ja sokeri. Sekoita ensikseen hissukseen niin, etteivät pölysokerit lentele ympäriinsä ja sitten pari minuuttia niin vauhdilla kuin koneesta lähtee. Levitä kuorrute kakulle ja anna jäähtyä ainakin puolisen tuntia jääkaapissa ennen kuin leikkaat. Koristele jos maltat. Kakku säilyy jääkaapissa viitisen päivää. 






Ruokakaupassa oli ilkeä kauppias pistänyt esille jäätelöitä. Mä olen eggnog -addikti ja arvaa vain oliko vaikea kävellä näiden jäätelöiden ohi. Ja tottahan toki siellä oli myös Pumpkin Pie ja S'mores vaihtoehdot. 



Maistuvaa viikkoa!

❤:lla Johanna





18 comments:

  1. Upea kakku, yleensä en tykkää kuorrutuksista, maistuvat vain sokerilta mutta kuorrutus tuorejuustosta on varmasti hyvää!
    Kivaa viikon alkua! <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos Ulrika. Tämä on tällaista amerikkalaista herkkua. Laitoin kuorrutusta vähemmän kuin mitä ohjeesta tuli, alkoi vain näyttää ihan liialta. Yleensä kuorrutus tulee purkista, jos ei kokonaan, niin ainakin osittain.

      Delete
  2. Herkullisen näköinen kakku, jonka ohjeen luin sanasta sanaan, vaikka tuskin tulen tekemään vastaavaa itse (syöjien puuttuessa). "Kakku säilyy jääkaapissa viitisen päivää.", hah hah.. :D Epäilen.
    Mieluisaa alkanutta viikkoa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos Stansta! Mä ajattelin tehdessäni, että ehkä puolikas ohjeesta olisi riittänyt. Vähän sama ongelma, että syöjiä ei ole tarpeeksi. Ja kyllä tämä on kieltämättä aika hyvin kadonnut... Minähän en siitä asiasta tiedä yhtää mitään, että minne...

      Delete
    2. Stanstan kanssa samaa mieltä: tuo kakku ei voi, ei millään ilveellä, säilyä viittä päivää.

      Delete
  3. Nam nam ,herkulliselta näyttää:) Itse tykkään käyttää paljon kurpitsaa myös leivonnassa, ja jälkkkäreissä, ja kurpitsapiirakka&kakut ovat niin hyviä. Oi noita jädejä, muistan kun ensimmäistä kertaa menin amerikkalaiseen supermarkettiin ja näin ne pakastekaapit valtavan suurine jätskivalikoimineen. Oli siinä ihmettelemistä silloin. Oikein hyvää uuutta viikkoa Johanna.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mulle kurpitsa on vieras, en ole innostunut. Esimerkiksi pumpkin pie on sellainen, että vaikka suosittu onkin, niin itse en ole väkertänyt.

      Jäätelöitä on kyllä ihan valtavasti. Mä kaipaan Suomen marjaisia jäätelöitä. Oikein paljon muuta ei ole tarjolla kuin mansikkajätskiä. Lakkajäätelö on mun herkkuani ja siitä ei voi kuin haaveilla.

      Delete
  4. Olen usein miettinyt että mikä ihmeen kurpitsamauste, nyt tiedän

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tämä on vähän kuin piparkakkumauste. Jouluisia makuja siis. Mutta kovasti tästä ollaan taas täällä tohkeissaan, kaikki on ihan pumpkin spice.

      Delete
  5. Oi että miten herkullisen näköistä. Maistuisi kyllä nytkin tuollainen herkku iltateen kanssa.
    Kaunista viikkoa sinulle Johanna <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hassua kun sanot, mäkin nautin toisen palan skotlantilaisen aamiaisteen kanssa. Nyt en ole varma, mutta tuntuu, että skotlantilainen tee on vahvempaa. Ainakin väri on paljon tummempaa. Hyvin sopivat yhteen.

      Delete
  6. Mehevän näköistä kakkua! Pitää tunnustaa, etten ole koskaan maistanut kurpitsakakkua...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kurpitsa on aika miedon makuinen. Tämä muistuttaa mun mielestä aika paljon suomalaista maustekakkua. Kurpitsasta tulee mehevyyttä, ei niinkään makua. Tai sitten mun makunystyrät ovat ihan kadonneet.

      Delete
  7. Söisin! Myös nuo jäätelöt ;D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Söin. Ja seuraavaksi sitten jäätelöä. Piti melkein piilotella auton avaimia, etten lähde ostamaan egg nog -jätskiä. Sain päähäni pari iltaa sitten, että kakku voisikin olla aika hyvää sen kanssa... Seuraavaksi kai pitää pakastaa luottokortti, etten mene ostelemaan.

      Delete
  8. Voi että kun näyttää olevan komia kaakku, täytyykin kirjoittaa ylös ohje, saa hankittua aineet kaupasta.
    Sain elokuussa aivoinfarktin, lääkäritäti otti ajokortin 3kuukaudeksi hyllylle, olen tuttavani varassa kauppaostoksille pääsys. Mutta ihan hyvin voin nyt, oireina oli vain ettei paperit pysy kädessä. Pikku hiljaa yritän askarrella kuitenkin:-)) Voikaa hyvin siellä maailmalla:-D terkuin Hilkka

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos Hilkka! Kyllä tämä oli ihan maistuva.

      Voi hyvänen aika. Ja voi kuinka hyvä, että voit paremmin ja oireet eivät olleet sen pahemmat. Neulomisestahan väitetään, että se on aivojen terveydelle hyväksi. Korttiaskartelussa on varmasti samoja vaikutuksia, kun pitää tehdä tarkkaa työtä ja sommitella.

      Hyvää vointia Hilkka!

      Delete