Saturday, June 5, 2021

Tytär on kotona vaikka Strömsassa menee paremmin

Ihan ekaksi: onnea kaikille valmistuneille! Suoritus on tänä keväänä aivan erityinen, sillä olosuhteet ovat olleet poikkeukselliset. Onnea myös kaikilla taustavaikuttajille. Nyt on aika taputtaa itseä olkapäälle ja todeta, että hyvin hoidettu. 

Kuuntelin jokin aika sitten ohjelmaa, jossa yritysten edustajat kertoivat, kuinka ovat osin luopumassa vaatimuksesta, että työnhakijalla on yliopistoarvosana. Yksi näistä on IBM. He olivat todenneet, että hyviä ja alasta innostuneita jää värväämättä vain, koska koulutus ei natsaa. Juttelin yhden vähän vanhemman tuttavan kanssa, ja hän osaltaan totesi, että tärkeintä on olla joku koulutus. Työelämään päästyä ei ole kovin suurta merkitystä sillä, mikä se sitten on.  Joskus luin, että tieto avoimesta työpaikasta leviää viidakkorummun avulla ja ainoastaan n. 30% työpaikoista päätyy avoimeen hakuun. Tärkeää on tuntea oikeat ihmiset. Ei mun ole tarkoitus nyt masentaa valmistuneita, vaan sanoa, että perille voi päästä monta reittiä pitkin. Moottoritietä paahtaessa jää paljon näkemättä ja kokematta. Jos on unelma, niin sitä kohti sitten vaikka vähän kiertäen. Oma paikka löytyy niin elämässä kuin työelämässä. Maalivahti Jussi Olkinuora on tästä oiva esimerkki. 


Mun paikka tänä kesänä taitaa olla tyynyt korvien suojana. Tytär on ollut kotona nyt parisen päivää ja jo on käyty keskusteluja rasismista, patriarkaalisesta yhteiskunnasta, diskriminoinnista, ihmislajin kehityksestä... Musta on hauska kuunnella nuorten sananvaihtoa ja joskus yritän saada jotain sanottua. Ei yleensä onnistu. Suurin syy on tietysti, että meillä on niin "suuri sukupolvien välinen ero". You are different generation, kuten he kauniisti ilmaisevat. Lupasin, että palataan asiaan sitten, kun olette viisikymppisiä. Kaiholla muistelen aikaa, kun itse olin nuori ja idealisti, kun tieto oli varmaa ja oikeaa.  Toisaalta olisi ollut kiva tietää kaikki se, mitä nyt tiedän. 

Olen oppinut mm., että matkustaessa on hyvä olla käteistä mukana. Jos suunnittelen matkaamista julkisilla, niin tarkistan aikataulut. Aikataulut saattavat muuttua kesäkuukausien alkaessa jne. No, tämähän on tätä fossiilien höpinää, mutta niin vain kävi, että neuvot ammoisilta ajoilta olivat tarpeen. Tytär soitti edellisenä iltana ennen matkaan lähtöä, että juna ei pysähdykään niin, että pääsee näppärästi lentoasemalle. Mitäs nyt? Ehdotin taksia. Ei ole rahaa. Ehdotin, että ottaa hätätilanteita varten antamani luottokortin ja käy hakemassa rahaa seinästä. Skotlannin ikäviä puolia on, että taksit eivät useinkaan suostu ottamaan muuta kuin käteistä vastineeksi kyydistä. Kehotin vielä soittelemaan ja pyytämään tarjouksen ja varaamaan sitten kyydin aamuksi. Ja nostamaan rahaa sen verran, että on vähän seuraavaankin "yllätykseen".


Lentomatka Edinburghista Lontooseen luonnistui, mutta sitten nousi tie pystyyn: todistus negatiivisesta Covid-testistä ei kelvannut eurooppalaiselle lentoyhtiölle matkaan Lontoosta Amerikan-mantereelle. Testissä ei sanottu sen olevan PCR testi, vaikka se on testi, jota Skotlannissa käytetään. Oli vielä sanottu, että häntä ei olisi saanut päästää matkaan Edinburghista. Ei siinä mikään auttanut, kirjainyhdistelmä puuttui. Kone lähti ja tyttö jäi. Tässä vaiheessa mun neuvo oli, että käy palvelutiskillä, syömässä ja ota selvää, missä testejä lentokentällä tehdään ja käytä sitä luottokorttia. (Tytär on muuten jo paljon edistyneempi matkaaja kuin itse olen, joten kyllä hän ihan itsekin pärjää. Haluaa vain saada äidin tuntemaan itsensä muka tärkeäksi.)

Ei onneksi tarvinnut muuta kuin syödä. Asiat järjestyivät niin veikeästi, että koska tyttären matka ohjattiin amerikkalaisen lentoyhtiön reitille ja Amerikan päässä ei kauheasti välitetä testin kirjainyhdistelmistä (kunhan on todiste, että testi on negatiivinen), niin hän oli loppujen lopuksi kotona vain pari tuntia myöhemmin. Sen lisäksi hän sai vip-palvelun, pääsi ensimmäisenä koneeseen ja kaikki olivat olleet supermukavia. Testi ei muuten ole ihan halpa, yli 100 puntaa kerta jos ei ole oireita. Niitä ei huvikseen kovin monta viitsi tehdä. Toisin on tietysti täällä Amerikassa, jossa testit ovat ilmaisia ja ne tehdään parkkipaikoilla :)  Ja rokotteen ottamisesta vähän vaikka maksetaan.  Pitkä ja kuuma kesä on tulollaan ja kaikki ankanpoikaset ovat taas saman katon alla. Voiko sitä enempää toivoa. Tietysti pitkä ja vähän viileämpi kesä olisi paikallaan, mutta ei nyt uhmata jumalia. 

❤:lla Johanna, oman aikakautensa tekele

10 comments:

 1. Jaa. Mä muistan myös sen ajan kun olin varma ja ehdoton mielipiteissäni. Ja nuori. Nyt omat nuoret tuntuvat tietävän kaiken paremmin. Tosin tänään lukion tokaluokkalainen myöhästyi junasta kevätjuhliin mennessään ja soitti asemalta: Mitä jos mä sanon, että sä olit oikeassa. Äiti oli sanonut jo ettei tule ehtimään junaan. Siperia opettaa.
  Hienoa, että pesä on täynnä ja tytön matka sujui lopulta hyvin.

  ReplyDelete
 2. Ihanaa että sait tyttären kotiin, ja olipa paljon ongelmia matkan varrella, ja onneksi mukana oli se hätä-
  luottokortti. Matkustaminen on tehty tosi vaikeaksi koronan vuoksi. Jos nyt menisin Suomeen, joutuisin takaisin tullessa ottamaan Suomessa koronatestin, joka siellä siperkallis moneen muuhun maahan verrattuna, ja sitten vielä tänne laskeutuessa toisen, maksullisen koronatestin, rokotuksista huolimatta. Ihanat värit noissa kukkasissa💛🧡Oikein hyvää viikonloppua Johana, ja mukavia hetkiä nuorisosi kanssa💗

  ReplyDelete
 3. Teillä ei vissiin mene mikään ns. ohjekirjan mukaan, MUTTA pärjäätte tilanteessa kuin tilanteessa. Nostan lippistä!
  Mukavaa yhdessä(yhteen?)oloaikaa!♥

  ReplyDelete
 4. Elämän makuisia kuulumisia, joita lukiessa hymyilytti <3 Tuttua on kuunnella nuorten juttelua, joista ei asennetta ja näkökulmaa puutu :) Niin sen pitääkin olla.
  Kovin on tyyristä otattaa koronatesti varmuuden vuoksi (tuo 100 puntaa). Eroja maiden välillä näinkin tärkeässä asiassa on. Telkkarista sivusilmällä näin,että USA:sta annetaan iso määrä rokotteita jakoon. Se on mahtavan hyvä asia!

  ReplyDelete
 5. Replies
  1. Oho, lähti ilman tekstiä. Ihania ruusuja! Mä ihmettelen miten olen aikanaan selvinnyt, kun ei ollut pankkikorttia eikä luottokorttia eikä kännykkää kun lähdin ulkomaille. Piti tietää miten paljon rahaa eli käteistä tarvitsee ja kotiin soitin postista ns..R-puhelun, jonka vanhemmat maksoi ja he lähettivät sähkeitse rahaa, en edes muista mistä sen rahan sitten hain.

   Delete
 6. Tärkeintä on se, että nyt on tytär kotona - kaikkine varmoine mielipiteineenkin 💖.

  ReplyDelete
 7. No olipas vaiherikas matka tytölläsi, mutta onneksi nyt kaikki sun mussukat on kotosalla.
  Kaunista alkavaa viikkoa teille kaikille Johanna <3

  ReplyDelete
 8. Ihania ruusuja! ja ihana, että ankanpoikaset ovat palanneet vuorten takaa leikkimästä kotilammelle. Minä saan vain kaksi ankanpoikasta kotiin tänä kesänä, kun vanhimmalla on töitä. T: saukkis

  ReplyDelete