Friday, June 11, 2021

Rose is a rose is a rose is a rose ja Sauna on sauna

Gertrude Stein esitti havaintonsa ruususta ja sen sanotaan tarkoittavan, että it is what it is eli suunnilleen niin, että ruusu on ruusu eikä se siitä  muuksi muutu. Ruusut ovat jostain syystä nyt puhutelleet. Huomasin, että olen kerännyt ympärilleni ruusun tuokua monin tavoin.

Mä olen saunonut perimätiedon mukaan kuukauden vanhasta saakka. Sen ikäisenä äiti vei mut saunaan ensivisiitille. Varmaankin pesulle ja vähän lämmittelemään, tuskinpa sentään pääsin vihtaa kokeilemaan. Lapsuuden kesinä kotitalon pihasauna lämmitettiin päivittäin ja kyllä minä siellä varmaan päivittäin istuinkin. Mitä kuumempi päivä sen kivempi on saunoa. Jotenkin kuumuus viilenee, kun on ensin vielä kuumemmassa. Parhaina päivinä saunottiin monta kertaa. Mä rakastan saunomista ja mulle sopii niin aamu-, päivä-, kuin yösaunakin. Nyt kun saunaa ei enää ole pitää viritellä kylpyiloja. Ei se samalta tunnu, mutta on se tyhjää parempi.  


Kesällä 2007 saavuimme Suomeen iltamyöhällä. Kaupat eivät olleet auki, joltain kioskilta hain ilta- ja yöpalatarpeet. Suuntasimme Kruununhakaan vuokra-asuntoon (vielä silloin ei ollut airbnb) ja ensitöikseni pistin saunan päälle. Joskus aamuyön pikkutunneilla pääsin taas löylyjen makuun ja sama aamulla uusiksi. Tuntuu, että koskaan ei iho ole ihan niin puhdas kuin saunan jälkeen. Löylyissä saa pikakasvojenkohotuksen ja iho näyttää ja tuntuu paremmalta. Ruusu- ja laventeli ovat ihania tuoksuja kylpyyn. Varsinkin iltaisin on kiva rentoutua laventelikylvyssä. Löysin T J Maxx kaupasta ruusuvettä ja kuorinta-aineet sekä kasvoille että vartalolle. Nicole Millerin kuorinta-aine yllätti koostumuksellaan. Se on karheaa ja valmiiksi kosteaa. Iho jää samettisen pehmeäksi. 

Alakuvan uusiseelantilainen vartalon kuorinta-aine on kuin hiekkaa. Siinä yhdistyvät suola, vuohenmaito ja ruusunmarjat. Mielikuvat ovat jännä juttu. Mä innostuin heti kun näin, että tuote on Uudesta-Seelannista. Tuli sellainen olo, että täytyy olla puhtaat raaka-aineet ja vähän haitallisia kemikaaleja. Mene ja tiedä, mutta näin mä mielessäni ajattelin. Myös japanilainen ja eteläkorealainen kosmetiikka herättävät luottamusta. Alemman kuvan kasvonaamiot ovat korealaisia. Suomesta tuon tuliaisiksi itselleni ruusunmarjateetä. Mä en ole meidän kaupoissa sitä nähnyt. Tosin en ole kovin vimmatusti etsinyt, kun teetä on ollut kotona varastossa. Suomessa eläessäni ostin usein välipalaksi Piltti-ruusunmarjasosetta. Toisinaan siihen oli suoranainen himo. 


Kenzon tuoksykynttilässä kukkivat kielo, hyasintti ja freesia. Mukana on aavistus persikkaa. Kun vielä sytyttelen muutaman kynttilän kylpyhuoneeseen, niin kyllähän tämä saunankorvike ainakin viihdyttää jos ei muuta. Tällä hetkellä mä haaveilen saunasta ja sen kuistista jossain suomalaisen järven tai meren rannalla. Ehkä mä istun siellä iltayöstä, kun luonto on rauhoittunut, laineet tuskin liplattavat. Tai ehkä myrsky on nousemassa, päivä näyttää äkeältä ja tuimat pilvet kiilaavat auringon peitoksi. Ehkä mä olen matkalla aamu-uinnilta saunaan lämmittelemään... Mulla on vähän sellainen olo, että saatan siirtää vielä vuoria ihan vain päästäkseni saunaan.


❤:lla Johanna, lähes syntymästä löylynlyömä 

11 comments:

 1. Ihana postaus, joista saattoi suorastaan aistia ruusun ja laventelin tuoksut <3 Tuo kuorintavoide olisi niin tarpeen- Kiitos siis vinkistä! Saunominen on ihanaa. Monenlaisissa saunoissa olen kylpenyt, mutta parhaat ovat olleet vanhempieni mökkisaunan löylyt <3 Nauratti - olen samaa mieltä! Saunahetki sopii mihin aikaan vuorokaudesta <3

  ReplyDelete
 2. Täälä meilä on kova saunan puute. Onneksi pääsen saunaan ainakin uimahallissa :)
  Syrialainen kaveri osti talon miehensä kanssa missä sauna, he purkivat saunan ja teki huoneesta lapsille leikkihuoneen, olin Suomalaisena ihan järkyttynyt :)
  Yleinen sauna on lähirannalla mutta sielä käy suomalaisia ja eestiläisiä vanhenpia ihmisiä jotka peseytyvät vain kerran viikossa saunaan tullessa joten jätän tämän rantasaunan käynnin väliin.
  Kivaa viikon loppua!

  ReplyDelete
 3. Ihana hemmotteluhetki♥
  Kyllä sauna on sauna, mutta en panisi pahakseni, jos meillä olisi sen lisäksi kylpyamme..:)

  ReplyDelete
 4. Kivan kylpylän olet luonut uuteen kotiin, saunan tilalle, ja ihania hemmottelutuotteita. Helsingin kodissani oli sauna, mutta en käyttänyt sitä kertaakaan, vaikka pidän saunomisesta. Jännää ettet ole löytänyt ruusunmarjateetä, ehkä Trader JOessa`? Mulla on lähes aina ruusunmarjateetä kaapissa, lähiseudun jättimarketissa on sitä , mutta siellä onkin tosi hyvät teevalikoimat. Viimeksi ostamani oli Liptonin ruusunmarjatee.
  Hyvää viikonloppua Johanna:)

  ReplyDelete
 5. Nauti Johanna ruusun tuoksuista, mie otin tänään vastaan ne piikit kun leikkelin köynnösruusuani :)
  Tykkäsin lapsena ihan älyttömästi ruusunmarjakiisselistä ja sitä äiti pyynnöstä usein teki, vaikka ei töiltään aina ois jaksanutkaan. Niitä muistoja, joita kantaa mukaan vuosikymmeniä <3

  ReplyDelete
 6. Sauna on meillä myös usein käytössä. Tänään 1 v ja 8 v olivat mun kanssa saunomassa. 1 v tykkää lämmöstä ja veden kanssa leikkimisestä.

  ReplyDelete
 7. Ruusunmarjasose oli niin hyvää. Ehkä se on nykyäideille liian outoa. Ensin myytiin vadelmalla laimennettua sosetta ja nyt ei edes sitä. Mä muistan miten äiti teki ja myös päiväkodissa 70- luvulla oli ruusunmarjakeittoa, jota syötiin banaaniviipaleiden kanssa.

  ReplyDelete
 8. Tarja tykkäs saunoa, mutta mä oon huono koukkuuntumaan mihinkään, adrenaliinin tuotanto on kai rikki. Eli vaikka tuolla on sauna, niin sitä ei oo tullut tänä vuonna lämmitettyä kertaakaan... Mutta hyvää kesää teillekin! 🙂🍀

  ReplyDelete
 9. Tällä hetkellä tuntuu, että pärjäisin ilman saunaa, mutta amme ois ihan kiva ;) Ehkä sitä kaipaa just sitä, mitä ei ole, eikä sitä, mikä on liian helposti saatavilla.

  ReplyDelete
 10. Tulen aina hyvin surulliseksi, kun luen miten ihmiset hehkuttavat pihasaunojaan, rantasaunojaan ja mökkisaunojaan. Meillä kotona oli rintamamiestalossa kellarisauna,vähävaraisten tarkoituksenmukainen peseytymispaikka, mutta ei mikään nautinto. Nautintoja olen hakenut yleisistä saunoista ja entisen kotikuntani rantasaunasta, muutaman kerran jopa laivan saunasta. Tuli hiki, mutta ei suurta nautintoa.

  ReplyDelete
 11. Kiitos tuoksuista, jotka pääsivät virtuaalisesti perille!
  (Tässä taloyhtiössä on uudehkot saunat, mutta en ole lunastanut vuoroa - eri rappu ja portaita viidennen kerroksen vintille...)

  ReplyDelete