Monday, May 3, 2021

Vaikka sitten rahalla rokotettavaksi

Puolet amerikkalaisista aikuisista ovat saaneet jo ainakin yhden rokotteen. Rokotuspaikkoja joudutaan kuitenkin sulkemaan ja henkilökuntaa sanomaan irti: ei ole asiakkaita. Rokoteskeptisyys ja suoranainen -vastaisuus ovat kantona kaskessa. 90 % yrityksistä sanoo vaativansa/rohkaisevansa työntekijöitään rokotteen ottamiseen. Ja kun Amerikassa ollaan, niin rahalla saa ja hevosella pääsee. Peräti 65% yrityksistä harkitsee työntekijän palkitsemista siinä tapauksessa, että rokotteen ottavat. 


Poika työskentelee kauppaketjun delissä (meinasin kirjoittaa herkkutiskillä, mutta alkoi kuulostaa arveluttavalta) ja heidän firmansa lahjoittaa $150 rokotteen ottamisesta. Lidlin työntekijöiden tilille kolahtaa $200 ja monet kaupanalan yritykset maksavat 2-6 tunnin ylimääräisen palkan. Target-kauppaketju korvaa Lyftin (Uberin kilpailija) käytön aina 15 dollariin suuntaansa. Länsi-Virginia antaa 16-35 -vuotiaille rokotettaville $100 verran joukkovelkakirjalainaa (säästöobligaatio). Noin 380 000 länsivirginialaista on tähän etuisuuteen oikeutettuja.


Etenkin mustissa ja latinotaustaisissa yhteisöissä sekä maaseudulla suhtaudutaan rokotteisiin nurjasti. Salaliittoteoriat leviävät ja historia on opettanut, että valtiovaltaan ei voi aina luottaa. Surullisen kuuluisa tapaus on mustilla miehillä tehty ”tutkimus” (https://www.cdc.gov/tuskegee/timeline.htm) syfiliksen hoidosta. Tutkimuksen piti kestää 6 kuukautta, mutta sitä jatkettiin 40 vuotta. Penisilliinin huomattiin tepsivän syfilikseen vuonna 1945, mutta sitähän ei ”tutkimukseen” osallistuville mustille miehille tarjottu. Vasta vuonna 1972 asiasta alettiin kirjoittaa lehdissä ja silloin projekti lopetettiin. Ei ihme, että luottoa ei aina ole.


Perjantaina saan toisen rokotteen ja ekalla kerralla annettiin kortti ja rintaan laitettava tarra. Toivottavasti kortti käy jos matkustamaan taas joskus pääsee. 

Shetlanninlammaskoirat ovat uusia tuttavuuksia. Törmään heihin melkein päivittäin ja saan tarjota heille herkkupaloja. Mä en ole mitenkään erityisen sosiaalinen, mutta en ihan maan hiljaisinkaan. Koirien ja lasten kanssa liikkuessa on helppo pysähtyä juttusille. Nämä veijarit ovat valloittavia ja erittäin hyvätapaisia. Pojat ovat kouluttaneet isäntäväkensä kunnolla, sillä kävelylenkit taittuvat osittain rattaissa. Mua ei haittaisi, vaikka olisi ihan ikiomakin shetlanninlammaskoira... 
 
❤️:lla Johanna

9 comments:

 1. Hyvä uutisarvoinen postaus!
  Kivaa viikon jatkoa :)

  ReplyDelete
 2. Sheltit ovat ihan mun lempparikoiria! Facessa on ihana sheltti-Seppo jota on kiva seurata. Hienoa että sinulla on jo toinen rokotus tulossa, itse menen tänään ensimmäiselle. Hyvää kevään jatkoa!

  ReplyDelete
 3. Onko vielä mitään tuloksia siitä, että kannustaako rahapalkinto ottamaan rokotteen?

  Minä olen sattunut sellaiseen kuplaan, että ystävä- tai edes tuttavapiirissäni ei ole yhtään rokotusvastaista henkilöä. Ei siitäkään huolimatta, että tuttavapiiriin osuu yksi sikainfluenssarokotteesta elinikäisen narkolepsia-riesan saanut. Tosin kyllähän tuo narkolepsia sai minutkin suhtautumaan pelokkaammin rokotuksiin.

  ReplyDelete
 4. Tosi kurjaa että on paljon rokotevastaisuutta (mikä ihmetyttää, etenkin täällä, kun näkee konkreettisesti miten rokotteet ovat vaikuttaneet)
  Tuollainen raha incentive työntekijöille tietysti motivoi ihmisiä ottamaan rokotteen, vaikka pitäisi sellainen ottaa muutenkin kun ilmaiseksi saa. Täällä kun esim, IT-alan ihmiset palasivat töihin yli vuoden kotona työskentelyn jälkeen, niin ne jotka ei rokotettu eivät päässeet toimistoon, tosin heitä on kuulemma tosi pieni määrä. Täällä Israelissa on nyt vain yksi kaupunki joka on oranssi,kaikki muut paikat vihreitä, ja se oranssisuus johtuu siitä että siinä pikkukaupungissa suuri määrä kaikenlaisia alternative lifestyle-ihmisiä, jotka rokotevastaisia, ja yhden perheen lapsi tartutti lähes koko koulun, tosi edesvastuutonta.
  Ihanat sheltit, ne ovat hurmaavia koiria, kun asuin Helsingissä niin naapurissa oli sellainen:) Kaunista viikkoa Johanna.

  ReplyDelete
 5. Onpa kyllä hyvä, että saataisiin edes tuon palkkion voimalla ihmiset ottamaan rokote. Minä asun tuollaisen rokotevastaisin urpon kanssa, yritän täällä kaikin tavoin saada hänet käännytettyä. Ehkä pitää rahapalkkiota hänellekin tarjota, tai Nike air maxeja :)
  Ihanat karvakamut siellä. Meidän äitin naapurissa asustaa sheltti ja hän on aivan ihana ja hyvä tapainen kaveri.
  Kaunista viikkoa sinulle Johanna <3

  ReplyDelete
 6. Aivan ihania sulopalleroita nuo koirat!
  Voi hyvänen aika, että pitää maksaa että joku suostuu ottamaan rokotteen! ;D Täällä kiukutellaan, kun rokotukset etenevät niin hitaasti, että kaikki eivät tunnu saavan haluamassaan aikataulussa. Tauti on onneksi jo hellittänyt jonkin verran.Omalla paikkakunnallani on ollut jo useampia nollapäiviä peräkkäin ja koko maan sairastuvuusluku päivää kohti on jo alle 200 reilusti(vaihdellen).

  ReplyDelete
 7. Viides yritys päästä kommentoimaan, blogger pottuilee. Ai Lidl on jo Amerikassakin, huh.

  ReplyDelete
 8. On sitä rokotevastaisuutta Suomessakin, tosin paljon pienemmässä mittakaavassa. Onneksi olkoon toisen rokotuksen johdosta! ❤

  ReplyDelete
 9. Ikävää, että ihmiset eivät ymmärrä rokotuksen tärkeyttä ja merkitystä. Olen saanut ensimmäisen rokotuksen ja siitä ei tullut mitään oireita. Tehoste pistetään heinäkuussa. Televisio uutisista näin, että siellä toivotaan julkisuuden henkilöiden kampanjoivat rokotteenottamisen puolesta.

  ReplyDelete