Thursday, May 13, 2021

Ei bensaa (eikä nettiä)

Hassuja aikoja eletään. Kiristäjät sulkivat öljynjakelun tärkeimmän putklinjaston (Colonial Pipeline) itärannikolla ja huoltoasemat myyvät ei-oota. Yritin eilen käydä tankkaamassa kotimatkalla ja ihmettelin, kun yhdelläkään bensiksellä ei näkynyt aamuisia sankkoja jonoja. Ei näkymyt, kun oli polttoaineet myyty. 


Kyllähän tämä pistää miettimään sitä, kuinka haavoittuvaisia monet systeemit ovat. Mitäs jos tulevana takuuvarmasti kuumana kesänä joku päättää hakkeroida sähköntuottajien systeemit? Vedenjakelun? 

Kuvernööri ja kaikki kynnelle kylenevät tahot vakuuttivat, että polttoainetta on riittävästi, no panic. Eivät ihmiset sellaista vakuuttelua usko. Yksi jos toinen ryntäsi huoltsikalle ja tankin lisäksi tankattiin varatankkikin. On sitten mistä ottaa. Mä laskeskelin, että mulla riittää menovesi ensi viikon tiistaihin tai keskiviikkoon, sitten on ajot ajettu. Tänään kuului kuitenkin uutisia, että öljy taas virtaisi ja rekoilla lähdetään myös ajamaan. Viikonloppuna tilanteen pitäisi normalisoitua.

Huhujen mukaan hakkeroijat saivat 5 miljoonaa dollaria ja Colonial Pipeline ”avaimen”, jolla toimintojen lukitus ei kuitenkaan auennut. Jokatapauksessa meille asiakkaille näkyi vain lappu luukulla.


Netti ei vieläkään toimi. Viime viikolla oli sanottu, että ehkä tällä viikolla saataisiin työ tehtyä, mutta kohta on viikko mennyt. Kieltämättä moni asia on käymyt hankalammaksi ilman nettiä. Tänään huomasin, että pari viikkoa sitten maksamani lapsen opintolainojen lyhennykset olivat jääneet menemättä perille. Pankkitililtä ne näytti menneen, mutta lainanantaja oli hylännyt. Molemmat syyttelevät toisiaan. Sikäli sikamaista, että lainan korko on 8% ja korko kasvaa silmissä. Onneksi luottotietoihin saakka ei ollut yltänyt. Tai ainakin toivon niin. En ole yhtä tarkasti vahtinut sähköposteja ja tiliä, joten en huomannut heti. 

Mä olen käynyt lukemassa ja katselemassa kuulumisianne. Appelsiinipuunalla -blogin (https://appelsiinipuunalla.blogspot.com/) Jael on yksi ensimmäisiä blogiystäviäni ja tiedän, että moni muukin teistä ystävistä seuraa Jaelin kertomuksia ja kuvia kauniista Tel Avivista. Ja tiedän, että olette tällä hetkellä yhtä huolissanne kuin itsekin olen ja me kaikki toivomme tilanteen laukeavan mahdollisimman pian mahdollisimman hyvin.  Omat pienet murheet alkavat tuntua todellakin aika vähäpätöisiltä.

Toinen Covid-19 -rokotus oli viikko sitten. Täällä rokotusten väli oli neljä viikkoa. Rokotuskohta oli pari päivää aika arka ja mua väsytti muutaman päivän oikein kunnolla, mutta muuten olo on ollut ihan hyvä. Taas paljastui, että tunnollinen suomalainen toimi ohjeiden ja sääntöjen mukaan. Varasin ajan, menin varttia aikaisemmin,  kuten ohjeissa pyydettiin. Eteeni jonoon ehti ilman ajanvarausta oleva nelihenkinen perhe, joka sitten otettiin vastaan ja käsiteltiin. Odotin ensin puoli tuntia heidän takanaan, että pääsin ilmoittautumaan ja miltei toisen mokoman, että sain heidän jälkeensä piikkini. Ei sillä ajanvarauksella ollut mitään merkitystä. Toisaalta hyvä, että mahdollisimman moni rokotteen ottaa.

Suomessa on lukemani ja näkemäni perusteella sää hellinyt. Suomen toukokuu on ihana, kun kevään vihreys ja vehreys puhkeaa esille oikeastaan yhdessä yössä. Koulut päättyvät, kesä on edessä ja päivänvalo vain lisääntyy. Jäätelökioskit ja terassit houkuttavat vuoden tauon jälkeen ja järvivesikin on kohta uimalämpöistä...  


❤️:lla Johanna, Suomen toukokuuta kaivaten


10 comments:

 1. Minäkin kaipaan Suomea, vaikka täälä ne ilmat on samanlaisia..... mutta synnyinmaa on aina sydämmessä. Eileen katoin yhtä suomalaista ohjelmaa ja tuli tippa silmään ikävästä.

  ReplyDelete
 2. Onhan tuo nettimaailma hyvissä käsissä hyvä juttu, mutta haavoittuvaksi kyllä tekee noiden hakkeroijien edessä.
  Meillä todellakin on kevät kauneimmillaan♥

  ReplyDelete
 3. Jostain ymmärsin, että se saatu avain oli kyllä oikea, mutta tietojen purku olisi kestänyt niin kauan, että sitä ruvettiin tekemään lisäksi varmuuskopioiltakin. Hyvää viikonloppua!

  ReplyDelete
 4. Maailma on kyllä muuttunut haavoittuneemmaksi viime vuosina. Sellainen turvallisuuden tunne joka Suomessa oli lapsuudessa 70- ja 80-luvuilla on kyllä saanut kolauksen.
  Kevät puhkesi todella yhdessä yössä tai ehkä päivässä. Aamulla vain aavistus lämpöisestä päivästä ja töistä tullessa oli kaikki vihreänä.

  ReplyDelete
 5. Voihan nenä noita hakkereita. niin helposti voivat vaikeuttaa asioita.Täälläkin oli vähän aikaa sitten paljon yrityksiä joita hakkerit kiristivät. Toivottavasti bensa virtaa taas pian-.
  Kurjaa ettei nettiä vielälään ole teillä,tosi pitkä aika odottaa että netti toimii,, joten toivottavasti pian. Hyvä että sait toisen rokotteen ja muutaman viikon päästä pitäisi suojan olla jo tosi hyvä:)
  Kiitos Johanna ihanainen, kaikki kunnossa, ja viime yönä oli onneksi yö ilman ilmahälytyksiä , ja toivottavasti tämä tämänhetkinen konflikti loppuu pian:)

  ReplyDelete
 6. Menee kyllä haastavaksi elo, jos ei olisi menovettä autossa. Mietin, että milloin ja mistä tuotteesta on ollut pula... muistin, että korona-ajan alussa kaikki hamstrasivat vessapaperia. Ja jauhelihaa. Nyt elo on tasaantunut ja kaupoissa riittää ko. Tuotteita. Kuten tuumasit niin kyllä omat harmituksen aiheet tulee oikeisiin mittakaavoihin, kun ulkomaiden uutisia seuraa. Minäkin ole saanut ensimmäisen rokotuksen ja heinäkuussa on toinen kerta. Mitään rokotusoireita ei ainakaan ensimmäisestä rokotuksesta tullut.

  ReplyDelete
 7. Tulin katsomaan uudelleen, kun aiemmin tänään (vai oliko eilen) tuli auki vain sivu, jossa luki, että vain kutsutuille lukijoille. Näköjään joku tilapäinen härö?
  Vain bensikset tyhjänä. Ja varmasti tulisi laaja ahdistus myös muiden asioiden hakkeroinneista, kuten mainitsit. Moneen asiaan luottaa, kuin pässi sarviinsa, mutta yhdessä hujauksessa voi tilanne kääntyä päälaelleen. Olen itsekin monesti miettinyt samaa, kun tätä maailman menoa seuraa.
  Yritä saada itsesi rauhalliseen moodiin, vaikka hermot yrittääkin kiristellä monen asian takia. Kyllä ne asiat vielä selviää!

  ReplyDelete
 8. No johan nyt on, että bensaa ei saa. Noita hakkereita riittää kyllä jokaiselle alalle riesaksi asti. Toivottavasti tilanne siellä pian helpottaa ja sun liikkuminen ei vaikeudu. Hyvä, että sait jo toisen rokotteen. Minulla toinen rokotusaika heinäkuun lopussa, täällä väli on 11-12 viikkoa.
  Ihanaa alkavaa viikkoa sinulle Johanna <3

  ReplyDelete
 9. Aikamoista on teilläkin, toivottavasti polttoainejakelo ottaa tulta alleen ja alkaa toimia.
  Meillähän ei pääse rokotukseen ollenkaan ns sivusta eli jos et ole aikaa varannut, käännytetään pois! On ihmisetuskomattomia vaikka niin on kerrottu lehdissä ja kirjeessä kotiin miten pitää menetellä. Samoin se etjos on aika niin jätetään menemättä, aina se annos menee hukkaan! Minullakin on jo toinen pistos 1.6.21 eli 12 viikkoa oli ekasta, sitä odotellessa. Mukavaa viikkoa, jospa saisit bensaa tankkiin:-))

  ReplyDelete
 10. Miten mukavaa lukea tarinoitasi sieltä maailman toiselta laidalta. Tuntuu tänä päivänä ihan mahdottomalta ajatukselta, että polttonesteiden jakelu loppusi kuin seinään. Täytyy varmaankin ostaa seuraavaksi hybridiauto, jota voi ladata myös sähköllä.
  Löysin tänne ihanaan blogiisi ihan sattumalta, ihastuin ja kirjauduin samantien lukijaksi. Tervetuloa vastavierailulle blogiini, jossa seikkaillaan mm. merellisissä maisemissa Turun saaristossa sijaitsevalla maatilallamme http://onnenhetkiaparatiisissa.blogspot.com/

  ReplyDelete