Thursday, April 1, 2021

Perhoshoitaja

On yksi asia, jota en ymmärrä: elämä. Ei kai elämää ymmärrettäväksi ole tehtykään, vaan elettäväksi, mutta silti. Miksi joskus on pitkiä kuivia kausia, jolloin ei sada, ei tapahdu mitään? Miksi sitten taas toisinaan ei mitään muuta olekaan, kun tapahtumia toisensa jälkeen? 

PääsiäispossutOlen saanut työssäni lisää vastuuta. Hoidan nykyisin myös perhosia. Hoitolapset olivat saaneet lahjaksi perhosfarmin. Muutaman päivän ajan seurasimme, kuinka täydellinen muodonmuutos toukasta perhoseksi tapahtuu. Mun tehtäväni oli syöttää perhosia. Syke nousi, kun varovasti ujutin appelsiinin lohkon nautiskeltavaksi. Onpahan taas uusi taito ja vastuualue resumeen lisättäväksi. Maailmaan on iskenyt nannyvaje. Lastenhoitajia ei vissiinkään ole riittävästi. Jos olisi lankapuhelin, niin nyt se soisi siihen malliin, että luuri kimpoaisi pidikkeestään. Päivittäin tulee yhteydenottoja ja tiedusteluja. Tänään mulla oli elämäni ensimmäinen haastattelu nanny agencyn eli lastenhoitajia välittävän toimiston kanssa. Päädyin tilanteeseen vähän vahingossa. Koska päätin jatkaa vakioperheen kanssa aloin katsella jos löytäisin lisätunteja satunnaisesti tehtäväksi. Löytyikin kiva ilmoitus, mutta se oli välityspalvelun kautta. Hain työtä ja päädyin haastatteluun ja todennäköisesti välitystoimiston listoille. 

Kyllä mua vähän jännitti, kun etähaastattelu alkoi. Puhelinhaastattelut ovat ok, mutta kuvavälitteinen tuntuu vieraalta. Felix onneksi päätti tulla avuksi ja hyppäsi syliini. Haastattelu sujui sen jälkeen mukavasti koiraa rapsutellen. Mä en tykkää olla valokuvattavana, en ota selfieitä enkä harrasta FaceTime tai muutakaan toimintaa, jossa oma naama näkyy. Pakko on kuitenkin yrittää pysyä maailman menossa mukana. Testailin etukäteen, että valaistus ja tausta ovat kunnossa, kuvakulma sopiva ja että osaan käyttää tekniikkaa. Äänen olin sitten unohtanut säätää ja sähläilin oikein somasti. 

Lähetin tyttärelle pääsiäistervehdyksen paketin muodossa. Seurantatiedoista näin, että paketti oli päätynyt pikkuiseen skotlantilaiseen kylään paria tuntia aikaisemmin. Ja laitettu takaisin Amerikkaan. Osoitetiedot olivat puutteelliset. En ihan niin vähästä lannistunut ja kaivoin Royal Mailin puhelinnumeron netin syövereistä. Jonotin parikymmentä minuuttia ja sitten keskustelimme. Keskustelun sisältö: mitään ei voi tehdä, kun pakettiin on laitettu leima "return to sender", palautetaan lähettäjälle. Selvitimme ongelmankin yksissä tuumin. Meidän posti oli tulostanut papereihin osoitteeksi 60, kun sen olisi pitänyt olla 6d. Ihmettelin, että eikö sitä pakettia voisi nyt vain käännyttää takaisin, kun ongelmankin tiedämme ja paketin päälle olen omin käsin kirjoittanut kyllä oikean osoitteen. Ottaa ja lukee sen siitä. Ei voi, kun on leimattu "return to sender". Ei voida tehdä mitään, kun on leimattu. Olin laittanut käsintäytettyyn tulliselvitykseenkin oikean osoitteen ja tyttären puhelinnumeron, mutta mitään ei voida tehdä, kun on leimattu.. Mulle tuli mieleeni jokin Neil Hardwickin komedia. Tylsyyteen kuoleva virkamies, joka toistaa yhtä lausetta ja kaikkensa yrittävä asiakas. No, suklaapuput nyt reissaavat takaisin tänne. Näkivätpähän maailmaa ja lähetys maksoi 26 dollaria. Kai tämänkin voi lisätä resumeen vaikka nimikkeellä matkanjärjestäjä. Kyllä mä penäsin virkailijalta, että jos hän voisi keksiä jonkin keinon pysäyttää paketin käännytys. Hän oli hetken hiljaa ja totesi, että paikallinen postimestari ei ota vastaan puheluita. Käsitin, että postimestarilla olisi ollut valtuudet leiman peruutukseen. Toivottavasti eivät koskaan tuikkaa leimaansa johonkin todella tärkeään, vaikka siihen postimestariin, joka ei ota puheluja vastaan. 


Sähköpostista löytyi Kaufmanin ajatus: "You are what you love, not what loves you", olet sitä mitä rakastat, et sitä mikä rakastaa sinua. Jostain syystä miete kolahti. Miten aina muistaisi, että muut eivät määritä minua, minä määritän itse itseni. Parasta tietysti on, jos nämä kaksi olisivat yhteneväisiä. Voisi elää sen ajatuksen kanssa, että muut näkevät minut sellaisena kuin tunnen itseni olevan. 

Huhtikuu. Billie Holidayn "April in Paris" on ollut kiehtova laulu. Kuuntelin sen taas muutaman kerran huhtikuun kunniaksi. Olisi ihana kuunnella laulua joskus jonain huhtikuisena päivänä Pariisissa. Unelmoidaan!

❤:lla Johanna, perhoshoitaja


P.S. 

Haastattelun lopputulema: nuori haastattelija nainen katsoi mua hyvin arvioivasti kameran kautta ja nyökytteli päätään. Sulla on hyvä tollainen isoäiti viba, meillä on paljon perheitä, jotka haluavat nimenomaan isoäitimäisen lastenhoitajan, vähän varttuneemman ja varmemman. En viitsinyt sanoa, että kuka sitä nyt mitään kovin kuumaa kissaa kattonsa alle haluaa pyörimään... On tässä ikääntymisessä siis puolensa. 

16 comments:

 1. Voi niitä postijuttuja! Yritin lähettää pienen paketin jouluruusun juurakkoa Suomeen ja pakkasin hyvin muoviin ja päälle tukevaa paperia ja leveetä teippiä, mutta postissa sanottiinkin, että lähetettävän tavaran pitää nyt olla laatikossa. Kysyin mistäs mä nyt tuonkokoisen laatikon saan, suosittelivat rakentaa pahvista itse. Onneksi älysin mennä lähellä olevaan toiseen postiin, siellä ei vaadittu laatikkoa.

  ReplyDelete
 2. Olen muutama viikko sitten tapellut tällä, ihan vaan kotimaassa, osoitteesta toiseen lähetetyn kirjeen, katoamisesta. Ja miten "ystävällinen" ja palvelualtis nainen kanssani puhuikaan. Oli vakaasti sitä mieltä, että syy on minun ja minun pitää kirjeeni/laskuni kohtalo selvittää.
  Lopulta tein Traficom:iin meilillä valituksen ja jopas alkoi kirje löytyä....ja kirjeen löytymisestä soitti tämä samainen nainen, joka oli minut haukkunut edellisellä kerralla...:)
  Jotenkin tuo sinun harmittava tilanteesi lohdutti minua, että osataan sitä muuallakin..:))

  ReplyDelete
 3. Postjutulla minäkin lähestyn.Toivon sydämmestäni ,että IHANA-LEHTI tavoittaa sinut.
  Jos ei tule .Laitan uuden lehden "pakettina".📦
  Siinä ois todella paljon ideoita"lastenhoitajalle/perhoshoitajalle 😊🦋🦋🦋
  suloset pääsiäis-puput🐇🐰
  Aurinkoista Pääsiäistä,Johannalle 🌞🐰🐇🦋🐥🐤🐣💛🤗

  ReplyDelete
 4. Oi, oi, siellä ne nyt pääsiäismunat seikkailevat valtamerta ylittämässä leimat pepussa. Hih.

  Päästetäänkö nuo perhoset myöhemmin vapaaksi? Olisi murheellista ajatella niiden päätyvän pieneen astiaan pääsemättä lentelemään kukasta kukkaan.

  Hieno tuo ajatus, "olet sitä mitä rakastat..."

  Hyvää kevättä.

  ReplyDelete
 5. Isoäitimäinen hoitaja. :-O

  En ole kuullutkaan aiemmin tuommoisesta perhosfarmitoiminnasta. Tosi mielenkiintoista! Meinasin kysellä samaa kuin Unelma tuossa ylhäällä, että päästetäänkö perhoset myöhemmin vapaaksi, mutta jään nyt sitten odottelemaan vastausta Unelmalle. :-)

  Harmillinen tuo pakettiepisodi. Tuommoiset jutut ovat niiiiin turhauttavia!

  ReplyDelete
 6. No eipä todellakaan kuulosta kovin tylsältä tuo Sinun elämäsi juuri tällä hetkellä! ;)
  Zemppiä, iloa, aurinkoa, onnellisuutta jokaiseen päivääsi! Hyvää pääsiäistä!

  ReplyDelete
 7. Jännittäviä asioita postauksessasi; perhosfarmi, etähaastattelu, postimestari... 😮 Possun pupukorvat pistivät hihittämään. Verratonta.

  Meillä oli myös outoja joustamattomia kokemuksia postipaketin kanssa. Tosi ajoissa lähetimme vanhemmilleni Tampereelle, ja sieltä pistettiin takaisin kun eivät olleet noutaneet... No eivät kai kun eivät saaneet mitään ilmoitusta! Ei heillä ole kännyköitä ja tekstiviestejä. Kävimme selittämässä postissa, missä asiaa kovasti pahoiteltiin. Pistivät uudelleen menemään ja mukaan uudelleen tieto että pitää laittaa paperinen tieto. Sain kuitenkin pistetyksi lähetyskoodin veljelleni joka antoi sen isälleni... Hyvä näin koska sitä paperi-ilmoitusta ei taaskaan toimitettu perille. Puuh.

  Mukavaa pääsiäisen aikaa ja onnittelut suosiostasi lastenhoitajana. 🐣🐥🐤🧡💛

  ReplyDelete
 8. Tyttärien ollessa pieniä, joskus 1990-luvulla, käytiin Joensuussa katselemassa perhosia Perhospuutarhassa (en muista oli silloin nimeltään). Oli huikean kauniita suuret perhoset, toisenlaisia mitä kotipuutarhassa lentelee :) Noita lasten hoidokkeja käy sääliksi, jos aina noin pienessä tilassa ovat.

  Lotan ja papan koronalauluja (oletko tutustunut facebookissa tai Youtubessa?) kuunnellessa sain vinkin nyt jo päättyneeseen Vihervaaran Annasta (Anna, a lopussa, Kanada 2017 - 2019) kertovaan sarjaan ja siinähän Anna tulistui naiseten kohtelusta: "Arvoasi ei voi määritellä kukaan muu." "Naisella on arvoa itsessään, ei vain suhteessa mieheen."

  Sie olet kyllä ihan paras nanny, lapsen parasta ajatellen ja viihdykkeitä keksien. Mainio Ms Johanna <3 Kyllä ne jyvät akanoista kameran linssin läpikin erottuu. Kuopus oli videohaastattelussa koulutukseen ja sen perusteella sai palautteen, että hän kyllä työllistyy heti (kyseessä jonkilainen rekrykoulutus). Hän ei kuitenkaan haluaisi jättää heti nykyistä työtään ja jättää toisia pulaan, vaikka uran vaihto onkin tähtäimessä.

  Pääsiäsitervehdys leskenlehtien kukkiessa!

  ReplyDelete
 9. Oijoi kun pääsiäislähetys ei mennyt perille:-( Minä tein tuttavalle tilauksesta joulukortteja, lähti paketti Australiaan 31.8.2010 menivät perille 13.1.2021, nooh seuraavaksi jouluksi!
  Siis siellä voidaan antaa lahjaksi tuommoinen perhosfarmi, apua, sinusta kehittyy varmaan siinäkin lajissa hyvä hoitaja:-)))
  Teillä alkaa olla kevät jo hyvässä vauhdissa kuvista päätellen. Heinolassa lumet melko vähissä, paikallinen mittari näytti 7cm, ilma vähän viileää tänään +6c, sunnuntaina pitäis olla +10, saapa nähdä.
  Aurinkoista pääsiäistä sinne teille kaikille :-))) Hilkka

  ReplyDelete
 10. "You are what you love, not what loves you", olet sitä mitä rakastat, et sitä mikä rakastaa sinua. Jostain syystä miete kolahti. Miten aina muistaisi, että muut eivät määritä minua, minä määritän itse itseni. Parasta tietysti on, jos nämä kaksi olisivat yhteneväisiä.
  Ei mulla nyt muuta! Hyvää pääsiäistä! 🐖..🐤🐓!

  ReplyDelete
 11. Oliko tämä se sama Kaufman, joka on käsikirjoittanut nerokkaita leffoja. Hyvä ajatus vaikkei olisikaan!

  Odotin koko ajan postitarinalle onnellista käännettä, mutta ei niitä elämässä aina tule.

  ReplyDelete
 12. Kylläpä oli paljon erilaisia kuulumisia! Postin kulku... huokaus. Tuo perhosfarmi olisi niin minun juttu! Sellaista olen tässä suunnitellut,mutta pitää perehtyä aiheeseen enemmän. Meillä on terraarioissa tiikerikotiloita ja vietnamilaisia ruskosauvasirkkoja. Siihen samaan repertuaariin sopisi myös perhoset :)
  Hyvää pääsiäistä!

  ReplyDelete
 13. Olipa ikävä juttu tuon paketin palauttaminen. Royal Mailin kanssa sattui minulle päin vastoin humoristinen tapaus.
  Englannin kanaali on nyt 44 vuoden jälkeen taas tulliraja. Serkulta tuli viime viikolla Yuorkshirestä pääsiäiskortti ja kirjekuoren taakse oli liimattu seikkaperäinen tulliselvitys.Oli mm. sisältö: kortti; arvo: 2£; Contens: other; Royal Post´illa oikeus avata lähetys. Toimihenkilö oli allekirjoittanut ilmoituksen.
  Vanhat Royal Mailin konkarit eivät enää ole virassa ja nuoret eivät kai vielä selvillä tulliasioista. Joku virkaintoinen nuori byrokraatti tulkitsi uusia paragraafeja. En ihmettele, että brexitneuvottelut kestivät niin kauan.
  Toiselta serkulta tuli kolmessa päivässä kirjeessä pääsiäiskortti ilman tulliselvitystä niin kuin normaalisti vuosikymmenet. Hän asuu naapurikylässä ja siellä on eri postitoimisto ja eri virkailija.
  Lähetin kummallekin serkulle askartelemani pääsiäispupun kirjeessä. Ei tullut tullilta tai serkuilta feedbackia puuttuvasta tulliselvityksestä, eikä tietoa, oliko Royal Mail tarkastanut vaahtomuoviset pupuseni.
  Vanhat ihmiset muistavat, miten Suomeen tarvittiin "kivikautena" ennen vuotta 1995 tulliselvitys ja posti avasi paketit.
  Hyvää pääsiäistä sinulle harmista ja äidin ikävästä huolimatta.

  ReplyDelete
 14. Mielettömän upeita keväisiä kukkakuvia! Myös nuo hauraat lumikellot alla. Miksi kotinne menee myyntiin? Se on niin kaunis... Oletteko kenties muuttamassa työn perässä? Tottahan se on, että elämä ei aina mene niin kuin on ajatellut. Minäkin usein haikailen mennyttä ja tulevaa, josta en kiinni saa - mutta samalla tajuan, että päätökset eivät riipu yksin minusta. En voi vaikuttaa muiden ihmisten päätöksiin. Olen kiitollinen siitä, mitä minulla on, koska monella ei ole sitäkään. Sanotaan, että jokainen on oman onnensa seppä, mutta eipä se nyt ihan niin helppoa ole - täytyisi päästä irti monista asioista, jos tavoittelisi vain omaa onnea, ja löytäisikö sitä sittenkään?

  Ihan mieletöntä tuo perhosten kasvatus! <3 Harva sellaistakaan saanut kokea.

  ReplyDelete
 15. Kiva postaus, olikin paljon asiaa. Onpa hieno tuo pääsiäispossu, en ole tuollaisia ennen nähnytkään. Perhoset ovat niin kauniita. Joensuussa oli aikoinaan perhospuutarha, ja nyt kasvitieteellisessä puutarhassa kasvatetaan edelleen perhosia. Kaunista kevättä sinulle!

  ReplyDelete
 16. Auts, aika paha tuo positijuttu,Toivottavasti saat korvauksen, sillä sehän oli postin vika.
  Hienoa että sinulla riittää kysyntää lastenhoitajana:) On mistä valita, mutta jos vakipaikkasi mieluisa niin ei syytä vaihtaa.
  Perhoset ovat ihania:) Täällä oli niin lämmin talvi että perhosia näki jo tammikuussa. Tuollaista perhosfarmia en olekaan nähnyt. Päästetäänkö perhoset luontoon jossain vaiheessa?
  Hyvää Pääsiäistä JOhanna:)

  ReplyDelete