Sunday, February 21, 2021

Hyväntekijä Dolly Parton

Kukapa ei tietäisi ainakin nimeltä Dolly Partonia. Itse muistan hänet Rauta magnolioiden kotikampaamon omistajana Truvy Jonesina, joka toteaa: "Laughter through tears is my favorite emotion". I will always love you on niin törkeän hyvä laulu, että ihokarvat nousevat pystyyn pelkästä ajatuksesta. Mutta mun suosikkini taitaa olla Partonin lohkaisu jossain haastattelussa: "It takes a lot of money to look this cheap". Häneltä kyseltiin silloin kauneusleikkauksista. 

Vielä vuosi sitten en tiennyt, että Dolly Parton on todellinen hyväntekijä pienille lukutoukille. Imagination Library on toiminut vuodesta 1995 ja lähettänyt tähän mennessä yli 152 miljoonaa kirjaa lapsille. Partonin oma isä ei osannut lukea ja fiksu nainen ymmärsi, että lukeminen ja kirjat ovat menestyksen ja onnen avain. Tenneseessä köyhääkin köyhemmissä olosuhteissa lapsuutensa ja nuoruutensa elänyt Parton haluaa, että jokaisella lapsella olisi mahdollisuus hyvään elämään. Imagination Libraryn jäseneksi voi kirjautua heti syntymästä ja sen jälkeen joka kuukausi kotiin postitetaan kirja aina siihen saakka, kun lapsi täyttää viisi vuotta. Kirjasto toimii Yhdysvaltojen lisäksi Kanadassa, Australiassa, Irlannissa ja Isossa-Britanniassa. 

Coat of Many Colors on sekä suosittu laulu että lasten kirja. Rahaa on vähän, kengät irvistelevät, vaatteet ovat paikatut ja uusista ei ole toivoakaan. Perheen äiti saa käsiinsä tilkkuja, joista ompelee takin tyttärelle. Onnellisena tyttö pukee uuden takin ylleen ja menee kouluun vain huomatakseen, että muiden mielestä takki ei ole laisinkaan niin hieno. 


Varmaan vain sellainen, joka itse on seisanut tuossa ringin keskellä ja tullut kiusatuksi jostain syystä voi käsittää kuinka riipaiseva tarina tämä on. Kirjan tyttö ymmärtää, että tärkeintä elämässä ovat perhe ja rakkaat ihmiset. Mulle tulee tästä kuvasta huono olo. Kuva on kauniisti piirretty, mutta kiusaaminen välittyy. Porukalla yhtä vastaan, kukaan ei puolusta. 

Posteljoonin kantamat kirjat ovat ajankohtaisia, toisinaan sekä englanniksi että espanjaksi ja aina niissä on myös jokin suurempi ajatus takana. Milloin puhutaan tunteista värien avulla, milloin aisteista tai siitä, kuinka jääkarhu voi huolehtia pienestä sudenpennusta. 

Imagination Library antaa lukuohjeita vanhemmille ja huolenpitäjille. Jo pienelle vauvalle pitäisi lukea 15 minuuttia ainakin viitenä päivänä viikossa. Vaikka lukija osaisi kirjat jo ulkoa olisi niitä syytä lukea usein ja hartaasti. Yhdessäolo, sivujen tutkiminen, kysely ja ilo tekevät lukuhetkestä erityisen. 

Mä tykkään etenkin kirjasta Maple. Maple-tyttö saa pikkusiskon, Willown. Kaunis kuvitus, vuodenajat, kasvaminen - kirjassa on ihan kaikki. 
 


Dolly Parton ei ole 9 to 5 -työntekijä. Intohimo, taito ja tahto ovat yhdistyneet niin, että upean taitelija- ja businessuran lisäksi hyväntekeväisyystyö on levittänyt paljon iloa ja apua. Sen lisäksi yli 152 miljoonaa kirjaa on päätynyt innokkaisiin käsiin, uteliaisiin mieliin. Ja luku vain kasvaa. Onneksi Parton päätti tehdä töitä 5 to 9.

"5 to 9, you keep working, working, working
Working 5 to 9, 'til your dreams, come true
Working 5 to 9, you keep dreaming, dreaming, dreaming
5 to 9, 5 to 9, you can do it"

❤:lla Johanna 

19 comments:

 1. Kuulostaa ja näyttää hienolta. En tiennyt minäkään. Hän voi sanoa jättänvänsä jotain jälkeensä, kun ihmiset aina sitä miettivät, että mitä jää jäljelle muistuttamaan.
  Lapsille lukeminen on tosi tärkeää minustakin. Muistan, että minulle on luettu ja itsekin olen paljon lukenut lapsilleni, vaikka osasivat jo itsekin lukea. Olen hospottanut Taru sormusten herrastakin kokonaan ääneen ;) joitain kohtia joutui tietysti vähän sensuroimaan, kun yksi lapsista oli nuorempi.
  Asiasta kukkaruukkuun! Tuli mieleen tuo Suomen Uuden musiikin kilpailu, jossa valittiin se Euroviisu -edustaja. Siellä vihjaistiin, että teillä on tekeillä joku samantyyppinen laulukilpailu? Ja että Suomen Antti Tuiskulla olisi siinä jollain lailla oma osansa. Oletko kuullut? Vähän jäi kiinnostelemaan, että mitähän sieltä on tulossa. :)
  Mukavaa uuden viikon alkua!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä. Onhan tuo upea perintö. Kirjoissa on paljon klassikkoja ja myyntilistojen kärjessä keikkuvia kirjoja/kirjailijoita. Joten ovat siis vielä ihan ajankohtaisia ja suosittujakin.

   Aikamoista, kun olet Taru sormusten herrasta lukenut :) Mä luin kyllä Eemeliä ja Peppiä ja esim. Harry Potteria lapset kuuntelivat kasetilta tai dvd:ltä.

   Jossain vaiheessa oli puhetta, että Eurovision järjestäisi täällä omat kisat. Näin käsittäisin. Googlasin ja näyttää siltä, että ajatus on ollut pitkälläkin, mutta nyt koronan vuoksi jäissä. Siis sehän sopisi kyllä tänne varmaan loistavasti, kun telkkari on pullollaan musiikkiohjelmia ja laulantaa. Tarjonta olisi sitten huikeaa, kun 50 osavaltiota pistäisi parastaan.

   Antti Tuisku on niitä artisteja, joiden nimen tiedän, mutta musiikki on jäänyt vähemmälle (kuten kaikki suoamalainen musiikki sitten vuoden 1999 jälkeen). Se vähä mitä ymmärrän on, että hän on hyvin valovoimaisen ja iloisen oloinen kaveri. Jos kuulen jotain lisää, niin pistän päivitystä blogiin. Kiitos vaan vinkistä!

   Delete
 2. Hieno ele!
  taatusti monisukupolvi muistaa Dolly Partonin.🧡
  Ymmärrä en kieltä,mutta kuvat kertovat..rohkea pikku-tyyö ja ihana neuletakki:)
  Tosi kauniita kuvia/tarinoita kirjoissa.
  Lukeminin lapselle on tosi tärkeää,oikean äidinkielen kehittymisen kannalta,mielikuvituksen kannalta,hyvä harrastus kun itse opii lukemaan:)
  Minä olen lukenut,lukenut ja lukenut poijalle.
  silloin-80 luvulla ei vielä hirmusesti lapselle lukemisesta puhuttu tai pidetty tärkeenä!,Mutta minä luin silti,minulle ei oo ikinä luettu.Ja kiitosta olen saanut ,pojan opettajilta aikonaan ,ja poika työnantajiltaan..hyvästä äidinkielestä (10)
  Hyvää helmikuun viimeistä viikkoa ,Sinulle Johanna!🤍💙🍓
  ja Kiitos ihanasta tarinasta!🧡🤗

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuo kirja on Partonin omasta elämästä, lapsuudesta. Kyllä hän on ollut monella tavalla rohkea ja topakka. Siihen aikaan naiset eivät edes vielä niin määrätietoisesti voineet edetä musiikkielämässä, mutta hän on koko ajan käsittääkseni ymmärtänyt myös talouspuolen.

   Mua harmittaa, kun en enemmän lukenut lapsille. Ja ehkä olisi pitänyt lukea englanniksi. Luin kuitenkin suomeksi, kun halusin, että kielitaito karttuisi.

   Olet tehnyt hyvän työn lapsesi kanssa. Siitä voi olla tyytyväinen ja ylpeä. Mulleei paljon luettu, mutta kuuntelin esimerkiksi kuunnelmia. Ja radio oli kyllä aina uutisten aikaan auki. Ja varmaan keskusteluohjelmiakin kuulin paljon. Mua kiusattiin sitten siitä, kun puhuin kirjakieltä :)

   Hyvää helmikuun viimeistä viikkoa! Kamalaa, tämäkin kuukausi on kohta mennyt.

   Delete
 3. Dolly Parton on kyllä jotenkin ihastuttava ihminen, vaikka ensimmäisenä mietin, että kuinka paljon häntä on leikelty ja laitettu, vai onko saanut luonnonlahjana kurvikkaat muodot ja ison tukan. Superkaunis ja superlahjakas ihminen! Ja ilmeisen hyväsydäminen. <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu, hän on myöntänyt avoimesti kauneusleikkaukset. Siksi hän sanoikin tuon kuuluisan It takes a lot of money to look this cheap eli paljon tarvitaan rahaa, että näyttää näin halvalta. Mutta kun katson nuoruuden kuvia, niin onhan hän kaunis ja kurvikas muutoinkin.

   Hänellä on suuri sydän ja on laittanut hyvän kiertämään. Huikea ura sekä musiikissa että hyväntekijänä.

   Delete
 4. Ihana Dolly ❤️Elämää suurempi legenda. Luin joku aika sitten Dollyn hyväntekeväisyysprojekteista, ja todella hyvän kohteen hän onkin valinnut lahjoituksilleen, lasten kirjojen muodossa. Nuo kirjat näyttävät tosi viehättäviltä,❤️Hyvää uutta viikkoa Johanna

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu, hyväntekeväisyyttä on paljon muutakin kuin nämä kirjat. Dollywood Foundation kautta hän on auttanut monin muinkin tavoin ja saanut kerättyä yrityksiä ja ihmisiä yhteen tekemään hyvää.

   Kirjat ovat klassikkoja, ajankohtaisia myyntimenestyksiä, vähän tuntemattomampia helmiä. Valikoima on hyvä ja osa vielä sekä englanniksi että espanjaksi. Ja kun lapsi on viisi vuotias on hänellä 60 kirjan kokoelma, oma kirjasto :)

   Hyvää viikkoa Jael!

   Delete
 5. Kiitos loistavasta tietoiskusta!
  Mulle luettiin paljon, kun olin pieni. Pieni talo preerialla, Narniat jne. Lukeminen ei ole koskaan turhaa, sanoo Stansta, joka lopetti kirjojen lukemisen kauan sitten kohdistaakseen katseensa lankoihin, heh. 😅
  Mukavaa helmikuun viimeistä viikkoa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olen samaa mieltä, lukeminen ei ole koskaan turhaa. Tuossa jo Liisalle kerroin, että mulle ei kauheasti luettu, mutta sen sijaan meillä oli radio päällä paljonkin ja sieltä kuunneltiin kuunnelmat, ajankohtaisohjelmat jne. Varmasti on jättänyt jälkensä. Ja kun opin itse lukemaan oli kirja nenässä kiinni seuraavat 40 vuotta. Sitten on jäänyt vähän vähemmälle, kun tuntuu, että moni kirja on tullut luettua, vaikka uusi olisikin. Uusia, innostavia kirjoja ja kirjailijoita ei niin vain löydy.

   Neulominen on ainakin toistaiseksi aika ihanaa :) Pidetään puikot suihkimassa!

   Ihanaa viimeistä helmikuun viikkoa!

   Delete
 6. Ihana ajatus tarjota kaikille mahdollisuus lukea ja tutustua kirjoihin (kirjoja rakastavana ymmärrän täysin <3)
  Nuo näyttävät vielä ihan kauniiltakin kirjoilta! Minua ärsyttää huonosti piirretyt lastenkirjat, minusta se on lasten aliarvioimista, että hutaistaan muutama ruma viiva ja se on sitten kirja ...murrrr

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nämä kirjat on valittu niin, että pienille on tietysti kirjoja kuten tuo Goodnight Gorilla (paljon kuvia, vähän tekstiä). Se on täällä klassikko ja löytyy monesta pikkulapsiperheestä. Lapset rakastavat sitä. Ja vanhemmille on sitten enemmän tekstiä, kivoja kuvia. Yllätyin, kun myyntimenestys Llama, Llama red pajama oli yksi kirjoista. Se on supersuosittu ja varmasti myytäisiin moneen kotiin jos ei ilmaiseksi tulisi.

   Olen vielä viime aikoinakin ostanut lastenkirjoja vain siksi, kun on kauniit kuvat :) Jo Suomessa ollessani (ei ajatustakaan lapsista vielä silloin) ostin mm. Rudolf Koivun kuvittaman satukirjan, kun se oli niin kaunis. Olen niitä kuvia aika ajoin katsellut ja niistä tulee aina hyvä mieli

   Delete
 7. Olikin ihan uutta tietoa, suuri sydän Dollylla. Dolly oli kyllä ikoninen hahmo 80-ja 90-luvun leffoissa.

  Oikein sydämellistä uutta viikkoa Johanna. <3

  ReplyDelete
 8. Minä niin tykkään lastenkirjojen kuvituksista! Mullekaan ei kukaan lukenut ikinä mitään, mutta olen ihan itse ottanut vahingon takaisin ;) Ilman kirjaa elämä on tylsää.

  ReplyDelete
 9. Dolly Partonin tunnen nimeltä ja tv:ssä nähnyt.Täällä Suomessa ollaan hiihtolomatunnelmissa ja mietinnässämitä parin viikon päästä tekisi. Korona on edelleen väijymässä.

  ReplyDelete
 10. En tiennyt minäkään, että Parton on näin upeaa hyväntekeväisyyttä tehnyt ja tekee ilmeisesti siis edelleen. Koskaan ei voi painottaa tarpeeksi lukemisen tärkeyttä. Se on hyväksi lapsen puheenkehitykselle, keskittymiskyvylle ja mielikuvitukselle. Meille sanottiinkin koulussa, että on hyvä lukea lapselle vielä silloinkin, kun lapsi jo itse osaa lukea.
  Nämä kirjat sopisivat minun nykyiselle lapsiryhmälleni myös, jossa suurin osa puhuu myös englantia.
  Ihanaa viikkoa sinulle Johanna <3

  ReplyDelete
 11. Kertakaikkisen ihana postaus, Johanna. ❤️ Minulla ei ollut aavistustakaan siitä miten arvokkaan perinnön Dolly Parton on antanut ihmiskunnalle. Coat of many colours... Sanoma on hyvä, inhimillinen ja kasvattava. Lukija voi itse oivaltaa asian ytimen ja kokea tuskan jos on kokeakseen. Henkilökohtaisesti tykkään kovasti siitä että voin lukea kaksikielisesti, tässä tapauksessa enkku/espanja 💜

  ReplyDelete
 12. Olipa valaisevaa ja mielenkiintoista!
  Kiitos, Johanna 🧡

  ReplyDelete
 13. Olipa koskettava postaus! Peukutukset Dollylle! <3

  ReplyDelete