Wednesday, January 6, 2021

Onko Amerikka saavuttanut jo pohjan?

Joko olisi pohja tullut vastaan? Enpä usko. Vielä on kaksi viikkoa ennen kuin Biden astuu virkaan ja aina vain hullummaksi käy. Ennakkoon jo arveltiin, että nykyhallinnon loppuaika ei ole kovin ruusuinen tai rauhaarakastava, mutta että loppuun vielä sitten kongressirakennuksen valtaus ja vallankaappaus? En usko kenenkään ihan näin pahaksi tilannetta arvioineen. 

Päivä alkoi hyvillä uutisilla Georgian senaattorin vaaleista: molemmat paikat menivät demokraateille riittävän suurella äänierolla. Tämä tarkoittaa sitä, että kun Biden aloittaa työnsä 20.1. on hänellä ainakin teoriassa sekä edustajainhuoneen että senaatin enemmistö ja  tuki takanaan. Senaatissa äänet puoluerajojen mukaan menisivät kiperimmillään puoliksi, mutta silloin varapresidentti Harrisin ääni olisi ratkaiseva. Ihan näin yksioikoista politiikka ei tietenkään ole: on konservatiivisia liberaaleja ja liberaaleja konservatiiveja ja äänestäjiä pitää ajatella. Mutta noin suurin piirtein. 

Sitten alkoi painajainen. Mä en voi vieläkään uskoa kuinka helposti nämä kapinalliset painelivat suoraa päätä Capitolin sisälle vain särkemällä ikkunat! Hetkeä myöhemmin oltiin jo edustajainhuoneen istuntosalissa. Hauras on meidän demokratia. Eikä ainoastaan sen vuoksi, että noin vain marssitaan suoraan vallan ytimeen vaan siksi, että nykyinen hallinto ei kunnioita demokraattisen äänestyksen tulosta. Demokratiasta ei ole mitään jäljellä, kun kansalaisten laillisesti toteutettua äänestystulosta ei kunnioiteta ja valtaa vaihdeta rauhanomaisesti. 

Muistan joskus pahastuneeni aika perusteellisesti, kun joku suomalainen USA:ssa useamman vuoden työskennellyt sanoi, että amerikkalaisille voi kertoa mitä vain: ne uskovat kaiken. Olen viime aikoina miettinyt tuota kohtaamistamme lentokentällä joskus 90-luvulla ja mun täytyy todeta, että taisi olla ihan oikeaan osunut väite. Todisteilla tai niiden puuttumisella ei ole mitään väliä. 

Toivon, että 12 senaattoria, jotka päättivät haastaa presidentinvaalien tuloksen (tällä ei ole käytännön merkitystä, poliittista teatteria ja oopperaa) kääntävät nyt kelkkansa. Se olisi selvä merkki, että emme hyväksy väkivaltaa ja tuemme demokratiaa. Samoin ne edustajainhuoneen edustajat, jotka hyppäsivät harhaiseen kelkkaan. 

Neljän viimeisen vuoden aikana on toteutunut täysin sanonta siitä, että mitä isot edellä, sitä pienet perässä. Demokratia on rapautunut. Ei se ehkä koskaan ole tässä maassa ollut esimerkiksi sillä tasolla kuin Suomessa, mutta kuitenkin huomattavasti paremmissa kantimissa. Eheytyminen kestää. Ja voimat, jotka tällä hetkellä työskentelevät kahtiajaon ja rapautumisen puolesta jatkavat työtään. Eivät enää twiittaa presidentin ominaisuudessa, mutta löytävät muita äänitorvia ja -väyliä. Voi Amerikka! Perustajaisät kyllä taitavat saada aika pyöritystä paasiensa alla. 

Mä pistän toivoni siihen, että synkintä on ennen päivännousua. Ehkä tämä onkin Amerikan aamu. Ehkä nyt ollaan valmiit näkemään, että ei ole meitä ja heitä, vaan kaikki tässä ollaan yhdessä. Yleinen ja ilmainen terveydenhuolto, tasa-arvoinen kohtelu ihonväristä (tai iästä, uskonnosta, sukupuolesta jne.) riippumatta, palkka jolla elää, kohtuuhintainen koulutus, ilmastonmuutoksen hyväksyminen... ehkä näiden asioiden aika on tullut nyt. 

Kun katsoin kuvia kongressiedustajista pitämässä toisiaan käsistä kiinni istuntosalissa peloissaan ja kauhuissaan... Ehkä he nyt käsittävät miltä amerikkalaisista lapsista tuntuu, kun koulussa on meneillään aseellinen hyökkäys. Miltä lapsista tuntuu, kun pitää pelätä joka päivä mennä kouluun. Ehkä vihdoinkin saadaan myös aselakeihin muutoksia. Ehkä. 

❤: Johanna, sydän syrjällään 


27 comments:

 1. Pelottavia tapahtumia on siellä meneillään. On se kumma että näin vaikeaa voi joillekin olla vaalituloksen hyväksyminen. Tulee mieleen tilanne jossa lapsen hävittyä lautapelissä pelinappulat saavat kyytiä.
  Toivoa vain sopii ettei tilanteesta kehkeydy mitään vielä suurempaa selkkausta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kuvauksesi osuu niin oikeaan... kiukutteleva, pahassa uhmassa oleva tenavahan siellä pitelee lankoja käsissä.

   Mikä mua hirvitää on se, että niin moni luottaa mieluummin "salaiseen" tietoon, jota voi ammentaa ihan ilmaiseksi netin keskustelupalstoilta ja mielipidesivuilta. Meilläkin naapuruston Nextdoor-appissa on näitä käyttäjiä, jotka varmana tietona kertovat jotain taruja. Kun tarjolla olisi maailman parasta tiedustelutietoihin pohjautuvaa informaatiota ja journalistiikkaakin. En voi käsittää.

   Toivon myös. Meillä on nyt presidentti, joka on estetty Twitterissä, mutta jolla on ydinasekoodit.

   Delete
 2. Quo vadis USA ajattelin minäkin illalla/yöllä kun seurasin uutisia, kuin joku painajainen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi Allu. Ihan kamala oli eilinen päivä, kun mellakointi alkoi. Tuntui niin pahalta. Olemme perheen kanssa tuolla Capitolilla vierailleet ja hirvitti, että mitä demokratian lisäksi tehdään vanhalle, kauniille rakennukselle.

   Qua Vadis oli muuten kirja, jota tavailin sellaisena 8-9 -vanhana. En mä siitä muuta muista kuin että nimi tarkoittaa minne menet ja tapahtumat sijoittuivat jonnekin Neron-aikaisen Rooman valtakuntaan. Oli vähän raskasta luettavaa, vaikka sisulla kahlasinkin loppuun. Ajatukset taisivat kuitenkin olla jossain muualla.

   Delete
 3. En tule koskaan ymmärtämään miten tuo Trump pääsikin valta-asemaan siellä. Naurettava pelle koko äijä ja tosiaan käyttäytyy kuin uhmaikäinen konsanaan. Pelottavia asioita siellä tapahtuu :( Luulenpa, että koko maailma odottaa jo tuota vallan vaihtoa, joka onneksi pian tapahtuu.
  Itse odotan myös ero uutisia, koska jotenkin on jo pitkään tuntunut siltä, että Melania on saanut tarpeekseen tuosta ukostaan. Tsemppiä sinne <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jos jokaikinen republikaanisen puolueen pressaehdokas olisi yhdistänyt voimansa ja kieltäytynyt väittelemästä ehdokasta vastaan, joka nimittelee toisia... Ei olisi Trumpia. Kukaan ei halunnut kuunnella yrittäjiä, jotka kertoivat kuinka Trump kohteli heitä liike-elämässä. Tai vuokralaisina. Luulen kuitenkin, että naisviha on tässä maassa vielä suurempi kuin viha kiusaajia kohtaan. Ja äärioikeisto käytti vähintään neljä vuotta Hillary Clintonin demonisointiin. Hänestä tehtiin todellinen pahis.

   Siinä on vakka kantensa valinnut. Meinaan Trumpien liittoa. Mutta jos rouva ajattelee lapsensa parasta, niin ehkä on hyvä ottaa vähän hajurakoa.

   Kiitos. Vuosi alkoi kyllä aika kökösti.

   Delete
 4. Tuntuu ettei tuosta alemmaksi voi mennä, ja toivottavasti vallanvaihto sujuu hyvin,vaikka ei sitä tiedä kun on tuollainen delusional tyyppi kyseessä. Jo marraskuussa vaalien jälkeen viestiteltiin paljon amerikkalaisen pikkuserkkuni Jillin kanssa, ja hän sanoi että takuulla Trump keksii jotain kamalaa loppuvaiheessa, ja ihan oikeassa hän olikin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mua pelottaa, että tämä ei vielä ollut se lopullinen "ilotulitus". Olisiko siellä hihassa jotain muuta. Onnettominta on tietysti, että Trumpin perhe jatkaa harhaista tiedotustaan hamaan tulevaisuuteen. Kyse on rahasta. Toivoa vain sopii, että enää ei äänestetä Trumpia hoitamaan koko valtion asioita. Tai edes minkään osavaltion.

   Delete
 5. Toivottavasti ei kamalammaksi enää mene (don´t push the btn). Aamulla uutisointia kuunnellessa huikkasin miehelle, että yhtään en ihmettelis jos jakautuneen maan pitkäänkin taistoon vielä vie. Joillakin kansankiihottajilla on vaan se taito, että puhuu ja tekee mitä tahansa niin valitettavan suuri kansanosa uskoo ja palvoo - valitettavan harvoin se johtaa mihinkään hyvään ja parempaan. Vääränlaisissa käsissä valta on vaarallista.

  ReplyDelete
  Replies
  1. On tämä niin hullua. Tämän maan presidentillä on varmaan mahdollisuus päästä käsiksi maailman parhaaseen tiedustelutietoon. Silti hän valitsee salaliitot ja yleisesti netissä pyörivät tarinat. Kun ihan oikeaakin tietoa olisi tarjolla! Ja muut seuraavat. Tämä on se, mitä en tässä maassa ymmärrä. En vain kertakaikkiaan voi käsittää. Ehkä seuraavat sukupolvet ovat fiksumpia. I hope so.

   Kahtiajako hirvittää myös. Joskus mietin, että päätyykö nämä mun vitivalkoiset (siis ihonväriltään) jälkeläiseni maksamaan kaiken sen väärinkäytöksen mitä aikaisemmin on tapahtunut.

   Valta juovuttaa. Ja ihan väärissä käsissä päihtymisen lisäksi on käsillä myös hillitön krapula.

   Delete
 6. Tsemppiä teille, toivottavasti tulevat käänteet ovat parempia, jopa hyviä.
  Tsemppiä myös juuri sinulle ja rohkeutta, vahvuutta sekä uskoa tulevaan. Uskotaan parempaan tulevaisuuteen, jos ei ihan vielä huomiseen 🧡🥰

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Susanna. On tämä niin hullu maailma ja aivan erityisen hullu maa. Suomessa sentään löytyy riittävän suuri joukko heitä, jotka hyppäävät jarrulle kun näyttää siltä, että menee vähänn liian kovaa. Tästä maasta en ole niin varma. Ikävä kyllä kuusi senaattori katsoi aiheelliseksi jatkaa maan kahtiajakoa.

   Kun myrskyä on kestänyt riittävän kauan, niin onhan auringon pakko paistaa myös risukasaankin :)

   Delete
 7. Tänä aamuna mies tuli herättämään minua aikaisemmin, jotta ehdin tutustumaan uutisiin. En ollut uskoa silmiäni. Ihan käsittämätöntä! Ja mikä demokratian loukkaus.

  On vaikea ymmärtää Trumpin motiiveja. Onkohan hänellä mielenterveysongelmia, dementiaa vai mikä ajaa hänet tuollaiseen käytökseen. Minusta syyte olisi paikallaan.

  Toivottavasti vallanvaihto sujuu tästä eteenpäin rauhallisissa merkeissä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mä luulen, että monet ovat olleet oikeassa sanoessaan, että Trumpilla on mentaaliongelma. Ikävä kyllä, media päätti yhdessä mielenterveysasiantuntijoiden kanssa ihan alkuunsa, että ilman "potilaan" tapaamista ei myöskään tehdä diagnoosia. Kunnioitettavaa ja kohtuullista... silloin kun on kunnioitettava ja kohtuullinen valtion johtaja kyseessä. Toivottavasti saadaan lakiin muutos, että pitää todistaa ennen virkaanastumista olevansa sekä fyysisesti että psyykkisesti tehtävän tasalla.

   Käsittääkseni Trump haluaa luoda dynastian, olla vähän kuin kuningas. Siellä on lapset jo kärkkymässä seuraavia sijoja perimysjärjestyksessä. Harmi vaan, kun tämä maa ja perustuslaki luotiin juuri vastakohdaksi monarkialle.

   Delete
 8. Järkyttävää teatteria,uhmaikäiseltä..sitä tuon on...
  Toivotaan parempia ja turvallisia..aikoja 20.1 jälkeen.
  Paljon seuraan näin ruohonjuuritasolta...maailman politiikkaa...ja luen niille lakia..ja neuvojakin väliin huikkaan täältä pohjois-pohjanmaalta:punaisen mökin 🤗 pirtin pöydän äärestä.👵👩‍🦳
  Uskotaan että Oikeus Voittaa!
  Hyvää Tammikuuta perheellesi ja Sinulle Johanna🍓💙🤍

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mä olen sitä mieltä, että monessa mökissä ja tuvassa on paljon parempi käsitys laista ja perustuslaista kuin isommissa saleissa. Ajattelen useinkin, että miten tämä istuisi Suomeen. Siellä olisi Trump lähtenyt valtion päämiehen paikalta jo aika päiviä sitten. Ihan vaan siksi, että ei ole kykenevä toimeen. Ikävä kyllä moni rahamies ja -nainen ovat halunneet pitää paikallaan tämän meidän hörhön tavoitellessaan omaa hyväänsä.

   Kiitos Liisa. Tammikuun alku on ollut hurja. Jospa se tästä tasaantuisi.

   Delete
 9. Sinun jutussa näin tän ekan kerran eilen ja hämmästyin toden teolla. Aika sanattomaksi vetää.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sama täällä. Olet meidän yhteinen Amerikka-tiedottaja ;)

   Delete
  2. Täällä Aarne Tanninen, Washington... tulee elävästi mieleen. On tämä hurjaa. Ihan kamalaa. Kun mietin, että Suomessa hörhöt olisivat marssineet eduskuntataloon ja käyneet siellä kuvaamassa itseään puhemiehen työhuoneessa... Alkaa tulla tapahtumille mittasuhteita. Eihän sellaista tapahdu. Toivon, että täysi tutkinta järjestetään myös sen suhteen, miksi turvallisuustoimenpiteet olivat alimitoitettuja.

   Monissa osavaltioissa on myös marssittu hallintorakennuksille. Mittasuhteet ovat niin suuret, että ei ihan riitä järki ymmärtämään. Maa on todellakin ainakin kahdessa leirissä.

   Delete
 10. Olit mielessäni, kun televisiosta uutisia katsoin.
  Olen nii täynnä tätä yhtä itseään täynnä olevaa herraa....eilen ei uutisissakaan tullut mitään muuta. En kylläkään niitä kokonaan katsonut, mutta mies kertoi..:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hyvä, että sulla on siinä suodatin välissä. Kun uutiset ovat olleet hurjimmillaan, niin en ole seurannut täkäläisiä uutisia ollenkaan. Mieluummin olen tutustunut Suomen median kautta. On aikalailla kiihkottomampaan ja tosiasioihin täysin perustuvaa.

   On tämä hullua. Tämä maa on kai sitten edellänäyttäjä niin hyvässä kuin pahassa.

   Mikä Suomeen ei näistä Capitolin uutiskuvista välity on se, mitä moni tuntee. Jos asialla olisivat olleet muut kuin valkoiset valtaajat, niin lopputulos olisi ollut paljon verisempi. Oikeus ei ole kaikille samanlainen.

   Delete
 11. Hirveää jälkeä on syntynyt USA:ssa näiden vuosien aikana.
  Kun vielä kestetään pari viikkoa niin eiköhän parempi aika häämötä...

  ReplyDelete
  Replies
  1. On tämä kyllä surullista. Ja kahtiajako jatkuu. Toisaalta mä luulen, että kiihkeimmät nykyisen politiikan kannattajat eivät kauhean kauan jaksa. Ikävä kyllä, eiköhän uudet sukupolvet ole tulollaan.

   Viimeiset neljä viisi vuotta mahdollistivat sen, että vihapuhe ja kaikenlainen omaan leiriin pelaaminen koettiin olevan ok. Eihän siinä mitään vikaa ole, että ihmiset tavoittevat omaa parastaan, mutta kun se tehdään valheiden ja vääristelyn avualla ja asemassa, jossa ollaan yksinvaltiaita, niin sitten ollan väärillä jäljillä.

   Toivotaan, että keskitie löytyy. Amerikan aamu ei juuri nyt näytä kovin valoisalta.

   Delete
 12. Sinähän olet varsinaisesti tapahtumien keskipisteessä. Me täällä kaukana katsomme ja luemme uutisia maailmalta. Nyt on kyllä ollut vaikea uskoa, mitä uutiset kertovat. Voiko tällaista oikeasti tapahtua. Täytyy sanoa että melkoinen tammikuu 😶

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vaikea tätä on uskoa. Meidän naapurustossa on aika paljonkin Trumpin äänestäjiä, ainakin republikaaneja. Meidän perhe taitaa olla yksi harvoja demokraatteihin kallellaan olevia tässä lähimain. Toisaalta sitten taas "county", kunta, on hyvinkin demarivoittoinen. Ja näitä salaliittoteorioihin, etelävaltioiden lippuja heiluttelivia ihmisiä näkyy vähän siellä ja täällä. Washington DC:hin meiltä on matkaa n. 4 tuntia autoillen, joten kaukana ei ole sekään.

   Kyllähän tätä on vaikea käsittää. Ensinnäkin mietin, että miksi presidentti jolla on varmaan pääsy maailman parhaimpaan tiedustelutietoon päättää uskoa kaiken maailman hörhöjä ja salaliittoteoreetikkoja. Ihan käsittämätöntä.

   Delete
 13. Hyvä tuo loppuhavainto että oppii miltä se pelkääminen tuntuu, ehkä se koulutilanne nyt paranee. Tai ainakin saa eväät siihen, molempien kamarien enemmistökin auttaa.

  Saa nähdä ehtivätkö impeachmenttia jo ennen keskiviikkoa. Jotenkin tuntuu turhalta, mutta siinähän kuulemma tulee sitten myös estettyä tulevat viran haut, joten on siinä omat perusteensa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivon, että päättäjät tajuaisivat mistä oikeasti on kyse. Valtaosa amerikkalaisista jo haluaisi rajoituksia, mutta vielä on vanhoja jyyriä, jotka pistävät vastaan.

   Onhan se vähän turha proseduuri, mutta sillä voidaan ilmaista, että tämä ei ole hyväksyttävää. Kun mietin, että näin olisi toiminut demaripolitiikko... oli lähtenyt kuin nappi paidasta. Nyt on otettu linja, että kaikki käy, kun äänivalta on tietyllä porukalla. Ja mitään ei edellytetä, edes hyviä tapoja.

   Delete