Saturday, October 17, 2020

Suklaahippu- ja kurpitsapikkuleivät

Rakastan syksyjä: värejä, ilmaa, tunnelmaa, hämärän hyssyä. Kurpitsoista tykkään myös (mun englannin kielen lempisana taitaa olla pumpkin, se on jotenkin aivan ihana sanoa), mutta pumpkin spice ei ole ehkä ihan lempimakujani. Ajatuksen tasolla kyllä, mutta kokkaamisessa ei niinkään. Syksyisin pumpkin spice tunkee joka tuutista ja torvesta, ei ole ruokalajia jota siihen ei olisi yhdistetty. Mutta enhän mä itselleni ruokaa tee, vaan perheelle.  Suklaahippupikkuleivät ovat varma valinta häistä hautajaisiin ja pumpkin spice tekee niistä syksyyn sopivia. Näistä pikkuleivistä meidän nuoriso pitää ja sehän on tärkeintä. Varoituksen sana: ovat kyllä makeita. 





Suosituin suklaa meillä taitaa olla Hersey's. Mä en ole makuun oikein päässyt. Tykkään Ghirardelli-suklaasta niin leivonnassa, suklaassa kuin kaakaossakin. Ghirardelli on kotoison San Franciscosta ja italiainen herra Ghirardelli on yrityksen perustaja. Vuonna 1852 aloittanut firma on USA:n kolmanneksi vanhin suklaan valmistaja. 



Ennen varsinaista pikkuleipäreseptiä vielä ohje pumpkin spice, kurpitsamausteen, tekemiseen: 

1 tl kanelia
¼ tl neilikkaa
¼ tl inkivääriä
¼ tl muskottia
ja jotkut lisäävät vielä ¼ tl allspice eli maustepippuria - ei ole välttämätöntä


Tarvitset: 

3 dl vehnäjauhoja
1½ - 2 tl pumpkin spice, kurpitsamaustetta (ohje ylhäällä)
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
½ tl suolaa
n. 110 g voita huoneenlämpöisenä 
1¼ dl fariinisokeria 
1 kananmuna huoneenlämpöisenä (sellainen vähän reilumman kokoinen, meillä koko large)
1 dl kurpistapyreetä (ilman mausteita)
120-150 g suklaahippuja (käytin tässä semi sweet eli vähän tummempia hippuja)



1. Laita uuni lämpenemään 175℃ ja levitä leivinpaperi pellille 
2. Yhdistä jauhot, kurpitsamauste, leivinjauhe, suola ja vaniljasokeri - sekoita hyvin 
3. Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja fariinisokeri vaahdoksi
4. Lisää kananmuna
5. Lisää kurpistapyree ja vatkaa niin, että kurpitsa on sekoittunut, mutta älä ylivatkaa
6. Lisää pikkuhiljaa jauhoseos mausteineen päivineen, älä ylivatkaa taikinaa
7. Lisää suklaahiput, älä ylivatkaa
8. Nostele kahden ruokalusikan avulla taikinasta kekoja leivinpaperilla vuoratulle pellille. Taikinasta saa aikaiseksi n. 14-18 pikkuleipää. Isompia vähemmän, pienempiä enemmän. Taputtele keot muotoonsa ja litteiksi kostein käsin. Kädet pitää huuhtoa ja kostuttaa aina parin kolmen pikkuleivän muotoilun jälkeen. Kovin paljon väliä ei tarvitse jättää, sillä pikkuleivät eivät juurikaan leviä. 
8. Paista 175 ℃ uunissa n. 15-20 minuuttia kunnes reunat ovat kullansävyisiä. 

Pikkuleivät säilyvät n. viikon ajan ilmatiiviissä säilytysastiassa. Mä tarkistin miksi lapset tykkäävät näistä: eka syy oli suklaahiput ja toinen pumpkin spice - juuri sopivasti, ei liikaa. Maku ei ole ihan parhaimmillaan heti paistamisen jälkeen, päivän parin jälkeen alkavat olla sopivan meheviä. 



'
Mutta mä varoitan: nämä saattavat  olla  suomalaiseen makuun aika makeita. Täällä meillä business as usual. Ja näistä saa aavistuksen meidän jokasyksyisestä pumpkin spice-villityksestä. 

❤:lla Johanna, jauhopeukalona

30 comments:

  1. Näyttävät tosi herkullisilta. Pitäisikin leipoa ja kokata lasten kanssa jotain hyvää nyt syksyllä, kun on sateista ja hämärää.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nämä ovat tosi helppoja tehdä ja näistä saa kyllä käsityksen meidän syksyisistä leivonnaisista ja makumaailmasta. Lasten kanssa on kyllä kiva leipoa. Tosin siinä vaiheessa, kun eivät kaada joko kaikkea lattialle tai kahmi kaikkia suuhunsa... ennen kypsentämistä :)

      Delete
  2. Näyttää herkullisilta! Leipomaan en ala, sillä sitten ne olisi pakko syödä kaikki, heh. Makean himoon voin ostaa coocie-keksejä.
    Täällä sataa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Meillä satoi eilen. Vein pienen hoidokin siitä huolimatta kävelylle ja sekös jokos mikä ihmetytti kaikkia. Lapsi oli kuiva kotiin palatessa ja mäkin melkin :) Jos ei ole hinkua kokeilla mitä koko Amerikan maan kiskoo yhteisee pumpkin spice -sfääriin joka syksy, niin ei kannatakaan kokeilla. Mullekaan tämä ei vielä avaudu, vaikka täällä on kohta oltu puolet elämästä. En vaan ymmärrä tätä "pumpkin spice". Lapset ymmärtävät ja se jos mikä on hyvä juttu. Tai sitten ei.

      Delete
  3. Pitäisiköhän täällä Suomessa ensin valmistaa tuo kurpitsapyree itse ja sitten pääsis vasta keksejä leipomaan..... Noilla mausteilla tulisi ihana kakku syksyisiin sadepäiviin teen kera nautittavaksi :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tätä mä mietin. Siis saako kaupasta valmista kurpitsasosetta. Tähän ohjeeseen riittäisi melkein yksi Piltti-purkillinen jos heidän valikoimissaan olisi maustamatonta ja soseutettua kurpitsaa.

      Mä taisin tykätä eniten mausteisista tuoksuista näitä tehdessäni :)

      Delete
  4. Herkulliselta vaikuttaa! Mausteiden osalta tuli mieleen piparkakkutaikina. Kohta pääsee pipareita leipomaan!
    Ihanaa sunnuntaita Sinulle!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mietiskelin, että aavistus pomeranssinkuorta voisi tehdä kivan säväyksen myös. Sitä taidetaan käyttää valmiissa piparkakkumausteissa. Ja kardemummaa, joka on mun lempimausteitani.

      Ihanaa sunnuntaita Piipe!

      Delete
  5. Mä taas tykkään pumpkin spice-sekoituksesta, ja tein äskettäin jotain jossa sitä makua, ja tulee kohtapuoleen bl8giin. Kun lisää piparimausteeseen (itse sekoitettu kun täällä ei ole) vähän muskottipähkinää, niin aika lähellä on pumpkin spice-sekoitusta.
    Mäkään en niin välitä Hersheyn suklaista sitä saa täällä yhdestä herkkujaipasta. Oltiin eksän kanssa Hershey Worldissä Pensylvaniassa, ja se oli tosi kiva kokemys, mutta niistä suklaista en niin välitä. Ja kuten sinä, niin mullekin maistui paljon paremmin Ghirardellin suklaat, ja pari kertaa tuli käytyä Ghirardelli kahviloissa. Herkulliset pikkuleivät, nam Mä kuulen että täällå aika vaikeaa löytää kurpitsaa purkeissa,itse käytän leivonnassa yleensä myskikurpitsaa. Kaunista sunnuntaita Johanna🧡❤🎃

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tähän voisi käyttää valmista piparkakkumaustettakin, ei varmaan olisi huonompi. Mä en ole kovin suuri neilikan ystävä ja laitan sitä yleensä vähemmän kuin ohjeessa on. Pomeranssinkuori ja kardemumma sitä vastoin ovat hyvin mieluisia.

      Hershey World olisi varmasti käymisen arvoinen paikka. En oikein osaa sanoa mikä siinä heidän suklaassa ei ole ihan makuuni, siinä on jokin jännä vivahde. Ghirardelli mielestäni taas kilpailee samassa sarjassa kuin Lindt tai Godiva. Löydän hyviä belgialaisia ja sveitsiläisiä suklaita Aldilta ja Lidliltä. Hinnatkaan eivät päätä huimaa. Tosin nyt pitää tunnustaa, että Hersheyn suklaista olen kokeillut vain sitä perussuklaata ja suukkoja. Saattaahan heillä olla muuten vaikka mitä hyvää :)

      Kaunista sunnuntaita Jael!

      Delete
  6. IIIIKKKK, nyt en meinaa kestää, mitä herkkuja oot loihtinu ♫♥

    Ihanaa pyhäpäivää Sinulle Johanna ♥

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kävin juuri tarkistamassa pikkuleipätilanteen ja ne ovat yön aikana kadonneet! Pojilla oli muutama kaveri kylässä, joten ovat tainneet sitten mennä parempiin suihin. Mua ihan harmittaa, kun en ole enemmän näitä tehtaillut. Multa aina unohtuu, että lapset ovat kuitenkin enemmän amerikkalaisia kuin minä ja heille nämä kurpitsaleivonnaisetkin uppoaa.

      Ihanaa sunnuntaita Marja-Terttu!

      Delete
  7. Onpa herkullisen näköisiä pikkuleipiä. Ei makeus haittaa jos näitäkin popsii vahvan kahvin kanssa.
    Ihanaa sunnuntaita sinulle Johanna <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nämä olivat yön aikana kadonneet :) Sain juuri nuoremmalta pojalta kovasti kehuja. Hän on muuten myös armoitettu kahvikissa ja kahvin kanssa taisi mennä jokunen.

      Mukavaa sunnuntaita! Mä odottelen niitä Karkkilan kuulumisia.

      Delete
  8. Syksy on kyllä ihanaa aikaa: ruska, sateet, pimeys, tuoksut. Mutta aina kuitenkin kiva seuraavaa vuodenaikaa jo odotella.

    Ihastuttavan näköisiä pikkuleipiä, herahti vesi kielelle=)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mulle syksyssä on nykyisin tärkeintä, että sää viilenee. Nuorena tietysti tuntui, että oli kaikkea uutta ja jännää edessä, kun opinnot alkoivat.

      Pikkuleivät katosivat yön aikana ja uusia pitäisi väkertää. Onneksi nämä ovat helppoja ja nopeita tehdä :)

      Delete
  9. Nämä joka aamuisen pumkin spice latten kylkeen, kyllä kiitos. Kiitos reseptistä Johanna ja sekoitetta täällä onkin jo taas valmiiksi tehtynä.

    Superia viikkoa sinne. <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nyt olisi oiva aika olla sun täällä ruokaostoksilla: pumpkin spice on tarjolla pastasta ja makkarasta alkaen. Ihan siis kaikessa. Viikonloppuna hypistelin muropakettia ja mietin, että josko lapset tykkäisi. Tai jogurttia. Vuosi vuodelta tuotteita tulee lisää.

      Ihanaa viikkoa Tiia!

      Delete
  10. Kyllä näyttää hyvilt'. Täytyis minunkin joskus kokeilla,ehkä jouluksi. En ole koskaan kuullutkaan sanaa pumkin=) Ai,että vielä helppoja ja nopeita tehdä. Saas nähdä.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ovat nämä suomalaisen kotitalousopetuksen vastaanottaneille tosi helppoja. Amerikkalaiselle kerrointa nostaa jo se, kun kaikki tehdä alkutekijöistään itse :) Yleensä vaan ostetaan joko valmista taikinaan tai sitten sekoitellaan jonkun pakkauksen sisältö veteen ja avot, on itse tehtyjä leivonnaisia.

      Delete
  11. Makeus on aina hyvä juttu! Olenko epäsuomalainen? En usko ;D
    Suklaa näyttää kyllä aika tummalta. Vaaleampi on minun mieleen. Tosin en ole hirveän nirso, kun kyse on suklaasta :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Suklaan väri on tumma ja vaikka nimi on semi-sweet, niin kyllä tässä makeutta piisaa :) Ja ainahan osan voi korvata esimerkiksi maitosuklaahipuilla tai valkoisella suklaalla... Onpa joskus tainnut käydä niinkin, että hiput ovat mystisesti kadonneet ennen leivontaa :)

      Delete
  12. Apua, näyttävät kyllä niin herkullisilta:-))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lapset tykkää ja se on pääasia :) Ja lasten kaverit. Se on kyllä ihan paras suositus, kun leivonnaiset katoavat yön aikana.

      Delete
  13. <3 Herkullisen näköisiä pikkuleipiä <3 Tämän reseptin nappaan käyttöön!

    ReplyDelete
  14. Näitä voisi kokeilla. Lopusta soseesta saisi vaikka keiton. Kurpitsaa eri muodoissa näkyy Suomessakin syksyisin vuosi vuodelta enemmän. Aina välillä olen jotain kokeillut, mutta meillä muut eivät kurpitsasta innostu.

    Meillä on ollut tapana matkustaa syyslomalla ja näihin matkoihin on aina liittynyt yksi käynti Starbucksilla ja Pumpkin Spice Latte. Tänä vuonna ei sattuneesta syystä matkusteta. Edes Helsingin keskustaan ei tule lähdettyä vaikka helsinkiläinen olenkin. (Ja lähin Starbucks Jumbosta lopetettiin.) Jää siis varmaan tältä vuodelta väliin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tässä on mun mielestä näiden amerikkalaisten kurpitsaherkkujen paradoksi: kurpitsan maku peitetään ihan kokonaan mausteilla. Kurpitsa ei maistu ollenkaan, ainoastaan kaneli, neilikka jne. Siksi kai kurpitsaleivonnaiset ovat itselleni vähän huonosti auenneet.

      Eilen katselin kaupan kylmähyllyllä Pumpkin Spice Latten kylmää muotoa. Melkein vähän teki mieli ostaa, mutta sinne se jäi. Luin muuten tuosta, että Starbucks lopettaa Suomessa kauppojen yhteydessä olevia kahviloita. Kahvi ei kuulemma käy kaupaksi. Vielä ei taida olla tavanomaista, että kahvimuki kourassa painellaan ruokaostoksille. Meillä näkee näitä kahvimukilaisia aamukävelyllä koiraa pissittämässä. Musta se on jotenkin hassua :)

      Delete
  15. Replies
    1. No nyt mun pitää sanoa, että apua! Tämä on niitä herkkuja, joista toinen tykkää ja toinen ei. Meillä äiti ei tykkää, mutta lapset tykkää.

      Delete