Friday, August 7, 2020

Pikkumusta

Mun pikkumusta on nykyisin hyvin mini. Ylettää nenänpäältä kaulalle. Tällä mennään, olipa tilaisuus mikä hyvänsä. 


Toinen vaihtoehto on sininen kertakäyttömaski. Näitä käytän, kun kangasmaskit ovat pesussa tai muuten vaan unohtuneet kotiin. Meillä kasvosuojien käyttösuositus on ollut voimassa jo jokusen viikon ja sanoisin, että käymissäni paikoissa (ruokakauppa, pankki, kahvila) käyttöaste on 99%. Ruokakaupassa on aina joku (tähän saakka valkoihoinen ja keski-ikäinen mies tai nainen), joka katsoo, että asia ei häntä koske. Itse olen käyttänyt maskia maaliskuun puolenvälin jälkeen aina, kun olen tilassa jossa ei voi pitää riittävää väliä kanssaihmisiin. Jos voin estää jonkun saamasta tartunnan pukemalla hengityssuojaimen, niin olen onnellinen. 

Meillä korona leviää edelleen reipasta vauhtia. Koulujen pitäisi alkaa jo muutaman viikon kuluessa, mutta saapas nähdä kuinka käy. Osavaltion tasolla kai on niin, että tässä meidän lähitienoilla asia otetaan vakavasti, mutta syrjäseuduilla viitataan kintaalla. Musta on kovin hassua, kun ihmiset vetoavat perustuslaillisiin oikeuksiinsa kasvosuojusten käytön suhteen (siis, että ei tarvitse käyttää). Miksi kukaan ei vetoa perustuslaillisiin velvollisuuksiinsa? Tässä lähinaapurustossa olen niitä harvoja, joka on luvannut aseellisesti suojella USA:n perustuslakia. Se on yksi kysymyksistä, johon pitää vastata kansalaiseksi ryhtyessään. Mietin aikani kuinka aseisiin suhtaudun, mutta mieleen tuli, että tilanteen pitää olla aika paha jos mulle asetta käteen tyrkytetään. Joten pössykkä tänne jos tilanne sitä vaatii. Toivottavasti ei koskaan olla siinä pisteessä. 

Miksi kasvosuojuksen käyttö herättää niin paljon mielipiteitä puolesta ja vastaan? Mä en sitä ihan ymmärrä, sillä kanssaihmisten huomioonottaminen on aika luonnollista. Miksi ihmiset kokevat, että suojukset jotenkin rajoittavat tai riistävät heidän vapauksiaan? Eihän se kivaa ole, kun lämpötila huitelee lähellä 40 C astetta ja ilmankosteus on sellainen, että vesi tiivistyy ikkunoihin ja tekee vaatteista nihkeitä. Toisaalta nyt eletään historiallisesti vain lyhyttä hetkeä, jolloin yksilön valinnoilla on suuri vaikutus koko ihmiskuntaan. Muutaman vuosikymmenen kuluttua tätä muistellaan erikoisena kuriorisiteettinä, jonka vuosiluvusta ja kuolinuhreista ei olla ihan varmoja. Taidan olla jo sen verran käntty, että en ymmärrä miksi pitää tunkea baareihin notkumaan, Espanjan hiekkarannoille käristymään, lähietäisyydelle tuntemattomien kanssa bailaamaan. Eikö se ennätä ensi vuonnakin? Kun ehkä ja toivottavasti on rokote ja useampi meistä terveinä ja hyvissä voimissa?

10 hyvää syytä käyttää kasvomaskia: 

1) Kukaan muu ei huomaa jos hampaat jäi harjaamatta ja hengitys haisee
2) Kerrankin saa mennä pankkiin naamioituneena ja vartijat eivät ryntää perään
3) Huulipuna? Mikä se on?
4) Tuplaleuka? Mikä se sitten on?
5) Juonteet suun ympärillä  = urbaanilegenda
6) Kato mun silmiä, mä hymyilen!
7) En todellakaan syönyt valkosipua eilen illalla!
8) Väkisinkin laihtuu, kun maskin poistaminen kasvoilta ohjesääntöjen mukaan on HANKALAA!
9) Silmät, sielun peilit, niitä ei voi olla huomaamatta kun mitään muuta ei näy
10) Covid-19 pysähtyy, ei etene tästä mihinkään

+ BONUS
- Kasvomaski pussatessa on jotenkin hurjan eroottinen/söpö/salaperäinen/haasteellinen... Ainakin uusi ja erilainen. 

❤:lla Johanna, pikkumustissa

26 comments:

 1. Meillä katkeilee netti ja äskeinen kommentti tais kadota taivaan tuuliin..?
  tohon maskilistaukseen haluaisin lisätä, että sen takana voi ilmeillä vaikka kuinka, esim. töissä, kunhan ei pyörittele silmiään ;D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mulle on kanssa käynyt niin, että olen kirjoittanut viestin ja juuri kun on valmis, niin häviää jonnekin. Tylsää!

   Totta. Voi näyttää vaikka kieltä ja kukaan ei huomaa :)

   Delete
 2. Niinpä asiat kääntyy nurinpäin, naaman peittäminen toivottua ja sallisttua kotsomuksesta riippumatta, korona saa paljon muutoksia aikaan asenteisiin. Mies on tottunut pitämään hengityssuojaimia työpäivän ajan, itsellä olisi varmaan totutteleminen muistaa suojautua kun immeisten ilimoilla kulkee. Etätyömahdollisuus jatkuu, jotta vältytään kaikenlaisilta kontakteilta ja tautien tarttumiselta julkista liikennettä käyttäessä. Tänään hankittiin paketti kertakäyttömaskeja, yhden kankaisen ostin kun ei muuta ollut kaupassa tarjolla ja piti betonipölyltä suojautua. Täällä alkaa jo näkyä katukuvassa maskien käytön yleistyminen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiva, että saat jatkaa etänä. Julkkarit ovat varmaan kanssa aikamoisia mahdollisia tartuntapaikkoja. Varsinkin, kun alkaa tulla syyspimeät ja -kosteat kelit.

   Mä olen ollut ilahtunut siitä kuinka paljon ihmiset käyttävät maskeja. Jotkut kaupat eivät päästä sisälle ilman suojia ja tulipa kokeiltua pankissa asiointiakin: ei sujunut. En ymmärtänyt, että nyt pitää varata aika. Pankkipalveluthan on meillä muuten paljon joustavampia kuin Suomessa. Virkailijoita piisaa ja sen kun marssii sisälle toimittamaan asiansa.

   Delete
 3. Pakko kyllä nyt testata tuota maskin kanssa pussailua :D Totta tosiaan, nyt kiinnittää paremmin huomiota ihmisten silmiin. Täällä mietitään myös tuota maskipakko ainakin kun kulkee julkisilla tai menee kauppaan yms.
  Tsemppiä sinnekin ja toimitaan me ainakin oikein vaikka joku muu ei niin tekisikään!
  Ihanaa viikonloppua sinulle Johanna <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niinhän se on, että ei voi oikein kuin itseään muuttaa tai kehittää. Voi myös olla, että ihmiset alkavat kiinnittää huomiota käsien pesemiseen ihan tavallisten flunssienkin suhteen. Kyllä tästä ajasta varmasti seuraa paljon myös hyvää.

   Pussailkaa te siellä :)

   Delete
 4. Meillä on kaupoissa kasvomaskipula. Niitä en löydä. Mies osti pienen määrän aikaisemmin, mutta isomman satsin ostaminen on vaikeaa ja vaatii melkoisesti kaupoissa juoksemista :-(

  Nykyiset vähäiset kasvomaskit ovat ihan ok, jos ei puhu juurikaan. Puhuminen höyrystyy silmiin, vaikken aina silmälaseja käytäkään - ikävää silti. Kuinkahan paljon tässä altistuukaan koronalle noita maskeja etsiessä?

  Nyt olen suunnannut katseeni nettikauppoihin. Toimitusaika niissä on vain pitempi :-(

  ReplyDelete
  Replies
  1. Meillä oli sama vika maaliskuussa, mistään ei löytynyt maskeja. Naapurustossa muutamat alkoivat ommella kankaisia ja myydä. Nyt maskeja löytyy aika hyvinkin ja on valinnan varaa. Sikäli tämä Amerikka on hieno maa, että kun vainutaan konsti lyödä rahoiksi, niin siinä ei aikailla.

   Noita kertakäyttöisiä tilasin netistä. Toimitusaika oli kohtuullisen pitkä.

   Lähikaupassa ei vieläkään ole kunnolla tarjolla käsisaippuoita, siis nestemäisiä ja desinfiointiaineita. Ihmettelen, sillä tätä nyt on jo jatkunut niin pitkään, että luulisi tuotannon lisääntyneen. Hyllyt ovat tyhjillään.

   Delete
 5. Nyt täytyy kyllä sanoa, että tuo musta maski sopii sinulle erinomaisen hyvin. Vaikka taidat olla kaunis ilmankin. :-)

  Multa lähti maskihomma vähän lapasesta, kun tilasin viime viikolla netistä muutaman kangasmaskin, eli 22 kappaletta. Öhöm. Vielä en ole maskeja käyttänyt, kun ei ole tullut ukaasia. Mä kuulun niihin ihmisiin, jotka ei tajua suojautua/suojata muita, ennen kuin käsky tulee ylemmältä taholta. Ajatus maskista naamalla ahdistaa, mutta eipä tässä taida muu auttaa.

  Lisäisin vielä tuohon mainioon listaasi yhden kohdan: Pottunenä? Mikä se on? :-D

  Mukavaa viikonlopun jatkoa. <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos. Kyllä mä paremmalta näytän maskin kanssa kuin ilman :) Musta näyttäisi olevan se suosituin väri maskeissa. Olen nähnyt myös paljon kauniita kukkaprinttejä, kivoja ruutuja ja raitoja. Pitää taas ostaa, kun jossain sattuu passeli vastaan.

   22 maskilla pärjäätte hetken :) Aluksi tuntui, että alkoi aina yskittää, kun suojan laittoi kasvoille, mutta nyt olen jo tottunut. Helle tekee tietysti välillä käytöstä tukalan, mutta kaikkeen tottuu.

   Haa. Totta, myös nenä häviää kätevästi. Nuorempana tämä olisi ollut myös mainio kätkemään ihon epäpuhtaudet, silloin tällöin putkahtelevat finnit.

   Mukavaa viikonloppua!

   Delete
 6. Voi näitä koronan temppuja. Täällä on nytjokapäivä koronatapaukset nousseet ja maskia kohta oletan, että pitää kaikkien käyttää.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä tässä on kaikenlaista uutta tullut. Juuri kuulin, että yksi tuttu perhe vaihtoi suurin ponnistuksin lapsensa yksityiseen kouluun. Julkiset koulut meillä ovat edelleen kiinni ja pysyvät ainakin syyskuun puoleenväliin. Uudessa koulussa oli nyt koronatartunta ja yksi luokka-aste on pari viikkoa karanteenissa. Luulen, että lisää seuraa.

   Delete
  2. Onpa harmi, että oli jo koronaa koulussa. Täällä onkin jännät paikat mitä ensi viikon jälkeen tilastot kertovat.

   Delete
  3. Kyllä vaan. Eikä varmasti jää viimeiseksi tapaukseksi. Osa ihmisistä tuntuu joko unohtaneen tai päättäneen, että mitään pandemiaa ole olemassakaan.

   Delete
 7. Oikeastaan odotan THL:n maskikantaa, niin saadaan taas suosituksen kautta hommaa kuntoon. Täällä yhä katsellaan oudoksuen maskin käyttäjiä, ja sehän ei todellakaan ole tavoiteltu tila!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllähän se helpottaa, kun voi vedota suositukseen. Meillä oli ihan sama juttu. Aluksi ihmiset käyttivät maskeja todella hyvin (ei ollut edes suositusta) ja sitten moni jätti pois. Kun suositus tuli näyttäisi maski olevan todellakin lähes 99% käytössä ainakin tässä lähiympäristössä.

   Delete
 8. Mainio lista maskin puolesta. Erityisesti kohta 2 nauratti, vaikka onhan siinä se vaara että oikeat pankkirosvot pääsevät huomaamatta hiipimään asiakkaiden ohi ja yllättämään pahaa aavistamattoman virkailijan. Suomeen on nyt myös tulossa suositus kasvomaskeista julkisilla paikoilla. Koulut alkavat keskiviikkona, eli bussissa ja junassa on enemmän porukkaa. Voi kun päästäisiin tavalliseen elämään takaisin! Mutta sitä odotellessä kasvosuojukset käyttöön.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sitten kun maskin kanssa pukee vielä aurinkolasit, niin hyvin on koko naama peitossa :) Tätäkin on tullut jo kokeiltua. Tosin pankissa en ole moisessa tällingissä käynyt.

   Totta. Olisi ihanaa jos tämä aika olisi jo takana ja voisi taas viettää elämää normaalimmin. Viime syksy ja Helsingin/Skotlannin retki tuntuvat tapahtuneen iäisyys sitten.

   Delete
 9. Täälä käytetään maskeja tosi vähän. Itse käytän kun ajan yleisillä kulkuneuvoila jos on paljon porukkaa. Mutta sekin ärsyttää joitakin ihmisiä?!menin sisään bussiin niin Ruotsalainen keski-ikäinen mies ulostullessa bussista yskäsi mun päälle!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Onhan se aika kummallista, että ihmiset ärsyyntyvät niin viattomasta asiasta kuin kasvomaski. Ja se kuitenkin suojelee käsittääkseni enemmän kanssaihmisiä kuin itse maskin käyttäjää. Mutta jotkut vaan ärsyyntyvät kaikesta. Keski-ikäisillä ihmisillä tuntuu olevan paljon painolastia, joka sitten pitää johonkin purkaa. Oikein pitää itseään vahtia, että mitä älyttömyyksiä tulee tehtyä :)

   Delete
 10. Hyviä pointteja maskin käyttöön 👍 täällä ei ole vielä maskeja vielä kovin paljoa ihmisillä näy...turvavälejäkään ei aina muisteta pitää!🥺

  ReplyDelete
  Replies
  1. Poika kertoi, että suosituksista huolimatta yöelämässä näyttää täälläkin unohtuvan turvavälit, maskit ja kaikki mahdollinen. En ole kovin toiveikas, että meillä saadaan taudin lisääntyminen tyssäämään. Monet colleget aloittivat nyt viikon parin aikana ja eiköhän kohta olla uusissa lukemissa.

   Delete
 11. Suomi tulee niin jäljessä ja turvaväleistä päätellen korona on jo unohtunut suurella osalla, eiköhän kohta taas makseta siitä iso hintalappu. Kaupoissa ym. voi käydä, olin risteilylläkin, kunhan pitää huolta turvaväleistä, käsien pesusta, desinfioinnista.

  Tsemppiä Johanna sinne. <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Just katsoin, että taas oli ilmoitus Viron risteilystä, jolla oli ollut sairastuneita. Mutta mikä Suomessa on hyvää, niin näistä tapauksista tiedotetaan ja ihmiset voivat alkaa tarkkailla oloaan ja ovatko mahdollisesti saaneet tartunnan. Meillä on tämänkin suhteen meno kuin villissä lännessä. Kuvernööriä ollaan pistämässä ahtaalle milloin minkäkin kansalaisjärjestön voimin. Meidän kuvernööri on ollut maltillinen ja yrittää toimia tieteen perusteella. Ja salaliittoteorioita kiertää... Tää on kyllä oikeasti välillä aika hullu maa.

   Delete
 12. Hih,minullakin on mustat kangasmaskit:) Minulla on nyt 7 kangasmaskia ja sitten niitä kirurgimaskeja, mutta kangasmaskit tuntuvat mukavemmilta, ja täällähän maskeja pitää käyttää kaikissa paikoissa kodin ulkopuolella. 4 kk on jo totuttu tähän , ja jos jollain täällä ei maski päällä niin se jo näyttää kummalta. Kuumalla ja kostealla ei tosiaankin mukavaa mutta pakko. Täälläkin mietitään mitä 1. syyskuuta kun koulut avautuvat, miten se tehdään. Mukavaa viikkoa Johanna.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Musta on kyllä hyvä väri, toimii myös kasvomaskeissa :)

   Totta. Näyttää vähän erikoiselta jos ei suojaa ole. En ole nähnyt, että kenellekään mitään kommentoitaisiin, mutta jonkin verran katseita keräävät maskittomat. Samoin kuin jos ei väistä vähän syrjempään kävelylenkillä vastaan tullessa.

   Julkiset koulut nyt odottavat avaamisen kanssa, mutta yksityiset pikkuhiljaa availevat. Tilanne ei ole muutenkaan mitenkään erikoisen hyvä, joten vähän olen huolissani mitä tämäkin taas saa aikaiseksi.

   Mukavaa viikkoa Jael!

   Delete