Wednesday, August 26, 2020

Laulukaskaat - korvia huumaava meteli

Etelän öistä tulee ensimmäisenä mieleen kaskaiden siritys. Siritys on vielä ok, mutta meillä on jumalaton meteli jatkunut jo viikkokaupalla ja päiväsaikaankin. Taustakohinaan tottuu, mutta kyllä mä huokaan helpotuksesta, kun syksy tulee ja laulukaskaat vaikenevat. 

Englantilaiselta nimeltään nämä ovat "cicadas". Lajeja on tuhansia ja meidän osavaltiossa majailee kummajainen, joka kuoriutuu maan uumenista 17 vuoden välein vietettyään siellä leppoisaa toukkavaihetta.  Viimeksi siis metelöivät vuonna 2003. Googlailin vähän ja videolla ei kuitenkaan taida olla tämä harvinainen tymbaalejaan ravisteleva uros, jonka tiedemiehet ovat nimeenneet Brood IX. Meillä on vuotuisia laulukaskaita, mutta useimmat mönkivät maanpinnalle 4-8 vuoden välein. Saattaa siis olla useampikin laji äänessä yhtä aikaa. 


Tuossa videolla kuulostaa kuin vesiputous kohisisi, mutta ääni tulee laulukaskaista. (Ääni on vaimeampi kuin mitä se todellisuudessa on.) Kävelen luontopolkua usein hoitolasten kanssa ja tuo ei ole edes äänekkäin kohta. Välillä tuntuu siltä, että pitää korottaa ääntä, että saisi äänensä kuuluviin. Ääneen kun yhdistyy tukala ilmankosteus ja n. 34 C asteen lämpötila, niin alkaa jo vähän ahdistaa... 


Kuvassa on yksi lajikirjon edustaja (kuva Wikipediasta). 17 vuoden välein kuoriutuvan kummajaisen erottaa punaisista silmistä, se todellakin näyttää aika pelottavalta, vuosia maan alla majailleelta. Pari vuotta sitten mulla oli pikkuinen ystävä, joka halusi Halloweeniksi pukeutua laulukaskaaksi. Sellaista asua ei valmiina löytynytkään, joten äiti tyttärelleen sellaisen kehitteli. Olikin upea puku ja ainutlaatuinen. Isovanhemmat ostivat hopeanväriset kengät Laulukaskas Prinsessalle. 

Jos aihe kiinnostaa enemmän ja varsinkin jos zombie laulukaskaat alkoivat kiinnostaa, niin kannattaa lukea linkin kautta lisää. Meillä on myös veikeä sieni, joka korvaa osan laulukaskaan ruumiista omalla kasvustollaa ja aiheuttaa laulukaskaan muutoksen zombieksi. Lajityypillinen käyttäytyminen unohtuu ja hyönteinen alkaa käyttäytyä loisivan sienen (Massospora) intressien mukaan... Kauhutarinoita ei tarvitse kovin kaukaa etsiä, luonto riittää. 

❤:lla Johanna, korvia myöten täynnä siritystä

16 comments:

 1. Äänestä tulee todellakin etelän yöt mieleen. Kaiho.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Muistan ensimmäisen kerran kuulleeni äänen lännenleffoissa. Se olikin merkillinen juttu ja vasta myöhemmin selvisi mistä ääni tulee.

   Delete
 2. Onkohan tuo ääni yhtä korkea kuin esim. heinäsirkoilla? Jouduin laittamaan äänen hyvin kovalle ennen kuin sen erotin :) Korvissani sirittää muutoinkin koko ajan enkä kuule heinäsirkkojen korkeita ääniä (pitää varmistella oliko jokin ääni heinäsirkan vai ei, kun en ole varma kuin matalimmista äänistä), joten luulen että selviytyisin noiden kaskaiden joukossa häiriintymättä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Taajuuden sanotaan olevan 2-7 kHz ja ihmiskorva on herkimmillään taajuudella 2-6 kHz. Luulen, että itsekään en enää kuule sirkkojen siritystä, mutta tätä meteliä ei voi olla kuulematta. Mä en saanut ääntä niin hyvin talteen tuohon videolle kuin mitä se paikalla oli. Kyllähän tämä muuten menettelisi, mutta kun ääni on tauoton!

   Delete
 3. Aika karmiva kuvaus tuon ötökän elosta. Tosi äänekkäitä tuntuvat olevan. Tottuuko tuohon ääneen jos se kuuluu taukoamatta pitkän aikaa?
  Mukavia loppukesän päiviä sinulle Johanna <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tänään olin taas aamulla ulkoilemassa ja olihan se meteli kamala. Kyllä siihen osin tottuukin, mutta huomaan sen kyllä vähän rassaavan hermoja. Olisi kiva kuulla ihan vaikka vain pelkkää linnunlaulua :) No, kaikilla meillä täällä on sama oikeus olla olemassa.

   Delete
 4. Onpa kyllä aikamoinen sirinä, en yhtään ihmettele jos hermot menee!
  Toivottavasti pian hiljenee siellä suunnalla.
  Mukavaa loppuviikkoa sinulle Johanna <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Outi.

   Surullista tietysti on, että siinä vaiheessa kun on hiljaista niin ovat menneet manan majoille. Tosin maahan on taas haudattu yksilöä kohden käsittääkseni jopa satoja munia, joten ensi kesänä sitten taas soitanta jatkuu.

   Delete
 5. Onpas sirinää. Mietin onkohan niitä täällä, olen kyllä kuullut joissain paikoissa ötökkänääniä, mutta se taisi olla sirkkojen ääniä. Luin muuten äsken Wikistä, että noita laulukaskaita pidetään joissain paikoissa suurena herkkuna:D Kaunista loppuviikkoa Johanna.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Näistä sanottiin, että ovat lämpimien alueiden asukkaita. Kuvittelisin, että teilläkin olisin. Ja juu, jossain päin maailmaa ovat ihan lyömätöntä sapuskaa :) En kyllä itse ihan heti ole valmis maistelemaan, joten saavat laulaa minulta ihan rauhassa.

   Kiitos Jael. Ihanaa loppuviikkoa sinnekin!

   Delete
 6. Ohhoh oikein kohina, tuleepa kova ääni. Kiva kun laitoit videon ja tälläistä mielenkiintoista ihan uutta minulle.

  Kivaa viikonloppua Johanna. <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tänään taas aamulenkillä totesin, että kyllä näistä sirittäjistä ääntä lähtee. Nämä laulukaskaat ovat kyllä sarjaa "ihmeellinen luonto". Että joku olio älyääkin lymyillä maan uumenissa 17 vuotta ja nousta sitten pintakerroksiin. Ei onnistu meikäläiseltä :)

   Delete
 7. Aikamoinen kihinä ja kuhina! Melkein pelottavaa, jos ne kaikki päättäis tulla kimppuun . Alkaa kutittaa jo pelkkä ajatus.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi Sartsa! Nyt mä en saa ajatusta päästäni. Nämä ovat aika isoja mölliköitä ja ei olisi kivaa jos kävisivät kimppuun... Uskaltaako tuonne enää mennä?

   Delete
 8. Oho! Onpa jännä ääni. Täytyy kyllä todeta, että jotenkin mieleen tulee jokin elokuva, joka oli myös himppasen 'kauhua'. Jaksaa varmaan aikansa kuulostella, mutta jossain kohdin ehkä liikaa. Mielenkiintoista kuitenkin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nämä peijakkaat mekastavat vieläkin. Osin ääneen tottuu, mutta kyllä ne välillä kuulostavat todellakin painajaismaisilta. Luin juuri, että yksi meidän myrkyllisistä käärmeistä hakeutuu puihin näitä veijareita metsästämään :( Se siitä enää puuttuikin, kauhukuva on täydellinen.

   Delete