Saturday, August 1, 2020

Kotikonnuilla n. 5 mailin päässä kotoa

Onko tästä edes viittä mailia? Kolmekin taitaa riittää, suunnilleen. Ajoaika on n. 7-8 minuuttia. Eilen kotiutuessa oli kotona täysi rähinä päällä. Illaksi oli tullut kaksi myyntinäyttöä ja aikaa oli 20 minuuttia. Äkkiä purkaen ruokaostokset jääkaappiin ja ruokakomeroon. Kaksoset olivat teillä tietymättömillä ja huoneissaan kotoisa tunnelma. Keittiön työtaso oli täynnä likaisia astioita. Kas, tiskari oli jäänyt koko päiväksi tyhjentämättä. Edellisen illan leivontasessiosta oli pölähdellyt jauhoja sinne tänne, roskis pursusi ja muutenkin oli aika huoleton meininki. Viidestä wc:stä ennätin kurkata pariin. Mulla varmaan pullisteli verisuoni päässä. Siltä ainakin tuntui. 


Autossa pojan kanssa vasta ymmärsimme ihmetellä, että minnekäs sitten. Ehdottelin kaikenlaista, kunnes muistin, että tarkoitus on ollut käydä tutustumassa tähän kuvien kampukseen. Poika jäi kuuntelemaan musiikkia, kun kännykän kanssa läksin kierrokselle. Kampus on entinen Wake Forest College (perustettu 1834), nykyinen Baptist Seminary. Multa aina joskus kysytään, että olenko seminaarin kanssa jotenkin tekemisissä. Että onko rouva papinrouva vai mikä. Se on sikäli aika hassua, että Suomessakin asuessa aina välillä joku alkoi kysellä hengellistä suuntautumistani, yrittipä joku joskus viedä uskonsisaren kahvillekin. Mä olen kai lähinnä agnostikko, vaikka reippaasti myös rukoilen. 


Kyllä näissä maisemissa kelpaa opiskella teologiaa. Käyskennellessä kävi mielessä, että seminaarilla ei ole pikkurahan puutetta. Kävin äkkiä katsomassa opintojen hintoja ja eihän se ihan halpaa lystiä ole. Jos velka jää lyhentämättä jossain kuussa, niin velkaa tulee lisää automaattisesti 3%. Kuulosti minusta enemmän koronkiskonnalta kuin kristilliseltä armeliaisuudelta, mutta niinhän kauppaneuvos Paukkukin sanoi, että business on business ja Mooses on Mooses. 


Seminaari on aloittanut toimintansa 1950-luvun alkuvuosina. Alakuvien rakennuksen edessä on katos, jonka sisällä solisee suihkulähde. Suihkulähde on entisen kaivon paikalla. Siitä käsipumpulla oppilaat kävivät pumppaamassa talousvetensä. Opiskelijat ovat lahjoittaneet sekä suihkulähteen että katoksen. 

Kuvien kirkko on nimeltään Binkley Chapel. Se on maamerkki, joka näkyy kauemmaksikin ja monissa meidän pikkukaupungista kertovissa kuvissa ja julkaisuissa paraatipaikalla. Sen rakentaminen aloitettiin ennen toista maailmansotaa, mutta sotatoimet pistivät rakennustyöt jäihin. Mihin suuntaan tahansa katselee, niin joka puolella näkyy pylväitä, suuria ikkunoita, punatiiltä. Olemme asuneet tällä paikkakunnalla nyt 17 vuotta ja tänään tulin lukeneeksi pikkukaupunkimme syntyhistoriasta ensimmäisen kerran. Hupsan. Mulle selvisi, että näillä tienoilla on ollut suuri plantaasi ja monet vanhat rakennukset on rakennettu orjavoimin. Alakuvissa on baptistiseurakunnan kirkko. 
En tiedä onko tarkoitus, että kirkossa kävijä jättää näihin käsiin raha- tai ruokalahjoituksen. Joku oli jättänyt pihaliiduilla täytetyn pussin. 


Yläkuvassa entinen pääsisäänkäynti. Kun kampus vaihtoi omistajaa yliopistolta baptistien seminaariksi vaihtui tietysti myös teksi. Parahiksi sattui linja-autokin ajamaan ohi. En ole koskaan matkannut näillä paikallisliikenteen busseilla. Niillä on kaksi reittiä ja mulla ei ole harmaansinistä aavistusta, että miten näillä matkataan. Mutta todistettavasti meillä siis on joukkoliikennettä. Sillalla on junarata ja nyt en osaa sanoa, että liikennöikö tällä pätkällä junia. Joskus iltamyöhällä kuulen junan tööttäyksiä. 

South Brick House on vuodelta 1837. Päätalon lisäksi pihamaalla on monta muuta rakennusta, kuten smoke house (olisiko tämä palvaamo?), keittiö ja talli. Rakennus on rakennettu yliopiston tarpeisiin ja orjien voimin. Mä en ole koskaan oikein ymmärtänyt kuinka lähellä historia on, kuinka tämäkin talo saattaa jonkun silmiin näyttää riiston tyyssijalta.  Ohi ajaessani olen vain ajatellut, että onpas siinä vanha talo. 
Tiilitalon vieressä on Holding-Aycock House vuodelta 1889. Tyyliltään se on kuningatar Annen (kaiketikin suomennettu Annaksi) aikainen. Thomas Holding oli apteekkari ja taisipa pankkiasiatkin hoitua siinä samalla. Tyttärensä Leila nai Aycockin sukuun ja talo pysyi suvun hallussa vuoteen 2003 saakka. Nämä wrap around porchit eli talon ympäri kiertävät terassit ovat kyllä kauniita. En tiedä kuka talossa nykyään majailee, mutta "The dude abides". Vähän aikaa meni katsellessa, mutta älysin sitten, että The Dude käyttää kasvosuojaa. Saimme palautetta jo toisesta näytöstä ja olihan se aika hauskaa. Talon ostamisen estää vain ja ainoastaan tuo minun rakastamani master bedroomin kirjahylly. Mä toisaalta ymmärrän sen hyvin. Minulle ei ole tullut mielikuvaa, että amerikkalaiset maanmieheni olisivat kovia lukemaan. Ja millä muulla hyllyn sitten täyttää? Jos makkarin seinälle haluaa jättitelkkarin, niin hyllyn joutuu kyllä purkamaan. 


Yläkuvassa mun bonarit. Missä muussa työssä saa pitää sylissään kolmen kuukauden vanhaa koiranpentua, käyttää sitä pisulla, kehua ja palkita? Koira tuli työnantajieni perheeseen alkuviikosta. Rotu ei ole tiedossa ja reppanan tassuunkin oli sattunut. Meistä on tullut jo aika hyviä kavereita. Välillä kyllä olen vähän ihmeissäni, kun koira pitäisi saada alta aikayksikön ulos ja siinä samalla vahtia, että pienempi taapero ei tee päättömyyksiä. Mutta kyllä hoitotäti venyy :) Toisinaan myös paukkuu. 

❤:lla Johanna, kotiseutuun tutustuen

22 comments:

 1. Kiitos historiapläjäyksestä ja ihanien rakennusten kuvista!
  Koiruus näyttää niin söpöltä.
  Elokuun ensimmäistä sunnuntaita! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mä en voi vieläkään uskoa, että en ole saanut itseäni tuonne aikaisemmin. Täytyy ottaa syksymmällä uudet kuvat, näyttää varmasti kauniilta ruskanväreissä.

   Koira on niin suloinen kuin olla ja voi. Todella valpas ja terhakka. Mutta sitten tulee kovaääninen roska-auto ja pitää tulla ihan mun jalkojen juureen istumaan :)

   Mukavaa sunnuntaita stansta!

   Delete
 2. Tuo koiranpoika on ihana bonus, mutta kieltämättä voi olla mielenkiintoinen yhdistelmä taaperon kanssa.
  WF on mielenkiintoinen - minä joskus kauan aikaa sitten lähdin asiakas käynnille WF:n yliopistoon ja olin kyllä ihmeissäni, kun se ei sitten loppujen lopuksi löytyi Winston Salemista ! Asiakas ainakin muistaa sen aina. :)
  Minusta kirjahylly on hieno. Muistan siitä, kun joskus myimme talon, että ostajien kommentit olivat joskus outoja ja niitä ei kannata miettia, kyllä se oikea vielä tulee vastaan. Hyvää sunnuntaita sinulle Johanna !

  ReplyDelete
  Replies
  1. Suurin ongelma on kokolattiamatto. Kyllähän ne ylimääräiset roiskeet korjaa kovalta lattialta, mutta maton kanssa on eri juttu. Sen verran haukkana olen vahtinut, että mun valvontavuorolla ei ole vahinkoja sattunut, mutta pari läheltä piti tilannetta on ollut. Onneksi ehdittiin parketille.

   Mullekin selvisi vasta joitakin vuosia sitten, että yliopisto on Winston Salemissa. Onhan se vähän outoa. Ja sitten samalla se, että baptistiseminaari olikin aikaisemmin yliopisto. Kampus on kaunis, valtavia vanhoja puita mm. magnolioita.

   Suuri "playroom" eli meidän juniorin käytössä oleva huone oli saanut kiitosta. Meille se on ollut taas vähän hankala, mutta mennyt yhtenä makuuhuoneena, vaikka kaappitilaa on vähemmän.

   Mä olen aika varma, että tämä kirjahylly pitää purkaa. Konsepti on vähän vaikea. Mulle se oli just passeli.

   Delete
 3. Onpahan upeat puitteet opiskeluun. Vaikka siellä taitavat kampusalueet olla muutenkin aika prameita, tai ainakin mulle on syntynyt jostain sellainen käsitys.

  Mulla on vielä tuoreessa muistissa tuo, että piti lähteä kotoaan lyhyellä varoitusajalla "evakkoon" jonnekin. Onneksi ei tarvinnut montaa kertaa lähteä. Toivottavasti teidänkin talo menisi nopeasti kaupaksi. Ja sitten oli tosiaan se probleema, että minnekähän sitä sitten pakenisi. Tuli käytyä mm. Kirkkonummella jäätelöllä. :-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Aijai, mä taidankin lähteä seuraavalla kerralla Kirkkonummelle jäätelölle :) Ei kyllä haittaisi. Tosin kaksi ensimmäistä viikkoa menisi vapaaehtoisessa karanteenissa. Meitä amerikkalaisia ei toivoteta nyt minnekään erityisen lämpimästi tervetulleiksi. Joo, toivoa sopii, että vähemmän olisi renkaisiin potkijoita ja hupiostajia ja enemmän tosimielessä liikkeellä olevia.

   Kampukset ovat prameita ja yliopistokoulutus on suurta businesta. Itse opinnot eivät ole niin älyttömän hintaisia, mutta asuminen kampuksella ja ruokailu maksavat. Ja niissä kyllä nyhdetään sitten ihan viimeisen päälle. Mulla on sellainen hytinä, että online-opinnot yleistyvät tämän pandemian myötä pysyvästi. Nekin maksavat, mutta eipähän tarvitse maksaa kaikkea ylimääräistä ruljanssia.

   Ihanaa elokuuta!

   Delete
 4. Hitsim prameita rakennuksia, kiitos kuvista!! Siis miten nuo näytöt tulla tupsahtavat vaan? kyllä täällä sentään on asunnon myynti helpompaa kun sovitaan päivää ennen milloin tulevat katsomaan, ehtii kaiken jotenkuten järjestelemään paikkoja kondikseen:-))

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä näissä kelpaa oppia painaa päähänsä.

   Näyttöjen varaamiseen on aplikaatio ja ne voi tietysti myös hylätä. Meidän ongelma on kai lähinnä se, että yhteyshenkilö (mies) ei katso viestejään ja sitten tulee tulipalokiire. Mutkin sinne laitettiin yhteyshenkilöksi, mutta hallinnoija oli sitten visiin poistanut. Yleensä näissä on muutama tunti aikaa ainakin. Tosin toissa sunnuntaina klo 18 olisi ollut puolisen tuntia ja silloin hylättiin.

   Tässä nyt elellään vähän jalka oven välissä ja koti ei todellakaan tunnu omalta. Tänään olisin halunnut aamulla käydä saunassa, mutta en viitsinyt. Mitäs jos tulee näyttö? On sitten kiva lähteä evakkoon tukka märkänä.

   Delete
 5. Komea on opiskelupaikka, hienoja vanhoja rakennuksia. Olen käynyt 2 amerikkalisessa opinahjossa eli Harwardissa ja MIT:ssä, ja tosi hieno kokemus oli sekin.
  Auts, on kyllä stressaavaa kun yhtäkkiä tulee asuntonäyttö, ja pitää saada kaikki tavarat pois, jaksamisia.
  Voi miten söpö pieni hauvelivauva. Oikein hyvää elokuuta Johanna.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sinä olet tutustunut sitten vähän tyyriimpiin ja arvostetumpiin kampuksiin :) Ne ovat varmasti upeita. Pitäisi joskus ottaa asiakseen tutustua.

   Konstit oli monet, kun raivausta tein. Tyttären huoneessa pakkasin kaikki likapyykkikoriin. Poika oli käynyt tyhjentämässä opiskelukämppänsä ja tavaraa oli vaikka kuinka paljon huoneen lattialla. Ei auttanut muu kuin sulloa vaatekaappiin. Jos joku avasi oven niin huonosti kävi...

   Tämä koira on aivan ihana. Kyllä sydän on menetetty täysin. Hyvin leikkisä koira myös, joka haluaisi laittaa kaiken suuhunsa. Tarkkaavaisuuden ei parane herpaantua, kun vahtii ettei 1 v. taapero ja koiranpentu pistä suuhunsa mitään sopimatonta.

   Ihanaa elokuuta Jael!

   Delete
 6. Ihan mahtava historikierros sinun asuinseudullasi! Vanhat kirkot on kauniita. Yksi kauneimmista on Espoon vanhakirkko täällä meidän lähellä. Marokossa kävin moskeijan alueella pyörimässä. Casablancassa on Marokon suurin ja maailman seitsemänneksi suurin moskeija Hassan II nimeltään. Siellä kierrellessä huomasin myös, että oppitunteja pidettiin sivusaleissa. Oli mielenkiintoista muutenkin kierrellä vähän erilaisessa paikassa.
  Tsemppiä myyntipuuhiin sinne ja ihanaa alkavaa viikkoa Johanna <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mun piti googlata tuo moskeija. Kaunis ja näyttäisi olevan myös valtavat sisätilat. Paljon kauniita yksityiskohtia.

   Kirkot ovat mielenkiintoisia. Itselleni Suomesta on jäänyt mieleen Petäjäveden vanha kirkko, johon pääsin tutustumaan aika pienenä. Ja sitten kun kerrotiin, että kirkon alle on haudattu vainajia. Siinä alkoi mielikuvitus laukata!

   Sinulla on ollut siellä kiva loma. Iloa ja intoa taas työelämään!

   Delete
 7. Hienoa taustaselvitystä!
  Ja ihana koiruliini :-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olisi mun pitänyt ehkä selvittää muutama vuosi aikaisemmin :) Mutta parempi myöhään kuin ei ollenkaan. Luin muutamien talojen ja paikallisten ihmisten tarinoita ja onhan täällä ollut mielenkiintoisia tapahtumia ja ihmisiä.

   Koira on ihana! Miten voi turkkikin olla niin pehmeä. Ja nappisilmät.

   Delete
 8. Olipa mukava käydä kampuskierroksella postauksesi kautta! On opiskelumiljöö kohdillaan - upean näköisiä rakennuksia ja kaunis, huoliteltu puutarha. Ihana työpaikkaetu tuo koiruliini <3 Hyvää alkanutta elokuuta!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihanaa elokuuta Tarja!

   Joo, kyllä tämä koiraetu on ihan verraton. Sikäli oli kiva juttu, että munkin mielipidettä koiran suhteen kysyttiin. Ensimmäisen päivän jälkeen vielä varmistettiin, että passaako tällainen hoidettava kaiken muun lisäksi. En sitten tiedä kumpi olisi lähtenyt, koira vai hoitotäti.

   Vielä kun tuohon miljööseen yhdistää meidän pikkukylän, niin kyllähän täällä on kuin herran kukkarossa. Sopii varsin hyvin teologian opintoihin :)

   Delete
 9. Mahtavia rakennuksia!
  Kivaa viikon alkua sulle sinne kauas :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. On nämä kyllä kauniisti rakennettuja. Pylväissähän täällä ei säästellä, vielä tänä päivänäkään.

   Kivaa viikkoa Ulrika! Ja elokuuta.

   Delete
 10. Hirveä stressi näyttöjen kanssa noin pikaisella varotusajalla! Ja huvittaa tuo pakollinen, joskin lopulta miellyttävä nähtävyyksien katselu ;)
  Historia aukeaa välillä aika hitaasti ja yllättää omat ajatukset. Tulee vielä jälkikäteenkin ahaa -elämyksiä tai sattuu joku mielenkiintoinen, aihetta käsittelevä kirja käsiin. Aika massiivisia nuo rakennelmat. Talon ympäri kiertävä terassi ois erittäin mukava itelläkin :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mulle on käynyt viime aikoina just noin Suomenkin historian kanssa. Niin kuin esimerkiksi Turku. Pitää tulla tänne kauaksi ennen kuin käsittää kuinka vanha Turku on. Meillä ei ole ihan noin vanhaa mitään. Paitsi tietysti alkuperäiskulttuuri.

   Nämä äkkilähdöt on kyllä ihan hanurista. Toki jos pitää kodin äkkilähtökunnossa koko ajan, niin yllätyksiä ei tule. Meillä tosin nuoriso on varsinki eri mieltä :)

   Delete
 11. Kelpaa tuolla pojan opiskella!
  Nuo asuntonäytöt ovat kyllä kamalia tai mitäs ne näytöt, mutta se työ ennen näyttöä..:) Olen NIIIIIIN tyytyväinen, että meidän asunto meni heti.
  Lutuinen nelijalka♥

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, ei ole mukavaa. Tosin meiltä on kelkottu kaikki ylimääräinen matkoihinsa, joten pitäisi olla aika helppoa. Nuoriso ei ole ihan samaa mieltä ja mäkin voisin olla vielä parisen vuotta ihan rauhassa. Tämä kesä ja lasten kesäloma meni kyllä totaalisen kanttuvei. Ei voi mitäään.

   Kirjoitin vähän polveilevasti. Meidän lapset eivät tässä opinahjossa opiskele, vaikka lähellä onkin. Mutta on kyllä aika hulppea heille, joilla varaa on opiskella teologiaa yksityisessä ylioopistossa.

   Delete