Sunday, February 9, 2020

Ystävänpäivästä ja myrskyn merkit

Ystävänpäivä on meillä enemmänkin rakastavaisten kuin ystävien päivä. Jos kauppaan sattuu 14.2. iltapäivällä tai illalla, niin siellä saa aika hyvän käsityksen siitä, miten juhlaa vietetään. Yleinen lajihavainto on aavistuksen paniikinomaisesti käyttäytyvä maskuliini, joka seikkailee kukkien, makaisten, korttien  ja ilmapallojen keskellä. Lajityypillistä käyttäytymistä ovat harottava katse, toistuva tavaroiden nostelu telineistä ja niiden laittaminen takaisin (usein samakin tuote on kopistelun kohteena), pakonomaisuuten viittava puhelimen tarkastelu ja lajitovereiden vaivihkainen silmälläpito. Kuvat ovat lähimmästä ruokakaupastani, jossa tulee käytyä useammin kuin pitäisi. Kauppa on mukavasti matkan varrella ja tykkään aivan erityisesti hedelmä- ja vihannesosastosta. Mutta osaavat he nämä juhlatkin. Esillepanot syntyvät yleensä yhdessä yössä, asiakkaiden asiointia ei häiritä tavaroiden hyllyttämisellä. Työntekijöiden tavoitteisiin on kirjattu, että kassajonossa pitäisi kunkin asiakkaan jonottaa enintään minuutti ennen omaa vuoroa. Ei se ihan aina toteudu, mutta pisimmillään olen jonottanut suunnilleen viisi minuuttia. 
Mäyräkoiraa muistuttava valtava ilmapallo vangitsi katseen väkisinkin. 

Loppuviikosta alkoi tuuli tuivertaa. Ensimmäinen merkki lähestyvästä myrskystä oli rehtorin viesti: illan tapaaminen opettajien kanssa on peruttu huonon kelin vuoksi. Pari tuntia myöhemmin ilmoitettiin, että koulut suljetaan kaksi tuntia aikaisemmin. Vähän sen jälkeen kun juniori oli tullut kotiin taivas aukeni ja veden lisäksi rakeet paukuttivat kattoon. Jossain siinä puhurin pauhatessa kaatui takapihalla aika reilunkokoinen puu. Onneksi ei tullut sen kummempia vahinkoja. Ystäväni lähetti myöhemmin kuvan kotipihastaan, missä järjettömän suuri puu oli kaatunut juurineen. Suunta oli kuin metsurin suunnittelema, onneksi. Aavistuksen toiseen suuntaan ja olisi tullut rumaa jälkeä. Illalla jännitän Oscareita. Elokuvat ovat jääneet vähemmälle katsomiselle, mutta kaksi selkeää suosikkia on. Taron Egertonin tähdittämä Rocketman olisi ansainnut mielestäni muitakin ehdokkuuksia kuin Best Original Song. Judy Garlandin viimeisiä kuukausia kuvaava Judy olisi myös ollut arvoisa saamaan useampiakin ehdokkuuksia kuin Best Actress ja Best Makeup and Hairstyling. Toivon, että Reneé Zellweger ja parivaljakko Elton & Bernie Oscarinsa saavat.  Ja Joaquin Phoenix, roolin on täytynyt käydä psyyken päälle. Olen aina ajatellut, että moni pystyy tekemään vakavan ja pohdiskelevan elokuvan. Mutta teepäs se niin, että musiikki soi, tarina kulkee ja elokuva viihdyttää. Siinä tarvitaan jo erityisosaamista. 

Onnellista helmikuista alkavaa viikkoa!

❤:lla Johanna, lajitovereita kaupassa bongailleena

P.S.
Nythän mä vasta hoksasin. Tää myrsky taitaa olla tulossa nyt Suomeen. Oli siivittänyt lentokoneenkin ennätysajassa Atlantin yli. Väli New York - Lontoo oli taittunut British Airways Boeing 747-koneella 4 tunnissa ja 56 minuutissa. Keskimäärin matkaan kuluu 6 tuntia ja 13 minuuttia. Aika haipakkaa. 

20 comments:

 1. Täällä jo tuuli tuivertaa. Alkoi iltapäivästä ja pahempaa on kuulemma luvassa huomenna. Meillä on miehen kanssa hääpäivä 13pvä, joten ollaan ihan sydämiä koko loppuviikko :) Ystävilleni laitan viestin tuona päivänä ja jotain hömppää hankin kyllä miehelleni. Ystävänpäivä on yksi suosikeistani, juurikin siksi, että kerrankin saa huomioida ystäviä kokonaisen päivän ajan.
  Ihanaa sunnuntaita sinulle <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Outi! Teillä on kyllä oiva hääpäivä. 13 on onnenlukujani ja onhan ihan mahtavaa, kun hääpäivää voi jatkaa sitten vielä seuraavana päivänä romantiikan merkeissä.

   Myrsky kaatoi meillä hirveästi puita ja niitä tuli tonttiin vielä seuraavanakin päivänä. Sähköt oli monilta poikki ja oli alueita, joissa nähtävästi oli ollut jokin syöksyvirtaus (mä en tiedä oikeaa nimeä), pienellä alueella tuli isoja tuhoja. Toivottavasti myrsky laantuisi ennen teille tuloa ja saisitte vain vienoja tuulosia.

   Mukavaa sunnuntaiehtoota Sinulle!

   Delete
 2. Ystävänpäivän tuotteita olen kaupoissa katsellut ohimennen. Valikoimaa riittää. Meillä taidetaan kuitenkin juhlistaa päivää jollakin leipomuksella. Ystävänpäivää edeltävänä iltana vietämme Maailman suurinta marttailtaa, jonne Martat kutsuvat ystäviään.
  On teidän lähikaupassa sutjakkaa hommaa, kun kassajonot vetävät ja lupaavat minuutin jonotuksella selvittävän. Viisi minuuttia on ok.
  On varhainen aamu ja en ole vielä verhoja avannut. Kuulen kuinka vesipisarat rapisevat ikkunaan ja tuuli vonkuu. Viime viikon -20° pakkaset vaihtuivat vesisateiseen. On tämä ollut melkoisen erikoinen talvi!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Maailman Suurin Marttailta kuulostaa mahtavalta! Oi jospa oisin saanut olla mukana. Ei sen puoleen, etenkin pesuohjeissa mun luottamus marttojen taitoihin on täysi kymppi.

   Teillä on ollut siellä vaiherikas viikko päättyen synttärijuhliin. Perheen kanssa on kiva juhlistaa.

   Joo. En ole meillä täällä ikinä tai koskaan nähnyt samanlaisia jonoja kuin Suomessa juhlapyhien tietämillä. Eka syy on varmaan siinä, että työvoima on halvempaa. Ja toinen, että jos kauppa ei vedä, niin naapurikauppa vetää sitten. Kilpailu terävöittää.Ja onhan tietenkin peruspalkka aika matala. Tosin moni nuori, lähes lapsi, saa siten ensimmäisen työpaikkansa.

   Mä tykkään vaihtelevasta säästä, etenkin näin talvellla. Nyt näyttää siltä, että tänä vuonna ei lunta sada edes sitä yhtä puoltapäivää, jolloin kaikki on suljettu. Aikaisemmin meillä oli kaksi tai kolme lumisadepäivää vuodessa, mutta ei enää. Mä kaipaan lunta.

   Delete
 3. Täälä ei kyllä ihan noin paljon ystäväpäiväkrääsää ole, varsinkaan ilmapalloja.
  Eilen illalla ja yöllä ollut kova tuuli mutta nyt aamulla kl 6.00 ei tuulta 😬
  Kivaa viikon alkua 😊

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti säästytte myrskytuulilta! Oli meillä ihan riittävän harmillista.

   Valentine's on meillä tosi iso juttu. Ikävä kyllä myös ilmapallojen suhteen. Tulee miettineeksi, että kuinka paljon tässä taas pitää ympäristöäa kuormittaa. Tosin dollarin kaupasta ilmapalloja saa murto-osalla hinnasta, joten mun miettimiset on aika turhia.

   Luulen, että jokainen vaimo tai tyttöystävä joka ei tässä maassa tule muisteteuksi riittävän hyvin Valentain's day on aika känkkäränkkä. Paitsi minä, kun olen suomalaiseen "juhlintaan" tottunut :)

   Delete
 4. Hetken aikaa jaksoin katsoa Oscar-gaalaa, kun mies heräsi. Renée sai Oscarinsa :) Pitää varmaan käydä tuo Parasite katsomassa. Iltalehdessä Oscar-gaalasta kertovassa jutussa lukee ylhäällä Jokeri voitti parhaan elokuvan pa.. - oli ehkä ennakoitu varmaksi voittajaksi Ü

  Valmistauduin kastumaan litimäräksi aamun koiranulkoilutuslenkillä, mutta kotiovella ei tullut pisaraakaan ja yön aikana tulleet isot lammikot olivat jo selvästi huvenneet lätäköiksi. Ainakin nyt aamun työmatka on vähäsateisempi. Tuuli kyllä tuivertaa, päivää myöten onneksi hellittää. Ciara on höykyttänyt läntistä Eurooppaa eikä meilläkään ole tuulivanhingoilta vältytty.

  Pitää varmaan käydä kukkakaupasta pieni ystävänpäiväkimppu itselle (tai ojentaa miehelle). Viime vuonna kävin leikkokukkaostoksilla muuten vaan ja sainkin kukat kimpuksi kiepautettuna. Kimppu oli niin suloinen, että voisin jatkaa ystävänpäiväperinteenä :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Käytiin perjantaina katsomassa Helene (Schjerfbeck-elokuva). Oli hyvä. Mieskin kehui kovasti. Sellainen vähäeleinen, mutta ei yhtään laahaava tai tylsä. No, elokuvathan yleensä rakentuvat jonkun rakkaustarinan ympärille, tai sen saavuttamattomuudelle, niin tämäkin.

   Delete
  2. Samplarin Oscarit, herättävät puolisot! Mä olen usein miettinyt, että miksi Super Bowl ja Oscarit ovat sunnunatai-iltoina. Voitaisiin ne järjestää lauantaisinkin, mutta tää on taas jokin hassu perinne vuodelta kirves ja miekka.

   Meillä Felix ei suostu menemään ulos pisulle jos ei ole täydellisen sateeton keli. Aika turhauttavaa näin ulkoiluttajan roolissa. Mutta minkäs teet, sinne vain kävelyttämään jos vettä sataa.

   Ystävänpäivä kukat ovat ihania! Meidän lähikaupassa on pikkuasetelmia, jöta toivottaisin tervetulleeksi oitis. Vaan useinmiten, ellei aina, pitää kukat hankkia omasta toimesta :)

   Delete
  3. Mun pitää nähdä Helene. Erityisesti mua puhuttelee väheäeleinen, tulkintaa jättävä, kieli. Olen katsonut trailereita ja ollut iloisesti yllättynyt. Ainakin nuori Helene näkyttää hyvin paljon siltä, mitä olen kuvitellut kuvien perusteella.

   Delete
 5. Teillä on noi myrkyskin aina isoa luokkaa! Täälläkin tuuli aika reippaasti, mut ei mitään jälkiä ainakaan meiän kulmilla.
  Olipas lento menny nopeesti! Onkohan se silti yhtälailla hallittavissa, jään miettimään.... no perille ainakin pääsi.
  Ompa kaunis väriyhdistelmä tuossa kimpussa.
  Oliskin aika mukava saada rakkaudenosoituksena paloautoilmapallo. Meillä kun asuu autoista innostunu mies, en sitä ollenkaan hämmästelisi. Kattoisin varmaan ikkunasta ulos, että onko siellä myös oikea versio ;D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, meillä on kaikki suurta. Tänään kuulin ystäväni tuhoista enemmän ja naapurin mukaan tornado siellä oli pyörinyt. Ei yltänyt maahan saakka, mutta korkeiden puiden latvat katkoi kuin tulitikut.

   Mä mietin kanssa, että kuinka kovaa tavallisella lentokoneella voi pöristää. Eikö se jossain vaiheessa ole liian kovaa kyytiä. Concorde muistaakseni hurautti Atlanti yli kolmen tunnin paikkeille, mutta sehän mursi äänivallin ja siinä oli kai hyvin erityisiä materiaaleja. Nyt on kyllä aukko sivistyksessä. Kerran moisen koneen näin Pariisin lentokentällä, kun kohosi siivilleen ja ihmettelin että miksi kaikki sitä ryhtyvät katsomaan :)

   Mä nyt toivon, että paloautoilmapallo jossain muodossa piristää ystävänpäivääsi.

   Delete
 6. Kyllä, tuo myrsky tuli Suomeen! Repi meilläkin mökiltä puita juurineen ja parvekelasit ovat paukkuneet kaksi päivää.
  Minun onkin pitänyt mennä katsomaan Jokeri, koska Joaquin Phoenix näytti trailerissa loistavalta. Taitava näyttelijä, mielestäni parempi jokerina kuin Heath Ledger, jolla esitys meni jotenkin överiksi. Ja meni sitten muukin överiksi - rest in peace. <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olisi voinut jäädä kyllä tulematta. Teille tuli sitten enemmänkin huolta tästä.

   Ledger oli ihan loistava Brokeback Mountain-elokuvassa. Ikävä kohtalo nuorella lahjakkaalla miehellä.

   Phoenixin kiitospuhe sai mut muutamaksi päiväksi karttelemaan maitoa. Hän kun sanoi, että pakotamme lehmät synnyttämään vasikoita, sitten riistämme vasikat äideiltään ja lopuksi vielä juomme vasikoille tarkoitetun maidon. Mä olen aina tykännyt maidosta ja nyt tuntuu jotenkin tosi kurjalta.

   Delete
 7. Rakastavaisten päivä se on täälläkin , ja tullut liian monessa mainoksessa jo esille.Täälläkin on nyt talvella ollut myrskyjä, aika pahojakin,mutta viimeisin vain repi puistossa joidenkin puiden ohuempia oksia ja paukutti ikkunoita. Mukavaa viikkoa Johanna.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Jael. Oksia oli täälläkin maastossa ihan riittämiin. Toiset vähän isompia, toiset pienempiä.

   Kaikki on nyt niin Valentain's. Ja sitten siirrytäänkin lähes yhdessä yössä pääsiäiseen. Ah, ja onhan siinä välissä toki 17.3. eli Pyhän Patrikin päivä. Niin se vuosi pikkuhiljaa taas etenee.

   Delete
 8. Voi mitä kaikkea ihanaa:) Täällä ei kaupoissa ihan noin värikkäästi ystävänpäivä näy:) Meillä myrskysi muutama päivä sitten oikein todella, puita ei sentään onneksi kaatunut, mutta sellaista pientä oksa roipetta ja neulasta oli kyllä tiet täynnä:) Mukavaa päivää ja iloista helmikuun jatkoa sinne teille♥

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tänään oli tullut jo kakut ja muut herkut esille. Oli mm. ihanan näköisiä suklaakuorrutteisia mansikoita shampanjapullot kyljessään.

   Tuossa kerroinkin aikaisemmin, että ystäväni pihamaalla oli käynyt hänen naapurinsa mukaan tornado. Ei ollut ihan touchdown, katkoi vain enimmäkseen puiden latvoja.

   Ihanaa helmikuuta Päde!

   Delete
 9. Sydämellistä ystävänpäivää ja wow mikä pallomeri teidän kaupassa. Täälläkin vietetään ja tuntuu, että joka vuosi enemmän, mutta vielä on suht hillittyä. Mutta eiköhän perässä tulla.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Näitä palloja oli joka lähtöön ja sitten seuraavana aamuna kaikki oli raivattu pois. En usko, että ihan myymällä katosivat. Pitäisikin kysyä, että mitä tekevät mm. näille valmiiksi täytetyille ilmapalloille. Toivottavasti eivät mene suorinta tietä roskiin.

   Delete