Wednesday, June 5, 2019

Kesää ja mansikoita

Aurinko on paistanut omiksi tarpeiksi. Kuivaa on ollut useamman viikon. Päivälämmöt nousevat jo reilusti yli 30 C asteen. Tuntuu, kuin olisin vankina. Ulos ei päivällä viitsi juuri päätään pistää ja ilmastointi hyrrää reilumman puoleista sähkölaskua. Mutta minkäs teet, pakko on viilentää. 


Kesä tuo kuitenkin tullessaan maailmalta lapset ja se jos mikä on mansikkakakun paikka! Mä olen kyllä onnellinen, kun lapset ovat taas kotona. Edes muutaman viikon voimme viettää aikaa yhdessä. Felix-koira on innoissaan, kun lauma on koossa. 

Tuntuu, että itselläkin on enemmän taas virtaa kun on joukkue kasassa. En ole kovin viime aikoina leiponut, vaikka leipomisesta pidänkin. Ei vaan viitsi, kun ei ole syömäreitä. Nyt voi taas hyvillä mielin pöllytellä jauhoja. 


Näissä muutamissa viikoissa on omanlaista haikeutta. Mulla on hytinä, että enää emme ihan näin pitkiä aikoja vietä yhdesssä. Ensi kesänä lapsilla on jo toisenlaiset suunnitelmat. Mennyt vuosi osoitti, että kaksoset pärjäävät maailmalla, osaavat huolehtia itsestään ja opinnoistaan, tekevät ihan fiksuja valintoja. On ollut hauska huomata kuinka kaikkien kolmen sisaruksen suhde on lujittunut ja kuinka tärkeitä he ovat toisilleen. 

Sisarusten suhteita olen joutunut miettimään töissä välillä tosissaan. On hurjaa kuinka dominoivia vanhemmat sisarukset ovat, pienempää ja nuorempaa jallitetaan mennen tullen. Näyttää myös siltä, että esikoinen on silmäterä ja odotukset sen mukaiset. Toisaalta esikoisen mahdollisia "vikoja" ei haluta edes nähdä eikä nuorempien lasten vahvuuksista välitetä samalla tavalla. Kaikille sisaruskatraille kerron saman asian: olette tässä maailmassa ne kaikkein läheisimmät ihmiset, olkaa kilttejä toisillenne. Parhaimmillaan sisaruus/veljeys on huikea voimavara, auttaa yli karikoiden ja ilotkin moninkertaistuvat. Olen ymmärtänyt, että olimme hurjan onnekkaita kun saimme kaksoset ensin: heillä on aina ollut toisensa ja kun juniori ilmaantui ei ollut aikaa kateudelle tai pienen kiusaamiselle. Päinvastoin, Cool Baby haluttiin joukon jatkoksi ja häntä autettiin minkä osattiin. Tilanne olisi varmasti hyvin toisenlainen, jos yksönen olisi syntynyt ensin. 


Mulla on muutama kirja plakkarissa kesäpäiviä varten, niistä tuonnempana. Selkäpiissä kihelmöi, kun ajattelen tulevia lukuelämyksiä. 

Olen kesäkuun lapsia ja jotenkin tämä aika vuodesta on aina tuntunut mystiseltä, ihan kuin kesäkuussa olisi vastaus kaikkiin mieltä askarruttaviin kysymyksiin. Suomen valoisia kesäöitä täällä ei ole, mutta omanlaisensa tenho kuitenkin. 

❤:lla Johanna

13 comments:

 1. Oi miten herkullista mansikkakakkua olisi tarjolla, nam!! Eilen katselin meidän uusia mansikoita kaupan edessä, ei tehnyt mieli ostaa kun ovat ihan hailakoita, varmaan ihan mauttomiakin kasvihuoneissa kasvaneita.
  Tänään saamme uuden hallituksen, saapa nähdä miten nuo uudet ministerittehtävissään pärjäävät....todella mielenkiintoista!
  Kesän lämpöennätyksiä odotamme tänään +30c, oikein varoitettu radiossa säätilasta?? aika ihmeellistä.
  Mukavia kesäpäiviä koko perheelle, nauttikaa vaikkei valkeita suviöitä teillä olekkaan. Minä nautin näistä valoisista öistä teidän puolesta, hih:-))

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nämä olivat hämmästyttävän maukkaita. Meilläkin usein ovat mansikat kyllä kauniita, mutta makua ei juuri ole. Tosin ei ihan samanlaisia ole vastaan tullut kuin Suomessa.

   Olen seurannut hallitusneuvotteluja. Olihan siinä yllättäviä käänteitä. Onnea vain kaikille asianosaisille ja toivottavasti on hyvät ajat edessä, niin on mistä jakaa hyvinvointia kansalle eikä tarvitse tehdä vaikeita päätöksiä.

   Wau! Suomessa kun meni helteen puolelle, niin aina oli tukalaa. Näin muistelisin. Ja sitten muutaman hellepäivän jälkeen tuli kova ukkosenilma.

   Meillä on satanut nyt pari päivää. On ollut jo sellaisia tulvia, että tiet ovat poikki. Tykkään kyllä sateesta ja olen ollut ihan innoissani. Eilenkin piti lähteä kävelylle. Ei siellä sitten muita ollutkaan, kun on muka niin huono keli.

   Delete
 2. Nam, mitä kesäherkkuja ☺ Nyt olisikin viileät herkut paikallaan tällä helteellä .
  Mukavaa loppuviikkoa ja viikonloppua ♫

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! Olen nauttinut sadesäästä. Lämmintä on edelleen 30 C, mutta sade kuitenkin vähän viilentää ja aurinko ei porota suoraan. On ollut kiva viettää aikaa perheenä ja tänä iltana suunnataan leffaan.

   Delete
 3. Todellakin kakun paikka kun kaikki lapset koolla. Ymmärrän haikeutesi, tietty aikakausi on ohi, ja nyt lapset tulevat vain käymään lyhyiksi kausiksi.Kestää ennenkin tottuu, ja vaikeaahan sellaiseen on tottua.
  Ihanaa että lapsesi vetätät yhtä köyttä., se on tärkeää että ovat tärkeitä toisilleen.
  Täällä ihan samat säät: kuumaa kuumaa , ja sadetta ehkä sitten marraskuussa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Meille tuli nyt jokin matalapaine, joka pörrää viikon tässä. Vettä on tullut enemmän ja vähemmän, eilen oli teitä poikki jo monin paikoin. Mua ei haittaa, ihanaa kun sataa. Felixiä vaan ei meinaa saada pisulle. Pitää lähteä sateenvarjon kanssa, pidellä sitä herran yläpuolella ja itse sitten kastuu.

   Meillä on ollut kivaa yhdessä. Tänään menemme leffaan porukalla. Eilen laitoimme ruokaa tyttären kanssa yhdessä. Hänellä onkin kivoja uusia reseptejä, tulee vähän vaihtelua mun aika tylsään repertuaariin.

   Bambille terveisiä! Jaksakaa siellä helteissä!

   Delete
 4. Oo miten ihania marjoja ja hedelmiä. Eilen juuri kaipailin mansikka-aikaa, vaan eipä saa mennä asioiden edelle :) 30 astetta alkaa olla jo vähän liikaa ainakin minulle. Eilen oli täälläkin ja minä hölmö työntelin ruohonleikkuria pää hiessä. Itikoitakin alkaa jo olla vaivana. No onneksi tänään sataa vettä! ;D Loppui se lämpöharmi lyhyeen.
  Hienoa, että teidän lapset viihtyvät yhdessä. Minusta tuntuu, että meidän näkevät tosi harvoin. Vaan empä tiedä ovatko muuten yhteyksissä. Äiti ei aina kaikkea tuu tietämään. Välillä sitä väkisinkin miettii, oisko voinu toimia kasvatuksen suhteen toisin. Tuskin. Aina sitä on ajatellu tekevänsä parhaansa, vaikka se ei aina ois riittänytkään. Kaikinpuolinen tasapuolisuus on ollu tärkeää.
  Nyt, kun kaikki lapset asuu omillaan, tulee välillä syyllisyys, kun kuuntelee, miten toiset vanhemmat auttaa lapsiaan ja vie ruokaakin tuliaisiks. Tätä mietin ääneen nuorimman kuullen ja hän oli ihan pöyristynyt, että tekeekö joku näin? Hän jopa kielsi mitään ruokia sinne kantamasta ;D No eipä oo enää syyllinen olo ainakaan tästä ;D
  Ihanaa mystistä kesäkuuta sinulle! Minulle se on vasta ensi kuussa :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olet kesän lapsia! Ihanaa heinäkuuta jo etukäteen!

   Mun mummo toi aina ruokapussin kun kävi moikkaamassa. Olen näin jälkeen päin muistellut kaiholla mummon ruokapusseja, oli voisilmäpullia ja meetvurstia. Nykynuorilla taitaa jo olla niin paljon omanlaisiaan ruokavalioita ja muita, että voisi olla vaikea antaa ruokalahjaa tai -tuliaisia. Olivat kyllä silloin 80-luvulla tervetulleita, palkka oli pieni ja sillä ei juhlittu eikä myöskään kovin paljon syöty. Mummo oli viisas nainen.

   Meillä on satanut nyt aika paljon. Olen onnesta soikeana. Jotenkin mieliala on kohonnut kun vettä on tullut oikein kunnolla. Ikävää on, että moni talo on saanut vettä harmiksi asti, vesi on tulvinut jo ainakin autotalliin. Meillä onneksi vesi virtaa poispäin, talo on sen verran korkeammalla.

   Niin se vain on, että pitää ajatella että parhaansa on yrittänyt. Tasapuolisuus on varmasti se tärkein asia. Jos yhtä suositaan tai yhtä sorsitaan niin siitä ei hyvä tule. Mä olen edelleen tarkka sen suhteen, että kaikki saavat yhtä suuren kakkupalan, melkein viivottimen kanssa kakkua jaetaan :)

   Delete
 5. Valmistauduin heräämään tänään vesisateeseen ja kirmaamaan pihalle ämpäreineni kasteluvettä keräämään. Ei kuulunut sateen ropinaa, vain pientä tihkua. Sää onneksi näyttää viilenevän 30 asteen uuvuttavista lukemista kahteenkymmeneen. Muualta päin Suomea kantautui uutisia ukkosista ja rankkasateista.
  Juuri nyt nautin ikkunasta kantautuvista viileistä tuulahduksista ja suunnittelen tämän päivän istutuksia. Nyt voi laittaa jo tomaatit ja chilit pihalle kasvamaan, vaikka talvisista keleistä pelotellaan ensi viikon lopulle. Tai hurjasta helteestä. Odotellaan mitä tuo tullessaan.
  Täällä kypsyi ensimmäiset kasvihuonemansikat ennen koulujen päättäjäisiä. Ostin yhden rasiallisen juhlistaaksemme hotellihuoneessa koulun loppua. Kummallisen muotoisia ja melko mauttomia. Olen testaillut kotimaisten mansikoiden makua työpäivinä (lounareiden pakkokäyttöä Ü) ja vasta kolmannessa rasiassa alkoi maku muistuttamaan mansikan makua. Niitä auringossa kypsyneitä nyt malttamattomina odotellaan, josko juhannuksena jo päästään niillä herkuttelemaan. Kuten uusilla perunoillakin.
  Ihanaa kesää, kuumuudesta huolimatta!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Sari! Meillä mies on kasvattanut tomaatintaimia jo monta viikkoa, mutta vasta yksi vihreä pallero on näkyvillä. Tulee varmasti yksi kaikkien aikojen hartaimmin odotettu ja hoidettu tomaatti. Toivottavasti kypsyy. On varmasti myös yksi kalleimmista tomaateista tässä taloudessa, mutta hinnasta viis kunhan satoa tulisi :)

   Joskus Kaliforniasta tulee erinomaisia mansikoita. Ne ovat yleensä kooltaa pienempiä ja väri on heleämpi kuin näissä meidän paikallisissa mansikoissa. Ensimmäisen kerran näin kutsut mansikkafarmille satoa korjaamaan jo kuukausi sitten. Harmittaa vain, kun useimmat mansikkatilat ovat vilkasliikenteisten teiden lähellä.

   Mä kaipaan suomalaisia 20 C asteen kesiä. Siinä on lämmöt kohdallaan. Illalla voi laittaa neuletakin ylle ja vaikka sukatkin jalkaan, ei tarvitse olla hikihatussa koko ajan. Ja kyllä se valoisuuskin on omaa luokkaansa. Kesä-Suomessa olen viimeksi käynyt 2010, onhan tästä jo aikaa. Silloin oli aika mukavan viileää.

   Näin uutisen, että asiantuntijatkaan eivät nyt osaa sanoa tuleeko siellä seuraavaksi helle vai lunta. Aika uskomatonta. Mutta muistan juhannuksia, kun lunta on satanut.

   Olipas kiva lukea kommenttisi. Onnea sinne kasvatustöihin. Me odotellaan nyt sitä miehen tomaattiviljelmän satoa.

   Delete
 6. Ihanaa kesäkuuta toiselle kesän tytölle! Onkin ollut niin kaunista ja lämmintä mut täälläkin!
  Nyt on puolivuosisataa täynnä ( apua!!), mutta ikä on vaan numero😁

  ReplyDelete
  Replies
  1. Onnea synttäritytölle! Saatiinhan sinutkin vihdoin ja viimein naisen ikään!

   Delete
 7. I'm appreciate your writing skill. Please keep on working hard. Thanks for sharing.

  ReplyDelete