Sunday, May 5, 2019

Kreikkalaisilla markkinoilla

Kun maassa asuu paljon eri maista tulleita imigrantteja niin markkinoita ja tapahtumia kansalaisuuksien teemoilla piisaa, omaa taustaa ja kulttuuria esitellään ylpeästi. Eilen kävimme naapurikaupunki Durhamissa järjestetyillä kreikkalaisilla markkinoilla.


Sellaista tapahtumaa ei taida ollakaan jossa ei olisi pomppulinnaa. Pienet pomppijat eivät tarvinneet edes alkulämmittelyä, lämpömittari huiteli jo lähes 30 C asteessa. Alueelle astellessa vastaan tulvahtivat grillatun ruuan tuoksut. Moni näyttikin tulleen varta vasten ruokailemaan. 

Nämä seuraavien kuvien taideteokset ovat käsityötä, paikallisen taiteilijan tekemiä. Hän valitteli, että lapset ennen auttoivat kovastikin mutta nykyään teini-ikäisiä ei saa puhelimistaan irti. Yhden teoksen tekemiseen menee n. 15 tuntia.
Pysähdyimme katselemaan kansantansseja ja nämä lapset olivat kyllä ihania. Ilmeet vakavina, välillä hyppyjen ja askelten määrää ilmiselvästi laskien esityksestä suoriuduttiin. Kahvihammasta alkoi kolottaa. Perinteisesti valmistettu kahvi ei maistunut kovin vahvalta, mutta kofeiinia siinä ilmiselvästi oli. Päässä alkoi mukavasti humista, lämpö hiipiä niskaan ja vähän kuin olisi näkökykykin kirkastunut :) 


Kahvinkeittäjän kynnet olivat huikeatIhailin keramiikkaa ja astioita, valaisimet olivat tenhoavia. Ja kreikkalaisethan ovat keksineet periaatteessa koko modernin maailman. Asiaa ei tule ajatelleeksi, mutta kreikkalaisvaikutteet näkyvät kyllä yhdessä jos toisessa asiassa. 
Olen vähän kehno markkinavieras, katselen mutta en juurikaan ostele. Kahvikupillisen lisäksi kotiin matkasi kalastajan lakki, joka istui miehen päähän kuin valettu. Myyjä vielä kehui kuinka sininen sointuu niin kauniisti sinisiin silmiin. Sointuihan se. Ei tästä enää puutu kuin laiva. 
Kotvan kuuntelimme vielä musiikkiesitystä. Se oli jotenkin hyvin hypnoottinen, meditatiivinen. Nälkäkin alkoi kaihertaa. Soittajien takana kiemurteli ruokajono. Näytti, että se ei juurikaan lyhene, vaikka tulijoita ei enää yhtä paljon ollut kuin aiemmin. Tulimme siihen tulokseen, että etsimme lähitienoilta kreikkalaisen ravintolan jossa voimme syödä ilmastoidussa tilassa. Meillä on huikea valikoima erityylisiä ravintoloita ja välimerelliset ruokapaikat ovat suosittuja. 
Kotiin palattua alkoi ahkera netin selailu. Katselimme kuvia ja matkoja. Ei hyvät hyssykät, kyllä nyt pitäisi Kreikkaan päästä. 

❤:lla Johanna, matkakuumeessa

8 comments:

 1. Olipa kivat markkinat, ja nuo pikku talot ovat aivan ihania, tosi hienoja. Samoin maalatut kipot ovat nättejä:) En ole koskaan ollut Kreikassa, vaikka täältä nykyisestä asuinmaastani sinne on aika lyhytkin matka. Hih,minä kutsun tuota kahvia joka tehdään tuollaisella keittimellä (finjan) turkkilaiseksi kahviksi kuten yleensä täälläpäin,mutta kreikkalaiset voivat siitä olla eri mieltä;D Minullakin on tuollainen kaapissa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mun heikko kohta on kaikki astioihin liittyvä, tekisi mieli ostella kippoja ja kuppeja. Tällaiset värikkäät puhuttelevat eri toten.

   Ahaa, finjan. Olen käynyt Kreikassa kerran ja yritin muistella minkälaista kahvia silloin join. Veikkaan, että suodatin kahvia. Maku oli silloin vielä suomalainen, joten tämä olisi saattanut olla ihan liian tuhtia. Kun teet kahvia näin, niin laitatko siihen sokeria keiton yhteydessä? Mä pyysin ihan vain pikkuriikkisen. Suklaapala olisi ollut ihan paras kahvihetken päätteeksi.

   Delete
  2. Yleensä en laita mitään makeutusta kahviin, mutta tämä kahvi vaatii sitä hieman, eli laitan hieman, mutta ehkä steviaa tai sellaista. Juu keittämisen yhteydessä,. Arabikylissä täällä tuota tehdään tosi voimakkaana , mutta liian makeana, laittavat sekaan hurjan määrän sokeria. Kardemummaa myös lisäävät, ja itsekin ostan sellaista mihin lisätty kardemummaa.

   Delete
  3. Minäkin juon kahvin vain maidon kanssa (ja toisinaan kerman), mutta tähän laitettiin vajaa teelusikallinen. Kardemumma muuten olisikin hyvää. Yksi niistä mausteista, jotka täällä meillä on ihan älyttömän hintaisia. Pitääkin seuraavaan kahvikupilliseen laittaa vähän kardemummaa, kiitos vinkistä!

   Delete
 2. Rakastan Kreikkaa ja kreikkalaista ruokaa. Olen hiukan samanlainen markkinoilla kävijä kuin sinä, sillä en juurikaan mitään ostele. Voi meitä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mä haluaisin matkustaa sinne ja haluaisin vielä saada lapsetkin mukaan. He varmasti nauttisivat merestä ja ruuasta, ilmastosta. Joskus haaveilin, että voisin asua osan vuotta jossain pienellä saarella. Eihän sitä koskaan tiedä.

   Eikö ollakin vähän tylsiä. Olisin ostanut postikortin kirjanmerkiksi, mutta 6 dollaria kortista tuntui vähän liialta. Yleensä jos jotain ostan on se syötävää tai juotavaa.

   Delete
 3. Onpa mielenkiintoisen näköiset markkinat ☺ Todella kauniita käsitöitä, kuin myös kaikkea muutakin kaunista.
  Kyllä se taitaa olla joka paikassa sama juttu, väkeä on, mutta juuri kukaan ei osta mitään☺
  Mukavaa viikon jatkoa Sinulle ♥

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos, viikko on ollut oikein kiva :)

   Itseäni ilahdutti, että monet keramiikkatuotteet ja taide olivat käsintehtyjä eivätkä koneellista tuontikrääsää Kiinasta. Elintarvikkeet näyttivät käyvän parhaiten kaupaksi ja sellaiset, jotka sai heti paikan päällä herkutella.

   Delete