Sunday, March 31, 2019

Kansalaisvelvollisuus suoritettu ja muutenkin hyvä maaliskuu

Meillä alkaa olla kevät jo aika pitkällä. Näiden kuvien ottamisesta on muutama päivä ja tuntuu, että melkein tunti tunnilta värit voimistuvat, lehdet kasvavat, luonto kukoistaa. Lämpöä on päivisin jo reilut 20 C astetta. 

HOA (house owners association) pitää hyvää huolta istutuksista. Felix ymmärtää kukkien päälle. 


Eduskuntavaaleissa voivat ulkosuomalaiset nyt äänestää ensimmäisen kerran kirjeitse. Käytin äänioikeuteni ja täytin kansalaisvelvollisuuteni viikko sitten, kirje on matkalla Suomeen vaalilautakunnalle. Uudistus on toivottu ja odotettu. Muutoin lähin äänestyspaikka olisi ollut Washington D.C. ja sinne köröttelee nelisen tuntia suuntaansa.

Seuraan aika paljonkin Suomen politiikan arkipäivää ja ehdokas oli helppo valita. Tähän saakka olen äänestänyt aina naista kun se vain jotenkin on ollut mahdollista. En ole kovin puolueuskollinen, enemmän painaa ehdokkaan persoona ja ajatukset. Olen tosimielellä liikkeellä, protestiäänestäjäksi minusta ei ole. Täältä matkan päästä katsellen Suomen ongelmat ja uhat eivät ole suuren suuria. Soteuudistuksen pyörteissä kävi mielessäni kyllä yksi pieni kyläpahanen jossain Hämeessä, Hölmölänä tunnettu. Asiat ovat aika hyvin, kun aikaa on halkoa hiuksia vähän siitä riippuen ollaanko hallituksessa vai oppositiossa. Aikamoista ajan ja resurssien tuhlausta. 

Mua huolestuttaa vanhusten hoito. En ymmärtänyt asioiden olevan niin huonolla tolalla kuin nyt on tullut ilmi. On saakelin surkeaa, että viimeisinä vuosinaan ihminen herätetään aamulla tekemään aamutoimet pikkutunneilla, suihkutetaan ehkä kerran viikkossa jos hyvin käy, lääkkeet ja ruuan saa suuhunsa jos saa. Sen lisäksi työntekijät ponnistelevat yli voimavarojensa, aikaa ei ole huolehtia mistään oikein kunnolla. 

Sisältä tuleva uhka on nuorten syrjäytyminen ja varsinkin poikien ongelmat. Vaikka koulutusta on tarjolla niin liian moni jättää opinnot peruskoulun jälkeen ja työtä on vaikea saada. Mistä nuorille turvaverkkoja niin, että elämä veisi eteenpäin?  


Vanhustenhoidon ja nuorten syrjäytymisen lisäksi mietin Suomen itäistä naapuria ja maahanmuuttoa. Nämä näen suurimpina ulkoisina uhkina Suomen turvallisuudelle. Kansainvälinen yhteistyö maanpuolustuksessa ja hallittu maahanmuutto ovat mielestäni ratkaisuja. Ihailen miten tanskalaiset ovat esimerkiksi päättäneet, että Tanska on maa jossa kätellään riippumatta siitä mikä on uskonto. Kansalaisuuden saadakseen pitää allekirjoittaa lupaus noudattaa Tanskan lakeja. Itsekin maahanmuuttajana ymmärrän, että maan lakeja ja tapoja pitää noudattaa, integroituminen on muuten hankalaa. Vaikka musta on vähän hassua, että kaikki kissanristiäisetkin täällä meillä alkaa kansallislaululla, niin niin vain nousen seisomaan ja katson liehuvaa lippua.  

Ja tietysti kaikki aina kiertyy rahaan. Sitä ei ole koskaan niin paljon, että kaikki olisivat tyytyväisiä ja rahankäytöstä sopiminen on vaikeaa. Uutisia seuratessa mieleen tulee, että rahan tekeminen on tehty kyllä hirveän hankalaksi, yrittäjä on aikamoinen uhkapeluri kun yritystoiminnasta edes haaveilee. Byrokraattista paperityötä on varmaan yhtä paljon kuin yritystoimintaa. Mistä alkavalla yrittäjällä on varat palkata kaikki asiantuntijat, jotka selvittävät verot ja ennakonpidätykset, tellit ja lellit, sudenkuopat ja karikot. Itsehän ne pitää osata ja hallita, mutta moni hyvä idea ei pääse edes kokeiltavaksi yritystoimintaan liittyvän byrokratian vuoksi. Suomessa pitäisi järjestää aivoriihiä, joissa mietitään miten maahan saadaan lisää rahaa. Enemmän energiaa ideointiin ja vähemmän siihen mistä taas leikataan. 

Eurovaaleihin voi tilata kirjeäänestysmateriaalin ulkomaille vaalit.fi sivustolta. Niin, ja tänä vuonna äänestin miestä. Taidanpa vihdoin ja viimein tuntea oloni tasa-arvoiseksi, kun ei tarvitse miettiä ehdokkaan sukupuolta. Olen ahertanut rikkaruohojen kitkijänä. Meidän nurmikko näyttää suhteellisen kamalalta ja tulin siihen tulokseen, että rikkaruohot eivät katoa kuin kitkemällä. Seuraavaksi sitten varmaan pitää alkaa leikata nurmi kynsisaksilla... Ihan hirveä urakka, mutta näkeepähän ainakin kättensä jäljen. Siis se kitkeminen.

Kotipihassakin kukoistaa, ainakin vähän


Tytär lähetti äitienpäivätoivotukset. Hetken olin hämilläni ja sitten googlasin,  että niin vain saarivaltiossa vietetään äitienpäivää tänään paastonajan neljäntenä sunnuntaina. 

Huomenna sitten aprillipiloja. Jos ideat on hakusessa, niin näin kirjoitin vuonna 2012, klik klik. Pilat sopivat erityisesti pikkuväelle. 


❤:lla Johanna, ylen tyytyväisenä ja äänestäneenä

20 comments:

 1. Olipa hyvä että tuo kirjeitse äänestämisen mahdollisuus tuli kun matka äänestyspaikalle on noin pitkä! Mietin vaan sitä, että minkä vaalipiirin ehdokkaita ulkosuomalaiset äänestävät? Meillä täällä Ahvenanmaalla on muistaakseni viisi ehdokasta joista Ahvenanmaan kansanedustaja äänestetään. Voisi kuitenkin ainakin minun kohdallani olla niin etten yhtäkään heistä haluaisi äänestää vaan jotakuta joka asuu mantereella. Mutta käsittääkseni se ei ole mahdollista. Nyt tulin epävarmaksi asiasta. Pitääpä tutkia tarkemmin asiaa.
  Mukavaa kevään jatkoa sinne kesäisiin lämpötiloihin!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Kristiina! Pari seuraavaa päivää on taas viileämpiä, sitten lämpöisempää.

   Vaalipiiri on se missä viimeksi Suomessa pysyvästi asui, mun tapauksessani Helsingin vaalipiiri. Ymmärrän hyvin tuon, että viidestä ehdokkaasta saattaa olla aavistuksen tukala valita. Täytyy tunnustaa, että moni asia Ahvenanmaan suhteen on itselleni hämärän peitossa. Lähinnä perunalastut ovat olleet tuttuja ennen kuin aloin blogiasi lukea :)

   Delete
  2. Ihana lämpö!
   Ok, jotain tuollaista ajattelinkin. Yritin tuota äänestämistä Ahvenanmaalla asuvan kannalta tutkailla, mutta en löydä muuta mahdollisuutta kuin äänestää näitä jotka Ahvenanmaalla ovat ehdokkaina. Harmi! Täällä asuvana pitäisi tietysti äänestää näitä jotka tietävät eniten Ahvenanmaan asioista, mutta kun edes kaikki puolueet eivät ole täällä edustettuina, niin voi käydä niin että pitää äänestää mielestään "toiseksi parasta" ehdokasta.
   Yritän välillä tarjota tietoa Ahvenanmaasta koska sellaiset postaukset tuntuvatkin varsin monia kiinnostavan. Itse en tänne muuttaneena tosin ole paras asiantuntija paikallisissa asioissa.

   Delete
  3. Kuule, varmaan yksi syy miksi juttujasi on mukava lukea on se että olet siellä vähän kuin silminä ja korvina. Välität muuttajan tunnelmia ja nehän ovat juuri sitä miltä itsestä tuntuisi jos siellä kävisi tai asuisi.

   Silloin kun oli tärkeää että varmasti äänestän naista niin kävi joskus niinkin, että olisi ehkä ollut mieluisampi ehdokas mutta päädyin äänestämään toiseksi tai kolmanneksi parasta. Oli kuitenkin niin tärkeää, että naiset pääsevät vaikuttamaan.

   Multa on muuten 80-luvulla työpaikkaa hakiessa kysytty puoluekantaa. Onneksi arvasin haastattelijan kannan oikein :) Hänen esimiehensä näytti kyllä aika tukalalta, kun haastattelija kysymyksen esitti. Noinkohan sai sapiskaa haastattelun jälkeen.

   Delete
 2. Minäköhän nyt sitten olen tuolta Hölmölästä, naurattaa, siis olen entinen sysmäläinen, tosin mökki on siellä vielä!!
  Ihanaa että olet päässyt äänestämään, täällä alkaa ennakkoäänestys 3.4. vielä ei aavistustakaan ketä äänestäisin. Joka tapauksessa äänestän kun aina olen sen tehnyt, täällä telkkarissa pyörii niin kovat keskustelut ettei niitä jaksa päivästä toiseen seurata.
  Mukavaa kevättä, teillä on siellä jo niin kaunista :-))

  ReplyDelete
  Replies
  1. En mie usko, että sinä olet Hölmölästä. Pessi ja Illusia kirjan kirjoittaja Yrjö Kokko oli vissiin sysmäläisiä, muistanko oikein. Topelius sijoitti oman Hölmölänsä Hämeeseen, mutta enpäs ole varma missä sarjakuva-Hölmölä sijaitsee.

   Oli kiva äänestää. Lueskelin ehdokaslistaa huolellisesti läpi ja tutkin mielipiteitä. Hesarin vaalikoneesta oli apua, kun vastailin kysymyksiin ja katsoin kuka ehdokas olisi samaa mieltä tai ainakin lähelle. Ja sikäli oli kiva, että etukäteen ajattelemani ehdokkaan vastaukset olivat riittävän lähellä omiani :)

   Meillä alkaa nyt valmistautuminen seuraaviin pressan vaaleihin ja kyllähän tässä aika käy pitkäksi ennen kuin vaalit 2020 on... Suomessa sentään pysytään vielä kutakuinkin asiassa, täällä eletään jossain rinnakkaistodellisuudessa.

   Ihanaa huhtikuuta ja kaunista kevättä Hilkka!

   Delete
  2. Jep, Yrjö Kokko oli sysmäläisiä. Kiitos kevään toivotuksesta. Täällä pääsee huomenna äänestämään ennakkoon, viikko aikaa. Illalla tajusin ettei minulle ole tullut edes lappua että olisin vaalikelpoinen, mihin lie posti senkin hukannut. Täytyy huomenna mennä katsastamaan ovatko minut jo kuolettaneet, mielenkiintoista:-))

   Delete
  3. Pessi ja Illusia on ihana kirja ja elokuva oli koskettava!

   Toivottavasti olet elävienkirjoissa. Niinhän se äänestyslappu aina tuli. Mun pitää valmistautua nyt jo EU-vaaleihin, jotta on sitten laittaa paperit heti postiin kun ehdokaslistat on julkisia. Postissakin voi mennä yllättävän kauan.

   Mulle tuli mieleeni sitten myös Lukija Sysmästä, Piin eli Pirkko Kolben jutuissa seikkaili tämä legendaarinen hahmo. Hän oli diplomaatin puoliso ja tapakouluttaja Sirkka Lassila. Mulla on täällä Lassilan Viides Avenue ja Rooman kukkulat ja aina välillä lukaisen kirjan, kun se on niin hauskasti kirjoitettu.

   Delete
 3. Kyl tääl kotimaas tuntuu monikin paikkakunta kantavan nykyään tota H -nimeä. Huovataan ja soudetaan päätöksenteossa ja hommat menee pieleen. Meil ehittiin päättää jo aiemmin, että aletaan vapaaehtoinen sote ja niinpä vaan taidetaan olla ainoa (?) joka tätä nyt toteuttaa. Se tuntu kait ainoolta oikeelta vaihtoehdolta silloin, kun luultiin, että kaikki menee tähän kuitenkin. Nyt vähän arveluttaa, kun koko sote raukesi, mut me ollaan yhdistytty maakuntatasolla ja kaikki ohjeistus on laajennettu koskemaan kaikkia, oli se sitte hyvää tai huonoa. Sairaala on ajettu alas ja oma päätösvalta on annettu maakunnalle.
  Teillä on kevät ja kesä jo ihanan pitkällä! Ihmettelinkin jo, kun sinusta ei kuulunu pitkään aikaan mitään. Kiva taas kuulla sinusta :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mä uskon, että sote muodossa tai toisessa toteutuu. Nythän voivat sitten päättäjät tulla teille ihmettelemään että miten kaikki toimii. Yleensäkin tällaisissa suurissa muutoksissa kai tehdään pilotteja, joten teillähän on siinä tuhannen taalan paikka ja käytte neuvomassa miten homma hoituu.

   Muuten, niistä sairaalojen alasajoista. Kauhuissani luin joku aika sitten, että synnytyssairaaloitakin on karsittu ja matkat voivat olla tosi pitkiä sairaalaan.

   Kevättä on jo vaikka muille jakaa :) Tänään maanantaina taas kitkin kynnet riekaleina harvinaisen viheliäistä rikkaruohoa, crabgrass. Verihirssi -nimen löysin suomennokseksi, mutta enpäs tiedä onko oikea. Se kyllä on kuin jokin syöpakasvain, levittyy salakavalasti ja tukehduttaa ruohon alleen. Eilen meni kolme tuntia kitkiessä, tänään kaksi. Selkä huutaa ja takareidet, taitaa olla hyvät yöunet tiedossa :)

   Delete
 4. Oi kuinka vihreää ja kukallista teillä jo onkaan! Mä vasta ekat helmihyasintit hankin ja nekin lasin taakse parvekkeelle :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Meillä oli viittä vaille (kahta astetta vaille jos tarkkoja ollaan) pakkasyö viime yö. Nyt vaihtelee kovasti. Huomenna pitäisi sataa ja mikäs sen mukavampaa kun sanonnan mukaan April showers bring May flowers. Jotenkin kun selvitään siitepölyajasta, niin sitten on kivaa.

   Delete
 5. Kiva kun kirjoittelit! Täällä pohjoisempanakin alkaa olla jo kevättä ilmassa. Pahaa siitepölyaikaa on ennustettu ja se minulle ja yhdelle lapsista tulee olemaan hankalaa.

  Ennakkoäänen aion käydä antamassa ja ehdokas on jo valittu.

  Työskentelen paljon parjatulla vanhuspuolella ja vaikka "asukaskanta" on huonokuntoista ei ketään sentään aamuyöllä tarvitse ylös kammeta mutta sen verran kiirettä pitää että omista pissatauoista, aamupäivän kahvitauosta ja ruokatauosta nipistetään lähes joka vuorossa.

  Ikäihmistä kun pissattaa kerran jos toisen ja kolmannenkin kerran aamun aikana. Aina ei ehdi edes ensimmäistä kertaa jotakuta vessaan auttaa kun joku vaatii jo kolmatta kertaa. Siirtymiset kun tapahtuu erilaisilla henkilönostimilla niin aikaa pelkkään wc-reissuun kuluu 15-20 minuuttia. Suurinta osaa täytyy odotella ovenraossa jottei käy niin että mummu tippuu pöntöltä lattialle. Vuorossa on 2hlö aamulla, 2 illalla ja 1 yöllä.

  Iltoisin laitetaan ruoka, viikonloppuna tehdään kaikki ruoka itse ja pestään pyykit. Pissavahinkoja kun tulee niin sitten luututaan lattiatkin.

  Niin paljon enemmän antaisin mutta kaikkeen ei pysty. Ja sanotaan että kissa kiitoksella elää mutta olisin kuollut jo aikaa sitten jos niitä odottelisin... usein kun osaksi saa moitteita tai lisävaatimuksia omaisilta ja asukkailta. Joskus tulee nyrkistä tai jalasta, joskus on käsivarret puristelusta mustana.

  Joskus palkkalappua katsoessa miettii että kyllä tuon rahan jostain helpommallakin saisi mutta minkäs teet kun veri vetää hoitotyöhön? :)

  Onneksi asukkaat ja omaiset on pääasiassa aivan ihania ja muistisairailta tulee myös se aidoin kiitos. Kun kuulee sanat "sinä olet sitten mukava ihminen" niin sillä jaksaa jo taas vähän pitempään. Ja hyvät työkaverit on huippujuttu!

  Tanja

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olet sinä kyllä aika nainen. Ja työtoverisi. Teet arvokasta ja tärkeää työtä. Luulen, että moni toivoisi läheisensä saavan sinut avuksi sinne elämän ehtoopuolelle.

   Kiitos kun kerroit työpäivästäsi. En voi kuin ajatella, että eihän työnteon pitäisi tuollaista olla. Ei meitä ihmisiä ole luotu toimimaan kuin kone. Työhön kuuluu mielestäni oleellisena osana myös ilo. Jo silloin 25 vuotta sitten kaupassa työskennellessäni pääluku oli ajaettu niin pieneksi, että yhden ihmisen piti ennättää päivystää useampaa osastoa, tekstiili-ihmisten kodinkunnostusta, ruokapuolen tekstiilikauppaa jne. Itsellänikin oli lauantai aamu, kun vahdin pakasteita, tekstiilejä, jalkineita ja kassallekin piti ennättää kiire avuksi. Ei siinä kyllä ketään tullut kunnolla palveltua, yhdelle kun kumarsi niin toiselle pyllisti. Älytöntä. Mutta osuuskauppa kyllä tahkosi hyviä lukuja ja työntekijältä jäi kahvi-ja ruokatauot pitämättä. Hassuinta oli, että ruokatauolle piti leimata kellokortti ja niin vain päivystyspuhelin pärisi ja ruokatauolta asiakkaita auttamaan. Hmmm.

   Mutta siinä ei sentään ollut ihmisten hyvinvoinnista ja terveydestä kyse. Milloinhan taas aletaan ymmärtää, että raha on kuitenkin vain välttämätöntä. Että rahaa pitäisi käyttää siihen, että ihmiset jaksavat työssään ja asiakkailla on hyvä olla.

   Tuo pyykkäys on kyllä kanssa aika hassu juttu. Miten mä ajattelen, että helpottaisi aika paljon jos se teetettäisiin ulkopuolisella. Tietysti riippuu paikkakunnasta onko palvelua ja hinta kai sen ratkaisee. Suomessa ollessa pesulapalvelut olivat aika kalliita, mutta kai ne hinnat ovat tulleet alaspäin tekniikan myötä.

   Ja vielä. Pitääkö teidän laittaa ruuat ihan alusta alkaen? Oletteko kaiken muun lisäksi kokkeja?

   Kiitos Tanja. Oli kiva lukea sun työstä. Sain taas uutta perspektiiviä asiaan. Mutta uskaltaako enää toivottaa työn iloa, kun päiväsi kuulostavat aika hurjilta?

   Delete
  2. Juu, ihan alusta alkaen ruoka laitetaan. Olisi varmasti mahdollista tilatakin mutta emme lämpene ajatukselle että ruoka kuljetetaan meille jostain. Tuoksut ja äänet ja keittiöpuuhien seuraaminen on asukkaille tärkeää!

   Ja kyllä minä iloa koen jokaisessa työpäivässä. Kohtaamiset asukkaiden kanssa, kun joku jo odottaa mutta silti pysähdyt siihen hetkeen. Otat kädestä kiinni ja kuuntelet sen saman tarinan jo tuhannetta kertaa. On asioita jotka muistisairaalla on juurtuneet niin syvälle. Ei hän muista että on juuri syönyt, ei hän tiedä kuka minä olen, ei tunnista omia lapsiaan, ei itseään peilistä. Mutta hän muistaa äidin tai isän, tuntee ikävän ja huolen. Siihen hetkeen täytyy pysähtyä.

   Tai kun saatamme asukasta viimeiselle matkalle. Askelia tulee ja askeleet painaa pitkän päivän lopuksi. Kun mennään huoneeseen jossa aika vääjämättä käy kohden loppua; siellä ei ole kiire eikä hoppu.

   Tämä on työtä jota teen rakkaudella ja sydämellä toivoen että minusta jäisi muisto. "Sinä olet sitten mukava ihminen"

   Kiitos että sain jakaa yhden hoitajan työpäivää ��

   Delete
  3. On muuten ihan totta, että mikään ei tunnu niin kotoisalta kuin keittiön ja ruuanlaiton äänet. Ja tietysti tuoksut. Mutta olettehan te aikamoisia, kun vielä kaiken muun hyvän lisäksi toimitte kokkeina.

   Kuule, mulle sanoi viime viikolla pojannassika "you are nice". Ihan ilman etukäteisvalmisteluja, vilpittömästi ja tuumaten. Hetken päästä veljensä sanoi, että toi veli ei oikein pärjännyt edellisen nannyn kanssa. Joten tiedän ehkä vähän mistä puhut.

   Mulla on tällä hetkellä vasen polvi ihan poissa päiväjärjestyksestä. Näiden veljesten kanssa on saanut pelata jalista ja korista, miekkailla, leikkiä kardinaali Richelieuta, rakentaa majaa... Alkaa olla kahden kouluikäisen kundin vauhti melkein liikaa. Vaan vielä mä karjuin kaikki kuriin ja järjestykseen :)

   Delete
 6. Ihanan keväisiä kuvia! Meillä täällä vielä kunnon hanget ympäri talia, tosin pihamaa on sulanut tämän viikon aikana. Ensi viikoksi taitaa kuitenkin olla lumisadetta kai luvassa!

  https://yle.fi/uutiset/3-10698431?utm_source=facebook-share&utm_medium=social&fbclid=IwAR0ViYoi3wsTVBZHB6WpeJqUuFz5YIVXtv4cSOc2wUYmnArI7ZMQ12xgmhM
  Tässä hyvä artikkeli tästä työstä! Eli komppaan kyllä tuota ylempänä olevaa kirjoitusta! Jos olisimme miesvaltaisella alalla, palkat olisi ihan erilukemissa

  ReplyDelete
  Replies
  1. Meillä on jo ihan melkein kesä. Mua ei haittaisi vaikka olisi vielä hetken viileämpää.

   Kiitos artikkelista. Mä olen viime aikoina mietiskellyt, että milloin työnteosta tuli sellaista että pitää vain olla hirveän tehokas, koko ajan. Ja että varaa ei ole esimerkiksi sijaisiin, kaikki pitää saada suoritettua minimiväellä, mahdollisimman vähin tunnein ja käsiparein.

   Ja totta. Taisi paperimiehillä olla sauna- ja saippuarahat ym. lisät. Ehkä juuri sen vuoksi, kun oli miesvaltainen ala :)

   Delete
 7. Replies
  1. Mä en olisi edes huomannut. Nyt tietysti mulla on mielikuva jättisuuresta lintulaudasta ja siinä mennään ympäri talia...

   Delete