Saturday, December 1, 2018

Heli Thorén: I am Santa Claus - Minä olen Joulupukki

Siinä on ongelmansa, kun on Joulupukin maasta kotoisin. Miten kertoa maailmalla (kuulostamatta siltä että vallan kehuskelee), että Joulupukki asuu Suomessa, on suomalainen, porotkin ovat suomalaisia ja Korvatunturi on itse asiassa tarkempi osoite kuin North Pole. Enää ei tarvitse miettiä, Heli Thorénin kirja Minä olen Joulupukki - I am Santa Claus, selventää monta asiaa.  
Meille suomaisille tontut ovat tietenkin ihan arkipäivää: tontut käyvät ikkunan takana kurkkimassa kuka on kiltti ja kuka ei, nimiä laitetaan listaan. Mutta sitäpä en oikein tiennyt minkälaisissa rakennuksissa tontut asuvat. Tonttujen tarkka lukumääräkin kirjasta paljastuu: 274. Elämä Korvatunturilla on varsin leppoisaa vaikka vetovastuussa joulusta ollaankin. Suuressa kirjastossa on luettavaa jos vaikka kuinka (voi kun pääsisi käymään!) ja joskus saattaa tonttujen ja Joulupukin ilta venähtää kirjojen ääressä pikkutunneille. "We think a good life means endless curiosity and a thirst for knowledge" - hyvän elämän eväitä ovat uteliaisuus ja tiedonjano. 

Tonttujen talo, the Elf House
Harrastuksillekin riittää aikaa: ongintaa, pilkkimistä, marjastusta, lumikengillä vaeltelua...


Olen lukenut kirjaa pienten amerikkalaisten ystävieni kanssa ja pari kohtaa herauttaa makoisimmat naurut: "If it's (beard) too long, thought - I've learned my lessons over the years. If it's too long, food gets stuck in it easily, it catches on my clothes - and small animals might try and build their nest in it." Jos orava pitää karkoitta Joulupukin parrasta niin siinä on naurussa pitelemistä. Varsinkin jos pesänrakennuspuuhat on ehditty aloittaa. 

Jouluupukki ja vaimonsa lomailevat. Tämä kuva on herättänyt erityistä naurun remakkaa: pitää vain katsoa Joulupukin oikeaa kättä ja sormia... Kalathan ne siellä näykkivät.

Kirjan kuvat Lilja-Maria Wihersaari. 

Kuvitus on Lilja-Maria Wihersaaren tekemä. Sivuja on ilo käännellä, pienet lukijat kiinnittävät huomion yksityiskohtiin, niitä tarkastellaan ja ihmetellään. Koko aukeaman kuva revontulista herättää erityistä ihastusta. Ajatella, että Joulupukki perheineen saa nauttia näinkin upeasta luonnonnäytelmästä!


Kirjan loppuosassa on monta sivua lukijan täytettäväksi. Rakkaimpia joulumuistoja, lahja- ja muita toiveita voi kirjoittaa ja piirtää, tilaa on anteliaasti. Tulevina vuosina kirja on hauska muisto laspuuden jouluista. 

Olen lukenut kirjaa pienille kuulijoille useammankin kerran.  Vaikka sivuja on aika paljon kirjan saa luettua kertaistumaltakin. Joskus vain katselemme kuvia. Lukiessa olen harrastanut hiukan luovuutta: rommitoti (rum toddy) on muuttunut kaakaoksi (hot chocolate).  Kirjasta on versiot suomeksi ja englanniksi. 

Näin Joulupukki kuvailee rouvaansa: "We met when we were young and went to the same school. Her sparkly blue eyes and beaming smile caught my eyes... I realized she was one of the kindest people on earth".

Meillä Joulupukille jätetään jouluyöksi maitoa ja pikkuleipiä, jaksaa sitten tehdä matkaa. Mutta kyllä kirjaa lukiessa itsekin voi syödä piparkakun sirkaman ja juoda lasillisen maitoa tai kaakaota. Kiitos DREAMCOZY!

Ihanaa joulun odotusta!

❤:lla Johanna

9 comments:

 1. Hyvä että sinulla on tietokirjallisuutta omien väitteidesi tueksi. Jotkut uskovat vain painettua sanaa ;)
  Mukavaa joulun odotusaikaa

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihanaa joulukuuta! On melkein mahdoton uskoa, että ollaan joulukuussa.

   Juu, ei. Tällaisesta asiasta ei passaa puhua ilman faktoja. Ja on ihan kuvat ja kaikki.

   Delete
 2. Tuo on tosi hauskasti kirjoitettu kirja Joulupukista. Luin sen , ja sitten lahjoitin suomalaiselle kirjastolle täällä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minulla siis oli se suomenkielinen versio:)

   Delete
  2. Eikös olekin :) Ja ihanaa, kun lahjoitit eteenpäin. Varmaan moni siitä iloitsee. Muistan, kun lapset olivat pieniä ja aina oli suomalaisesta luettavasta pula. Varsinkaan mitään erityisiä joulukirjoja meillä ei ollut.

   Delete
 3. Oi ihanuus millaiset kuvat ja mikä kirja♥ Tuo on kirja joka tuottaa paljon hyvää mieltä:) Leppoisaa sunnuntai-iltaa ja ihanaa alkanutta joulukuuta♥

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Päde! Kirjan hyvä puoli on sekin, että sitä voi hyvillä mielin lukea pitkin vuotta, kun puhutaan muustakin kuin joulusta. Kiva pohdiskella pikkuisten kavereiden kanssa, että mitähän Joulupukki nyt mahtaa tehdä, lomailla, kalastaa...

   Hyvää joulukuuta!

   Delete
 4. Oi miten ihanat pehmot, kettu, nalle, hiiri... Muutenkin olet kauniisti somistanut kuvat 🍎
  Joulukirjoja on todella mukava katsella ja lueskella aina joulukuussa 🎄

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Rita. Nämä pienet tontut, hiiret ja ketut ovat joulukuusen koristeita. Pääsevät tositoimiin toivottavasti jo seuraavana viikonloppuna.

   Tämä kirja on siitä kiva, että sen lukeminen ei tunnu hoopolta kesäkuussakaan. Puhutaanhan siinä Joulupukin harrastuksista ja lomailusta.

   Ihanaa joulukuuta!

   Delete