Wednesday, November 28, 2018

Rahattomat pankit ja maksulliset vessat

Vaikka Suomi on rakas ja ihana maa (aika on kullannut muistot ja pilvilläkin on hopeareunat, vuonna 1999 Suomi oli Onnela) niin pari asiaa jäi kaihertamaan. Suurimmaksi osaksi siksi, kun en enää tiedä miten toimia. 


Ensinnäkin, mikä pankki se on sellainen pankki jossa ei ole käteistä rahaa? No, ainakin Osuuspankki, Nordea ja Handelsbank. Kaikkiin yritin mennä vaihtamaan dollareita euroiksi, mutta oli joko kyltti tai jonottamisen jälkeen ilmoitettiin, että ei meillä ole käteistä. Jos joku miettii pankin ryöstämistä, niin voin sanoa ettei kannata. Ei siellä rahaa ole. Amerikan pankkeihin tottuneena pisti myös erityisesti Handelsbankenissa silmään, että tirehtööri istui lasikopissa ja vallan tärkeänä katsoi tietokoneruutua (vaihtuiko valuutta- vai osakekurssit vai oliko pasianssi kesken, tiedä häntä). Meillä täällä Amerikassa tirehtöörit rynnistävät kopeistaan kysymään jonottavilta asiakkailta, että mikä olisi busineksen laatu. Mennäänkö koppiin vai tiskille. Meillä on tärkeää päästää asiakas dollareistaan eroon mahdollisimman  kivuttomasti ja pian. 


Sitten tämä toinen kummajainen. Maksullinen wc. Suomalainenhan ei hädän tullen kakistele vaan ilmoittaa suoraan että vessaan on matka. Normaali toiminto, ei siinä mitään. Yleensä vielä kuuluvalla äänellä ja niin, että kukaan ei jää pohtimaan että mikä nyt tuli. (Mä olen jo tottunut, että sanotaan excuse me ja vaan poistutaan, you know.) Kuulin tämän jo Lontoossa Finnairin lennolle Helsinkiin jonottaessa ja sitten monta kertaa Suomessa. Mutta mikä mua ihmetyttää on se, että vessasta käynnistä pitää maksaa. Really? Mitäs jos olisi pikkuinen hätähousu matkassa ja pitäisi kysyä, että saanko käyttää teidän kylppäriä (meillä se on bathroom tai restroom, kääntyy kai sitten kylppäriksi). Luulen, että sanottaisiin, että euro, kiitos. Mulla oli Suomessa kalleimmat pisut tähän mennessä. Kävi mielessä, että pitäisikö pullottaa. On sen verran tyyristä toimintaa. Mulla on yksi viesti ja toivottavasti leviää kulovalkean tavoin: Rakas Suomi, hädän hetkellä ystävää ja vierasta pitää tukea! Maksuton  toiletti kunniaan! Sitten ollaan sivistyvaltioiden joukossa (roomalaisillakin oli aikanaan aquedacts), kun pienistä ei välitetä (tai siitä vähän suuremmasta), kylppärissä käynnistä rahastaminen on halpaa. 


Ok, on mulla vielä kolmaskin juttu: jonottaminen. Olen tottunut siihen, että edessä jonottava nyökkää tervehdykseksi kun liityn jonoon.  Jos  itse olen jonottamassa huomioin jälkeeni tulevan. Kevyt nyökkäys, aha, tässä sitä ollaan, niin kuin peräjälkeen, minä ensin, sinä sitten. Jokainen tietää paikkansa. Meikäläisittäin termi kuuluu acknowledge. Ei ole sivulta hivuttautujia ja häivetunkeutujia. Suomessa näitä oli yllättävän paljon: sivulta vaivihkaan jonon etuosaan, Simo Häyhän hengessä, mataaa profiilia pitäen ja hiljaa hivuttautuen.  Meillä edelläolijaan jätetään kunnon väli, ei ole tarvetta rynniä ns. tappituntumaan kuten Suomessa (termi tulee niiltä ajoilta, kun ämpäreiden jonottamisen sijasta jonotettiin veneen tappeja: nykyään äyskäröidään, ennen ehkäistiin). Mua vähän häiritsi jos jätin amerikkalaisen välin edelläolijaan: siinä oli heti kymmenen henkeä. Ja takana joku läähätti niskaan. Suomi on harvaan asuttu maa, väkeä on vähän, mutta heti kun on tilaisuus  niin käydään iholle. Rakkaat kanssasiskot ja -veljet: pidetään eden jonkinlainen säällinen hajurako. 


Tosiasia on kuitenkin, että teki suomalainen niin tai näin, niin mun mielestä se on joltisenkin oikein päin. Täällä maailmalla tiukan paikan tullen oikaisen ryhdin, kiinnitän katseen horisonttiin, hengitän syvään ja totean, olen suomalainen. Mitäpä siitä, jos pankissa ei ole rahaa, vessa on tyyris ja pissi maksaa, jonossa vetää kymmenen suomalaista ohi. Suomessa on kuitenkin maailman lähes onnellisimmat ihmiset, lähes parhain koulutus, onnekkaimmat äidit, parhaiten pärjäävät lapset. Miehistä ja nuorista miehistä on ehkä vähän huoli, mutta eiköhän heidätkin saada messiin mukaan. Suomi on hyvä maa meille suomalaisille (ja meille varttisuomalaisille). Mutta hei, vessa on ihmisoikeus. 

❤:lla Johanna, lähes kokoaika suomalainen

6 comments:

 1. No tuon maksuttoman vessan haluaisin minäkin, varsinkin kun näinä kortilla maksamisen aikoina aina ei ole edes sitä yhtä sopivaa kolikkoa wc:n oven avaamiseen.
  Pankissa käyn niin harvoin että pankin rahattomuus ei ole häirinnyt.
  Jonotuksesta sanoisin että olisi hyvä jos edes olisi jono. Usein nimittäin "jonotetaan" enemminkin rykelmässä kuin jonossa.
  Oikein mukavaa päivää, vai onkohan teillä jo ilta, taitaa olla :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Me ollaan seitsemän tuntia Suomen ajasta jäljessä. Nykyisen politiikan aikaan tuntuu, että ehkä muutama vuosikymmen. Mutta se siitä politiikasta.

   Parissa jonossa äkkäsin, että näitä sivulta jonoon luiskahtajia on enemmänkin. Meillä sitä ei katsottaisi hyvällä ja varmaan jo ääntä vähän korotettaisiin ja sanottaisiin, että jonon pää on tuolla. Sitten asia erikseen on joku Black Friday ja hullut rynnistäjät, mutta sillä ei ole tekemistä arkijonotuksen kanssa joka on varsin rehtiä.

   Tietysti yritin mennä pankkiin rahanvaihtoon. Meillä se sujuu niin. Lähin valuutanvaihtopiste olisi kai lentokentällä, mutta lähipankki vaihtaa jos sattuu olemaan valuutan tarvetta.

   Delete
 2. Maksullisuus on ollut yksi keino pitää yleiset vessat siistinä. Ymmärrän myös sen, ettei yrittäjät halua kadulta poikkeavia ei asiakkaita vessoihinsa, :) Kauppakeskusten wc:t ovat maksuttomia ja joskus täytyy mennä ravintolaan ottamaan yhdet, että pääsee pissalle. Oi sitä kierrettä Ü Ikävä yllätys oli kerran Cittarin vessaan mennessä, kun sinne ei päässytkään ilman mustaa jäsenkorttia! Siinä sitten hädissään miestä ja sitä korttia hakemaan....

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mä olen tässä vessa-asiassa hemmoteltu piloille. Meillä esimerkiksi lähes kaikki kaupat tarjoavat wc:n. Jos tulee kiirus, niin vielä kertaakaan ei ole esimerkiksi kahvila kieltänyt kylppärin käyttöä.

   Ne kaksi maksullista vessaa joita Suomessa käytin olivat kyllä sikamaisessa kunnossa. Toisessa piti kiertää koko useampipyttyinen laitos ennen kuin löytyi yksi siisti. Toimivat niin, että kolikko laitettiin lukkoon.

   Mä olen joskus ihmetellyt, kun Bonus-kortilla (sillä S-ryhmän) pääsi ilmaiseksi kylppäriin :) En tiedä onko tilanne vielä sama. Olihan se hupaisa ajatus.

   Ihmettelen sitä myös, kenelle julkiset vessat tehdään: kaikissa on joku eriskummallinen valaistus. Joskus aikoinaan kai tarkoitus oli, että suonet eivät erottuisi ettei voisi käyttää huumeita. Onkohan vielä sama idea?

   Delete
 3. Maksulliset vessat ärsyttävät, mutta toisaalta rahat menevät vessan huoltoon. Sen takia pidän Helsingin keskustassa aina mielessä että ilmaiset vessat löytyvät vaikka Stockalta tai Sokokselta;D Muistan kun aikoinaan kovasti ärsytti Forumin kauppakeskuksen maksullinen vessa, onneksi sielläkin nykyään pääsee ilmaiseksi vessaan. Ohoh, tuo ei ole tullut vastaan että pankissa ei ole rahaa, kun en ole pankeissa vaihtanut rahaa.
  Mutta täälläkin tapahtuu niin että pankista ei meinaa enään saada palvelua, pankkivirkailija kehoitti lataaamaan aplikaation jolla pankkiasiat hoidetaan virkalijan sijaan, ja kysyin että kai silloin se on pankkimaksuton, mutta eipäs ihan ollutkaan, vaikka itse joutuu tekemään sellaista mitä ennen teki virkailija.
  Mukavaa marraskuun loppua Johanna:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. On se kyllä hurjaa, miten pankkipalvelut käyvät aina heikommiksi mutta saman verran pitää maksaa. Meillä on tässä lähellä (siis meidän pikku tuppukylässä) ainakin kolme, neljä pankkia, siis ihan oikeita pankkisaleja. Palvelu on erinomaista, rahat vaihtuvat, laskut hoituvat. Meillähän vielä kirjoitellaan shekkejä. Ne on itse asiassa aika käteviä, kun voi aina tempaista shekin pöytään jos ei ole käteistä. Moni kouluaamu on sillä pelastettu, kun lapsille on pitänyt olla milloin mihinkin asiaan antaa rahaa mukaan.

   Olen vähän eri mieltä tuon maksullisuuden ja vessan huollon suhteen. Mun mielestä Suomessa on monessa paikassa sen verran korkeat hinnat, että samalla varmaan saisi sen vessankin hoidettua kuntoon. Ja tuossa jo Sarille vastailin, että kaksi maksullista hyyskää oli kyllä ihan karmeassa kunnossa. Näytti siltä, että kukaan ei ollut käynyt moniin aikoihin siistimässä. Parhaat toiletit oli lentokentällä :)

   Ylihuomenna on jo joulukuu! Iik! Tässä alkaa tulla joulupaniikki...

   Delete