Thursday, September 13, 2018

Hurrikaanin kourissa - Florence kolkuttelee ovelle

Nyt ei voi muuta kuin istua ja odottaa. Florence-hurrikaani on tulossa. Vielä eilen näytti siltä, että olemme myrskyn silmässä mutta reitti on muuttunut etelämmäksi ja emme ihan joutune pahimpaan vyörytykseen. Olemme sen verran sisämaassa (Pohjois-Carolina, Raleighin kupeessa), että myrkytuulet ehtivät lieventyä. Eniten pelottaa kuitenkin sade. Florence on reilunkokoinen ja vettä satanee useamman päivän. Vahingot ja onnettomuuden yleensä tapahtuvat vasta viiveellä. 

Kahden vuoden takainen hurrikaani Matthew tappoi eniten jälkikäteen: ihmiset eivät vieläkään usko, että veteen ei pidä ajaa olipa vesi sitten virtaavaa tai seisoo paikoillaan. Kun maa vettyy alkavat puiden juuret antaa periksi ja puut kaatuvat päivienkin päästä. Toukokuussa kaksi toimittajaa kuoli jutuntekomatkalla, kun puu kaatui heidän autonsa päälle. Myrsky oli mennyt menojaan jo hyvän aikaa sitten. 


Lentelin kotiin tyttären kouluunvientimatkalta toissapäivänä ja eilen tein vielä 12-tuntisen työpäivän. Meinasi usko välillä loppua, kun aikaeron ja matkanteon uuvuttamana paimensin pieniä asiakkaita. Taisivat vaistota, että Ms. Johanna oli vähän kukkuluuruu ja päästivät mut helpolla. Tavoista poiketen annoin lasten katsoa myös lähes tunnin telkkaria. Kerroin vanhemmille etukäteen ja ihan luvan kanssa katselimme ohjelmia. 

Olemme kantaneet puutarhakalusteet ja muut irtotavarat sisälle. Ruokaa on sen verran, että pärjäämme kyllä ja kynttilöitä ja pattereita on varattu. Kaasugrillillä luonnistuu jonkinlainen ruuanlaitto jos muita tuluksia ei ole tarjolla. Vettä olemme varanneet ja täytämme kylpyammeet vedellä, jotta vessojen huuhteleminen onnistuu. Olen aika varma, että sähkö katkeaa ainakin joksikin aikaan. Florence ei ole vielä rantautunut ja jo tuhannet ihmiset ovat sähköä vailla. 


Hämmästyneenä olen lukenut netistä suomalaisista iltapäivälehdistä juttuja Florencesta. Kovin erilaisen kuvan saa lehtien perusteella ja tilanteesta täällä. Juuri osui silmiin artikkeli, jonka mukaan vesi ja leipä ovat kaupoista loppuneet. Jossain sanottiin, että polttoaine on vähissä. Nappasin kuvan tyhjistä vesihyllyistä eilen, mutta kummasti ne ovat yön aikana saaneet täydennystä. Meidän lähikaupoissa on rauhallista, ruokaa riittämiin. Bensa-asemilla on ollut jonoja, mutta ei mitään kovin hirmuisia. Polttoainetta on tarvitseville. 

Juniorin high school on nyt evakuointipaikkana. Koulut ovat tänään torstaina ja huomenna perjantaina kiinni. 

Rankkasateiden lisäksi mua huolettavat vähän mahdolliset hurrikaanin liepeillä syntyvät tornadot. Oma lukunsa ovat myös lietealtaat, joihin sikafarmarit ovat dumpanneet jätteet sikaloistaan. (Pohjois-Carolina on suurimpia sianlihantuottajia.) Niistä on käyty poliittista kädenvääntöä republikaanien ja demokraattien välillä: demarit olisivat halunneet muita ratkaisuja kuin avoimet lietealtaat. Altaissa on tilaa sadevesille, mutta ei mitenkään hirveästi. Kun altaat alkavat tulvia ovat pohjavedet vaarassa ja kolibakteeri matkalla talousveteen. Ei hyvä. Myös osavaltion ydinvoimalat ovat Florencen reitillä. Yksi voimala on hyvin lähellä rantaa. Toivottavasti kestää. 


Liput ovat vielä aikalailla aloillaan, tuuli ei kovin tuiverra. Huomiseen mennessä liputkin pitää tuoda sisälle. Mies ystävineen lähti pitämään lähipubiin hurrikaaniin varautumispalaveria. Toivottavasti on hedelmällinen palaveri ja Uber tuo kotiovelle saakka. Toivon, että ihmiset ymmärsivät lähteä rannalta evakkoon. Uutisissa on näytetty veden voimaa ja vaikka Florence on vielä n. 150 kilometrin päästä rannasta vesi nousee jo hurjasti. Meillekin on tulvia luvassa, mutta talomme ei ole tulvavyöhykkeellä. Toivotaan, että viemärisysteemi toimii ja jalat pysyvät kuivina. Talo ei ole kokenut yhtään suurempaa myrskyä olemassaolonsa aikana, joten emme ihan tiedä miten talo kestää. 

Hyvää viikonloppua kaikille. Palaan taas tänne ruudun taakse, kun yhteydet toimivat ja Florence on mennyt menojaan. Matka Skotlantiin oli ihana ja meillä oli tyttären kanssa kivaa. Ja arvonta pitää suorittaa. Vanhempi poika on parin tunnin päässä lännempänä ja hänestäkin on vähän huoli, vaikka yliopisto hyvän huolen oppilaista pitääkin. 

Laitan tähän loppuun vielä muutaman linkin postauksista, joita olen tehnyt meidän rannikosta ja edellisistä myrskyistä. Mun lempiranta on Emerald Isle, joka saanee oman osansa tällä kertaa.  Wilmingtonin rantakaupunki oli sellainen paikka, jossa ensimmäisen kerran alkoi tuntua että voisin Pohjois-Carolinassa viihtyäkin. Carolina Beachillä ja Wrightsville Beachillä on uitu, kun lapset ovat olleet pieniä. Olemme viettäneet joka kesä joko viikonloppuja tai viikon loman rannalla. Meillä on valtavan kaunis rannikko, upeat hiekkarannat. Etelä-Carolinan Savannah ja Charleston ovat upeita kaupunkeja.  Nyt vain toivon, että kaikki olisivat turvassa. 

❤:lla Johanna
33 comments:

 1. Toivottavasti säästytte pahimmalta! Lehdessä oli , että myrsky olisi vähän laantunut mitta vettä tulisi reilusti. Tosin uutisointi täällä ilmeisesti aika erilaista kuin totuus on.
  Olin ymmärtänyt varmaan ihan väärin.. luulin, että tytär opiskelee Ranskassa. Mutta Skotlantihan on aivan ihana paikka!! Paikallinen murre oli vaan niin ihanaa :)
  Pysykää turvassa <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vettä on luvassa enemmän kuin laki sallii. Meidän tilanne näyttäisi olevan ennusteiden mukaan kriittinen. Nyt vaan täytyy toivoa, että viemäröinti toimii. Harvoin näissä hurrikaaneissa tuulet ovat tappavia, useinmiten se on vesi. Mä vielä valvon ja yritän saada tolkkua. Eihän tätäennustaa voi.

   Voi se murre! Cheers! Ihmiset oli niin ihania. Viimeisenä aamuna läksin ”käymään huoneessa” aamupalalta. Mua alkoi itkettää ihan hirveästi kun tyttären kanssa syötiin aamiaista. B&B -omistaja vain halasi kerta toisensa jälkeen ja sanoi, että kyllä me tästä tytöstä huolehditaan. Ota yheyttä jos apua tarvitaan... Ihmisten ystävällisyys on ihan erilaista kuin täällä. Kyllä tässä opinahjon valinnassa on varmaan osansa verenperinnöllä.

   Katson uutisia ja tutut paikat ovat veden vallassa: New Bern, Morhead City. Neuse -river jokea pitkin pääsee tästä meiltä Atlantille. Ja nyt se jo tulvii Atlantin päästä. Ennustetta kun katson, niin vanhempi poika saattaa saada yliopistolla kunnon kasteen. Ja meidän lähellä on jo tornadovaroitus. Mies tietenkin edelleen ”hätäpalaverissa”...
   Delete
 2. No onpas siellä nyt jännä tilanne. Toivon todella, että, Florence on maltillinen. Olkaa varovasti siellä ❤

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuulten voima ja vauhti on hidastunut, mutta ryökäle meinaa jäädä jauhamaan vettä pidemmäksikin aikaa. Kyllä nyt olisi pärjätty ilman tälläistäkin syysylläriä.

   Delete
 3. Ilmoittele tosiaan itsestäsi, kun tilanne rauhoittuu. Olet mielessäni ❤ Toivotaan että myrsky laantuu ja vesisade ei ole mahdoton.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ei meinaa uni tulla silmään, kello huitelee jo yli puolenyön. Sammakot kurnuttavat, tuuli vonkuu, välillä satelee ja naapuri kunnassa on tornado watch. Koirakin on painautunut ihan liki ja mies edelleenkin pitää hurrikaanipalaveria jossain kapakissa... kyllä tämä tästä. Kelkoin viimeiset irtaimet sisätiloihin ulkoa. Kiitos ihanasta viestistäsi ❤️

   Delete
  2. Toivottavasti sielä on kaikki kunnossa ❤❤❤

   Delete
  3. Pieni sähkökatko eilen, vettä sataa ja välillä suuria puuskia mutta ihan hyvin on sujunut. Nyt voi jo huokailla helpotuksesta.

   Delete
 4. Uutisista olen seurannut tuon Florencen matkaa. Sanotaan heikentyneen alkuperäisestä, mutta tulvat saattavat olla mahdottomia. Toivottavasti kaikki turvatoimet estävät suurien tuhojen syntymisen ja ihmishenkien menetyksen. Samaa toivon tällä hetkellä Filippiinien tienoilla riehuvan hirmumyskyn tuhojen minimoimiseksi.
  Hyvää viikonloppua kaikesta huolimatta!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olen ihmetellyt, kun Suomen lehdissä on tosi paljon tästä meidän hurrikaanista mutta ei oikein mitään Filippiinien taifuunista. Johtuu ehkä siitäkin, että kaikki isot mediatalot ovat laittaneet tähtireportterinsa Atlantin rannalle toimittamaan. Samat tekijät, jotka toimittivat huipputapaamista Helsingistä heinäkuussa.

   Kiitos Kristiina. Yö meni vähän kuulostellessa ja aikaisin piti aloittaa aamukahvin keitto. Vielä kun on sähköt :)

   Delete
 5. On luonto kyllä mahtava ja hurja, niin hyvässä kuin pahassa. Pitelen peukkua pärjäämisellenne <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! Luonnon kanssa ei kannata alkaa voimia mitellä, toiseksi jää. Mua ottaa ihan vähän päästä, jotka eivät ole lähteneet evakkoon vaikka käsky on käynyt. Nämä ihmiset eivät vaaranna vain omaa henkeään, vaan myös niiden jotka ennemmin tai myöhemmin tulevat apuun.

   Delete
 6. Toivotaan, että kaikki menee hyvin sielläpäin. Odottaminen on varmaan pahinta, kun ei tiedä lopputulosta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nukuin kyllä koiran unta, koko ajan vähän kuulostellen. Ja totta, kun ei tiedä minkälainen hirmu sieltä sitten loppujen lopuksi tulee. Ensimmäinen myrsky 15 vuotta sitten tällä rannikolla oli yllätys, sillä se oli kuin suomalainen syysmyrsky. Siitäkin silloin puhuttiin kovasti. Silloin opin, että Tropical Storm on sellainen jonka kanssa vielä pärjää.

   Delete
 7. Pelottavalta kyllä kuullostaa. Joskus, kun täällä on kovia tuulia jo ne palottavat, saati sitten myrskyt sellasina, kuin te saatte kokea.
  Tsemppiä teille!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Siellähän on ollut ihan hurjia myrskyjä, jotka kaatavat puut hetkessä. Sellainen osui vajaa 10 vuotta sitten myös kesäpaikalle Keski-Suomessa ja näky oli lohduton. Ihan kuin olisi pommitettu tasaiseksi.

   Kiitos, mä juon nyt kahvia varastoon vielä kun sitä saa keitettyä :)

   Delete
 8. Olenkin miettinyt mikä tilanne teillä siellä on, toivotaan että pääsette mahdollisimman(ei ollenkaan) vähillä vahingoilla. Minäkin olin kuvitellut että tytär läksi Ranskaan:) kotiuduimme juuri Euroopan road tripiltä: Italia ja Itävallan Tiroli vaan ovat niin ihanat ja säät suosivat. - Rida

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kesä oli niin kiva, kun ei pahemmin tornadot tai edes kovin kovat ukkosmyrskyt vaivanneet. Tyttären kanssa puhuttiin, että täällä ei voi sateesta nauttia samalla tavoin kuin Skotlannissa: sade tuo mukanaan useinmiten myös ukkosen.

   Hah, se varmaan johtui siitä kun tytär keväällä reissasi ensin Skotlantiin isänsä kanssa katsomaan yliopistoa ja pari viikkoa myöhemmin meni kaverille kylään Pariisiin.

   Teillä oli varmasti ihana matka! Mä aina välillä googlailen maisemia ja Italia on yksi kestosuosikkeja kuvien katselun suhteen. Itävallasta mulla oli aikoinaan kaksi kirjeenvaihtokaveria :)

   Delete
 9. Avaruusasemalla torstaina otettu kuva Florencesta on vaikuttava. Näyttää kuin myrsky peittäisi neljänneksen pallostamme. Seuraan tilannetta tässä etätyöpäivän aikana ja toivon, että olette turvassa <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllähän tämä on aika järkäle. Toisaalta helpotus, että tuulet eivät ole ihan niin kovia mutta toisaalta vettä on tulollaan runsaasti. Uutisissa on ollut sympaattisesta pikkuruisesta New Bernin kaupungista, joka jo tulvii. Siellä on valtavasti karhu -aiheisia patsaita, kivoja pikku ravintolaita ja Neuse -river, joka nyt tuo vettä Atlantista sisämaahan. Neuse -jokea pitkin pääsisin laskettelemaan rannalle jos sille päälle sattuisin. Se on tulvinut tässä meilläkin aikaisemmin ja nyt vain kauhulla odotetaan että mitä tapahtuu kun meri työntää vettä jokea pitkin sisämaahan ja sitten siihen sadevesi päälle.

   Kiitos, kyllä me varmaan tässä aika vähällä päästään.

   Delete
 10. Hui kamala, tsemppiä sinne hirveesti että säästytte vahingoilta! Joskus kun olin yläaste ikänen niin Suomessa oli se todella voimakas talvimyrsky ja meidän talon päälle kaatu kolme mäntyä ja sähköt oli pari viikkoa poikki, joten kaikki myrskyt kammottaa mua, niin voin vaan kuvitella miltä se tuntuu hurrikaania odotella :s

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos!

   Olipas hurja myrsky. Teki varmaaan aika pahaa jälkeä talolle. Talvisaikaan parin viikon sähkökatko ei ole ihan pikkujuttu. Katselin sääennustetta ja kurjaa on jos sähköt menevät, sillä ensi viikolla on vielä 30 C asteen päiviä. Ilman ilmastointia on tukalaa. Nyt on kuumempaa kuin yleensä tähän aikaan vuodessa, lämpöjen pitäisi olla jo 20 C asteen korvilla.

   Delete
 11. Replies
  1. Kiitos Nina! Tunnin sisällä alkavat tuulet ja rankempi sade. Sitten alkaa selvitä mikä tämä on myrskyjään. Yön aikana oli yksi puu tullut tonttiin.

   Delete
 12. Oletkin ollut mielessä. Toivottavasti säästytte siellä pahimmalta tai että hurrikaani jättää teidät rauhaan. En ole ollut hurrikaanialueella hurrikaanin aikaan,pahoiss a myrskyissä ja maavyörymissa kyllä, mutta kerran tulimme Miamiin juuri hurrikaanin jälkeen, ja oli surullista nähdä mitä vahinkoa se oli aiheuttanut.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nyt myrsky etenee hyvin hissukseen. Mä luulen, että ensi viikolla aletaan päästä selville mitä myrsky sai aikaiseksi. Vesi on suurin ongelma ja sitä on tulossa. Mua hirvittää katsoa uutisista, kun ihmiset kahlaavat vyötäröä myöten vedessä. Uimataito ei ole niin yleinen kuin Suomessa, moni ei pinnalla pysy. Lapsia ei tosiaankaan viedä koulun liiluntatunneilla uimaan.

   Itse asiassa juuri alkoi sade rankistua ja puhaltaa. Onneksi on päivä, ei hirvitä niin paljon kuin pimeässä. Felix on kyljessä kiinni ja painautuu ihan matalaksi. Taitaa tietää jotain.

   Delete
 13. Kovasti olette olleet mielessäni viime päivinä. Ihmetellen olen seurannut uutisia ihmisistä jotka eivät ole evakuointialueella noudattaneet ohjeita vaan jääneet sillä mielin että "ei se nyt tänne niin kovasti iske" ja sitten ollaan aivan hirveässä tilanteessa kun on iskenytkin.

  Mitenkään emme voi käsittää tilanteen todellista kauheutta täältä kaukaa vain uutiskuvien ja videoiden perusteella, mutta jo ne ovat niin pelottavia itselleni että ihmettelen suuresti mikä on syy jäädä jos käsketään lähtemään? Toki koti on aina koti ja on monta syytä, mutta järjellä ajateltuna se koti ei merkkaa mitään jos sinne menettää henkensä.

  Toivon myrskyn nopeaa ohimenoa ja ihmisille suojaa ja turvaa.

  Tanja

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä minuakin kummastuttaa, että ihmiset jäävät. Joillakin on kyllä ihan hyviä syitä. Evakuointi maksaa: matkat, yöpymiset, ruuat. Suojissa voi yöpyä, mutta ei se ihan ihanteellista ole. Takaisin paluu voi olla hankalaa, tiet pysyvät suljettuina pitkiä aikoja ja kotiin ei pääse.

   Sitten on ihmisiä, joilla on jokin terveydellinen ongelma ja ketään ei ole auttamassa. Moni sanoi myös, että ei voi lähteä lemmikkien vuoksi: kaikki hotellit ja suojat eivät ota eläimiä vastaan.

   Ja sitten on toki niitä, jotka eivät lähde kun viime kerroilla ennustukset ovat olleet pielessä ja mitään evakuointia vaativaa ei olekaan tapahtunut. Vähän ssmaa, kun joku kertoo isoisän eläneen 105 vuotiaaksi vaikka oli kova tupakkamies 7-vuotiaasta alkaen.

   Nyt alkaa jo näyttää ihan hyvältä ja me taidettiin ainakin selvitä säikähdyksellä. Olen kiitollinen 🙏 🙏🙏

   Delete
 14. Replies
  1. Me oltiin onnekkaita. Sähkökatko, jokunen tie lähellä suljettu tulvimisen vuoksi ja kaatunut puu takapihalla, siinäpä se.

   Delete
 15. Peukut minultakin teille jotta säästytte veden jättämiltä tuhoilta!! Hyvin olette kuitenkin varautuneet:-) <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ei oikein uskalla olla varautumatta. Varastot voi sitten kuluttaa ajan kanssa. Ehkä vielä on muitakin myrskyjä tulossa. Vielä ensi viikolle on tulvavaroitus voimassa ja vettä luvassa, mutta eiköhän tästä selvitty. Kiitos peukuista 🙏

   Delete