Thursday, May 10, 2018

Alain Pénichot: Kasvojooga - Nuorentavat ja kiinteyttävät harjoitukset

Olen viime viikkoina väännellyt naamaa oikein luvan kanssa, tunkenut sormia suuhun, työntänyt kieltä suusta niin pitkälle kuin yltää ja äännellyt ju-jo-ji-je-ja. Pääsääntöisesti olen ollut ihan omissa oloissani, mutta kanssa-autoilijat ovat joskus liikennevaloissa katsoneet vähän pitkään. Siinä samalla olen toivonut, että ollapa ollut tämä kirja luettavana parikymmentä vuotta sitten! Todella Upeeta tv-sarjassa Edina totesi jotenkin näin: "My whole body just hangs off these cheekbones". Musta on joskus tuntunut, että poskipäiden varassa on ollut koko perhe. Ei ihme, että maan vetovoima on tehnyt tehtävänsä. 


Alain Pénichot on koonnut kattavan kirjan kasvojen hyvinvoinnille. Perussanoma on 1980-luvulla kasvojoogan kehittäneeltä Catharine Urwitczilta, hathajoogaopettajalta ja kosmetologilta. Kirjailija on lisännyt mukaan akupainantaa, manuaalista kasvojenkohotusta, meditaatioharjoituksia. Kokonaisuus on mielenkiintoinen ja virkistävä. Varoituksen sana kuitenkin: mä innostuin alussa ihan valtavasti ja ylitin päivittäisen suositusajan viisi minuuttia reilusti. Siitä ei seurannut hyviä asioita. Kirja vie mukanaan ja halu kokeilla kaikki heti kerralla on suuri, mutta lopputuloksen kannalta on parempi edetä hitaasti. Olen yrittänyt ottaa harjoitukset osaksi ilta- tai aamuohjelmaa, samalla tavalla kuin aamiaisen tai hampaiden pesun, kasvojen kosteutuksen ja puhdistuksen. Malttamattona vain silmäilin kirjan alun tietoiskut. Pénichot on käyttänyt juuri sopivasti aikaa anatomian perusteisiin: ihon rakenteeseen, ylävartalon ja kasvojen luustoon ja lihaksistoon. Opinpa senkin että kasvojen rypyillä on nimensä: mun Merkurius-ryppy laskeutuu aika voimakkaasti poskea pitkin seuraillen Mars-ryppyä ja Harkintaryppy on jokseenkin syvä. Venus-rypyt tulevat esille, kun siristelen silmiäni auringossa. Anatomia kannattaa lukaista, sillä harjoituksia tehdessä siitä on kummasti apua. Ensi alkuun jotkut liikkeet vaativat valtavasti keskittymistä, mutta kun mietin mitä kaikkia liikkuvia osia alueella on alkoivat lihaksetkin totella ajatuksia. 
Ajanpuutteeseen en ole voinut vedota. Tarkoitus on harjoittaa yhtä kasvojen osaa viisi minuuttia päivässä. Hätäily ja kovakätisyys ovat pahasta; rauhallisuus, liikkeiden ja kosketuksen pehmeys sekä syvään hengittäminen hyvästä. Ensimmäistä kertaa elämässäni olen tutkiskellut esimerkiksi silmäkuopan reunoja. Eipä ole ennen tullut otettua asiaksi. 


Kirjassa on paljon käytännön harjoituksia ja valtaosin ne ovat aika yksinkertaisia. Hartiakohotuksen jokainen osaa, onhan se tapa ilmaista "emmä tiedä" tai "so what". Kohotus tuntuu kuitenkin erilaiselta, kun sen tekee keskittyen kaikessa rauhassa. Pieni on kaunista. 


Kuvat ja tekstit ovat havainnollisia. Välillä pitää vähän tuumailla, että mitenkäs tätä leukaa nyt liikutetaan tai mihin suuntaan sormet vaeltavat. Osa liikkeistä on vaatinut itseltäni aikamoista keskittymistä. Oikeat otteet niin taputteluun, hierontaan kuin painallukseenkin opetetaan. 

Olen halunnut erityisesti vahvistaa kaulan ja kasvosoikion aluetta. Hyvä ryhti tietysti auttaa jo paljon, mutta olen saanut iloa (ja mielestäni vähän näkyvää apuakin) alueen harjoittelusta. Mun oli ihan mahdoton alkuunsa työntää alaleukaa eteenpäin ja vetää se sitten taaksepäin samalla kuin aukaisen suun. Nyt alkaa jo sujua. Pään liikuttaminen niin, että tuntee kaulalihasten tekevän työn on vaatinut keskittymistä. Kaulan venytykset ovat vähentäneet jäykkäniskaisuutta (ainakin fyysistä) ja rentouttaneet hartian seutua. 


Huomasin otsaa harjoittaessani, että mulla on pysyvä otsanrypistys.  Otsan rentouttaminen oli alkuunsa lähes mahdotonta. Nyt olen löytänyt toimivat pisteen (kulmakarvojen ja nenän välissä) joista painamalla ja keskittymällä saan otsan rentoutumaan hetkellisesti. Pénichot käy kasvon lihakset läpi yksitellen ja jokaisessa osiossa kerrotaan niin lihaksen tehtävästä kuin harjoituksen tarkoituksesta. Kirjassa on paljon hauskoja harjoituksia kauneudenhoitoon ja hyvinvointiin. Shirotchampi-päähieronnan, akupainalluksen, mielikuvaharjoittelun ja trakat-harjoituksen (vilkastutetaan silmän verenkiertoa) lisäksi voi herkutella vaikka kuumilla oshibori-pyyhkeillä. Äänijoogaa olen kokeillut yksin saunassa. Jotenkin tuntuu, että lämpimässä höyryisessä ilmassa laulu sujuu paremmin. Ja äänetkään eivät kantaudu ympäri taloa. Jokainen äänne resonoi eri kasvojen alueella, esimerkiksi JO-äänne resonoi poskipäissä. Aluksi ääni tuntui ainoastaan kurkussa ja suussa, mutta nyt jo kuvittelen tuntevani äänen vaikutuksen muuallakin. 


Rentoutumista ja väriterapiaa voi imeä itseensä kerralla yhden harjoituksen avulla. Olen tehnyt tätä harjoitusta silloin, kun on hetki aikaa eikä päiväunille ehdi. Mieli kevenee. Olo on vähän samanlainen kuin lapsena, kun nurmella makoillen seuraili poutapilviä. 


Erityisantia ovat kauniit ja inspiroivat kuvat. Kirja on visuaalisestikin innostava. Lopussa on joogaharjoituksia, joiden tarkoitus on pitää pää ja vartalo tasapainossa, yhtäaikaa joustavina ja ryhdikkäinä. 
Tarjoiluidea äitienpäiväksi: aamiainen sänkyyn Kasvojooga -kirjan kanssa

Toivoisin todellakin, että tämä kirja olisi ollut luettavissa jo silloin kun oli 20-30 -vuotias. Parempi tietysti myöhään kuin ei ollenkaan. Muutamien viikkojen harjoittelun jälkeen olen huomaavina kiinteytymistä, etenkin kaulan ja leuan alueella. Olen saanut kirjasta valtavasti iloa ja virkeyttä, hyvää mieltä. Ja mikäänhän ei kaunista niin kuin iloinen ja virkeä mieli. Jos äitienpäivälahja on vielä hakusessa, niin tässä voisi olla hyvä idea. Tosin kannattaa tarkistaa, että äiti ei koe lahjaa vihjeeksi :) Kesälomalukemiseksi, iltojen ja aamujen iloksi, ystävän tai rakkaan hemmotteluksi... Kirjasta on moneksi. 


Kiitos Minerva! 

❤:lla Johanna, kasvot jumpattuina

P.S. 

Tarkkasilmäinen huomasi, että teemukissa oli teepussi mietelauseineen. Ajatus osui kyllä niin hyvin kuin olla ja voi: 

19 comments:

 1. Sinua oli jo ikävä!
  Tosiaan kun tuollainen kirja olisi ollut jo kauan sitten... mutta toisaalta nuorena luuli olevansa ikuisesti nuori ja kaunis ����
  Hyvää äitienpäivää sinulle! ��

  ReplyDelete
  Replies
  1. No mä olen tehnty tätä kasvojoogaa! Ei vais, ei tähän ihan niin kauan päivittäin mene. Se on muuten jännä, miten kasvoista alkaa pikkuhiljaa erottaa ne omat vanhuksen piirteensä. Sitä ei kai nykyään saa ääneen sanoa. Mä olen aina toivonut, että musta tulisi kiltin ja ystävällisen näköinen mummeli :)

   Hyvää äitienpäivää!

   Delete
 2. Mielenkiintoinen kirja! Kyllä sitä on itsekin huomannut, miten maan vetovoima vetää kasvoja ja varsinkin silmäluomia alaspäin. Nuo pienet hierontaliikkeet voisivat todella tehdä terää.

  Täällä paistaa aurinko oikein kesäisesti. Lämmintä on reilu parikymmentä astetta, lintuset laulavat ja luonto viheriöi. Pienet hiirenkorvatkin ovat ilmestyneet koivuihin.
  Hyvää ja onnellista äitienpäivää Sinulle, Johanna!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mä olen aina ajatellut, että en tee kauneusleikkauksia. Olen viime aikoina kuitenkin miettinyt, että jos oikein luomet, varsinkin yläluomet, alkavat häiritä näkökenttää niin pakko niitä on kohottaa. Tai sitten tikut pitämään silmiä auki :)

   Olen katsonut uutiisista, että kyllä se kesä on sinnekin tulossa. Varmaan aivan ihanaa. Meillä kevät taisi jo mennä, päivisin on lähes 30 C. Meidän kevät on niin onnettoman lyhyt. No, syyskuussa sitten helpottaa.

   Ihanaa äitienpäivää!

   Delete
  2. Mun on vähän vaikeaa kirjan sivuilta tajuta noita harjoituksia, kun ne näkee YouTubessa niiin ainakin itselleni se on helpompaa. Tätä olen katsonut ja tehnyt, ja tämän postauksesi innoittamana ehkä taas aloitan.
   https://www.youtube.com/watch?v=Vb_xcKcYs0Q

   Hyvää Äitienpäivää Johanna.Täällä ei enään ole äitien eikä isien päivää koska se vuosia sitten muutettiin perhepäiväksi,joka on tosi huomaamaton.

   Delete
  3. Kiitos linkistä! Tämän kirjan myötä iski kärpänen ja asiaan on ilo tutustua enemmänkin. Ja totta, lukiessa on pitänyt kyllä miettiä tosissaan että mites tämä nyt tehdään. Hyvää aivojumppaakin siis :)

   Te olettekin fiksuja. Onhan äitienpäivää kiva viettää. Meillä otetaan rennosti enkä halua, että lapset kovin tuhlaavat. Itsetehty kortti ja tyttären leipomukset... ihan parasta. Olen myös sillä kannalla, että läheistenpäivä olisi fiksumpi kuin äitien- ja isienpäivät. Rakkaiden päivä. Niin moni muukin aikuinen saattaa olla lapsen elämässä tärkeä. Toisaalta mikäs sitä estää äitienpäivänä muistamasta muitakin tärkeitä ihmisiä.

   Ja hei, onnea Euroviisu voitosta! Mulla on biisi vielä kuulematta.

   Delete
 3. Hauskat nuo planeettanimet kasvojen kohtiin.Olisi tärkeää myös muistaa hoitaa jumppaamalla myös kasvoja.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Musta ne on ihania! Merkurius-rypyt on sikälikin hyvin omakohtaiset, että Merkurius on horoskooppien mukaan mun hallitsijaplaneetta. Sopiikin siis, että juonteet ovat vahvat.

   Olen innostunut nyt poskiin puhaltelusta. Yritän saada poskipäitä korkeammalle :)

   Delete
 4. Olenkin jo ehinyt kaivata sinua täällä blogimaailmassa ja luulin jo vaikka mitä tapahtuneet. Onneksi aikasi on vienytkin tuo kirja. Mullakin on tuo pysyvä otsarypistys, tai ainakin on tosi vaikeaa saada otsan rypyt siliämään. Rupesi päätä särkemään kun yritin keskittyä asiaan :)
  Leikki sikseen. Tuo on varmasti hyödyllinen kirja ja tuntuu olevan selkeä ja helposti ymmärrettävissä mitä pitää tehdä.
  Toivotan minäkin näin etukäteen "Hyvää äitienpäivää" <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Täällä sitä on pöllöilty. Jotenkin aika on mennyt ihan hölmöihin asioihin. En ole juuri ollut edes töissä, mutta useimpina päivinä klo on jo 14 ja huomaan, että tässä tämäkin aamu- ja keskipäivä meni. Höh.

   Kumma juttu, tuntuu että en saa otsaa millään rennoksi. Ei ihme jos sinullekin asiasta tulee päänsärkyä. Itse saan rentoutettua, kun sormilla hivelen ja painelen, mutta sitten taas heti karkaavat kulmakarvat otsarajaan. Mutta treenataan, treenataan.

   Hyvää äitienpäivää!

   Delete
 5. Kirja näyttää todella mielenkiintoiselta, kasvojumppa tekee kyllä hyvää.♥
  Kaulaani olen yrittänyt hieman jumpata.. se kun tahtoo helpolla lerpahtaa.♥
  Leppoisaa viikonloppua sinulle.♥

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mikä siinä onkin, että kaula näyttäisi olevan hyvin altis lerpahtamiselle ❤️ Tosinaistahan tämä ei hetkauta suuntaan tahi toiseen, ostaapahan poolokauluksellisen puseron ja on edellen chic 🤔 Vai miten se nyt meni.

   Ihanaa viikonloppua!

   Delete
 6. Replies
  1. On, on kerrassaan. Kuvat jo yksistään ovat niin kauniita. Olen ihan inspiroitunut, kun olen harjoituksia tehnyt ja kirjaa selaillut. Mutta kuten tuossa edellä vastailin Tutalle, niin poolopuseroihin pitänee siirtyä 😉

   Delete
 7. HYvät kuvat kirjassa:) Mä olen joskus pari vuotta sitten katsonut YouTUbessa kasvojoogavideoita kun luin siitä jostain, ja teinkin sitä jonkun aikaa,nyt on unohtunut.Pitäisi varmaan taas antaa joogaa naamalle;D
  Mukavaa viikonloppua JOhanna:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Aah, sinä olet kovin edistyksellinen. YouTubeenhan sitä pitäisi tietysti mennä. Meillä mies opiskeli sieltä mm. puunkaatoa ja poika matematiikkaa. Kyllä kasvojumppa on paikallaan. Tykkään myös roikotella päätä alaspäin tai käydä pienellä hikilenkillä jos on menoa jossa pitäisi olla vähän freesimpi. Kummasti tulee väriä poskiin, kun veri pääsee kiertämään. Kasvojooga on sitten vähän pitempi aikainen projekti. Olen taas tänään irvisellyt ja työnnellyt leukaa ulos, venytellyt niskoja. Näistä tulee pikkuhiljaa tapa.

   Ihanaa viikonloppua! Näin, että olit Suomessa ja mun pitää tulla lukemaan reissustasi. Kunhan taas täältä lähtökuopista möngin.

   Delete
 8. No voi hyvä ihme ! Ei uskoisi että noin valtavasti voi kasvojensa hyväksi tehdä. Kauneusalan ihmiset, esimerkiksi mallit näkevät varmaan hurjasti vaivaa pysyäkseen edustavina, kauniina ja terveinä. Joogaharjoitukset varmaan auttavat sisäiseen kauneuteen joka puolestaan säteilee ulospäin. Muistan niiltä ajoilta kun opetin kosmetologeille kieliä, lukeneeni yhdestä kauneusoppaasta tämän: Happiness is best if you can find it ♥ Ja sitten toisaalta Dr Phil Show'ssa oli kerran kaunis nainen joka ei hymyillyt lainkaan välttääkseen ryppyjä. Hänestä heijastettiin vakava ja hymyilevä kuva seinälle ja kaikki, häntä itseään lukuunottamatta, olivat sitä mieltä että hymykuva oli kauniimpi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Onko Rita olemassa sellaista soppaa, mihin et olisi lusikkaasi työntänyt? Kosmetologeja? Wau. Olet kyllä aika pakkaus.

   Hymyilyssä on se ongelma, että sitten alkavat silmäkulmien Venusrypyt ryppyillä ja mulla tulevat myös nuo Merkurius-rypyt kovasti esille.Mutta olisipa aika hirveää välttää ilmeitä sitä varten, ettei tulisi ryppyjä. Ihan kuin ei laittaisi uutta mekkoa päälleen samasta syystä. Tai aukaisisi uutta kirjaa.

   Kauniita kasvoja olen nähnyt paljon, mutta koskaan en unohda mummelin kasvoja jotka tapasin saunassa. No oli se koko mummokin siellä. Kasvot olivat tyynet, viisaat, rauhalliset, kauniit, ryppyiset. Hyvin ryppyiset. Palmikkokin oli hyvin ohut ja punaisista hiuksista oli jäljellä ruosteinen harmaa. Itse olin n. 14-vuotias. Ajattelin silloin, että voi kun tuolta saisi näyttää. Kauniisti vanhentunut ihminen on kyllä ihanaa katseltavaa. Eihän me kaikki voida olla kuin Katharine Hepburn, mutta jokainen omalla tavallaan. Eikä jooga ole koskaan pahitteeksi 😍

   Delete
 9. Voi mikä tietopaketti, Johanna, täältä löytyikään.

  ReplyDelete