Tuesday, February 13, 2018

Ystävänpäivää ystävät!

Pyörähdin nyt tiistai-iltana kaupassa hakemassa maitoa ja lapsille leipää eväiden tekoon. Siellä oli varmaan miljoona miestä (no ainakin 20) kukkapuskien ja korttien pauloissa, kuoharihyllyllä kävi kuhina ja suklaat näyttivät saavan vauhtia. Valentine's Day otetaan täällä vakavasti. Meidän perheessä on enemmänkin suomalaiset menot: ostin miehelle kukkapuskan ja mies hankki neljän sortin täytekakun. Lapille valitsin evääksi (siis jälkiruuaksi) Godivan suklaata. 


Yliopistoasiat vaativat edelleenkin paneutumista. Molemmat kaksoset ovat saaneet opiskelupaikkoja ja nyt valitaan sitä sopivinta. Muutama ratkeaa vasta parin kuukauden kuluttua. Tytär lensi Ohioon viikonloppuna. Koutsi tuli vastaan lentokentälle ja esitteli tyttären uintijoukkueelle. Nykyiset joukkueen jäsenet ottivat siipiensä suojaan ja tytär vietti hauskan illan ja yön yliopiston asuntolassa. Seuraavana päivänä oli haastatteluja ja jos ne sujuivat hyvin oli mahdollista saada vielä opintoihin useamman tuhannen dollarin alennuksia. Tytär on jo puolittanut opiskelun hinnan yliopiston myöntämillä stipendeillä, mutta lisää voisi olla tulossa. 

Tulomatka olikin sitten hauska. Tytär myöhästyi jatkolennolta ja joutui yöpymään 12 tuntia lentokentällä. Alaikäisenä hän ei päässyt hotelliin, vaan ohjattiin lentokentän työntekijöiden taukotiloihin. Aamulla hänet sitten saatettiin lentokoneeseen. Ohiossa taas olivat muiden oppilaiden vanhemmat kauhistelleet, että lapsi on pistetty yksin Pohjois-Carolinasta matkaan. Nimittäin valtaosalla muista yliopistoon tutustujista oli ollut vanhemmat mukana. Tuli vähän huono vanhempi olo. Jotenkin kuvittelimme, että lähes täysi-ikäiset lapset kyllä pärjäävät itse. Tässä taas näkee meidän suomalaisten eron amerikkalaisiin. Olemme mekin miehen kanssa suomalaisittain ylisuojelevia, mutta amerikkalaisittain lapsi taas pudotetaan altaan syvään päähän. 


Mies ja lapsuikainen lähtevät reilun kuukauden kuluttua tutustumaan eurooppalaiseen yliopistoon. Varmasti lapsi matkasta suoriutuisi itsekseenkin, mutta onhan se vähän eri juttu matkata Euroopassa kuin täällä kotimaassa. 

Nuorimmainen sai vihdoin ja viimein aloittaa eilen ajotunnit. Teorian hän opiskeli ennen joulua. 16-vuotissynttärit ovat vajaan puolen vuoden päästä, joten ajotunnit ovat puolivuotta myöhässä. Meidän koulupiirissä on ollut ruuhkaa ja ajotunteja ei ole pystytty järjestämään riittävästi. Lapsi oli tänään ajellut Raleighin downtownissa, toisella ajotunnillaan. Ajotunti kestää kolme tuntia ja kaksi oppilasta vuorottelevat ratin takana. Eilen oli pyöritelty parkkarilla ja kyläteillä, huomenna odottaa highway. Sitten on aika suorittaa kirjallinen koe katsastuskonttorilla ja jos se menee läpi on lapsella opetuslupa käsissään. Alkaa mun ja miehen osuus, lapsi ajaa ja vanhemmat neuvoo. Vuoden päästä pitäisi olla kortti käsissä. 

Ystävänpäivä on mulle vähän kaksijakoinen: amerikkalainen tyyli on vetävä, juhlitaan sitä tosirakkautta. Mutta kyllä ystävyyttäkin kannattaa juhlia vaikka se ei ihan se elämän suurin rakkaus olisikaan. 

❤:lla ja ystävyydellä Johanna

30 comments:

 1. Tää ystävänpäivä on vähän sellainen juttu josta en osaa sanoa tykkäänkö vai en. Tuntuu vähän teennäiseltä, mutta toisaalta sitten mitä haittaa jos hiukan sydämen kuvia lähettää ystävilleen. Minulle tietysti on helpompaa tuollainen viestillä lähettäminen, puhelimessa puhuminen kun on minulle melkein myrkkyä; en tykkää yhtään.
  Tuosta vanhempien mukana olosta lapsen viemisessä tuli minulle mieleen hiukan vastaavanlainen tilanne. Parikymmentä vuotta sitten kun tyttäremme kirjoitti ylioppilaaksi, oli yksi työkaverini samaan aikaan miettinyt ja hermoillut oman tyttärensä syömistä kirjoitusten aikana. No tuo hermoilu tarttui minuunkin ja mietin mitä hyödyllisimpiä välipaloja tuohon tilanteeseen. Tytt'reni kuittasi kaiken sanomalla, että "älä sitä mieti, kyllä minä jotain sinne mukaan keksin". Ja niin hän huolehti itse syömisensä ja kirjoituksistakin tuli monta ällää.

  Hyvää ystävänpäivää sinulle Johanna, blogiystäväni <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Luulen, että mutka on tullut matkaan siitä kun Valentine´s Day on kääntynyt Ystävänpäiväksi. Rakastavaisten päivä on täällä meillä Uudella mantereella voimissaan - siis sellainen intohimoinen perheenlisääntymiseen viittaavaa rakkaussuhde. Toki käsite on laajentunut (kauppiaiden vaikutusta?) ja kaikki rakastaa.. Tykkään suomalaisesta ystävänpäivästä. On kiva laittaa lapsille erityissuklaita evääksi, ostaa miehelle kukkia. Instassa on muuten mun ystävänpäivätervehdys mun blogiystäville :) (Insta löytyy tuosta sivupalkista). Kerrankin uskalsin puhua ääneen.

   Sun tytär kuulostaa ihan omaltani. Hän on juuri sellainen. Oli oikein harmissaan, kun saatettiin jatkolennolle. Saattajakin oli ainakin jalan lyhyempi eli siis 30 cm.

   Delete
 2. Siellä eletään kyllä niin jänniä aikoja ja varmasti vähän haikeaakin. Kiva kun tytär tykkäsi ja hänet otettiin hyvin vastaan, on kyllä hyvä että on tuollaisia stipendejä! Ihanaa ystävänpäivää❤ Halauksia❤

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vika ystävänpäivä varmaan tällä kokoonpanolla vähään aikaan. Näillä stipendeillä lapset rahoittavat opintojaan aika paljonkin. Mutta niidenkin kanssa kyllä pankki menee rikki.

   Halauksia ❤️

   Delete
 3. Ihanaa Ystävänpäivää sinulle ❤️
  T.Anne-Marie

  ReplyDelete
 4. Johanna ihana blogiystäväni, toivon sinulle oikein mukavaa ystävänpäivää.♥

  ReplyDelete
 5. Kauniita kukkasia! Ihanaa ystävänpäivää :)

  ReplyDelete
 6. HYvää ystävänpäivän ja Valentine's päivää.Täälläkin on koko viikko joka paikasta putkahtanut mainoksia siitä mitä voisi ostaa rakastetulle...
  Toivottavasti löytyvät lapsille oikeat yliopistot, ja myös mahdollisimman paljon stipendejä niitä korkeita maksuja vähentämään.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mä en ole ehtinyt tutustua siihen mitä kaikkea voisi hankkia. Varmasti on taas markkinahenkilöt olleet kekseliäällä tuuella.

   Stipendejä kyllä saa tulla ihan niin paljon kuin on tullakseen. N. 20 0000 /vuosi /lapsi lähdetään. Se on kyllä ihan älytön summa eikä edes riitä

   Delete
 7. Hyvää Ystävänpäivää ♥ Sellainen suomalaisen hillitty toivotus ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! Päivä on ollut aika suomalainen, teimme miehen kanssa lapsille kivan illallisen ja on otettu iisisti.

   Hyvää ystävänpäivää ❤️

   Delete
 8. Mukavaa ystävänpäivän iltaa ❤. Teillä ollaan nyt isojen muutosten ja valintojen edessä. Kaikki menee lopulta varmasti hyvin, suomalaisen sisun voimalla 😀

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Ansu! Kyllä suomalainen sisu aina auttaa. Olen lapsille aina muistanut kertoa, että teillä on vielä yksi vaihde enemmän kuin muilla: olette suomalaisia ja teillä on sisu. En tiedä ovatko uskoneet, mutta ehkä se joskus tiukalla hetkellä tulee mieleen.

   Hyvää ystävänpäivää ❤️

   Delete
 9. Minä oudoksun edelleenkin jokin verran tätä Ystävänpäivää täällä suomessa, vaikkakin kyllä huomioin vähän jokaisen nk.kuuluukin!? Kyllä se vain oli mukavempaa ja mielenkiintoista kun asuin Keskieuroopassa ja Amerikassa. Vissiin johtui siitä kun olin siinä iässä silloin (1965-1992), siis Valentines`Day oli rakastavaisten päivä! Oli mukava saada kortteja ja muuta muistamista....hyvä kun on muistot....hih-hi....:) Hyvää Ystävänpäivää teille kaikille Johanna..:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olen usein ajatellut, että Sinun jos kenen pitäisi kirjoittaa muistelmat. Olet ollut niin monessa mukana ja nähnyt varmaa aika mainioita juttuja.

   Muistot ovat ihan parasta. Ja himputti, en tiedä kyllä ketään muuta joka on tanssinut Robert Redfordin kanssa. Olen oikeastaan vähän kade.

   Hyvää ystävänpäivää Maikku! ❤️

   Delete
 10. Ihanaa kun opiskelupaikat ovat varmistumassa. Aina se helpottaa kun tietää, että löytävät oman tiensä nuo "pienokaiset". Me reissataan ensi viikolla sinne teidän suureen maailmaan:) Harmi kun ei osuttu just Valentines dayn aikaan, olisi ollut kiva katsoa sitä menoa:))

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä se vähän helpottaa. Toivottavasti.

   Minne päin olette menossa? Pääset kyllä sitten pääsiäiskahinoihin mukaan, Kaupat ovat pullollaan pääsiäiskoristeita. Se on niin hurjaa, kun aina jo seuraavan juhlan koristeet ja tilpehöörit on esillä ja entisestä ei ole vielä päästy eroon.

   Delete
 11. Valentine's Day taisi tulla ekaa kertaa tietoisuuteeni Charlie Brownin myötä.
  Se ressukka jäi muistaakseni koulussa ihan ilman korttia.

  Miesraukat jotka joutuvat vaivautumaan mukavuusalueensa ulkopuolelle romanttisena päivänä 🌹ja toiset taas osaavat päästä sen avulla suosioon ❤️

  Minä sain tänä vuonna kutsun ystävänpäiväbileisiin Into Kustannukseen mutta saatoin osallistua vain bileitä edeltävään infotilaisuuteen. Kiva sekin kyllä oli.

  Mukavaa että teillä oli kukkia ja suklaata 🌺

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se sun postaus kustantajan juhlista oli ihana. Niin kaunis talo!

   Eilen taas kävin illalla kaupassa ja siellä oli lisää haahuilevia miehiä. Ja tietysti enää kalleimmat kukkakimput jäljellä. Mietin, että tuleekohan ongelmia jos vie kotiin liian pienen/vaatimattoman kimpun.

   Joo, me ollaan järkiperäistetty tämä juhla. Illalla kokkasimme miehen kanssa dinnerin ja lapset olivat innoissaan.

   Delete
 12. Voi että, siellä on kaikki niin suurellista. Olisi ollut kiva olla kärpäsenä katossa kun miehet ovat ostoksilla. Tosin eilen kävin itsekin ulkona syömässä ihan tuossa kulman takana lempipaikassa, päivisin lounaat 8€....olipa paljon väkeä yleensä 3-4 minun lisäkseni.
  Kiitos kun jaksat käydä blogiani vilkasemassa:-) Mukavaatulevaa viikonloppua :-D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kuule, yritin luikkia äkkiä hyllyjen välistä kun huomasin naapurin miehen ostoksilla. Näytti kyllä aika orvolta.

   Hyvän hintainen lounas. Meillä saa ehkä jonkun buffetin tuohon hintaan. Jos oikein hyvin käy. Mulla on ikävä Suomesta ja Jyväskylästä Elosen konditorion lounaita. Sieltä sai hyviä keittoja ja tavattoman hyvällä hinnalla :)

   Olipa muuten upea nostalginen ja maskuliininen kortti. En muuta sano.

   Delete
 13. Onpa kauniita kukkasia ja ihana blogi <3

  - Ronja -

  https://willaronjatar.blogspot.fi/

  ReplyDelete
 14. Amerikassa on tosiaan eri tyyliä juhlia Valentin's day.Täällä se on ystävien muistamista.Hyvää viikonloppua!

  ReplyDelete