Saturday, February 3, 2018

Tuomas Mikkonen: 100 Tapaa uudistua ja kukoistaa

Päivät matavat samaa rataa, rutiinit toistuvat ja tottumukset marssivat vanhassa muodostelmassa. Elämä ohjautuu autopilotilla, pääkoppaa ei paljon tarvitse vaivata. Ja hyvä niin, olisi raskasta keksiä pyörä joka päivä uudelleen. Toisaalta tottumukset rajoittavat meitä, emme käytä kaikkea meihin pakattua potentiaalia. "Hyvät tavat eli rutiinit voivat rikkoa tai eheyttää mieltä ja sielua."

100 tapaa uudistua ja kukoistaa haastaa tarkastelemaan omia käyttäytymismalleja ja tottumuksia. Mikkosen sanoin autopilotti päivitetään versioon 2.0. Päivittäjän tarvitsee vain lukea kirja ja tehdä 100 tehtävää. 


Pieni, pirteä ja sympaattinen kirja on käsissäni. Himputti, mieli tekee lukea se alusta loppuun siltä seisomalta. Ja itseasiassa suoritankin pikaselauksen. Mun käyttöjärjestelmä on kuitenkin jo sen verran vanhanaikainen, että päätän käyttää päivitykseen 100 päivää, tehtävä päivässä pitää mielen notkeana. Ainakin toivon niin. Tehtäviä ei tarvitse kirjoittaa kirjoihin ja kansiin, mutta haluan olla perusteellinen ja kirjata ajatukseni. Toivon, että 100 päivän jälkeen taivaalla tuikkii ihan omanlaisensa tähtikuvio, itseni luoma. 


Kirja on jaettu kolmeen osaan: leiki, rakasta ja palvele. Leikin varjolla pohditaan vastuunottamista ja -kantamista, välillä tehdään selkäjumppaa vapaaohjelmaisesti. Pelkoja kohdataan ja mietitään syitä olla kiitollinen. Tehtävä vie päivästä muutaman minuutin, aina ei sitäkään. Ajanpuutteeseen en voi vedota. 

Meditointi on tuttua puuhaa. Itseltäni se luonnistuu parhaiten, kun nostan jalat sängyn päätyä vasten. Mielen tyyntyessä myös jalat saavat ansaitsemansa levon. "Meditointi ei ole mikään ihmelääke, vaan yksi hyvä tapa muiden joukossa..." 21. tehtävä on hiljentyä 10 minuutiksi. 


Ihanan ystäväni Anne-Marien neulomat sukat lämmittävät varpaita ja mieltä ❤

Voimme rakastaa monin tavoin: olemalla hyviä yhteisön jäseniä, laittamalla ruokaa, viemällä roskat, halaamalla, muistamalla toisen nimen. Voin yhtyä Mikkosen ajatukseen: "Pidän itseäni etuoikeutettuna, ja se luo minulle tietyn vastuun muista." Koen, että "yhteiskuntia voidaan arvostella sen perusteella, kuinka hyvin ne pitävät huolta heikommistaan."  Tehtävä 62. kannustaa pitämään huolta. Kaikki emme ole kuin Brother Christmas, mutta voimme tarjota kahviseuraa yksinäisille, auttaa lastenhoidossa. 

Brother Christmas löytyy Facebookista. 2.-5.2. varoja kerätään parantumatonta leukemiaa sairastavalle Neealle. 


Tynnyrissä kasvaminen ei ole hyvä juttu, mutta välillä tynnyri voi olla turvasatama. Olemme aikamoisen melun kohteena, torvista tulee viestiä jos toista ja maailma loppuu justiinsa jos ei puhelinta tarkista viiden minuutin välein. "Joka tuutista tulee sitä sun tätä maailman menosta, suurin osa negatiivista, sillä hyvät asiat tapahtuvat yleensä pikkuhiljaa ja huonot kertarysäyksellä." Mikkosen nyrkkisääntö onkin: "...jos jotain oikeasti tärkeää tapahtuu, sinä kyllä kuulet siitä." Tehtävä 63. haastaa olemaan päivän ilman uutisia, jopa ilman Facebookia. Mediaähky on ikävä tauti. 


Palvele -osio puhuttelee monella tapaa. Mulle saattaa tuottaa hankaluuksia pyöräilypäivä. Meillä ei niin vain mennäkään kaupoille polkupyörällä. Koodiin (siihen ohjelmoijien käyttämään) saatan tutustua jo aikaisemmin. Sijoittaminen on itselleni rakas harrastus ja osittain perheen elanto. Asuntosijoittamisen lisäksi harrastan osakekauppaa. Suomen markkinat tuntuvat selkeiltä, mutta näillä Amerikan markkinoilla olen ympäripyörryksissä. Kaikki menestys on tullut samalla logiikalla kuin jos apina olisi heittänyt tikkaa osakelistaan. Mun pitäisi tutustua alaan paremmin, olen turhan impulsiivinen. "Varallisuus mahdollistaa sen, että voit keskittää aikaasi ja energiaasi muuhun kuin palkan ansaitsemiseen ja selviytymiseen. Pikavoitot ovat harvassa..." Tehtävä 83. kehottaa tekemään tutkimustyötä ja etsimään sijoituskohteen.
 

Olen nyt 13 päivän ajan miettinyt ja pohdiskellut, 10-15 minuuttia päivittäin. Näkyvin tulos on viikon takaa, kun tehtävän 7. mukaan otin härkää sarvista. Päätin kerrankin tehdä listan niistä asioista, jotka haluan viikon aikana toteuttaa. Kaikkea en saanut tehtyä, mutta lista muistutti oikeasta kurssista: näitä asioita oikeasti arvostan ja haluan tehdä. 

Kirja on kuin vanha ja viisas ystävä. Hienotunteisesti kirjaystävä tiedustelee kuulumisia, kartoittaa tilannetta ja tekee ehdotuksia. Kannustaa mietiskelemään elämää useammalta kantilta, käyttämään sekä oikoteitä että kiertoteitä. Hyvän ystävän tavoin kirja ei tuomitse, ehdotteleepahan vähän lisää. Uudistua ja kukoistaa ei ole huono päämäärä varsinkaan, kun matkalla voi iloita ja ilahduttaa. 
Kiitos Docendo!

Kahden ja puolen kuukauden kuluttua kirjakokemuksestani lisää. 

20 comments:

 1. Mainioita ohjenuoria. Vaihtoehdot ja ehdotukset ovat parempia kuin ohjeet ja käskyt.

  Hienoa että olet ryhtynyt hommaan järjestelmälllisesti. ♥ Siitä saa paljon ajateltavaa ja hyvää mieltä, arvelen. Omalta kohdaltani olen aika hyvin onnistunut välttämään mediaähkyn. Facebookistakin olen lähes täydellä tauolla jo toista kuukautta.

  Meditaatiota olen kuullut kiiteltävän. Jotkut ovat siitä löytäneet ison energialähteen. En ole varsinaisesti kokeillut mutta ajattelen ja tuumailen mukavia ajatuksia ja se pitää kyllä onnellisuutta yllä ♥

  Onnea ihanaan hankkeeseesi ❤️

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tässä kirjassa on paljon ajateltavan aiheita. Ja tietysti aina voi hyppiä yli jos ei tunnu ihan omalta tai oikealta ajankohdalta. Ja mulle on tehnyt hyvää joka ilta hiljentyä hetkeksi ja mietiskellä, kirjata paperille. Mä olen aina tykännyt lyijykynän ja paperin yhdistelmästä 😀

   Meditaatio kuulostaa niin mystiseltä, mutta loppujen lopuksi kun vain hengittää ja antaa hengityksen ohjata kaikki sujuu mukavasti. Kai jokaisella on oma tapansa meditoidakin. Ei kai siihen ole yhtä oikeaa tyyliä.

   Kiitos. Mä aina odotan, että pääsen tekemään uutta tehtävääni ❤️

   Delete
 2. Mielenkiintoinen kirjaesittely! Jään kuulolle, miten kokemuksesi ovat muuttaneet elämääsi. Tuo mediaähky on niin totta ja pitää kokeilla paastoa esim. fb:sta. Uutiset luen yleensä sanomalehdestä, telkkarin uutisia katson nykyään todella harvoin.

  Ihanaa, aurinkoista, levollista sunnuntaita Sinulle! <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mä olen uutishullu. Usein saattaa olla kaksi ruutua edessä ja vielä ehkä tv:n uutiset kuuluvat taustalla. Aamulla menee tunti ja toinenkin ihan helposti, kun luen uutisia. Sen verran olen itseäni haastanut, että yritän lukea suomalaisten ja amerikkalaisten lehtien lisäksi UK:n ja Ruotsin lehtiä. Ei aina ihan suju :) Niin, ja puoli yhdeksän Ylet katsomme miehen kanssa aika usein.

   Ihanaa sunnuntaita!

   Delete
 3. Hauska ja insipiroiva postaus sekä esittely mielenkiintoisesta kirjasta.

  Tämän tyyppiset kirjat - jostain syystä - kiinnostavat kovasti aina näin vuoden alkupäässä, kun ollaan muutenkin alussa uutta ja korkkaamatonta vuotta, jossa kaikki on taas mahdollista.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä vain, tämä on oikein oiva aloitus alkavalle vuodelle 😀 Parempaa elämää ja vuottahan sitä aina niin toivorikkaasti aloitellaan. K

   Isäni kuoleman jälkeen kohta kahdeksan vuotta sitten hankin self help -kirjan, jossa mietittiin päivittäin viisi asiaa. Se jotenkin auttoi surussani. Olin kyllä aika down ja tuntui hyvältä miettiä kaikenlaista.

   Delete
 4. Ihanan oloinen kirja ihanasti esiteltynä :) Mukavaa sunnuntaita!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mukavaa sunnuntaita! Kirja on mainio. Pari haastetta on kyllä sellaisia, että pitää vähän miettiä toteutusta. Muuten olen putkassa 😀

   Delete
 5. Nyt jään kyllä uteliaana odottamaan, mitä kokemuksia ja ajatuksia kirja ja tehtävät tuovat elämääsi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tähän saakka kirja on antanut sellaisen vähän erityisen tunteen, tämä on ihan mun oma juttu. Ja toisekseen antanut ajattelulle sytykkeitä. Inspiraatio on aina paikallaan.

   Delete
 6. Viisaita ajatuksia tuossa kirjassa varmasti. Saanko udella onko sinulla asuntosijpituksia molemmilla mantereilla/montako asuntoa? Itseäni sijoittaminen kiinnostaa kovasti mutta pelimerkkien vähyydestä johtuen olen vain rahastosijoittaja, vanhempani kyllä sijoittavat asuntoihin ja pörssiin; ehkäpä minäkin sitten joskus...terveisiä pakkasten keskeltä! -Rida

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kirja on myös siitä kiva, että sen voi selata nopeasti ja napata mikä mukavalta tuntuu.

   Meidän sijoitusstrategia asuntojen suhteen on se, että hoidamme ne mahdollisimman vähin kustannuksin. Kaikki siivoukset, korjaukset jne. yritetään tehdä omin voimin. Sen vuoksi asuntojen pitää olla riittävän lähellä. Asuntoja on tällä hetkellä alle 10.

   Itse olisin ollut kiinnostunut lähtemään mukaan Ålandsbankenin Asuntorahastoon. Se sijoittaa pieniin asuntoihin etenkin pääkaupunkiseudulla. En voi olla ikävä kyllä rahaston jäsen, joten se jäi sitten tekemättä. Osakkeisiin sijoitan suoraan ja mun eka ostos täällä oli Sony Ericsson siinä vaiheessa, kun nämä kaksi yhdistyivät. Sillä sijoituksella hankittiin olohuoneen matto reilut 10 vuotta sitten. Mun eka suomalainen ostos oli Marimekko vuonna 2003 ja sillä sijoituksella tehtiin Suomen matkoista vähän helpompia. Johtotähtenä silloin oli, että hankin jotain sellaista minkä päälle jotain ymmärrän. Paakkasen ja Marimekon huippuvuodet olivat tulollaan. Sitähän en tietenkään ymmärtänyt, mutta moukalla kävi tuuri 😀

   Delete
 7. Kiitos tästä esittelystä♥ Kirjahan tuntui oikein hyvältä ja niin paljon hyviä ajatuksia! Joskus tosiaan tekisi hyvää olla päivän ihan ilman mitään media-välineitä:) Mukavaa alkanutta viikkoa♥

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mä tykkään siitä, kun on ihan konkreettisia tekoja (kuten pyöräily) ja sitten taas välillä pohdiskellaan.

   Ihanaa viikkoa Päde!

   Delete
 8. Kuulostaa niin mielenkiintoiselta, että meniköhän tämäkin kirja ostolistalle!
  Jään innolla odottamaan mitä tykkäät sadan päivän kuluttua!
  Halaus sinne ❤️
  Anne-Marie

  ReplyDelete
  Replies
  1. Luulen, että palaan tähän kirjaan aika ajoin. Kuten Onni on lauantai tuossa aikaisemmin kommentoi varsinkin silloin, kun jotain uutta on aluillaan tähän on kiva palata. Tai kun vanha alkaa käydä tutuksi ja tylsäksi 😀

   Halaus takaisin. Ja kiitos vielä kerran suloisista sukista ❤️

   Delete
 9. Onpa kiinnostava kirja! Tämän voisi hankkia vaikka lentokonelukemiseksi ensi viikolle, kiitos vinkistä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kirja on varmasti hyvää matkaseuraa. Se sopii myös näppärästi (t)yöpöydälle - kun haluaa tuulettaa pääkoppaa kirja on oiva apulainen.

   Delete
 10. Hei Johanna! Olipas hieno kirjaesittely! Lämmittää sydäntä lukea kuinka kauniisti kirjoitit kirjastani ja olet ottanut kirjan tarjoaman haasteen vastaan kokeilla kirjan tapoja. Huomaan itsekin palaavani kirjan äärelle aina välillä miettimään arkeani.

  Kiitos!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Sinulle sympaattisesta ja pontevasta kirjasta. Vaikka tärkeistä ja vakavista asioista puhutaankin kirjassa on myös huumoria ja iloa, menemisen ja tekemisen makua. Ravistelu tekee itse kullekin hyvää aika ajoin. Tosin voin tunnustaa, että haaste 20. aiheuttaa päänvaivaa - meillä tulee helposti jonkinlainen hälytysajoneuvo paikalle kun alkaa julkisella paikalla pötkötellä. Lapset kyllä aika hyvin huolehtivat maan pinnalle palauttamisesta, joten ehkä he saavat auttaa tässä tehtävässä.

   Delete