Tuesday, December 5, 2017

Onnea rakas Suomi, synnyinmaa!

Silloin kun synnyin oli Suomi viisikymppinen. Moni asia ei ollut ollenkaan niin itsestäänselvä kuin nykyään tai niinä vuosina kun vartuin. Sain nähdä Suomessa ollessani ne hyvät vuodet, kun teollisuus kasvoi, työtä oli useimmille, vienti veti ja maa kukoisti. Rakentamisen ja hyvinvoinnin aikaa. Edelleenkin Suomi on hyvä paikka suomalaisille ja monille muualta tulleille. Minulle Suomi tarkoittaa ihmisiä, jotka ymmärtävät minua oikeastaan ilman sen kummempia selityksiä. Meitä ulkosuomalaisiakin on parisen miljoonaa ja tänään meistä moni juhlii. 

Tai aika moni taitaa juhlia tulevana viikonloppuna tai edellisenä, kuten meidän paikallinen Suomi-seura. Juhla järjestettiin vapaaehtoisvoimin ja suunnittelu alkoi useita kuukausia sitten. Puuhanaisena toimi amerikkalainen, joka oli vaihto-oppilaana Suomessa parisenkymmentä vuotta sitten. Aikaa ja vaivaa säästämättä hän toteutti juhlaa huolehtien lukuisista suurista ja pienistä yksityiskohdista. Suomalaisuus voi olla siis mielentila, identiteetti vaikka ei ihan suomalainen olisikaan. Toki moni muukin seuran jäsen teki lukemattomia tunteja. Juhla oli onnistunut, iloinen tapahtuma jossa moni taisi puhua äidinkielenään muuta kuin suomea. 


Seura sai alkunsa muutama vuosikymmen sitten, kun perustaja alkoi tutkia suomalaisten juttukaverien puutteessa puhelinluetteloa. Hän myös tarinan mukaan seurasi autoja, joissa oli viitteitä Suomesta lipun tai muun muodossa. Arvioisin, että nykyisistä jäsenistä alle puolet ovat suomalaisia. Moni on tullut toimintaan mukaan puolison tai suvun historian kautta. Illan musiikista vastasi kaksi ammattimuusikkoa: toisella on suomalainen vaimo ja toinen on johtanut Seattlessa suomalaista kuoroa. 


Juhlapaikka oli NC Center of Architecture and Design - äkkiseltään olisi voinut kuvitella rakennuksen olevan Pohjolassa. Kaikki esillä olevat koristeet ovat seuran jäsenien omia, esimerkiksi pöytiä koristavat liput ja kynttilänjalat. Juhlaan osallistui n. 110 henkilöä. Maamme laulu laulettiin sekä suomeksi että ruotsiksi. Sauli Niinistön puhe ulkosuomalaisille kosketti. Presidentti Niinistö tarkoin kuvasi meidän ulkomailla asuvien tuntoja, syitä miksi olemme maailmalle lähteneet. Hän myös antoi tunnustusta siitä työstä, jota ulkosuomalaiset tekevät. Aina ei tule ajatelleeksi, mutta itsekin kerron lähes päivittäin mistä olen kotoisin, minkälainen maa, keitä muita sieltä on maailmalle lähtenyt. 


Lumipallokuja. Kynttilät tuikuttivat pallojen keskellä illan hämyssä. 
Ilta oli upea. Tapasin monia uusia ja vanhoja ystäviä. Ohjelmanumeroista koskettavin oli varmastikin Sibeliuksen "Tuonelan joutsen", huilulla ja pianolla esitettynä. Joululaulut "En etsi valtaa loistoa" ja "Sylvian joululaulu" soivat kauniina ja haikeina. Kuvia ei kannata katsoa liian kriittisesti - nappasin monta kuvaa ennen kuin juhlaväki oli paikalla ja kattaukset & koristelut alkutekijöissään. 


Valmiina juhlaan 

Mitä Suomelle toivon? Terveyttä ja pitkää ikää, niinhän sitä tavataan sanoa. Terveys voisi olla sitä, että yhteiskunnassa on tasapaino, jokainen tuntee tulevansa kuulluksi ja ymmärretyksi, että luontoa kunnioitetaan ja vaalitaan. Pitkäikäisyys tarkoittaa rauhan aikaa, turvallisuutta. Ajattelen myös niin, että pahimmat kasvukivut ovat ohi ja Suomen on aika tehdä omia juttujaan. Toki muita maita huomioiden, mutta itsenäisesti eläen. Oma tupa, oma lupa. 

Illan aikana juttelin monen sellaisen kanssa, joka oli ikäänkuin naitu kansaan. Ei tarvinnut edes kysyä, kun kertoivat että suomalaiset ovat ystävällisiä, avoimia, avuliaita, mukavimpia ihmisiä mitä on kohdattu. Suomi on kaunis maa ja kaikki toimii. Meillä on paljon syitä olla ylpeitä maastamme ja kansastamme. Vaalimisen arvoisia asioita.  

Kiitos Suomen itsenäisyyden puolustajille. 

Eläköön, eläköön, eläköön!

❤:lla Johanna

20 comments:

 1. Hyvää itsenäisyyspäivää sinne toiselle puolelle maapalloa! Sieltä taitaa näitä Suomenkin asioita katsella hieman eri näkövinkkelistä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hyvää itsenäisyyspäivää Vilma! Meistä imgranteista sanotaan, että ei ole kotimaata. Välillä niitä on yksi, välillä kaksi ja sitten taas ei tiedä kuuluuko mihinkään. Mutta Suomessa on kyllä niin valtavasti hyviä asioita (koulutus, terveydenhoito, julkinen liikenne, turvallisuus), että niitä on oppinut arvostamaan. Paremminhan asiat voisivat aina olla, mutta pikkuhiljaa sitten.

   Delete
 2. Ihana postaus ja hieno juhla ollut teilä <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juhla oli kaunis, koskettava ja hauska. Tuli todella hyvä mieli. Ja kiitos, itsenäisyys on tärkeä asia.

   Delete
 3. Hyvää itsenäisyyspäivää Johanna ❤️ Nauti paketista vaikka Suomi-teetä ja muistelet lapsuuden kesäisiä päiviä 😉
  Ihanat juhlat teillä on ollut ja olet todella kauniina!
  🇫🇮 Rakkain terveisin 🇫🇮

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tein kuten kehotit: katsoin Linnan juhlia ja join erinomista Suomi-teetä. Juuri nyt tulee kuvitettu Finlandia ja tämä taitaa olla mulle kyllä ihn liikaa. Oi, ja nyt alkoi ilotulitus! Onko tämä tosiaan Suomi? Ihan huikea show!

   Sellaiset kunnon suomalaiset rutistukset täältä Sinulle sinne!

   Delete
 4. Kaunis postaus! Oikein hyvää itsenäisyyspäivää sinne teille♥

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hyvää itsenäisyyspäivää Päde! Tämä on kyllä ollut mieleenpainuva juhlinta. Suomen itsenäisyyttä sietäisi juhlia yhtä suuresti useamminkin.

   Delete
 5. Niin kauniisti kirjoitettu ❤. Hyvää itsenäisyyspäivää sinulle!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Ansu. Mä katson tässä samalla YLE:n ohjelmaa, Finlandia soi, ilotulitus, tuokiokuvia Suomesta. Ja nyt tulikin viesti, että seuraava ohjelma onkin nähtävissä vain Suomessa, Detta program kan ses endas i Finland :) Mutta kivaa oli tähän saakka

   Delete
 6. Olipa teillä hieno tapahtuma itsenäisyyspäivän kunniaksi, ja hienot puitteetkin. Hienoa että teillä on tuollainen seura;meillä vastaavana on suomalainen kirjastomme ja Suomi-Israel yhdistys, jotka myös yhteistyötä tekevät, mm. ensi viikolla kun vietämme sielläkin hieman jälkijunassa itsenäisyyspäivää. Täällä oli eilen suurlähettilään luona itsenäisyyspäivän vastaanotto, hienot juhlat vaikka olikin aika ahdasta. Tel Avivin kaupungintalo oli myös valaistu niin että se muuttui Suomen lipuksi,mutta sitä en päässyt paikan päälle ihailemaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Järjestäjät tekivät valtavan hienoa työtä. Seurassa on paljon aktiivisia jäseniä ja ovat mm. Kansainvälisillä messuilla aina omalla osastolla.

   Teillä oli varmasti ikimuistoinen juhla! Nyt en ole varma valaistiinko täällä meillä yhtään mitään Suomen kunniaksi :( Luin jostain kohteita ja mielestäni ei ollut mitään. Olisihan se ollut mukava tapa muistaa.

   Delete
 7. Hyvää itsenäisyyspäivää näin jälkijunassakin! (: Ihanaa, että sitä on juhlittu ympäri maailman. Kauniit ja tunnelmalliset teemajuhlat on teillä olleet.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! Mä mietin aikaisemmin, että vasta oikeastaan tästä itsenäisyyspäivästä pitäisi aloittaa juhlinta kun nyt ollaan satavuotiaita. Toivoisin, että iloinen juhlinta jatkuisi nyt vastedeskin itsenäisyyspäivisin. Silloin kun olin lapsi ja nuori oli juhlinta aina hyvin hillittyä.

   Delete
 8. Oi, teillä oli siellä ihana itsenäisyyspäivän juhla!Kiitos, kun juhlistitte pientä, rakasta maatamme siellä kaukana merten takana. <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Yksi ohjelmanumero oli, että ihmiset saivat kertoa mitä Suomi, suomalaisuus tai itsenäisyys heille merkitsevät. Oli ihania muisteluja, mieleenpainuvia tarinoita. Kaunis ja liikuttava juhla.

   Delete