Sunday, December 24, 2017

50 Joulua

Muistissa pitäisi olla 50 joulua, 50 erilaista joulua. Ankarasti ponnistelemallakaan en muista kuin kymmenkunta. Lapsuuden joulut olivat samanlaisia: jouluja, huolta vailla. Teini-iän joulut olivat samanlaisia: aha. Varhaisaikuusuuden: kaikki pelit ja rensselit ja varsinkin joulupöytään. Oman perheen kanssa: let's do it! Ja nyt: viimeinen joulu yhdessä valmistellen. 49 joulua on hävinnyt hämärän rajamaille tai jonnekin. Tai ei ihan. Kaksi viimeisintä on tarkassa muistissa. 

Viime jouluna juhlimme täkäläisen ystäväperheen kanssa. Suomalaisina jaoimme samanlaiset mieltymykset ruuan ja ajanvieton suhteen. Vaikka kaikki olemme olleet maassa jo lähes kaksikymmentä vuotta silti silli ja lohi maistuu. Saunoimme, kävimme ruuansulatuskävelyllä, nautimme mukavasta illasta. 

Kaksi vuotta sitten miehen serkku perheineen ja tädin kanssa tuli joulunviettoon. Mulla oli aika rankat ajat: joululoma tarkoitti sitä, että ajoin kaksoset kaksi kertaa päivässä harkkoihin ja yksösellä oli yhdet harkat. Ahdisti jo etukäteen. En voisi olla ehtoisa emäntä. 

Meidän koti mieheni serkun kuvaamana

Harkkoihin kuljettaminen tarkoitti noin kuutta tuntia päivässä. Ensimmäisenä päivänä tulin lasten kanssa aamuharkoista kotiin. Vieraat touhusivat lounasta: pasta kiehui kattilassa ja lihapullat lämpenivät. Itselläni oli kuppi mennä nurin: ylellisyyttä johon en ollut tottunut.

Päivät jatkuivat samanlaisina, kokkasimme ja touhusimme yhdessä. Aina on avuksi jos matkassa on yksi pitokokki ja kaksi "foodie" kuten meillä sanotaan. Tiskari tyhjeni ja täyttyi kuin itsestään. Jopa koirakin kävi lenkillä kuin huomaamatta. Ruokapöytä kutsui. 

Ja joulu. En koskaan unohda sen joulun lempeää ja lämmintä tunnelmaa. Pöydässä yhdessä perheen kanssa, joka ei varsin ole perhe mutta enemmän kuin perhe. Otimme vielä uuden vuodenkin yhdessä vastaan. Muistoissani joulu ja uusi vuosi eivät voisi olla enemmän täydellisiä. Mutta mun miehellä onkin mukava perhe. Itsepä valitsin :) 

Vierailu lähensi myös tyttäreni ja mun välejä. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun lapset näkivät ja kokivat mitä perhejoulu tarkoittaa. Se ei ole sitä, että äiti tekee ja touhuaa kaiken vaan kaikki tekevät yhdessä. Juhla otetaan vastaan ja vietetään yhdessä. Vielä tänäkin iltana, jouluaattona, lapset ovat omia aikojaan ryhtyneen tiskarin täyttöön ja tyhjennykseen, kysyneet missä apua tarvitaan. Esimerkin voima on mahtava. 

Joulupöytä kahden vuoden takaa Arttu-serkun kuvaamana

Kello on yli puolenyön. Jouluyön valmisteluihini kuuluu lattioiden pesu. Vasta kun lattiat on pesty voi joulu tulla. Osa syy on äitini: hänen mottonsa kuului, että lattioiden pitää olla niin puhtaat että niiltä voi vaikka syödä. En tätä koskaan ihan ymmärtänyt muutoin kuin niin, että meillä kaikilla on erilaiset standardit. Itselleni tulee joulu siinä vaiheessa, kun kaikki on hiljaista, lahjat kuusen alla ja joulusukissa ja viimetöikseni puhdistan lattiat. Jouluyön rauha,  mäntysuovan tuoksu, loppuunsaatettu työ. Jouluyö, juhlayö. 

Hyvää joulua ystävät rakkaat! Oi jospa ihmisellä ois joulu ainainen.

❤:lla Johanna, mieluisaan sukuun naitu 

24 comments:

 1. Hyvää Joulua teille kaikille!
  Meillä pukki kävi jo eilen ❤️
  T.Anne-Marie

  ReplyDelete
 2. Hyvää joulua Anne-Marie! Pukki on käynyt, mutta lahjansaajat vielä nukkuvar ;)

  ReplyDelete
 3. Replies
  1. Kiitos Hannele! Tapaninpäivä oli se päivä, kun lapsuudenkodissani sai jo vähän ilakoidakin :)

   Delete
 4. Kiva postaus, kiitos tästä. Hyvää tapaninpäivää teille!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Anneli. Meillä päivä on nimellä Boxing Day ja on jo aikalailla tavallinen arkipäivä.

   Delete
 5. Kiitos tästä ihanasta joulukertomuksesta. Se on kerta kaikkisen hieno ja tunnelmallinen.
  Mukavaa välipäivä-viikkoa sinulle <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Kristiina kauniista sanoistasi. Kyllä näihin jouluihin liittyy haikeutta ja kaipuuta jonnekin. Ja osittain myös harmia, kun ei voi lapsille tarjota suurta perhettä ja sukua. Mutta ppitää olla tyytyväinen siitä mitä on.

   Delete
 6. Mukavia joulumuisteloita! Ihana kun on joulu ja sitten sitä jo huokaisee helpotuksesta, kun se on ohi. Meillä se myös merkitsee, että päivät rupeaa pitenemään!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Meillä myös! Tänään jo tuntui ihan siltä, että aurinko laski muka paljon myöhemmin. Erot eivät ole niin suuria kuin Suomessa, päivänvaloakin riittää ihan hyvin. Mutta jotenkin vaan muka niin tuntuu.

   Jouluja on mukava muistella. Mukavaa aikaa yhdessä ja juhlaa. Kyllä oikeastaan kun ajattelee, niin joulua pitäisi viettää useammin :)

   Delete
 7. En ole mikään jouluihminen, aikuisena sen vietin lähes aina töissä, milloin missäkin maassa elin/olin jouluisin! Lapsuuden joulut oli kaikki hyviä ja muistorikkaita, koska teimme joulun aina koko perhe yhdessä! Lahjojen vaihtamiset olemme jo vuosia sitten lopettaneet, joulukortteihin kuluvat rahat laitan hyväntekeväisyyteen. Puuron ja sekahedelmäsopan teen lähes aina itse muut jouluruuat on minimissä, aika yksinkertaista taitaa nykyään olla tämä joulun aika, mutta tykkään tästä olosta...:)
  Joulukukan ostin ja sekään ei kukkinut jouluna, nyt vasta amarylis antaa näkyä merkkiä, että eka nuppu aukeaa!
  Hyvää loppuvuotta toivotan Johanna teille kaikille....:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sinä olet varmaan saanut olla mukana monenlaisissa joulujärjestelyissä.

   Eilen muuten huomasin kaupassa, että amaryllikset olivat vielä vasta tulollaan. Onkohan tämä ollut maailmanlaajuinen ilmiö :)

   Onnellista vuotta Maikku!

   Delete
 8. Kuulostaa ihanalta ja yhteisölliseltä! Saat olla onnellinen!

  Hyvää loppuvuotta ja uutta alkavaa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olin kyllä niin otettu molemmista jouluista, että alta pois.

   Hyvää alkanutta vuotta Piipe!

   Delete
 9. Ihana postaus! <3 Leppoisaa loppuvuotta!

  ReplyDelete
 10. Suloisia joulumuistoja, ne lapsuuden joulut on aina muistoissa niin kultaisina♥ Sitä kovasti toivoo että omillekin lapsille syntyisi samanlaisia muistoja heidän jouluista. Meillä kun jälkikasvusta osa on jo maailmalla, niin kyllä oli mukavaa kun kaikki olivat yhtäaikaa kotona ja sitä nahistelua oli todella! ikävä:)♥ Oikein kaunista ja rauhaisaa loppuvuotta sinne teille♥

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minä myös toivon, että meidän lapset kokisivat että lapsuuden joulut ja juhlat olivat hyviä. He ovat tämän loman aikana touhunneet paljon yhdessä. Eilen kattoivat kolmistaan blinipöydän. Eihän siitä mitään meinannut tulla, kun oli niin paljon höpöteltävää ja hulluteltavaa :)

   Onnellista vuotta 2018!

   Delete
 11. Olipa hauska lukea tämä koskettava juttusi joulun yhdessäolosta ja saamastasi yllätyksestä:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Metsäntyttö. Oli kyllä mieluisa ja unohtumaton yllätys :)

   Delete