Tuesday, November 21, 2017

Aamuja

Aloitin aherruksen aamulla klo 5.30. Lapset nukkuivat vielä, joten ehdin vähän ihmetellä. Tiesin, että yksi lapsi pitää saada kouluun ajallaan. Tarkistin repun sisällön, eväät, etsin jalkineet ja päällystakin valmiiksi. Lasten syödessä aamiaista hipsin lapsen huoneeseen. Olisikohan kouluvaatteet valmiina. Eivät olleet. Vaatelipasto ammotti tyhjyyttään. Osa vaatteista löytyi märkinä pesukoneesta, jotain oli kuivausrummussa ja valtaosa likapyykeissä. Täkäläisittäin päivän käytön jälkeen vaatteet laitetaan jo pyykkiin, joten tilanne ei ollut toivoton. Yhdistelin näistä lähteistä kelpo asun, jonka lapsi sitten tyrmäsi täysin. Piti suostutella ja viimein kertoa, että this is it. Parempaan en tällä kertaa pysty. Vuosien saatossa hioutuneet etsijän taidot olivat tarpeen: jos mä en jotain löydä niin sitten se on hukassa. Tumppuja etsiskelin pitemmän tovin.
Huomenna aloitan päivän toisten lasten kanssa. Jos vanhat merkit pitävät paikkansa niin pienelle fläppitaululle on kirjoitettu mahdolliset ylimääräiset ohjeet päivää varten ja valmiiksi mietityt vaatteet löytyvät lipastojen päältä. Yhdistelmät on sunniteltu hiusrusettia ja sukkia myöten. Saan joskus valita rusetin hiuksiin. Siinä onkin miettimistä, kun katselen n. 30 koristeen kokoelmaa.

Omien lasten kanssa päästiin Kindergartenvuoden loka- marraskuulle ennen kuin ymmärsin alkaa laittaa kaiken valmiiksi iltaisin. Muistan vieläkin yhden kiireisen aamun, kun piti saada lapset koulubussiin ja tukka putkella juoksentelin ympäri taloa. En juossut sen jälkeen: opin kattamaan pöydän illalla, etsimään vaatteet ja pakkaamaan reput ja eväät, kysymään pitääkö printata tai allekirjoittaa jotakin. Lähdöt ovat olleet rauhallisia. Oma mausteensa tietysti oli, että silitin lasten vaatteet. Sitä jaksoin siihen saakka, kun isommat lapset olivat Middle Schoolin viimeillä. Ymmärsin, että saan vaatteet suorittua kun otan ne kuivurista ja oion viikatessa.

Pakkaan iltaisin nykyään omat evääni, tarkistan laukun sisällön (mulla on askartelutarvikkeita ja luettavia lapsille mukana) ja laitan seuraavan päivän vaatteet valmiiksi. Usein on mukana vaihtovaatteita ja kahvia ja teetä pitää olla varmuuden varoiksi. Kerrankos talosta on kahvi loppu ja päivä alkaa äkkiä tuntua pitkältä. Teetä juon lämmikkeeksi. On koteja, joissa lämpö pidetään matalana tai veto on sen verran voimakas, että sukat pyörivät jaloissa. Millainen lähtijä sinä olet? Rynnitkö matkaan sukkahousut hampaissa vai mietitkö ja järjestelötkö kaiken lähtökuntoon etukäteen?

Torstaina on kiitospäivä. Tiedossa on hyvää ruokaa ja oman perheen seuraa.

6 comments:

 1. Hih, minä laitan aina kaiken valmiiksi etukäteen ja suunnittelen viimeisen päälle. Olen miettinyt että se on varmaankin geeneissäni, joku luonteenpiirre. Onhan siitä hyötyä, mutta välillä tuntuu että liian orjallisesti pakerran ja puhisen 😀Toisaalta sekoan sukkiini jos tulee äkkilähtö jonnekin, eli hyvä näin.

  Jotkut lapset, kuten mieheni siskonpoika, ja mieheni itsekin lapsena, hoitavat itsenäisesti pienestä pitäen aamuherätyksensä ja tavaransa, toisia on patistettava ja palveltava ja melkein kannettava kouluun. Tuntuu että he mielellään jättäytyvätkin passiivisiksi jo aikuinen hoitaa kaiken. Yhdelle tutulleni aina saarnasin kun hän passasi poikiaan, mutta kovin hyvin ei mennyt perille. Heh, sai nuoremman poikansa ulos pesästä vasta kun tämä oli lähes 30-vuotias, kauhealla kankeamisella. 🙂

  (Onko sinulla esim. uusi kävijälaskuri tms kun nyt rävähtää silmille tietokoneruudun kokoinen mainos aina kun klikkaan kommentit tai postauksen auki?)

  ReplyDelete
 2. Kovin aikainen on aamusi, mutta minäkin yleensä herään tosi aikaisin. Lasten kanssa työskentely on varmaankin palkitsevaa:) Minä jotenkuten suunnittelen aamun lähdöt, mietin mitä laitan päälle, mihin aikaan pitää mennä että ehtii bussiin, missä järjestyksessä vien Bambin ulos (nyt kun aamuisin on viileää niin joudun lähes pakottamaan koiraressun ulos..)
  Happy Thanksgiving Johanna:)

  ReplyDelete
 3. Olen sellainen hermoilija, että jos aamulla pitää johonkin lähteä niin laitan sekä kellon että puhelimen soimaan, vaikka turhaahan se on. Herään nimittäin aina vähintään puoli tuntia ennen kuin ne hälyttävät. Nousen niin aikaisin että ehdin tehdä vaikka mitä ennen kuin pitää lähteä.

  ReplyDelete
 4. Tuo on niin totta..Jos Äiti ei jotakin löydä, niin silloin se kyllä on tosiaan hukassa:)♥ Silloin kun meillä lapset oli pieniä, niin käytettiin paljon juurikin tuollaista edellisenä iltana tavarat valmiiksi systeemiä.. Oli kyllä toimiva, paitsi sitten kun kuopus päätti aamutohinoissa ettei haluakkaan laittaa niitä eilen sopiviksi katsomiaan vaatteita:) Minusta on ihana lähteä sillälailla "helposti" ja kiireettömästi kotoa..mikään ei ole niin kammotus kun aloittaa aamu hermo kireällä etsien tavaroita "En kerkiä, en kerkiä, myöhästyn..":) Leppoisaa päivää sinne♥

  ReplyDelete
 5. Täällä myös toinen etukäteisvalmistelija�� ei tulisi mitään jos aamulla pitäisi kaikki tehdä alusta asti: vaatteet, eväät jne. Mukavaa kiitospäivää sinne Suomen Turusta! - Rida

  ReplyDelete
 6. Auts, siis yhden päivän jälkeen vaatteet pestään?? Minä laitan aina etukäteen kaikki valmiiksi matkaa varten ajoissa. Jos lähden 50 km päähän tuttaville niin sen voin tehdö ihan extempore, vain puhtaat vaatteet vaihtamalla ja menoks:-))

  ReplyDelete