Wednesday, October 25, 2017

10+1 kysymystä ulkosuomalaiselle

Sain parisen kuukautta sitten ihanalta Jaelilta Appelsiinipuun alla -blogista ulkosuomalaisille tarkoitetun haasteen. Sen lisäksi, että Jael on meidän vesimelonien kummitäti (ok, tää on kai sisäpiirivitsi), on hän meidän Felixin parhaan ystävän Bambin emäntä. Ja Jael myös oli ensimmäisiä bloggareita, joka kommentoi ja linkitti blogiani. Ystävällinen, sydämellinen, syvällinen ja viisas nainen. Ja kosmopoliitti. Mutta niihin kysymyksiin. 
1. Mikä on parasta tämänhetkisessä asuinmaassasi?


Ihmiset. Amerikassa on paljon fiksuja ja ystävällisiä ihmisiä. Tänään Target -kaupassa käydessäni juttelin vähän vanhemman henkilökuntaan kuuluvan rouvan kanssa. Hän päätti tapaamisemme "take care sweetie". Small talkia tietysti, mutta ystävällistä. Yhteen hiileen puhaltaminen ja tukeminen hädän hetkellä. Kyllä tästä kansakunnasta löytyy myös yhteishenkeä tarpeen tullen. 

2. Entä ikävintä?


Maa on jakautunut aivan ja täysin kahteen tai useampaankin osaan. Mietin, että mikä on tämän tarkoitus. Juuri nyt hallinto suunnittelee kaikkien aikojen suurinta verouudistusta, jolla siirretään varallisuutta varakkaimman yhden prosentin taskuun. Valkoisessa talossa huseerataan kuin mieltä vailla. Tarviiko jatkaa. 3. Jos saisit matkustaa minne tahansa 2 viikoksi ilmaiseksi, minne matkustaisit?


Suomeen. Mutta jos pitäisi miettiä jotain muuta, niin sitten kai Kreikkaan. Olen saanut päähäni, että koko perhe pitäisi saada kreikkalaiselle huvilalle vähäksi aikaa. Syötäisiin oliiveja ja oltaisiin yhdessä. Tai voisimme lähteä tutustumaan perheen juuriin Skotlantiin. Yöpyisimme synkissä linnoissa ja talsisimme Hadrianuksen muurin vartta, viski ja Aran-neuleet (taitavat olla kyllä Irlannista) lämmittäisivät kun kura loiskuisi Wellington -kumppareiden osuessa nummen pintaan. Ja eikö vain siellä joku Inspector tulisi vastaan mysteerin merkeissä puhuen murteella, josta vain mies saisi selvän. 

4. Mihin kohteeseen matkustaisit uudelleen?


Juuri nyt lepo olisi paikallaan. Olen nauttinut olostamme Floridan Keysseillä. Duck Keys ja Hawks Key Resort olisi mieluisa paikka. Tai Jamaikalle täysihoitoon. Vuonna 2000 olimme kaksosten ollessa vauvoja jossain mukavassa resortissa Arizonan Scottsdalessa. Nimeä en enää muista, mutta illalla kun vuoteet käytiin avaamassa tuotiin chocolate chip cookies, vastaleivottuja. Lasten synnyinsijoille Kaliforniaan haluaisin myös mennä. Lapset eivät tietenkään muista siellä oloajasta mitään. 

5. Mitä suomalaista ruokaa kaipaat eniten ulkomailla?

Ruisleipää, marjoja, kauraleipää, juustoja ja Jalostajan hernekeittoa, kaloja, mustikkasoppaa, leivonnaisia. Joulun lähestyessä tietysti kaipuuta aiheuttavat konvehtirasiat. Joskus olen ostanut täkäläisiä ja ne on ihan kamalia. Joulussa ei ole ihan samaa tunnelmaa, kun ei ole konvehtirasiaa suolaisen leivän ja lahjakirjan kyytipojaksi.

6. Uskotko muuttavasi joskus takaisin Suomeen?


En varmaankaan kokonaan. Haluaisin kyllä asua Suomessa osan vuotta. Mutta kyllä mulle tulee koti-ikävä tähänkin suuntaan, kun ollaan Suomessa käymässä. Amerikkalaisittain olen kai vielä aika hiljainen, mutta suomalaisittain en saa suutani pidettyä kiinni ja pölisen tuntemattomillekin ja moikkailen kaikkia vastaantulijoita :( 

7. Mikä on asuinmaasi hauskin/mielenkiintoisin juhlapyhä?

Halloween. Siksi nämä kuvatkin, koska ensi viikolla taas juhlitaan. Tykkään joulusta ja pääsiäisestä, mutta Halloween on ihana! Lapset on innoissaan ja minä kans. Olen onnellinen kun saan jakaa nameja karkki ja keppos -kiertäjille. 8. Mikä oli vaikeinta ulkomaille muutossa?


Hyvän ja rakkaan työpaikan jättäminen, kivojen ja fiksujen työkavereiden hyvästely kuten myös palkkatuloista luopuminen. Mähän en saanut alkuunsa opiskella tai tehdä töitä täällä. Työvisan kanssa taisi mennä pari vuotta. Toisaalta lasten syntymä hoiti sitten tämän ongelman pois päiväjärjestyksestä. Ja tietysti täkäläiseen ruokaan tottuminen. Valikoimat oli vielä 1990 -luvulla varsin heikot. 

9. Voisitko asua jossain muussa maassa kuin Suomessa tai tämänhetkisessä asuinmaassasi?


Tästä tulee mielenkiintoista. Mies haluaisi eläkepäivien viettoon jonnekin lämpimään ja eksoottiseen. Olen ehdotellut vaivihkaa esimerkiksi Espanjaa, Portugalia tai Italiaa, mutta hän haluaisi Costa Rican tai Panaman suuntaan. Saa nähdä. Lapset todennäköisesti hajaantuvat kuka minnekin, joten meidän ei tarvitse murehtia ettemme ole lasten lähellä. Joku on jokatapauksessa kaukana. Tosin kyllä mä haluan auttaa lapsia parhaani mukaan. Kokemuksesta tiedän miltä tuntuu, kun ei ole turvaverkkoa. 

10. Mikä oli vuoden 2016 mieleenjäävin hetki?


Kyllä se taisi olla, kun kaikki kolme lasta olivat ensimmäistä kertaa High Schoolin uinneissa. Oma sukunimi vilahteli tulostaululla tuon tuosta. Koulun uintikisojen jälkeen lapset ovat aina innosta soikeina. On ollut hyvä meininki ja kavereiden kanssa on touhuttu sitä ja tätä. Ihmettelin kerran, kun poikien viestijoukkueella näytti olevan samanlaisia uikkareita kuin vanhemmalla pojallani on. Hän oli vienyt viestijoukkueelle ns. fast suits ja uusi koulun ennätyshän sieltä tuli. 

11. Aiotko matkustaa jonnekin tänä vuonna? Minne?


Suunnitelmia oli, mutta sitten perheen tilanne muuttui kun mies jäi töistä pois ja mä aloitin omat työkuviot. Perheen kanssa haluaisin matkustaa, viettää vielä vähän aikaa yhdessä poissa näistä kodin ympyröistä. Ehkä teemme vielä jonkun viikonloppuretken. Muuten taitavat kisamatkat olla tämän vuoden matkatarjontaa. 
Haaste on tainnut jo käydä aika monissa ulkosuomalaisten blogeissa, mutta jos joku ei ole vielä tullut haastetuksi niin nyt tulee!16 comments:

 1. Varmasti myös mielenkiintoista elää vieraassa maassa. Minusta on kiva matkustaa, mutta vielä kivempaa tulla kotiin. Kuten juuri tekemältäni Italian matkalta. Nykyisen presidenttinne myötä maa on ollut paljon julkisuudessa. Ihan käsittämätöntä, että presidentti toi olla tuollainen...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä kotiin on aina mukava tulla. Minä en nuku missään niin hyvin kuin omassa sängyssä. Italia on kyllä mielenkiintoinen maa. Siellä voisi matkailla vaikka pitemmästkin.

   Jos kuka tahansa toinen presidentti ennen tätä nykyistä olisi sanonut tai tehnyt vastaavanlaista... Kyllähän siinä olisi alettu jo mielenterveyttä tutkia, että onko kaikki kunnossa.

   Delete
 2. Kiitos ihanasta postauksestasi, mielenkinnolla luen aina näitä kun vaan ehdin.Minuakin ihmetyttää nuo presidenttinne twiitit, tosin niitä uustisista vain kuulen. Täällä tänään sataa talven ekat lumet, viime vuonna tuli aivan samalla päivämäärällä. Ikäviltä uutisilta ei myöskään vältytty Raaseporin suunnalla. Poikani ajelee eri polttoaineita, hänellä on kuitenkin autossaan talvirenkaat kun joutuu( tai pääsee) aina välillä Norjan keikoille, siellä on tosi tiukat vaatimukset renkaista, lisäksi ketjut kaikkiin pyöriin pitää ainakin olla mukana!! Kiitos kun jaksat poiketa blogissani, mukavia Halloween-kekkereitä :-))

  ReplyDelete
  Replies
  1. Katsoin eilen illalla nukkumaan mennessä, että teille on lunta luvassa. Ja mietin myös, että ne ensimmäiset lumet tulevat aina vähän yllätksenä ja moni asia on talviajosta unohtunut.

   Aika paljon kertoo se, että presidentin omatkaan kannattajat eivät kannata tviittailua. Silti se jatkuu. Mun on vaikea uskoa tätä aina välillä todeksi. Hullu maailma.

   Kiitos, Halloweeniä kyllä odotellaan. Paras aika on suunnilleen 18-19:30, kun kaikki pikkuiset kiertävät hakemassa nameja. Joskus ollaan miehen kanssa tehty nuotio etupihalle ja istuttu siinä, jaettu nameja.

   Sulla on kyllä korttiasiat joulunsuhteen pitkällä :)

   Delete
 3. Minähän olen lapsesta asti elänyt siellä USA:ssa haaveissani, television ja elokuvien kautta, ja muutenkin kieltenopena kiinnostunut eri kulttuureista, joten tykkäsin postauksesta kovasti 🇺🇸

  Onpa kauniit Halloween - koristeet; sähäkän tyylikkäät kun on violettia tuttujen oranssin ja mustan joukossa.

  On se kyllä niin että jos on asunut useammissa kuin yhdessä maassa, aika jotain kaipaa 🙂🇫🇮

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sama juttu, kyllä maa tuli tutuksi kirjojen ja elokuven sekä tv-ohjelmien kautta. Mutta mun täytyy sanoa, että USA ei ollut kyllä kärkisijoilla sen suhteen minne haluan matkustaa. Pikkuhiljaa on oppinut ymmärtämään, että maa on suuri ja koskaan en pääse tästä kyllä selvyyteen. Palan sieltä täältä voi nähdä ja tulkita.

   Koristeet ovat menneet sähäkämpään suuntaan. Nyt tänä vuonna on erityisen paljon mielestäni erilaisia valoja ja luurangot ja merirosvot näyttäisivät olevan suosittuja.

   Niinhän se on, missään ei sitten enää ole oikein kotonaan.

   Delete
 4. Täällä Suomessa olisi kyllä käyttöä take care sweetie-asenteelle. Lahjoitin juuri yhteen vanhainkotiin ihovoiteita, kun kuulin, että kaikilla ei ole sellaisia. Siis ihan tavallisia body lotioneita ihonhoitoon. Omaiset eivät tuo tai ei ole omaisia. Vanhainkodista niitä saa vaan maksusta. Meinasin pyörtyä. Nyt kudon tossuja joululahjoiksi.
  Kyllä siellä teillä on moni asia mukavasti ja olet sinne hyvin sopeutunut. Se on tärkeintä, vaikka ikäviä puoliakin on, mutta missäpä ei olisi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Uskomatonta! Ja kiitos kun veit ja teet. Olen lukenut vanhusten huolehtimisesta Suomessa ja miettinyt, että onko se aina ollut yhtä luokatonta. Mun mielestä sivistysvaltion mittoja on ne, että työstä saamallaan palkalla elää ja vanhuksista huolehditaan. Meillähän nämä asiat nyt ovat erityisen hunningolla, ei sen puoleen. Mutta vanhuksia kyllä kunnioitetaan mielestäni kuitenkin ihan eri tavoin.

   Omat vanhempani ovat jo menneet ja saivat lähteä kutakuinkin saappaat jalassa. Esimerkiksi isäni ei olisi koskaan sopeutunut elämään vanhainkodissa, hän oli hyvin omaehtoinen.

   Delete
 5. Voi miten kiva postaus, mukava oli lukea vastauksiasi♥ Taitaa kaikissa maissa/oloissa olla niitä hyviä kuin huonojakin puolia..vaan asui sitä missä tahansa niin kyllä se koti on siellä missä sydänkin:) Tsemppiä kovasti uimareille harrastukseensa!! Mukavaa päivää♥

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin se on, täällä tykkään elämän helppoudesta. Vaikka tukijoukkua ei ole ollut, niin kaikkien näiden elämää helpottavien asioiden ansiosta olemme kumminkin saaneet kaiken hoidettua. Talot ovat sen verran suuria, että ei tarvitse olla ihan toisessa kiinni, autoon mahtuu koko perhe mukavasti, kaupat on auki aina kun tarvitaan eli koko ajan, bensa on halpaa ja niin poispäin. Apuakin saa aika helposti siivoukseen, lastenhoitoon. Ulkona ruokailu ei saata konkurssiin ja alemyynnit on meneillään oikeastaan koko ajan :)

   Kiitos, ensi viikolla on try outs High Schoolin joukkueeseen ja siitä käynnistyy 3-4 kk kausi.

   Delete
 6. Kiitos ihana Johanna sanoistasi, ja kiva että teit tämän:) Amerikkalaiset ovat tosiaankin ystävällisiä, mutta eivät mielestäni aina tarkoita mitä sanovat, kuten vaikka että "when you come to Florida,you must visit us" ja sitten ei sovikaan;D Tässä oli kyse vielä lähisukulaisista. Mutta onhan tuollainen sweetie sana kiva kuulla, samoin kuin Mi Amor ,jota kuulin jatkuvasti Venezuelassa. Teillä on tosiaankin maa jakautunut sitten viime vaalien, surullista, mutta täällä on hieman samoin. En vieläkään ymmärrä miten Trumpelo tuli valituksi, etenkin kun niitä häntä ahdistelusta syyttäviä naisia oli niin paljon,eikä heistä sen jälkeen ole kuultu mitään.No ehkä heille maksettiin vaikenemisesta...Kreikkaan minäkin haluaisin matkustaa, eikä se edes ole täältä kaukana, enkä ole vielä koskaan ollut siellä. Aivan ihanat talot näissä kuvissasi ,ja ihanan makaaberit Halloween koristelut:) P.S . jäin katselemaan tuota varista lintuhäkissä;D Tänään näin samanlaisen saman kadun naapurin ikkunan ulkopuolelle ripustettuna, ja tarkoitus on etsiä samanlainen. Kuulemma sellaisesta voisi olla apua puluongelmaan;D

  ReplyDelete
  Replies
  1. En koskaan unohda ystävällisyyttäsi, kun keltanokkana aloittelin. Kiitos siitä!

   Juu, kyllä minäkin aluksi ajattelin että esimerkiksi vaihdettu puhelinnumero jotain merkkaisi. Ei se kuitenkaan ollut ehkä muuta kuin hyvä aie tapahtumahetkellä ja jonkinlainen ystävällisyyden osoitus. Että olet vähän mielenkiintoisempi tuttavuus kuin yleensä, mutta ei tässä nyt kuitenkaan yhteyksiä pidellä :) Tätä en ole vielä oppinut. Enkä taida oppia.

   Kyllähän se on täydellinen mysteeri. Meillä tässä muuten ei ollut monta kylttiä Trumpelolle ennen vaaleja. Yleensä republikaaneja on enemmistö. Luulen, että moni kuitenkin äänesti. En ymmärrä. En vaan ymmärrä. Moni nainenkin äänesti häntä. Yksi mun tuttu sanoi (milleniaaleja), että hänelle merkkaa mitä viivan alle jää. Jos verot menee alaspäin niin hän äänestää kyllä. Ja viha Clintonia kohtaan oli niin suuri (tuttu keski-iän ylittänyt nainen oikein kimpaantui ja sanoi, että hän ei sitä bxxch äänestä, en ole koskaan kuullut hänen sillä tavoin menettävän malttiaan). Mun oli helppo miettiä otanko sen joka on tolkuissaan vai sen toisen. Ei Clinton täydellinen ollut, mutta selkeästi parempi vaihtoehto.

   Tänä vuonna on paljon luurankoja ja merirosvoja. Mistähän sekin sitten kertoo.

   Delete
 7. 💗 Kiitos💗Niinpä,pistää.miettimään että miten sekopää pääsi valtaan.

  ReplyDelete
 8. Olipa mielenkiintoista lukea tämäkin postaus. Miten alun alkaen päädyit Yhdysvaltoihin? Oli varmaan melkoinen hyppäys muuttaa Keski-Suomesta Amerikkaan.
  Onnellisia päiviä sinne ja hyvää viikonloppua!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä mä miehen mukana tänne tulin. Mun oli vaikea jättää mieluisa työ. Alun alkujaan muutinkin vain vuodeksi neljän matkalaukun kanssa. Kodin hankinnat tehtiin sitä silmällä pitäen, että kaikkea voi sitten käyttää Suomessakin. Mutta kaksosten ilmaantuminen muutti suunnitelmia :) Olin muutaman vuoden Helsingissä ennen tänne tuloa ja siksi kaipailin esimerkiksi julkkareita kun niitä tottui käyttämään. Tänne Pohjois-Carolinaan muuttaessa tuli vastaan sellainenkin ylläri, että taksia ei saanut sitten millään. Pakko oli alkaa itse ajaa.

   Delete
  2. Niinpä: rakkaus saa muuttamaan vaikka merten taa! Onnellisia päiviä Sinulle puolison ja kaksosten kanssa! <3

   Delete