Tuesday, August 22, 2017

Uber ja Lyft

Luin joku päivä uutisen, että Suomessa hovioikeus oli määrännyt Uber-kuskin menettämään hankkeensa. Uber vetäytyi Suomen kamaralta ainakin vähäksi aikaa. Ymmärrän toki sen puolen, että taksi on vuosikymmenet hoitanut kuljetustoimintaa ja on maksettu lupia ja kaikkea muuta asiaan liittyvää. 

Meillä liikutaan jo pääsääntöisin Uberillä tai Lyftillä (samantapainen palvelu kuin Uber). Taksia on ollut aina vaikea saada. Itsekin olen joskus soittanut ja jättänyt vastaajaan viestin. Koskaan ei ole kuulunut mitään takaisin. Oikeastaan lentokentältä on saanut taksin takuuvarmasti, muuten ei. Tuttavapiirissä käytetään Uberiä iltaelämään, lasten harkkakuljetuksiin, vanhusten lääkärikäynteihin, koulukuljetuksiin, silloin kun muuta kyytiä ei ole tarjolla. Moni autoton tai kuljetustaidoton on saanut näin kumitassut alle. Uber-aplikaatio on valtaosan puhelimessa.

Lyft tarkastaa käytetyt ajoneuvot fyysisesti ja autojen taso on vähän korkeampi. Hinta on vähän kalliimpi, mutta Lyftiä pidetään laadukkaampana kuin Uberiä. 

Itse koen, että palvelut antavat paljon kuluttajille. Kun lapset vuoden kuluttua aloittavat collegen ainakaan alkuunsa ei tarvitse miettiä miten kampuksella liikkuvat jos opinnot sattuvat vähän pitemmän matkan päähän. Jos bussilla ei ennätä voi aina ottaa Uberin. Jos auto tekee stopin, on kulkeminen turvattu. Ihmettelen, että Suomessa palvelua ei ole otettu avosylin vastaan. Vähän sama, kun aikoinaan olisi kielletty syrjäkylien myymälä- tai kirjastoautot. Asiakkaat näistä hyötyvät pitemmän päälle. 


Kuva on parin vuoden takaa illalta, kun mulla oli lasten kuljetuksesta vapaailta. Tai siis vein lapset harkkoihin, mutta mies lupasi tuoda takaisin klo 21 paikkeilla. Kello lähestyi iltayhdeksää, ei kuulunut lapsia eikä miestä. Puhelin soi. Sorry, vähän myöhästytään ilta-aterialta, kumi meni rikki. Vaihdetaan varapyörä alle ja ollaan kohta kotona. Odottelen, kello lähestyy kymmentä. Puhelin soi. Voitko tulla hakemaan? Saatiin vararengas alle, mutta ajettiin monttuun ja sekin hajosi. Olimme kotona vähän ennen puoltayötä, rengasrikkoinen tuli hinausauton kyydissä kotipihaan. Kuljetuksista vapaa ilta...

8 comments:

 1. Minä taas ymmärrän oikein hyvin että Suomen taksimiehet vastustaa. Näin entisenä kirjanpitäjänä, tosi tarkkaan pidetään yllä kaikki ajot, luvat yms...omista ajoista maksetaan tuloksessa myös verot. Täällä ainakin Uper-kuskit ovat kaiketi tienanneet ihan omin luvin, siksi nuo sanktiot...ovatko edes kaikki ajot olleet ylhäällä. No tämä oli vaan minun mielipide, sorry!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olen muuten viime aikoina etenkin murehtinut, että en ottanut kirjanpitoa tosissani. Tykkäsin siitä sen vähän mitä opiskelin ja olisi sellainen homma, mitä voisi täälläkin tehdä. Debit ja kredit pysyvät paikoillaan :)

   Täällä ainakin Uber tekee kuljettajan tuloista kaikki ennakonpidätykset, kuljettajalle jää käteen sama kuin muustakin palkkatyöstä. Itse ei siis pääse tuloillaan kikkailemaan, vaan Uber hoitaa rahapuolen. Käteistä rahaa tai kortteja ei edes käsitellä, vaan kaikki toimii aplikaation kautta. Kyydin tilaaja näkee millainen auto ja kuljettaja on tulossa kännykältään. Ja kuljettaja näkee mistä haetaan ja minne viedään. Maksu lähtee asiakkaan luottokortilta Uberille ja Uber tilittää verottajalle ja kuljettajalle ja itselleen. Uber on ihan eri juttu kuin joku pimeä taksi, joka ei verojaan maksa. Vähän epäilen, että tokko olisivat Suomea varten tehneet muunlaisen sovelluksen.

   Ja ei mitään sorry! Mielipiteistä syntyy mukavaa keskustelua. Ainoa rajoitus tässä mun blogissa on, että kunnioitusta pitää olla molemmin puolin ❤

   Delete
 2. En tiedä miksi SUomessa on tuota vastustusta Uberia kohtaan., Täällä näkyy Uber katukuvassa, mutta vielä enemmän näkyy Gett, eli entinen Gettaxi,joka on globaali palvelu,mutta täältä alunperin kotoisin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Gett kai toimii meilläkin, mutta luulisin että isommissa kaupungeissa.

   Luulen, että suurin syy on se kun johonkin on monopoli niin sen ei haluta muuttuvan. Mulla on jostain syystä sellainen käsitys, että taksilupiakaan ei ole aina ollut ihan helppo saada. Maailma kuitenkin muuttuu, teknologia kehittyy. Kohta kai tulee auto jossa ei ole kuljettajaa ja vie minne pyytää. Ihan sama kuin kauppojen itsepalvelukassat, jotka meillä on jo hurjan suosittuja, olleet monta vuotta.

   Miten muuten teillä, saako teillä peruslääkkeitä ruokakaupasta? Sekin on iso helpotus, kun ei tarvitse jonnekin apteekkiin mennä ostamaan lääkettä kuumeeseen tai päänsärkyyn. Ja sitten vielä yrittää selvittää mikä apteekki päivystää. Kaikki kun löytyy ruokakaupasta. Joskus oikein hyvillä alennuksilla.

   Delete
  2. Ei saa peruskaupasta muuta kuin vitamiineja korkeintaan.Muistain miten innostuinkin USAssa asumisen aikana kun peruslääkkeitä saa niin helposti,melkein hamstrasin niitä alussa😏

   Delete
  3. Kyllähän sitä oli aika ihmeissään ensi alkuun. Varsinkin kun lapset oli pieniä saattoi yskänlääkkeen tai särkylääkken tarve iskeä yllättäin ja silloin etenkin osasi arvostaa, ettei tarvitsse apteekkia etsiä.

   Delete
 3. Hei, teillä varmaan onkin hyvin hoidettu tuo Uber-kuskijutskat...kirjanpito oli kivaa---koulussakin :-)
  Yritän olla kunnioittava sinun blogissa :-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kirjanpito olisi ollut hyvä ala.

   Sinä olet sydämellinen ja kunnioittava. Tämä ei tosiaankaan koskenut sinua. Tarkoitin, että eri mieltä saa olla ja mielipiteensä sanoa, mutta kunnioitus on tärkeää. Mäkään en sitten ala käyttäytyä huonosti :) Ja täytyy sanoa, että ainoastaan muutama viesti on täytynyt poistaa koko blogin olemassaolon ajan. Lukijat on ystävällisiä, fiksuja, hauskoja.

   Delete