Thursday, June 15, 2017

Vällyt esille

Amerikkalaiseen kulttuuriin kuuluvat tilkkutäkit ja viltit. No, ehkä oikeammin olisi sanoa, että koska energia on niin halpaa, niin taloja ei ole tarvetta tilkitä ja lisävällyillä saa näppärästi lämpöä. Olen ihastellut monen monta kertaa näitä seiniä vasten nostettavia tikkaita, jotka samalla kannattelevat vilttejä.


Siinä samalla tulee näppärästi kätkeneeksi tikapuiden taakse epätoivotut sisustuselementit kuten kaiken nettitoimintaan liittyvän. Takkahan meille amerikkalaisille on lähes ja melkein pyhä: mitä muuta kautta joulupukki pääsee taloon tuomaan lahjat? Tänään taas vastasin hoitolapsen kimurantteihin kysymyksiin, kun lapsi ihmetteli savupiipun päällä olevaa ritilää. Miten tosta Joulupukki pääsee muka läpi? Tarjosin sepityksiä tontuista, joita on paljon ja jotka ovat valmiit siirtämään mitä tahansa esteitä joulupukin tieltä (ok, muistuttaako tämä ketään muuta puoluepolitiikasta vai olenko vain se minä...)

p


Käsi ylös, joka lapsen koulupenaalista lykkää hornan kuuseen puoleksi käytetyt värikynät! Me too. Ei pitäisi. Valtaosa mun lukijoista on fiksumpia kuin minä, eli mun ei pitäisi, mutta en malta. Ensinnäkin: säästetään luontoa, käytetään loppuun kynät ja kumit eikä opetata lapsia saamaan aina vain uutta. Toisekseen, jo epäkelvoksi luokiteltu voi mennä vielä vaikka kuinka ja monta mailia (kilometriä). Tässä kohden mulle tulee mieleen aina amerikkalainen sananparsi "benefit of the doubt" eli uskotaan hyvää eikä taivuta alkutekijöikseen uskomaan pahaan. 

6 comments:

 1. Tuo "Benefit of doubt " on niin hyvä sanonta:) Kauhistus ,en edes muista jos otin lapsen penaalista puoleksi käytetyt värikynät,siitä on jo aikaa,mutta en luule koska itsekin käytin paljon värikyniä,ja ihan loppuun saakka.
  Kiva sisustuselementti nuo tikapuut,joihin saa laitettua vällyjä, ja piilotettua muuta tavaraa;D
  Ihanaa viikonloppua Johanna.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tykkään myös siitä, että annetaan mahdollisuus, ei heti epäillä pahinta.

   Minä olen käynyt lasten kynät yleensä läpi pari kertaa vuodessa. Lyhyet ja muuten epäkelvot roskiin ja uudet tilalle. Nykyään kyllä tarvitsevat huomattavasti paljon vähemmän värikyniä. Mistähän sekin kertoo....

   Kiitos Jael! Onnellista viikonloppua.

   Delete
 2. Öh, täytyy myöntää, että en ole tullut kurkanneeksi tenavien penaaleihin moneen vuoteen... Sisustustikkaat on tosiaan kätevät!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Meidän kouluissa käytetään hirveästi värikyniä. Itse asiassa poika sai 8. luokalla jälki-istuntoa, kun oli jättänyt espanjan tehtävästä värittämättä pupun harmaaksi... Onneksi jälkkäri suoritettiin ruokatunnilla istumalla eri pöydässä. Joten kynien on ollut syytä olla ojennuksessa, jotta ei ota ohraleipä :)

   Delete
 3. Minä taidan olla entisessä elämässäni aito amerikkalainen :) Tilkkutäkit on suurin rakkauteni jo materiasta puhutaan. Teen niitä itse, rakkaudella. Annan lahjaksi. Nyt tein raskaan talven jälkeen itselleni ensimmäisen ikioman peiton jonka alla on hyvä torkkua yövuorojen jälkeen sohvalla lasten touhuja samalla kuunnellen.

  Nytkin kaksi on viimeistelyn alla; toinen lähtee hoitokotiin muuttavalle isoisälleni, toinen lastentarhanopettajaksi valmistuvalle serkulleni.

  Tanja

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihailen käsityöihmisiä! Itse kun en saa aikaiseksi yhtään mitään. Jotenkin olen ajatellut, että tilkkutäkit ovat hirveän vaikeita valmistaa, aikaavieviä ja hankalia. Olet ihana kyllä, kun niitä läheisillesi teet :)

   Delete