Thursday, June 29, 2017

Hammaskeiju aka viisaudenhampaiden poisto

Hammaskeiju kävi viikko sitten. Lapselta poistettiin neljä viisaudenhammasta. Musta on aina mielenkiintoista vertailla hintoja eri maissa. Meille jäi operaatiosta (lapsi tainnutettiin unille) maksettavaksi  $1700. Sairasvakuutus maksoi n. $800 (yhteensä siis n. $2500). Lääkkeiden omavastuu (steroidit, antibiootit, kipulääkkeet) oli yhteensä vajaat $30. Oma hammaslääkäri otti röntgenkuvat (n. $60, vakuutus korvasi yli menevän osan) ja toimitti ne erikoishammaslääkärille. Nyt pidetään peukkuja, että sisaruksille ei kovin pukkaisi ylimääräisiä hampaita. 

Olin saattamassa lasta huoltajan roolissa. Mukaan pyydettiin myös paras kaveri, joka sai sitten kunnian taluttaa ja tukea tokkuraisan hammaskeijun runteleman ja uuvuttaman lapsukaisen sänkyynsä. Musta oli kyllä aika mukava jutella kaverin kanssa, kun istuskelimme odotushuoneessa. Tuntuu, että lapset osaavat valita kivoja ja reiluja ystäviä. Tämäkin kaveri oli ottanut aamuharkat vapaaksi ihan vain siksi, että voisi olla tukena. 

Syötin toipilaalle kanakeittoa ja jäätelöä. Toipuminen on sujunut hyvin ja toivottavasti ei tule takapakkia. 

Löysin ihanan hammaskeijun netistä! Everything-fairies.com (klik klik) myy tätä kaunokaista vajaan 50 dollarin hintaan. 

Tiikeri, Siili ja Koira sopivat sekä tytöille että pojille ja hoitavat näppärästi hammaskeijun hommat. Nämä myös löytyvät Everything Fairies -firman sivuilta. Hintakin on maltillisesti noin $15.
Meidän lapsille keiju toi aikoinaan dollarin jokaisesta irronneesta hampaasta. Joskus keijulla oli niin kova kiire, että hammas odotti hakua parikin yötä. Naapurin pojalla kesti vähän pidempään ennen kuin eka hammas irtosi ja liikuttunut keiju jätti $20 tyynyn alle. 

Uutisista näin, että myrsky olisi lähestymässä koti-Suomea. Pysykää kuivina ja turvassa!

P.S. Kävin tänään taas kuntosalilla: kolme käyntiä ja kuusi taalaa hyväntekeväisyyteen kasassa.


15 comments:

 1. Hurjilta tuntuu nuo hinnat siellä... tietysti onkin aivan erilainen systeemi kuin täällä. Varasin keskimmäiselle pojalle vielä hammaslääkärin ensi kuulle, kun elokuussa täyttää 18v. Ja hammashuolto muuttuu maksulliseksi. 😀
  Joskus vertailimme Arizonassa asuvan ystäväni kanssa lasten hampaiden oikomishoitoa ; meillä maksuton ja tulikohan hänelle maksamaan 5000$\lapsi jos oikein muistan

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olen muistellut, että miten se Suomessa ollessa toimikaan. Ainakin se oli hassua, että hammaslääkäriin mentiin koulun yhteydessä olevaan hammashoitolaan ihan aikuisenakin :)

   Mun pitää tehdä postaus tästä oikomishoidostakin. Maksaahan se.

   Delete
 2. Kallista tuntuu olevan! Piti oikein googlata tuo dollarin kurssi että osasin suhteuttaa sen euroon, mutta ei se siitä halvennut.
  Kuten tuossa Anne-Marie toteaa niin meillä kaikilla on mahdollisuus yleiseen hammashoitoon, joka on vain murto-osa siitä mitä yksityisellä maksaa. Harmi vaan ettei tämäkään koske Ahvenanmaata, vaan täällä on aikuisena mentävä yksityiselle ja se sitten taas maksaa. Voisi kysyä että miksi asumme Ahvenanmaalla, kun tällä hetkellä keksin vaan kaikkea negatiivista sanottavaa. No on täällä vielä hiukan enemmän sitä positiivista!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Dollari ja euro alkavat olla aika tasoissa. Joku vuosi sitten oli kivaa jos oli euroja, hinnat muuttuivat ihan toisennäköisiksi.

   Minä opin koko ajan lisää Ahvenanmaasta. Enpä tiennyt tuotakaan asiaa. Koskeeko tuo myös muuta terveydenhoitoa vai vain hammashoitoa? Samahan se on vähän meilläkin, Suomessa on niin paljon hyviä juttuja jotka täällä on kalliita. Mutta vielä ollaan enemmän positiivisen puoella :)

   Delete
  2. Ei näitä Ahvenanmaan poikkeavia asioita tiedä moni muukaan paitsi me jotka täällä asutaan. Terveyskeskuskäynnit ovat kyllä tietääkseni samoissa hinnoissa kuin mantereellakin, eli n. 27€/käynti ja jos vuoden sisään kertyy käyntejä enemmän kuin 200€:n edestä niin sitten ilmaista.

   Delete
  3. Usein kai ajatellaan, että Ahvenanmaalla pääsee vähän helpommalla ja halvemmalla :) Voin olla väärässäkin, mutta tällainen mielikuva itselläni on. Niinhän se on, että aika harva asia ihan itsestään avautuu, pitää tutustua vähän pintaa syvemmin.

   Delete
 3. On mukava lukea kertomuksiasi elävästä elämästä siellä USA:ssa. Kaikki tuntuu suuremmalta, hinnatkin.
  Kivoja hammaspeikkoja.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Meidän terveydenhoito on kyllä tajuton sotku. Kun ajattelee kuinka paljon joutuu maksamaan vielä vaikka on vakuutuskin. On meillä jotkut asiat kyllä paljon halvemkpiakin, kuten autot :)

   Kiitos Sinulle ystävällisistä sanoistasi.

   Delete
 4. Onpa siellä ollut hammaskeijulla puuhaa. Meilläkin hammaskeijun rooli oli aikoinaan tärkeä. Tyynyn alta löytyi kolikko, kun hammas oli irronnut. Myrskyn takia vietin yhden ylimääräisen päivän Tallinnassa, kun katamaraanit peruivat lähtönsä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minulle oli uutta nämä lelut ja koristeet, joihin hammas voidaan laittaa ja sitten keiju käy hakemassa ja jättämässä maksun. Sikäli kiva, että hammaskeijun tuuraaja löytää hampaan tyynyn alta yön hämyssä vähän helpommin...

   Varmasti mukavampi vaihtoehto olla Tallinnassa kuin katamaraanilla :) Onneksi Tallinna on aika ihana kaupunki. Onkohan se paljon muuttunut parissakymmenessä vuodessa.

   Delete
 5. Suloinen pinkki keiju 🌸Sillä on hampaan muotoinen laukku 😀hih

  Mies ja minä kävimme monet vuodet yksityisellä hammaslääkärillä, mutta lopulta älyttiin siirtyä kaupungin palveluihin. Siellä jopa huomattiin että varusteet ovat kalliimpia ja virtaviivaisempia kuin oli entisellä lääkärillämme. Yläleuan viisaudenhampaat minulta poistettiin opiskeluaikana ylioppilaiden terveydenhuollossa. En muista maksoiko se mitään... ehkä ei. Suomessa on tosi hyvin terveysasiat.

  Pikaista paranemista teidän toipilaalle. Outoa miten heikkoon kuntoon ihminen menee hammasleikkauksista, mutta niin se vaan menee 🌹Itse olen tosin sitä mallia että jos on tikku sormessa, joudun sängynpohjille 😀

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olen kyllä tyytyväinen, kun lapset saavat tähän maailman aikaan käydä hammashoidossa. Olivat aika muinaisaikaisia ne välineet silloin 70-luvulla, kun mun hampaita alettiin hoidella. Kivunlievitys on täällä myös omaa luokkaansa. Lapsille annetaan ilokaasua melkein kättelyssä ja mukavia muistoja hammaslääkäristä onkin jäänyt 😀

   Toipilas alkoi tervehtyä silmissä ensimmäisen kanakeittolautasen jälkeen. On se ihme ainetta.

   Delete
  2. No kanakeittoa amerikkalaisissa leffoissakin aina viedään sairaille ja toipilaille 🙂 Ihana kuulla että tepsii.

   Delete
 6. Minulta poistettiin viime kesänä viimeinen viisuri. 73€ maksettavaa alennukse (kelakorvaus ja tuttuusalennus) jälkeen. Lääkkeitä en tarvinut kuin pari buranaa ekana yönä jonka muuten olin töissä :) Lekuri tarjosi saikkua ja kysyi vieläpä että olenko varma että hammas otetaan pois ennen juhannusta. Olin varma ja iloitsin kun sain hyvillä mielin syödä jääelöä koko juhannuksen :)

  Eilen hetken aikaa hammasta vihloi ja tuumasin tytölle että mulla on varmaan hampaassa reikä. Kehotin leikilläni että opiskele hammaslääkäriksi isona. Tyttö tuumasi tomerana "joo, mut ei se sitä arkoita et se ois sulle ilmasta". Kysyin että miten niin ei, että kai äiti nyt pääsee ilmaiseksi niin näsäviisas neiti tuumasi "kai munkin täytyy rahani jostain tienata niin sama vaik tienaisin ne sun reikäsillä hampailla". *huutonaurua* (oikeasti minulla ei ole reikiä hampaissa, yhtä hammasta vain vihloo ajoittain ja epäilen aina sen olevan reikä mutta 20v. on menty samoin ja aina todetaan ettei reikää ole)

  Tanja

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kävin tänään hammaslääkärissä ja juttelin hygienistin kanssa. Hän sanoi, että lukion jälkeen tiesi tarkalleen että haluaa hammashoitajaksi. Hän oli lukioaikana ollut työharjoittelussa hammaslääkäriasemalla ja se oli innostanut ammatinvalintaan. Hoitoala olisi hyvä, töitä näyttäisi olevan. Ja tyttärelläsi on talouden perusteetkin hallussa :)

   On ne hinnat Suomessa vähän paremmat :)

   Delete