Tuesday, May 30, 2017

Haikkaamassa

Eilen maanantaina pyörähdimme luontopolulle miehen ja Felixin kanssa. Felix-koira nauttii uusista maisemista ja nytkin oli pikkuisessa pitelemistä. Luonnonpuistossa oli paljon muita kulkijoita ja eväsretkeläisiä, vapaapäiväksi (Memorial Day) lähdettiin luonnon helmaan. Päivä oli jo sen verran lämmin, että oikein muualla ei olisikaan jaksanut tuntia paria kävellä. 

Projektit olivat illalla pulkassa. Tai niinhän mä luulin. Nuorimmainen muisti kuuden seitsemän maissa, että hänellä on espanjan projekti. Pitää valmistaa kalaruokaa ja videoida se. Selostus tietysti espanjaksi. Onneksi pakastimessa oli yksi lohi. Juniori värväsi vanhemmat sisarukset avuksi ja kala oli tuota pikaa pannulla ja nauha kasassa. Tänään näin valmiin teoksen ja siinä vaiheessa kun kala tirisee pannulla ja George Michaelin Careless Whisper pauhaa mahtipontisena meinasin pudota tuolilta. Puhutaan siinä videolla espanjaakin. Lapsia on muuten aina kehuttu vahvasta r-kirjaimesta. Ei meinaa onnistua ainoastaan eglantia äidinkielenään puhuvilta. 

Yksi lapsista oli kirjoittanut aineen siitä miltä tuntuu olla  maahanmuuttajan lapsi. Tarina oli hyvin kirjoitettu ja moni asia oli tuttu. Kuten, että olisi kiva kun olisi isovanhemmat lähellä tai että ei tarvitsisi nolostella vanhemman vahvaa aksenttia (minä). Ainahan vanhemmissa jotain nolosteltavaa on murrosikäisten mielestä. Koskettava oli kuitenkin se kohta, jossa lapsi sanoi että vanhempi ei aina puhu julkisilla paikoilla jottei herätä huomiota. Näille mulle kävi, kun mentiin lasten kanssa myöhään illalla Wendy's pikaruokapaikkaan. Taaksemme tuli mies, jolla ase roikkui lonkalla. Jotenkin tuli sellainen olo, että en halua hänen huomiotaan herättää. Mistä sitä tietää vaikka olisi ollut kuinka avarakatseinen ja ihana ihminen, mutta eipähän tehnyt mieli ottaa selvää. Maassa on viime aikoina tapahtunut järkyttävä muutos: ulkomaalaiset toivotetaan hornan tuuttiin hyvinkin napakasti. Toisaalta ihmiset, jotka ovat olleet ystävällisiä ja hyvätapaisia ovat sitä vieläkin enemmän. 

Ei ole ihan jokapäiväistä nähdä asetta kannettavan esillä. Niin pitää kuitenkin toimia jos ei ole aseenkantolupaa. Luvan kanssa aseen saa laittaa sitten piiloon. 

Kävelimme Sycamore lenkkiä. Näimme paljon oravia, muutaman pupun, monenlaisia lintuja ja kaksi peuraa. 
Luonnonpuistossa pitää lain mukaan pitää eläimet kiinni, ihan fyysisessä hihnassa. 


Katsoin ensiksi, että onpas kivaa kun on laitettu opastaulu luonnonantimista. Kuvissa oli viinirypäleitä, persimoneja, sieniä ja vadelmia. Mutta pikkutekstin lukemalla paljastui, että pyydettiinkin ettei näitä herkkuja kerättäisi tai syötäisi. Ne on tarkoitettu luonnonpuiston villieläimille.


Meidän pihamaan persimonipuussa on vaikka kuinka monta hedelmän alkua. Jos ne kaikki kypsyisivät, niin sykyllä voisimme jotain jo ehkä säilöä. Ja jäisi niistä peuroillekin pari :)

11 comments:

 1. Ihanan vihreää puistossa,kuten täällä talvella:)
  Hauska espanjan projekti tuo kalan valmistusvideo espanjaksi,me encanta:)
  Houkuttelevia hedelmiä puistossa, ja vähän harmi ettei ihmisille, luulisi että tuolla olisi eläimille muitakin kasveja ym, syötäväksi. Minä jos näkisin vadelmia niin olisi vaikeaa olla poimimatta...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Silloin kun muutimme tänne oli luonnonpuistot ainoita paikkoja, jonne jaksoi päiväsaikaan mennä kävelemään. Sen verran on varjoisaa ja maa pysyy viileänä, että on mukava taivaltaa. Nykyisin kestän jo kuumuutta vähän paremmin.

   Kyllä piti lapselle sanoa, että miksi et voinut päivää paria aikaisemmin projektista mainita. Kalan sulattelussa meni kotva...

   Suomessahan aina puhutaan, että marjat happanevat metsiin. Siellä niitä kuitenkin kerätään ja kai ne eläimetkin syövät. Yllätyin tästä vähän. Olen ajatellut, että kyllä syötävää piisaa.

   Delete
 2. Teillä on ihanan vehreää! Täällä on säät hyvin erikoiset; aamuisin hyvä jos muutama aste plussan puolella! Viime viikolla satoi Lapissa vielä lunta!
  Mutta hyvää kesäkuun alkua!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Meillä on klo aamulla 9:30 ja mittarissa jo yli 30 C astetta. Nyt ottaisin kyllä mielelläni sen muutaman plus asteen.

   Kuule, eilen tuli ihana paketti :) Et sattuisi tietämään asiasta mitään? Siis kertakaikkisen upea yllätys ja niin ajateltu. Kiitos!

   Delete
 3. Oi, miten kesäiseltä teillä näyttää! Meillä oli eilen alimmillaan +3,5 astetta lämmintä ja rakeita satoi rankasti. Illalla oli sentään muutama aste lämpöisempää.
  Aika tiukaksi on tainnut USAssa tuo ulkomaalaisvastustus tulla. Tuntuu kurjalta! :(
  Silti kaikkea hyvää ja kaunista Sinulle ja perheellesi sekä onnellista viikonloppua!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Meillä on ihan täysi kesä. On se kivaa, mutta toisaalta ei kovin monta askelta voi ulkona ottaa kun paita on märkä. Sadepäivät ovat enemmän kuin tervetulleita.

   Luulen, että ulkomaalaisvastaisuutta on aina ollut ja tulee olemaan. Itse olen säästynyt paljolta, mutta joitakin ikäviä kokemuksia on. Nyt kuitenkin uskalletaan avoimesti sanoa ihmisille ilkeyksiä ja kehottaa poistumaan maasta. Ennen kyti enemmän pinnan alla. Tuntuuhan se pahalta. Ja kuten kirjoitin, ihmiset jotka ovat huomioonottavia ja hyvätapaisia tuntuvat yrittävän vielä enemmän.

   Hyvää viikonloppua!

   Delete
 4. Kauniita kuvia! Toivottavasti saatte paljon persimoneja maisteltavaksi! Aurinkoista viikonloppua!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kaksi vuotta sitten ensimmäisen kerran ymmärsimme, että meillä on persimonipuu. Silloin saimme muutaman hedelmän. Viime kesänä oli alkuja, mutta ainoastaan yksi kun sadonkorjuunaika koitti. Luulen, että peurat olivat asialla. Puu on kuitenkin kasvanut ja nyt hedelmien alut ovat korkeammalla :)

   Ihanaa viikonloppua!

   Delete
 5. Onpa kaunista - ja ikävä kuulla tuosta ilmapiirin muutoksesta. Tuntuu olevan samaa ilmaa liikkeellä joka puolella maapalloa - toivottavasti se pian haihtuu!
  Ihanaa kesäkuuta sinne!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vehreyttä ja vihreyttä on kyllä vaikka muille jakaa.

   Luulen, että ilma on ollut pitkään sama mutta nyt kun yksi iso bully on päässyt nokittelemaan muita niin pikku bullyt seuraavat perässä. Mitä isot edellä sitä pienet perässä. Ikävä kyllä tässäkin asiassa.

   Delete