Friday, April 28, 2017

Yhdet haalarit nurkkaan

Lasse Mårtensonin "Laiskotellen" on aina saanut hyvälle tuulelle: On taaskin sunnuntai, ja haalarit jo nurkkaan jäädä sai... Tosin tänään on perjantai ja ylle piti kiskoa toiset haalarit. Laiskottelin nannyn hommista ja tein firman hommia. Virallisesti olen VP eli vice president, mutta tässä puljussa se tarkoittaa samaa kuin siivooja ja juoksutyttö. Kiirettä meinasi vähän pukata, sillä avaimet luovutettiin  illalla. 

Vuokranantaja, täkäläisittäin landlord, ei ole korkeassa huudossa. Landlord on kaiken pahan alku ja juuri ja alan opuksissa kerrotaan, että haaste raastupaan kuuluu asiaan. Ajankohta vain vaihtelee.  Siitäkin on kokemusta. Mielenkiintoista on miten jokainen tulkitsee missä kunnossa asunto pitäisi jättää seuraavalle vuokralaiselle. Sopimuksen mukaan se pitäisi olla "commercial cleaned" eli ammattimaisesti siivottu. Siivousfirmaa ei tietenkään tarvitse palkata kunhan jälki on hyvä. Moni muuttaja palkkaa yrityksen pesemään kokolattiamatot ja hoitamaan loppusiivouksen. On tielle sattunut vuokralaisia, jotka piutpaut välittävät minkäänlaisesta siivouksesta ja sitten on niitä, joille tulee vain kiire. Muuttokuorma lähtee tuhansien mailien päähän ja kaikkea ei ehdi tehdä. Tänään onneksi oli sellainen loppusiivous.

Vajaan neljän tunnin huhkimisen jälkeen kysyin GM:ltä (general manager) että kelpaako. Kelpasi. Tunnustan, että tällä kertaa en jynssännyt ehkä ihan niin perusteellisesti kuin yleensä. Mulla on taipumusta alkaa tönkiä hammastikulla kaikenlaisia saumoja ja syvennyksiä. Olen viime aikoina nannyn hommissa päässyt seuraamaan miten ammattilaiset siivoavat ja mä teen aivan liian tarkkaa työtä. Erityisesti mua kiehtoo miten lattiat pestään pienellä vesikipollisella vettä. Vedetön siivous näyttäisi muutenkin olevan kovin suosittua. Tällä kertaa käytin kyllä vettä ihan reilusti, ehkä seuraavalla kerralla sitten. 

Musta on ihana ajatella, että uudet asukkaat kantavat tavaransa sisälle, huokaisevat helpotuksesta ensimmäisenä iltana uudessa kodissa, käyvät hyvillä mielin nukkumaan. Haluan, että koti on siisti ja mukava. Tämä asunto on houkutellut erityisesti nuoria pareja, pareja jotka ovat perustamassa perhettä, säästävät ensimmäiseen omistusasuntoon, muuttavat ensimmäisen kerran saman katon alle. Siinä on kuulkaa toivoa! Ihmisten iloa ja toiveikkuutta on vaikea sanoiksi pukea, mutta jos se olisi nuotio niin lämpöä riittäisi pitkälle helmikuun pakkasöihin. 

Vuokrasopimus käydään yleensä kirjoittamassa lähimmällä Starbucksilla. Tarjoamme kupin kahvia ja juttelemme niitä näitä. Mä haluaisin jättää shamppispullon jäihin muuttajille, mutta GM on eri mieltä. Meillä VP tekee kuten GM sanoo. 

Tämä asunto on sikäli erikoinen, että kolme makkaria ja kaksi kokonaista + yksi puolikas kylpyhuone ja keittiö sekä ruokatila ovat kolmessa kerroksessa. Olemme miettineet, että asunto sopisi myös Airbnb kohteeksi. Sijainti on hyvä ja asuntoon mahtuisi melkein kolmekin pariskuntaa. 

Katselin kätteni töitä ja mietin, että olisi kyllä ollut aika huikea ensiasunto. Naapurustossa on club house ja uima-allas, joten vapaa-aikakin sujuu ihan mukavasti. Kivenheiton päässä on greenway, metsään rakennettu reitti polkuineen, siltoineen ja joki, jota voi lasketella kanootilla tai kumiveneellä. Kauppoja ja ravintoloita on alueella paljon ja lentokentälle n. 30 minuutin matka. Ensiapu, emergency room, on melkein kulman takana. Ja sitten tietysti vielä picket fence, valkoinen aita. Aikalailla erilainen kuin mun ensimmäinen vuokra-asunto. Olen Youtubesta katsellut miten tehdä kampauksia. Tytär lähtee huomenna promeihin ja mun osalle lankesi kampauksen teko. Ei ole ihan ominta alaa, mutta eiköhän me jotain keksitä. Tytär lohdutti ja sanoi, että ei tämä vielä niin tärkeää ole, vasta Junior-vuosi. Vuoden päästä kun ollaan Senioreita on tosi kyseessä. Lisäsi ryökäle vielä, että sulla on mun täysi luottamus, osaat mitä vaan...

Kaunis kuunsirppi kurkistelee taivaalla. Taidan luikkia saunaan. Viikko oli kiireinen, pisin päivä 12 tuntia. Ja törmäsin nopean toiminnan joukkoihin. Siitä mun pitää kirjoittaa toisen kerran. Olen vieläkin ihan pyörryksissä. 

Halauksin,

Johanna

8 comments:

 1. Voi, mulle olisi erittäin mieluisaa toimia landlordina,tosin täällä Suomessa se taitaa olla pikkuisen helpompi homma vaikka kaikenlaisia vuokralaisia toki täälläkin on. No ehkä joskus olenkin, vanhempani tekevät sivubisneksenä vuokranantoa. Mutta hyvää 1st of May-päivää sinne miten sitä vietättekin!-Rida

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Rida! Vapun juhlallisuudet taitavat jäädä aika minimaalisiksi. Suomessa aina tiesi kesän olevan ihan käsillä, kun vappuun saakka pääsi. Vaikka siten olisi tullut lunta. Sitä on ikävä.

   Olen seuraillut suomalaisista lehdistä vuokranantajien tarinoita ja kauhuasiakkaita on sielläkin. Vuokralaisen oikeudet ovat täällä yllättävän hyvin turvattu ja landlord on kyllä vapaata riistaa jos sattuu ikävä asiakas. Taustojen tarkistaminen kyllä pitää tehdä kunnolla.

   Delete
 2. Onpa kivan näköinen talo,ja tuonne muuttaneet varmaan tosi tyytyväisiä kun tulivat puhtaaseen taloon VP:n hienon siivousurakan jälkeen.Olispa joka paikka sellaisessa muuttokunnossa;olen asunut vuokra-asunnoissa missä piti ensimmäiseksi jynssätä paikat ennenkuin pystyi muuttamaan...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mulle kävi samoin Helsingissä, ns. Apinalinnassa. Huoneistossa ole tehty remonttia ja koko sotku jätetty siivoamatta. Sen lisäksi vielä entisen vuokralaisen koiran mustat karvat olivat vinyylipäällysteisessä kylppärissä, yltympäri seiniä. Ja tietysti uunissa. Ikimuistoinen muutto.

   Delete
 3. Kuulostaa ja näyttää kivalle asunnolle. Hauskaa vappua ☺

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hauskaa vappua Mari!

   Tuntuu aina aika jännältä mennä vuoden, joskus parinkin vuoden, välein katsomaan paikkoja. Vuokrasopimukset tehdään vuodeksi kerrallaan ja kun GM hoitaa vuositarkastukset, niin mua ei tarvita kuin muuttojen aikoina. Tällä kertaa tuli yllätyksenä löytää vielä yksi kylppäri. Huokasin jo hellpotuksesta, mutta lisää piti huiskia :)

   Delete