Thursday, May 14, 2015

Kivoja juttuja ja sauna-asiaa

Olemme vuosien varrella kerran jos toisenkin huokailleet, että nyt olisi sauna paikallaan.Voi, nyt olisi sellainen keli että sauna kelpaisi. Ollapa sauna! Kyllä vaan on saunaa ikävä. Joulun paikkeilla mies totesi, että kyllä se nyt tarvitaan, oma sauna. Minä en voisi enempää olla samaa mieltä. 

Mies tutki urakoitsijoita, tutki suosituksia. Kaksi karsiutui jatkoon. Angies list -yritys toimi hyvänä referenssinä. Pyörät pyörähtivät liikkeelle vähän hitaasti urakoitsijoiden suunnassa, mutta sitten kun alkoi tapahtua tuli vastauksiakin. Kumpikin piirsi meille saunanmallin. Paikka on sikäli vähän haasteellinen, että sauna, wc ja suihku rakennetaan kolmanteen kerrokseen. Edellinen omistaja oli tilaan kaavaillut kylpyhuonetta, mutta projekti jäi vaiheeseen. Niin paljon vaiheeseen, että edes viemäröintiä ei kolmannessa kerroksessa ole. 


Tämän oven taakse sauna lähiviikkojen aikana valmistuu.  Tilassa on talon ilmastointi ja kuumavesilämmitin sekä varastotilaa.Yksi seinä pitää purkaa. Kylpyhuone saunoineen on n. 25 neliötä, ei mikään turhan suuri mutta eiköhän siihen mahduta. 

Meillä on ollut melkein wc-ongelma. Vieraskylppäri on alimmassa kerroksessa ja onhan se ikävä lähteä kolmannesta hölkkäämään nenän puuterointiin. Keskikerroksessa on kolme kylpyhuonetta, mutta ne ovat jotenkin niin henkilökohtaisia, että niitä ei oikein voi vieraille tarjota. Nyt tämäkin ongelma ratkeaa. 


Olen ollut sen verran suunnittelussa mukana, että yhdessä valitsimme miehen kanssa lauteiden ja saunan paneloinnin värin, allaskaapin, laatat. Allaskaappi ja laatat olivat helppoja - samat värit kuin muuallakin talossa. Kylpyhuone varmasti käy seuraavallekin talon omistajalle jos joskus talosta luovumme, mutta saunan saattaa joku haluta purkaa. Muuten mä en ole ihan varma minne tulee valoja ja muuta. Eiköhän ne oikeilla paikoillaan ole :) 


Eilen talon eteen ajoi julmettu rekka. Kuljettaja ja lastin käsittelijä yhdessä persoonassa ilmoitti, että lava pitäisi jonnekin saada. Urakoitsija on tilannut saunan tykötarpeet Wisconsinista ja nyt ne odottavat sievästi muoviin käärittynä autotallissa. 


Olin jo haltioissani, että kiuas on suomalainen mutta ei se kuulemma olekaan. No, pääasia että lämpenisi. Lavalla näyttäisi olevan ainakin kiuaskivet. 


Nyt alkaa jo melkein tuntua saunan kuumuus ja kosteus iholla. Ihana ajatus! Haaveilen turvenaamioista ja koivuvihdoista. Sitten pukkaa realiteetit: mistä mä hankin kauhan, laudeliinan, saunarekvisiitan? Suomessa on kaupoissa niin upeat valikoimat saunatarvikkeita asumisen osastoilla. Valikoima on varmaan muuttunut vielä siitä, mitä itse muistan. Silloin olivat in löylynhenget ja erilaiset kiukaalle veden kanssa heitettävät tipat: tervaa, mentholia jne. Turha on mennä Macylle tai Targetille, saunatarvikkeita ei ole, pellavainen laudeliina varmaan miellettäisiin jonkinlaiseksi käärinliinaksi....

Tuttava kertoi tilanneensa vihdat Kanadasta. Meillä on pihakoivu, mutta taitaa olla mallia riippa. Oksat eivät innosta vastan tekoon. 

Suhteeni saunaan on pitkä (mä oooon aika vanha). Perimätieto kertoo, että saunaan mut kannettiin kuukauden vanhana. Kieltämättä olen joskus miettinyt, että johtuuko tämä löylynlyömä olo siitä. Suomessa mulla oli aina sauna tarjolla. Omassa piskuisessa kaksiossakin sauna pöhisi. Pöhisi melkein joka päivä. Suomen lomilla olen onnistunut lämmitämään rantasaunan yhden reissun aikana 21 kertaa metsän risuilla ja kävyillä. Matka kesti vajaat kolme viikkoa. Sauna on mulle pyhä/hyvä paikka, jossa ruumis ja sielu  lepää. Nuorimmainen sanoi tänään,  että hei, meillä on sitten lauantaisin sauna. Nyt en ole ihan varma mistä hän on konseptin oppinut. Äidinmaidosta? Sanoin, että kyllä vaan. Ja alkuunsa meillä on saunapäivä myös sunnuntaista lauantaihin. Sauna-ajat vaihtelevat aamusaunasta yösaunaan. Ja päälle juodaan saunakahvit.


Niitä kivoja juttuja. Juniori selvitti tientä National Junior Honor Societyn jäseneksi. Olimme koko perhe katsomassa, kun hän pokkasi diplominsa. Societyn johtaja tunnisti monisatapäisestä yleisöstä perheemme ja sanoi juniorille kätellessä, että hymyileppä tuonne päin. Juniori kätteli ja hymyili kuin poliitikko. Olo oli kuin filmitähdellä, kun kaikki kääntyivät meitä katsomaan. Johtaja tunnisti yleisöstä aiempina vuosina jäseninä olleet kaksosemme.

Äitienpäivänä pääsin valmiiseen brunssipöytään. Söimme piiiiiitkän kaavan mukaan. Neljä-viisi tuntia askartelin loppupäivästä juniorin projektin parissa. Mulla on nykyisin hänen täysi luottamuksensa, kun äidinkielen projektista tuli täydet 100 pistettä. Täytyy vain toivoa, että Social studies -ope ymmärtää harkitut näkökantamme kylmään sotaan...

Edessä on kolmipäiväiset uintikisat. Seniorimme uivat aamukisat ja aika todennäköisesti pääsevät illan finaaleihin. Juniori polskuttelee keskipäivät. Viikonlopun ohjelmakin on näin ratkaistu kätevästi.

Mielessä on kuitenkin yksi suuri kysymys: onko Felix saunakoira?

20 comments:

 1. Huikeaa!! Tervetuloa Suomeen kuuppaostoksille :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Älä muuta virka! Kyllä mun tekisi mieli muutoinkin Suomeen. Saatikka sitten saunatarvikkeita ostelemaan.

   Delete
 2. Siis Wau! En malta odottaa valmiista saunasta kuvia!
  Ensimmäisessä saunassani heittelin boolikiposta pakastusrasialla vettä kiukaalle. Että ei se ole ainakaan heti vehkeistä kiinni ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos vinkeistä. Ämpäreitä on onneksi tarjolla ja vaikka soppakauha uusiokäyttöön :)

   Delete
 3. Saunakutsua odotellessa... :-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mites siinä mainoksessa sanottiin, laitoin saunan päälle ja oluttakin on :)

   Delete
 4. Onnea vaan saunaprojektillenne.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos unelma! Tän on luvattu valmistuvan niin nopealla aikataululla, että vähän melkein epäilen. Mutta olisihan se kiva vaikka juhannukseksi.

   Delete
 5. Miksi äiti tekee lukiolaisen kouluprojektia...?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tämä oli juniorin projekti. Suomessa taitavat tämän ikäiset olla joko viidennellä tai kuudennella luokalla. Ei siis meidän lukiolaiset. Aputytön rooli mulla lähinnä oli.

   Projekti oli kyllä mielenkiintoinen. Illallispöytään piti istuttaa kylmän sodan hahmoja. Valinnan varaa oli toistakymmentä henkeä ja näistä piti valita sitten kahdeksan. Hahmot piti istuttaa niin, että suurempia kahnauksia ei tulisi. Siinä oli miettimistä miten Fidel, Nikita, Richard, Mao, John F, Margaret, Michael jne. saadaan istuskelemaan sulassa sovussa. Lisäksi jokaiselle piti lähettää yksilöity kutsu. Tokihan illallisilla piti olla teema ja ruokalistakin miettiä.

   Täällä melkein odotetaan, että vanhemmat auttavat projekteissa. Suomessa kai lähdetään siitä, että opettaja opettaa, lapsi oppii ja vanhempien ei tarvitse puuttua. Täällä taas halutaan vanhempien osallistuvan ja esim. matematiikan opettaja postailee vanhemmille ohjeita miten lasta voi auttaa.

   Delete
 6. Katso Jokipiin sivut, lähettävät ulkomaillekin. Myös Lapuan kankkureilla on kans kivoja saunajuttuja, mutta eivät lähetä ulkomaille. Laita s. Postia, voin lähettääkin tarvittaessa 😉

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Anne-Marie! Kävin jo kurkkimassa ja kyllähän tämä saunamuoti on kehittynyt. Ajattelin käydä myös kangaskaupan pari ja tutkia jos löytyisi pellavakangasta. Sitten vaan ompelukoneen ostoon :)

   Delete
 7. Vautsi, kuvia odotellessa :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllähän tätä on hartaasti odotettu. Ja Felixillä on jännät ajat käsillä, kun pitää haukkua kaikki rakentajat ja putkimiehet :)

   Delete
 8. Kiva, että saatte haaveilemanne saunan. Onnea remonttiin ja kuvia odotellessa! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! Kyllähän tästä on haaveiltu. Suomessa kun sauna on niin itsestäänselvyys. Olen käynyt aika monta taloa katsomassa ja ainoastaan yhdessä on ollut sauna. Se olikin hauskasti tynnyrin mallinen,

   Delete
 9. Ihanaa, ilman saunaa ei kyllä voi tulla toimeen! Jos vihtaa ei löydy, voi takapihan koivusta silti saada oikean saunatunnelman: pakkaa koivunlehtiä kahvinsuodattimiin, ompele pussin suu kiinni ja laita pussit pakasimeen. Saunaa lämmittäessä nappaa pussi pakastimesta ja kaada kuumaa vettä pussin päälle. Tätä vettä kun käyttää löylyvetenä, niin voi melkein kuvitella olevansa rantasaunassa Suomessa. Siis melkein:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hei! Kiitos kivasta vinkistä. Enpä olisi itse tajunnut. Taitaa huomenna mennä aika takapihalla. Muuten, toimisiko esim. laventelin lehdillä tai rosmariinilla? Sitruunamelissalla? Olisi kiva saada saunaan eri tuoksuja.

   Joskus olen nähnyt naruista tehdyn vihdan. Sellainen yhdistettynä oikeaan tuoksuun voisi vaikka toimia...

   Delete