Wednesday, January 14, 2015

Työnantaja vaatii laihtumaan, savuttomaksi tai maksamaan

 Eilen osui silmiini Taloussanomien artikkeli "Työnantaja vaatii - laihduta tai  maksa" (klik klik). Jutussa hyvin valotetaan USA:n  varsin haastavaa sairasvakuutusviidakkoa. Meidän perheellä vakuutukset ovat miehen työpaikan kautta ja se tuo mukanaan vuosittaisen verenvuodatuksen myös aviopuolisolle. Kävin kesällä antamassa verinäytteen. Voisin toki jättää näytteen antamatta, mutta vakuutus olisi $50 kalliimpi kuukaudessa.


Tupakoimattomuudesta saan hyvitystä toisen kuukausittaisen $50. Säästöt siis vuodessa $1200 ja yhteensä miehen kanssa $2400. Toisaalta on ihan kiva tietää, miten veri suonissa virtaa, minkä verran on kolestrolia ja ovatko sokerit kohdallaan. Minua tämä yksityisyyden menettäminen ei haittaa. Kotiin tulee hieno monisivuinen lehtinen, jossa oma verenkuva on pääosissa. Nämä kuvat ovat heinäkuisen tarkastuksen satoa.


Täkäläinen kummajainen on ns. flex account, jolle voi tallettaa rahaa suoraan palkasta. Säästetyt varat käytetään sairasmenoihin. Tästä osasta palkkaa ei tarvitse makseaa veroja, joten säästämällä hyötyy verojen verran. Aikaisempina vuosina ongelmana on ollut, että jos tilille on jäänyt rahaa on sen menettänyt. On siis pitänyt osata jokseenkin arvioida paljonko perursterveydenhoito maksaa: hammaslääkärin, lääkärin ja lääkkeiden omavastuu.  Nyt toista vuotta on käytössämme ollut tili, jolta rahoja ei menetä vaikka osa jäisikin käyttämättä. Helpottaa kummasti suunnittelua. 


Sain muuten tässä viimeisimmässä mittauksessa verenpaineen aisoihin. Mulla tuppaa aina vähän pomppaamaan, kun joudun hoitohenkilöstön kanssa nokikkain. 


Tänään oli ensimmäinen aamu tänä vuonna, kun koulut alkoivat kaksi tuntia myöhemmin. Yöllä ripotteli hyisen kylmää vettä, ei lunta kuitenkaan. Monelta onnettomuudelta säästyttiin, kun vasta kortin saaneet high school -autoilijat eivät sännänneet aamuliukkaille. Felix on kaivautunut pesäänsä. Pysytellään lämpiminä! 

12 comments:

 1. Erikoinen systeemi, kerro mitä teit verenpaineen hyväksi :)
  Nimimerkki Epätoivoinen

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja näitä systeemejä on joka lähtöön...

   Olen välillä yrittänyt googlailla, mitä haittaa on jos on liian alhainen verenpaine. Huimaus on yleisin vaihtoehto. Yleensä mun paineet on näitä testilukemia, kun itse mittailen. Mutta annas olla, kun joku muu mittaa. Mulla ihan oikeasti humisee korvissa. Suurin kiitos kai kuuluu geeneille, suhteellisen tasapainoisille ruokatottumuksille & päivittäisille kävelylenkeille.

   Tosin. Mieshän oli ennen tätä parisen kuukautta poissa. Mulle jäi aikaa lenkkeillä, valmistella ruokia enemmän itseni näköiseksi. Aamupalaksi puuroa, lounas salaattipitoista, iltaruoka kalaa/kanaa. Vähemmän tuli syötyä punaista lihaa. Antaumuksella töräyttelin smootheja ja söin aika paljon avokadoja ja pähkinöitä :) Lisäksi tämä oli aikaa, kun potut ja valkea vehnä jäivät vieläkin vähemmälle. Ja krilliöljyä pillereinä, kiitos. Oli myös aikaa käydä salilla, vetelin jalkaprässiä ihan anatumuksella :) Tummaa suklaata pala kahvin painikkeeksi ja lasi punkkua iltapuhteiksi.

   Delete
 2. Aikamoista säätämistä tuo sairausvakuutus teillä siellä on. Toivn, että pysytte terveinä koko perhe.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä vain. Ja sittenhän se "hupi" vasta alkaakin jos joutuu vakuutuksia käyttämään. Esim. tämän flex accountin kanssa usein kyselevät kuitteja ja sitten niitä lähetetään palveluntarjoajalle. Varmistavat, että rahat ovat menneet oikeaan käyttöön.

   En ole moneen vuoteen tarvinnut lääkkeitä, mutta viime kesänä tarvitsin antibiootteja. Yllätys, yllätys - lääke ei kuulunut vakuutuksen piiriin. Reilu $200 niihin meni. Hiukan ihmettelin miksi vakuutuksia maksamme. Varsinkin kun viimeksi taisi mun lääkkeitä olla maksussa vuonna 2007....

   Delete
 3. Täällä Suomessa ihmiset eivät ole tyytväisiä yleiseen terveyden hoitoon, vaikka se toimii ainakin minulla loistvasti! Kerran vuodessa labrakokeet ym, tarvittaessa useimminkin, aika lääkärille ja jutellaan silmätysten ja samalla laittaa jo määräyksen seuraavaan vuoteen!
  Samat oikeudet ja hoidot saan kaikissa EUn maissa tarvittaessa! Kuulun ikäni puolesta riskiryhmään (68v) niin mua tarkaillaan automaatisesti vuosittain, vaikka verenpaineet, sokerit kolestroolit ym.ym.ovat normaalit! Olen tasapainoinen ja onnellinen näistä asioista.....:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voisikohan tässä osin olla tietämättömyyttä. Kaikki eivät vain ymmärrä mihin ovat oikeutettuja. Ja onpas upeaa, kun pääset tohtorin juttusille. Parastahan olisi, kun lääkäri tulisi kotona käymään :) Ranskassa ja Englannissa taitaa tätä perinnettä vielä olla. Musta oli pahuksen tylsää, kun sairaana piti lähteä terveyskeskukseen hakemaan lääkärintodistusta...

   Delete
  2. Kyllä toimii niinkin, että kotiin saa kunnallisen lääkärin ja jos joudut sairaalaan niin hän käy sielläkin sinua katsomassa! En ole muutamiin vuosiin tarvinnut, mutta vakilääkärini sen kyllä teki.....oiskohan lääkäristäkin se kiini onko liiaan "kiireinen" eli ei! Sekin on kyllä totta, ettei ihmiset tiedä läheskään kaikkia oikeuksiaan ja kaikilla ei ole avustaa joka neuvoisi! Minä tein omien hoitomummojeni(vapaaehtoistyötäni!) ja yhteisen lääkärimme kanssa hyvää yhteistyötä vuosia!

   Valitettavasti nyt meidän oma lääkärimme vaihtui ja en tosiaankaan tiedä kuinka tämä uusi toimii, onnekseni en tarvii lääkärin apuan kovinkaan usein. Myöskin nämä minun hoitomummot on jo poistuneet tästä meidän talosta!

   Delete
  3. Jotenkin tulee olo, että valtaosa ei tiedä mitä voisi edes pyytää! Itse olen ihan oikeasti kuvitellut, että Suomessa ei tehdä kotikäyntejä. Mikäänhän ei ole niinkurjaa kuin lähteä sairaana terveyskeskukseen jonottamaan, että saisi lääkärintodistuksen sairaspoissaolosta. Muistan eräänkin kerran, kun kuumeisena ja äänettömänä odotin terveyskeskuksessa pari tuntia että pääsin vastaanotolle. Lääkäri kaikessa viisaudessaan kirjoitti sen päivän sairaslomaa ja sanoi, että jos tarvitset lisää niin tule huomenna uudelleen. Seuraavana aamuna päättelin 39 asteen kuumeessa, että parempi ottaa kuumetta alentavaa ja raahautua työpaikalle. Sama se istunko matkoineen ja odotusaikoineen taas muutaman tunnin lääkärillä vai olenko töissä. Asiakkaat kyllä olivat ihmeissään, kun en ääntä saanut aikaiseksi ja jouduin kirjoittamaan paperille :)

   Delete
 4. Kylläpä on tosiaan erikoinen systeemi teillä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jokaisella työpaikalla ja vakuutusyhtiöllä on omat systeeminsä ja niiden kanssa eletään. Ja palveluntuottjat vielä erikseen. Esim. mun hammaslääkäri laskee maksettavaksi vain omavastuun, mutta lasten hammaslääkärissä pitää maksaa koko lasku kerralla. Sitten vakuutusyhtiö lähettää shekin hammaslääkärille ja hammaslääkäri palauttaa omavasuun ylimenevän osan meille. Huoh.

   Delete
 5. Hui,säikähdin tuota matalaa verenpainettasi! Eikö huimaa??
  Ensin ihmettelin noita arvoja,mutta tarkistin sitten..meillä täällä käytetään mg/l mitta-arvona.Siksi kolesteroliarvot näyttivät niin erilaisilta ;-)
  Eipä voi kuin toivoa,että säilytte terveenä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ei yleensä :) Olen opetellut nousemaan HITAASTI ja alakertaan laskeutuessa pidän kaiteesta kiinni tiukasti. Kahvin jälkeen on sitten jo sellainen normaali olo. Yritin googlailla mitä matala verenpaine enteilee, mutta en oikein löytänyt mitään.

   Joo, meillä on kaikki mitat päin prinkkalaa! Olisi jo aika ottaa käyttöön metrisysteemi. Täkäläisessä ei kyllä paljon ole järkeä.

   Delete