Saturday, March 15, 2014

Kuulumisia ja Restoration Hardware - Bye Bye Pottery Barn!

Kyllä täällä hengissä ollaan. Lapset ovat olleet viimeisen viikon lomalla ja vielä on pari viikkoa lomaa jäljellä. Tosin ihan heti sitä lomailua ei huomaa. Urheiluharrastus ja kuorotoiminta ovat saavuttaneet huippunsa. Meidän vuokralaiset päättivät sanoa sopimuksen irti yhdeksän kuukautta etuajassa ja talon putsaus & kunnostus ja nyt vuokraaminen ovat vaatineet aikansa.  


Oli aikamoinen takaisku, kun vuokralainen soitti ja sanoi muuttavansa kahden päivän sisällä. Orastava parisuhde ei ollut sitten kestänyt asumista saman katon alla, uusperhe kävi liian hankalaksi. Vaikka vuokrasopimuksessa jotain sovitaankin on vuokranantaja aika voimaton tällaisessa tilanteessa. Jälleen on peukut pystyssä, että uudet vuokralaiset löytyvät. Suoraan sanottuna otti päästä jynssätä taloa taas esittelykuntoon. En jaksanut olla kovin empaattinen päättyneen parisuhteen vuoksi. Pitäisi kai, mutta varsinkin kun kuljetin vesiä talolle saavissa alkoi hatuttaa. Sopimuksen mukaan talo olisi pitänyt olla "professionally cleaned". Vedet oli tottakai katkaistu ja meni muutama päivä ennen kuin ne saatiin päälle. Ja irtisanomisajankin piti olla kuukausi. Puhumattakaan sopimuksesta, joka oli tehty vuodeksi...


Kaksi lapsista oli koulun kuoron mukana produktiossa, jonka näytös oli keskiviikkona. Esitykseen oli koottu eri koulujen ohjelmanumeroita: tanssia, laulua, akrobatiaa, taikatemppuja. Show kesti kolmisen tuntia ja se esitettiin osavaltion pääkaupungin konserttisalissa. Vähän kuin vietäisiin koululaisten show Finlandia- tai Musiikkitalolle. Harjoituksia oli kahdet ennen näytäntöä. 


Meidän kuoro esiintyi vasta finaalissa. Nelisenkymmentä kuorolaista esitti laulun "The Power of One". Laulu on sävelletty kiusaamista vastaan. Aivan erityisen laulusta tekee, että osa siitä esitetään viittomalla.

Katsomo oli hiljaa. Punaisiin pukeutunut kuoro kokoontui lavalle. Kohdevalot syttyivät. Laulu alkoi. Yleisö liikehti vähän rauhattomasti. No, kohta tämä olisi ohi, sentään viimeinen esitys. Kertosäkeen aikana kuoro alkoi viittoa. Yleisö havahtui, hajanaisia taputuksia, pari huudahdusta. Ja sitten kuulkaa tunnelma repesi. Lasten takana oleva esirippu nostettiin ja takaa paljastui koko näyttämöllinen lapsia. Lapsia jotka viittoivat, lauloivat samaa laulua. Katsomossa istuvat lapset nousivat ja aloittivat viittomisen, laulamisen. Tunnelma oli kuin herätyskokouksessa. Yleisö hullaantui, villiintyi. Yksi ihminen voi pysäyttää vihan. The Power of One. 

Lapset lopettivat laulun, kädet vaipuivat sivuille. Esirippu laskeutui päänsä alas painaneiden, liikkumattomien lasten eteen. Taputuksista ei ollut tulla loppua. Esiripun takana halattiin, lasten opettaja ja kuoronjohtaja pyyhkivät kyyneleitä. Niin tehtiin katsomossakin.  

Autoon sain kaksi laulajaa, jotka kokivat ensimmäisen kerran "standing ovation" ja koko esiintymisen taian. Taitaa olla yksi niitä iltoja, joka ei unohdu koskaan. 


Samaan aikaan on treenattu tarmolla ja vimmalla viikon päästä oleviin kisoihin. Tytär lähtee ensimmäistä kertaa pidemmälle kisamatkalle. Tähän saakka on mitelty taitoja oman osavaltion urheilijoiden kanssa, mutta nyt mennään kisoihin joissa on useamman osavaltion parhaimmistoa. Porukkaa on tietysti kuin pipoa ja ei tässä mestaruuksia odoteta, mutta viisipäiväinen kisamatka on varmasti mieluisa. Pojat lähtevät sitten vähän vaatimattomampiin kisoihin mun kyydillä. Tulosparannuksia kuitenkin saattaisi olla tiedossa. Kaikilla on vielä vuosi aikaa urheilla omassa ikäluokassaan, joten  hyvältä näyttää. 


Kuvat ovat Restoration Hardware -kuvastoista (klik, klik). Mä olen aina tykännyt Pottery Barnin jutuista. Mutta kun sain RH-kuvastot käsiini tuli ihan oikeasti sellainen olo, että näitä voisi vaikka hankkia. Kuvastoja on moneen lähtöön: Objects of Curiosity, Tableware ja Interiors. Interios-kuvasto on kuin sisustuskirja. Olen selaillut sen kohta puhki. Joo, kyllä tää voittaa Ikean-kuvaston. Ja Pottery Barnin. 


Pää jotenkin nytkähti, kun älysin että tällaisia tuotteita tehdään sarjatuotantona. Kemistin vempaimista sommitellun koristeen voi valita kolmesta eri koosta, hinta alkaen $495. Takuulla herättää keskustelua. Yllä on drinksusekoitin, jonka kyljestä löytyvät monet ohjeet ($69). Tuotteet ovat skandinaavisen oloisia, kuten pelkistetyt ruokailuvälineet ja pellavaiset lautasliinat. 


Kirjaston voisi sisustaa näillä päiväkirjoilla. Sivut vain odottavat täyttämistään. Käsin tehtyjä. Meikäläiselle kirjahullulle (ja kokonaisen makuuhuoneen seinän peittävän kirjahyllyn omistajalle) ihan hykerryttävä ajatus.


Olen katsellut jättisuurta, seinää vasten nojaavaa peiliä. Tosin vähän häveliäänä immeisenä asettelisin sen jonnekin muualle kuin makkariin. 


Mikä erityisesti puhuttelee on maanläheiset, hillityt värit. Tässä on tätä porvariston hillittyä harmia.  


Nykyisessä kylpyhuoneessa on riittävästi säilytystilaa, mutta tällainen lasikaappi olisi kyllä siltikin ihana. Hinta alkaen $999. Sitten ei tarvittaisi kuin pieni näppärä kodinhengetär, joka taittelisi pyyheliinat  prikulleen pinoihin. Opin muutama viikko sitten, että kunnon emäntä pesettää liinavaatteensa pesulassa. Alkaen verhoista, vuodevaatteista ja pyyhkeistä. En muuten enää avaudu siitä, että mankeli olisi tarpeen...


Pitää alkaa kuikuilla, jos RH pitäisi joskus alemyyntejä. Luulin ensiksi, että myyvät jotain kodin kunnostukseen tarkoitettuja välineitä :)  Kuvastokuoret olivat jäädä avaamatta, kun ajattelin etten viitsi kaikenlaisia tonkia ja pihtejä katsella. Tässä välissä kävin näyttämässä vanhaa taloamme. On jotenkin hassu tunne, kun ventovieraille esittelee omaa kotiaan vaikka siellä ei ole vähään aikaan asunutkaan. Ensimmäisillä kerroilla oli totuttelua, kun potentiaaliset vuokralaiset availivat kaappien ovia, nykivät laatikoita. Tänäänkin mietin, että voi jåsses, muistinks mä pyyhkiä tuon laatikon puhtaaksi. Piti sitten käydä tarkastamassa, kun katselijat olivat poistuneet. 
10 comments:

 1. Vuokralaisena olen todella yllättynyt että ette voikaan periä vaikka sitten perintätoimiston kautta koko sopimuksen ajan vuokria. Ei sillä että samanlainen temppu olisi ollut mielessäkään! Todella kurjaa. Toivottavasti uudet, tällä kertaa pitkäaikaisemmat vuokralaiset löytyy pian! Me tehtiin saman tien kolmen vuoden vuokrasopimus ja siinä sivussa vuokranantajat onnellisiksi. ;)

  Vai pitäisi liinavaatteet viedä pesulaan! Mieluummin haikailen kanssasi mankelin perään.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Meidän osavaltiossa on sellainen laki, että periä voi niiltä sopimuskuukausilta, kun asunto on tyhjänä. Ja tietysti siivouksesta ym. muusta aiheutuneet kulut, kuten myös vuokraamisesta aiheutuvat kulut. Toki pantti otetaan. Tulee vain mieleen, että onko kuukauden pantti tarpeeksi jatkossa. Toisaalta oli onni, että vuokralaiset muuttivat pois. Kurjintahan on, kun asuminen jatkuu, mutta vuokrarahoja ei tule.

   Te ollette kyllä varmasti vuokranantajan unelma! Toivottavasti pitävät teistä hyvää huolta. Ja muista valittaa kaikesta, kuten sokerimuurahaisista :) Meillä ne ovat levinneet niin joka puolelle, että niitä on pakko myrkyttää aika ajoin.

   Mä haluaisin mankelin. Ja ulkona kuivatetut liinavaatteet :)

   Delete
  2. Nyt kun sanoit, taidan kallistua sille kannalle, että lumen alta paljastuneet entisten asukkaiden koiran jätökset jää merkkejä korjaamatta ja laitetaan viestiä vuokranantajalle... Niitä kun ei ole vain yksi eikä kaksi.

   Delete
  3. Itsestäni huomaan, että olen tosi kehno vaatimaan palvelua ja rahoille vastinetta. Sokerimuurahaisistakin olisin kai pyrkinyt omatoimisesti eroon :( Ilman muuta ilmoitat vuokranantajalle, että jätökset on hyvä tulla keräämään. Mä justiin tein muutaman tunnin pihatöitä vanhan talon pihalla ja pistin sitä kuntoon. Mm. koiran kakat keräsin pussiin.

   Delete
 2. Täällä vuokranantajat saavat pitää 2-3 kk takuutilille talletetut vuokratakuut, jos vuokralainen lähtee ennen aikojaan tai jättää asunnon törkyiseen kuntoon.

  Kauan sitten ystäväni piti asua yksiössäni max. kaksi viikkoa ennen ulkomaille muuttoa. Aika vain venyi ja venyi. Lopulta pyysin, että hän maksaisi ainakin vastikkeen, jonka hän teki vähän pitkin hampain ja asui asunnossa vielä kuukausia. Kun hän lähti, asunto oli niin likainen, että jouduin kahtena päivänä siivoamaan asuntoa ennen kuin kehtasin esitellä sitä vuokralaisille. Ystävyys aika lailla lopahti siihen...

  Restoration Hardware on ollut viimeisillä Amerikan reissuilla ihan suosikkini ja jotain pientä olen sieltä ostanutkin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olipas kurja temppu "ystävältä". Toisten on niin helppo laskea toistenkin omaisuus ihan henkilökohtaiseksi. Joku aina sitten luin suomalaisesta naisesta, joka oli antanut jollekin asuntonsa Pariisissa viikoksi pariksi käyttöön. Käytännössä asukasta oli mahdoton saada pois.

   Meillä oli myös pantti. Kuten tuossa Pilvin kommenttiin vastailin, niin onni oli että lähtivät pois. Olisi ollut kurja aloittaa häätätoimia. Siivokaan ei ollut mitenkään mahdoton, mutta kyllähän siihen saa aikaa kulumaan.

   Mä selailen ja selailen RH¨-kuvastoa. Meillä tässä ei ole kauppaa, olisi kiva nähdä tuotteita luonnossa. Ei ihan tavanomaisia ratkaisuja.

   Delete
 3. Kiva taas nähdä täällä postaus ja tsemppiä hyvien vuokralaisten löytymiselle!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sun tsemppaus auttoi! Sunnuntaina kirjoitettiin vuokrasopimus ja asukas oli eilen maanantaina saanut käännettyä jo sähkön, kaasun ja vedenkin omiin nimiinsä. Alku on lupaava :)

   Delete
 4. Olen kuorolaulun fanittaja ja jos vielä erittelen niin kyllä se lasten- ja nuorten kuorot ja parasta! Heistän kun innostus vasta oikein tuleekin esille, luonollisena ja vilpittömällä innolla.
  Meillä täällä Jkl-ä on upeita nuorten kuoroja jotka kiertelevät ympäri muailimoo ja voittavat kisat mennen tullen. Vetäjistähäm se paljon riippuu ja kenet lapset ottavat omakseen.

  Uimaritytölle peukutan, omassa porukoissa viisipäivää on hyvä juttu.....:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllähän siihen laulamiseen kuuluu ilo mun mielestäni ihan erottamattomana. Jyväskylässä on niin paljon sellaisia juttuja, jotka tekevät kaupungista mukavan asua. Nuorten ja lasten toimintaa en ole joutunut koskaan edes kovin miettimään, nythän se olisi ajankohtaista. Mutta niin vain sille meidän vierailulle löytyi kivaa tekemistä :)

   Kiitos peukuista. Tytön broidit tarvitsevat myös kannustusta. Katsoin juuri lähtöjärjestystä ja kaksoisveljellä on saumaa finaaliin. Pitää varata hotelli, finaalit kestävät illalla niin myöhään että yöksi ei viitsi enää kotiin ajalla.

   Delete