Tuesday, January 7, 2014

Stay warm!

Näinä päivinä tekstarit, sähköpostit ja hyvästien heitot päättyvät ytimekkäästi: "Stay Warm! Keep Warm!" 

Juu, meillä on pakkasta. Eikä mitään pikkupoikien pakkasta vaan hurjat lukemat -10 C astetta ja ylikin! Kylmempää on kuin Suomessa paikka paikoin. Koulu alkoi tänään kaksi tuntia myöhemmin. Bussit piti lämmittää. Eihän sitä lapsia voi kylmään linjuriin pistää. 


Ei kyllä ollut huolta koulubussin kylmyydestä, sillä kaikki vanhemmat jotka kynnelle kykenivät kyyditsivät piltit kouluun siinä klo 10 paikkeilla. Niin minäkin. 

Paikallinen sähköyhtiö on vedonnut säästämään sähköä. Kaihtimet ja verhot kehotetaan avaamaan, jotta aurinko voi lämmittää huoneilmaa. Ilman kohetuksia tajusin sen verran ja meidän pikkuleijona Felix kyllä tietää missä kannattaa makoilla. 

Tulin kolmanteen kerrokseen kirjoittamaan tätä päivitystä ja kävin kääntämässä lämmityksen päälle puolisen tuntia aikaisemmin. No, täällä mä istun villapaita ja fleecetakki päällä kahdet villasukat jalassa. Välillä piti käydä hörppimässä mukillinen teetä. Olosuhteet ovat karut :)


Onneksi normaaliin päiväjärjestykseen päästään jo huomenna iltapäivällä. Eilen näihin aikoihin oli yhä + 15 C astetta lämmintä. Yöt tosin ovat kylmiä ja Felixkin on tottunut nukkumaan kuumavesipullon kanssa. 

19 comments:

 1. Täällä Suomessa kun asuu, ei osaa kuvitellakaan mitä ongelmia pakkanen tuo sinne teille päin. Täällä kun on itsestään selvyys että on sisällä on lämmintä. Mutta onneksi Felixillä on kuumavesipullo;)

  ReplyDelete
 2. Felix ei ensimmäisenä iltana suostunut menemään samaan sänkyyn pullon kanssa :)

  Nämä meidän talot on rakennettu pitämään kylmä ilma sisällä. Kuumat ja kosteat & pitkät kesät ovat kuitenkin suurempi ongelma. Näin kylmää talvea ei ole ollut mun aikana.

  Talon saisi toki lämpöisemmäksikin. Energialasku vaan olisi aika hurja. Joten lämmitystä säännöstellään sen mukaan missä kerroksessa majailemme mihinkin vuorokauden aikaan. Mutta kuumavesipulloja olen oppinut arvostamaan. Ihan parhaita keksintöjä!

  ReplyDelete
 3. Voi pikku Felix,toivottavasti pysyy lämpimänä. Yhdysvalloissa on kyllä hurjan kylmää nyt.Ja täällä tosi leuto talvi..... Bambi jostain syystä pelkää kuumavesipulloa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Felix ei myöskään ollut alkuunsa suopea, pulloa piti piilotella viltin alle.

   Tämä on kylmin talveni täällä ollessa ja talvia on jo joltisenkin monta takana. Tähän saakka on oikeastaan pärjännyt ilman talvivaatteita, mutta jos tällaisena jos jatkuu niin ostoksille. Tänä aamuna piti lapsia muistuttaa, että sukat jalkaan ja EI sandaaleja.

   Delete
 4. Ihana Felix!

  Minäkin pidin kuumavesipulloa täällä alkuvuosina sängyssä :). Sitten vaihdoin sen mikrossa lämmitettävään kaurapussiin. Nykyisin laitan lämmön päälle, niin ei kylmä. (Ja herään yöllä hikisenä sammuttamaan sähkölämmön...).

  Meillekin on lopultakin luvattu talvisempia kelejä tänne ensi viikoksi. Jopa -15 astetta pakkasta. Voisihan se olla vähän erilaista näitten lämpöastekuukausien jälkeen. Tänäänkin losotti taas vaihteeksi vettä...

  Pärjäilkääpä siellä pakkasissa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kaurapussi olisikin kätevä. Jatkuva vesisade on kyllä ilmoista kai se kaikista tylsin, vaikka vesisateesta tykkäänkin.

   Meillä on yöllä matalampi lämpö - kesällä sitten hyrrää ilmastointi kyllä täysillä. Kylmä ei niin haittaa, kun vällyjä ja vaatetusta voi lisätä. Kuumuuden kanssa on kyllä sitten ihan toinen juttu.

   Kyllä täällä pärjätään. Onneksi huomenna jo pitäisi lämmetä.

   Delete
 5. Ihanuus Felix, joka ymmärtää auringinläikän arvon!

  Au pair-vuotenani totuin nukkumaan vekkarit päällä kahden täkin ja sähköpeiton alla. Ei ollut mikään erityisen kylmä talvi, mutta huoneeni oli eristämätön ja kylmän autotallin päällä, ikkunat tietysti yksinkertaiset. Yön kylmyys tuntui sisälläkin.

  Toivottavasti teillä taas pikaisesti lämpenee.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Välillä tekisi mieli mennä pötköttelemään Felixin viereen.

   Tutulta kuulostaa kokemuksesi. Mulla on yleensä kaksi vällyä, flanellipyjamat, villasukat ja kuumavesipullo :) Eilen illalla puin ylle vielä hupparin ja laitoin hupunkin päähän. Se kyllä oli sitten vähän liikaa ja piti yön aikana ottaa pois.

   Delete
 6. Kauanko se pullo pysyy lämpimänä ja mihin se laitetaan? Minulla on ulkomaan reissuja varten lämpöpatja, viluinen kun olen ja tottunut 22-24 asteeseen sisällä. Meillä tosin lämmitetään paljon puilla.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pulloissa on eroja. Mun pullo on aamulla vielä aika paljonkin lämpöisempi kuin mitä itse olen. Toiset jäähtyvät nopeammin, mutta lämmittävät kyllä muutaman tunnin.

   Kaipailisin kyllä puutakkaa. Meidän takat ovat kaasukäyttöisiä.

   Delete
 7. Suloinen Felix! ❤ Täällä tosiaan on itsestään selvää että sisällä tarkenee vaikka ulkona olis millainen keli. Olis vaikea tottua siihen että näin ei olisikaan. Kuumavesipullo ja villasukat on varmaan tarpeen. :) Koittakaahan pysyä sulilla!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Felix on kyllä ehtymätön ilon lähde. Ei toista voi kuin rakastaa.

   Olen yrittänyt muistella Suomen talvia ja lämmitystä. Sen muistan, että välillä tuli vähän turhankin lämmin. Olen aina ollut vilukissa ja saunahan oli ihan ehdoton. Nyt kyllä olisi saunalle käyttöä.

   Delete
 8. Se on jotenkin täältä katsottuna hauskaa, miten siellä mennään ihan sekaisin pikkupakkasista ;) Mutta ei siellä taida ollakkaan talot ja niiden lämmitys suomen veroisia? Suloinen Felix ❤

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, kyllähän se suomalaisesta on vähän hassua. Tilanne on vähän sama kuin Suomessa kesäisin on muutama hellepäivä. Amerikkalainen ihmettelee, että miksi ei vain laiteta ilmastointia päälle :)

   Kuumat ja pitkät kesät ovat meidän varsinainen ongelma. Talot rakennetaan sitä silmällä pitäen, että kylmempi ilma pysyisi sisällä ja etteivät homehdu, kun ilmankosteus voi olla aikamoinen.

   Delete
 9. Mä olen aina naureskellut noita kuumavesipulloja. Olen aina luullut ettei niistä ole mihinkään, mutta enpä naura enää. Tästälähtien varmaan muistan aina sinut, sellaisen nähdessäni :)
  Ihana tuo Felix. Tietää missä kannattaa makoilla.
  Mä äsken imuroin ja pidin tosi kauan ovia auki, kun on niin kuuma. Aamulla oli +6, kun vein pojan kouluun. Pärjäilkää! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mä olen ihan addiktoitunut omaan pullooni. Uni tulee mainiosti, kun se lämmittää selkää tai varpaita :)

   Nyt alkaa jo pakkanen helpottaa. Oli oikeastaan sellainen keväinen olo, kun aurinko helotti täydeltä taivaalta, linnut lauloivat ja sää lauhtui. Nyt sitten jännätään sataako tänä talvena lunta. Viime talvena tuli pari hassua haiventa.

   Delete
 10. Uuh, meillä on mittari kivunnut 45.2 asteeseen, siis plussaa.... Lähetä vähän miinuksia meillekin, please!

  ReplyDelete
 11. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Meillä jo helpotti. Silloin kun oli oikein kylmää sanoin miehelle, että kyllä tämä kuitenkin on parempi kuin kesän helle. Toivottavasti teillä pian viilenee! Siihen ilmastoinnin jatkuvaan hyrräämiseenkin kyllästyy :(

   Delete