Sunday, January 5, 2014

Isoa naista lapsettaa

Vasta muutama vuosi sitten ymmärsin, että mun tyylini on jokseenkin naivistinen. Vielä lasten ollessa pieniä puin päälleni farkkulappuhaalarit ja vähintään kerran kesässä sommittelin kutreilleni kukkaseppeleen. Hiusten palmikoiminen ei ole ollut harvinaista.Taidemakuni on kallistunut impressionistien suuntaan. Osaan mä nauttia toki kauniisti sommitellusta kuutiosta ja ympyrästäkin, mutta värityksen pitää olla sitten jotenkin omintakeinen. Ja julisteet ne vasta erinomaisia ovatkin!


Lastenkirjoja olen aina rakastanut. Kirjoja olen ostanut ihan vain kauniiden kuvien vuoksi. Suomessa en ollut kuullutkaan Dr. Seussista. Hattupäinen kissa on varastanut sydämeni niin tehokkaasti, että katti istuu makuuhuoneessa kaapin päällä ja valvoo unia. Kirjoja ei kai ole suomennettu. Voisi olla aika hankala riimitellä Vihreitä Munia ja Kinkkua. Kuvassa on vain osa kirjakokoelmasta, jota valtaosaa lapset eivät ole lukeneet. Mulla on vieläkin muuton jäljiltä kirjojen lajittelu vähän kesken. 


Ostin läheisen kuoleman jälkeen kirjan "5 - Where will you be five years from today?". Ensimmäisen vuoden aikana luin kirjaa useinkin, mutta sitten se jäi pölyttymään. Kunnes osui muutama päivä sitten käsiini. Muistin miksi kirjan ostin. Heti ensimmäisellä sivulla on aika jykevä H. Jackson Brown, Jr. -kommentti:

"Don't say you don't have enough time. You have exactly the same number of hours per day that were given to Helen Keller, Louis Pasteur, Michelangelo, Mother Teresa, Leonardo da Vinci, Thomas Jefferson and Albert Einstein."


Seuraavalla sivulla jatkaa Dr. Seuss:

"You have brains in your head and feet in your shoes
You can steer yourself any direction you choose.
You're on your own and you know what you know
And you are the one who'll decide where to go."

Taidan taas kuljetella kirjaa mukanani ja syventyä sanomaan carpoolissa vartoillessani. 


Lasten koululla oli huutokauppa PTA:ta  (Parent Teacher Association) varten. Kuvaamataidon opettaja oli piirtänyt Dr. Seuss aiheisen kuvan. Huusin teoksen kolmellakympillä ja nyt sekin koristaa makuuhuonettamme. Kunhan rikastun vaihdan kehykset vähän fiksumpiin. Nyt kuva on alkuperäiskehyksissään. 


Ai, mitkä ovat kirjan "5" viimeiset sanat?

"You will never have more time than you do right now."

8 comments:

 1. Ei täällä mielestäni vieläkään tunneta Dr.Seussia.
  Ystäväni on lähettänyt lapsilleni joitain Dr.Seuss vaatteita ym. joten sitä kautta olen tutustunut kissaan :)
  Minäkin tykkään hyvin piirretyistä tai kuvitetuista lastenkirjoista.En ymmärrä miksi osa lastenkirjoista on niin pelkistetyillä tai huonoilla piirrustuksilla varustettuja!
  Mutta onpa kissalla hyviä viisauksia! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minulle kissa & kumppanit oli ihan tuntematon. Kyllähän teksti on aikamoista riimittelyä, kuten ham ja Sam. Mikä se kinkunkin kanssa rimmais - tietty vinkku, mutta vaikea sitä on kuvitella etunimeksi :) Sinä olet kyllä ihan edelläkävijä.

   Rudolf Koivu on ihan ehdoton suosikki. Ja Elsa Beskow. Auringon muna kirja on upea!

   Delete
 2. Ihana tuo 5:n viesti! Meilläkin on vino pino Dr Seusseja, mutta lasten hyllyssä ;) hauskoja ovat, tykkään riimittelyistä ja sanomasta, mutta jostain syystä se kuvitus ei minua sykähdytä. Olisi kyllä varmaan haasteellinen käännettävä, jos suomeksi pitäisi yrittää...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kirjassa on niin paljon hyviä juttuja... Kuten milloin viimeksi teit jotain ihan uutta ja erilaista. Minä ainakin tuppaan urautumaan urilleni.

   Kissan ostin niin, että lapset olivat jo vähän passelin iän ohi. Mullehan se sitten jäi. Juuri nyt lapset eivät huoneisiinsa huoli lasten kirjoja, pitää olla young adults :)

   Itse löysin arvon tohtorin niin, että synnytyslääkärin vastaanoton seinällä oli valtava Seussin signeeraama työ. Joku sitten sitä ihastellessani avarsi, että on kuuluisa lasten kirjailija. Kuvitus on kieltämättä aika erilainen, mutta tykkään väreistä ja pikkuisista oivalluksista. Koulussahan nämä kirjat olivat ihan pop pienten lukemaan opettelevien pilttien keskuudessa.

   Delete
 3. Hauskasti tuo vasemmalla oleva suomenkielinen kirja sulautuu joukkoon

  ReplyDelete
  Replies
  1. Eikös vaan :) Joo, kirjahyllyjen järjestely on vielä pahemman kerran kesken.

   Tästä tuli mieleeni, kun lapset havaitsivat "F@@king Åmål" -leffan dvd-tallenteiden joukossa. Siinä sitä keskusteltiin sanoista, sanojen merkityksestä eri kielissä jne.

   Delete
 4. Kirjat kirjat, kuvilla tai ilman ovat ehtymätön mielen voide.
  Mukavaa vuoden jatkoa sinulle ja läheisillesi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Ari! Mulle kirjat ovat aina olleet tärkeitä. En osaisi kuvitella kotiani ilman kirjoja.

   Iloa vuodellesi!

   Delete