Friday, August 30, 2013

Vain Elämää

Olen myöhäisherännäinen. Kävin Pauskan blogissa (Pauskan elämää, klik klik) ihmettelemässä, että Cheekistä olen kuullut mutta musiikkiaan en tunne. Pauska kehotti katsomaan Youtubesta. Ja sieltä mä sitten löysin Vain Elämää -ohjelman jaksoja. Vain Erinin, Neumannin ja Cheekin päivät jäivät puuttumaan. 


Tokihan olin kuullut ohjelmasta ja etenkin siitä risuparrasta, joka siistimmällä parralla olisi muistuttanut Kaj Chydeniusta tai Kari Rydmania. Risuparta oli sitä mieltä, että ihan kökkö ohjelma, kuka tommoseen lähtee mukaan. Käsittääkseni hänkin on musiikkialalla töissä ja ihmettelin ohjelmaa katsoessa, että mihin kummaan sekin mielipide perustui. Nimittäin voiko artisti parempaa mainosta ja nostetta uralleen saada. Mutta ehkä hän tuottaa omakustannelevyjä ja kaupallisuus on pahasta. Vai olisiko ollut roudari. 

Mä olin ihan hurmoksissa niistä ohjelmista. Ensinnäkin tuli kaksi uutta musiikkituttavuutta, joiden musiikkia en ollut kuullut aikaisemmin: Cheek ja Jonne Aaron. Olivat jotenkin kovin hellyttäviä poikia molemmat. Neumannin, Jari Sillanpään, Kaija Koon ja Katri Helenan musiikki on sitten paljon tutumpaa. Erin taas siinä välimaastossa, kun osa biiseistä oli tuttuja ja osa koskaan kuulemattomia. Katsellessa ymmärsin, että aika kauan olen ollut erossa suomalaisesta musiikista. 


Hittibiisien uudet sovitukset ja esitykset olivat valtatavan hyviä ja hauskoja. Olen kuunnellut nyt muutaman kerran Puhelinlangat laulaa Cheekin versiona. En olisi ikinä uskonut, laulu oli puhkikuluneiden listalla. Mutta mikä ilahdutti vielä enemmän oli artistien aitous, herkkyys. Jakso jaksolta taiteilijat rentoutuivat, avasivat enemmän sielunmaisemiaan. Olivat ihan oikeita ihmisiä. 

Yritin kuunnella Areenalta viisituntisen lähetyksen Katri Helenasta. Ei onnistunut, kun on kuultavissa vain Suomessa. Mä luulen, että jos pääsisin halaamaan Katri Helenaa se olisi samanlainen kokemus kuin toisille Äiti Amman halaaminen :) Kaunis ja viisas nainen. 

Vesi kielellä odotan uutta tuotantokautta ja josko joitakin jaksoja päätyisi Youtubeen. Juha Tapio, Laura Närhi ja Anna Abreu ovat ihan uusia jälleen, nevöhööd. Jukka Pojan biisejä kuulin ainakin kaksi viime syksyisellä Suomen matkalla. Ja sitten on vanhaa kaartia. 

Nykyisin innostun aika harvoin mistään kovin paljon. Kevyttä innostusta on aika ajoin havaittavissa, mutta tällaista ukkospilvet taivaalta pois puhaltavaa puhuria harvemmin enää koen. Puhutteliko ohjelma ketään muuta teistä rakkaat lukijat? Vai onko tää taas mun Suomi-nostalgiaa? 

28 comments:

 1. Heips! Kuule, tuo oli sellainen suksee täällä Suomessa, että oksat pois. Se oli oikeasti..mikähän nyt olis oikea sana.. No en mä keksi, mutta siitä puhui kaikki, sitä katsoi kaikki ja siitä olivat innoissaan myös about kaikki. Joten etpä ole yksin tässä porukassa :-D

  Ihana, kun näitä ohjelmia voi katsoa myös netin kautta. Luksusta!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olisi ollut ihana kyllä olla kokemassa hurmos siellä paikan päällä ja juuri silloin kun se tapahtui! Mutta kyllä mä ihastuin Youtubessakin.

   Kyllä tämä saa miettimään sitä, mitä esimerkiksi ohjelmien tarjonta oli kymmenen vuotta sitten. Linnan juhlat pätkivät pahemman kerran ja Youtuben tarjonta oli hyvin vähäistä. Mutta niin vaan kaiki muuttuu :)

   Delete
  2. Hmm... tuossa on kyllä pientä liioittelua mukana :-) Mä en katsonut yhdestäkään jaksosta minuuttiakaan eikä tutuistanikaan muut kuin sisareni jonkun erillisen jakson jäämättä koukkuun. Eikä työpaikalla kukaan puhunut kahvitunneilla ohjelmasta, joten jos joku katsoikin, niin ei nyt sentään niin hurmoksellisesti, että olisi muille puhunut :-)

   Nykyisin Suomessakin on niin paljon eri kanavia televisiossa, ettei ylimalkaan mistään ohjelmasta tule sellaista, että KAIKKI katsoisivat.

   Delete
  3. Mun melko laajassa perhe- ja tuttavapiirissä kyllä about kaikki katsoi ja tykkäsi - puhun siis tällä näkemyksellä. Pahoittelut, jos harmistutin :-)

   Delete
  4. Ihan totta, että ei taida enää olla sellaista kuin joskus lapsena kun koko Suomen kansa yhtenä miehenä istui katsomassa Miss Suomi -kisoja tai Syksynsäveliä.

   Itselläni joskus oli sellainen tilanne, että tykkäsin niin erilaisista ohjelmista kuin työkaverit mm. Dharma ja Greg tai Ylpeys ja ennakkoluulo että en niiden katselusta viitsinyt sitten sen kummemmin mainita. Varmasti oli muitakin "salakatselijoita", mutta ei siitä sen enempää ääntä pidetty.

   Lehtijutuista mulle jäi sellainen kuva, että Vain Elämää oli suosittu sarja. Siksi kai siitä kakkososakin tehdään.

   Delete
  5. Oman rajoittuneen kokemuksen perusteella minusta vaikuttaisi, että telkkari ylimalkaan on ainakin joissain piireissä nykyisin aika lailla menettänyt merkitystään. Esim. meillä on töissä paljon nuoria työntekijoitä, joilla ei ole televisiota ollenkaan, eivätkä kotoa muuttaneet lapsenikaan ole telkkaria hankkineet. Kotona asuva lapseni katsoo televisiota ehkä kerran viikossa jos sitäkään vanhempiensa seuraksi. Jos he jotain ohjelmaa katsovat, he hakevat sen netistä. Ja ruudun ääressä kyllä istuvat, mutta se on tietokoneen ruutu. Tuttavistani eläkeläiset ovat nykyisin niitä, jotka telkkaria katsovat eniten.

   Delete
  6. Niin varmasti on. Meilläkin suoria tv:stä tulevia lähetyksiä katsotaan aniharvoin, jos koskaan. Kaapelikanavat tiputettiin pois jo muutama vuosi sitten. Oli tuskaista tutkia muutamaa sataa kanavaa ja koskaan niiltäkään ei tullut mitään katsottavaa. Kaipaan vain BBC American lähetyksiä ja aika ajoin HBO olisi paikallaan. Muuten pärjää ihan hyvin. Varsinkin, kun CNN muutti ohjelmalähetyksensä älyttömäksi sillisalaatiksi.

   Varmasti tulevat polvet ihmettelevät, että mikä tv. Mistä te horisette :)

   Delete
 2. Minä olin päättänyt, että tuota ohjelmaa nyt en ainakaan katso - Jari Sillanpään musiikki kun ei ole koskaan puhutellut. Mutta katsoinpa kuitenkin ja koukkuun jäin;) Ja rakastuin kaikkiin artisteihin - jokaisesta paljastui ihan uusia puolia ja ihanaa heittäytymistä ja aitoutta. Ja uuden kauden aion katsoa, vaikka Jukka-Poika tulee kyllä tuottamaan tuskaa. Toivottavasti hänestäkin löytyy jokin sellainen puoli, josta pitäisin.
  Ei muuta kuin nessupaketti vierelle ja nauttimaan!
  Hyvää viikonloppua sinne!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja Jari Sillanpää oli niin sympaattinen! Ja hauska. Hän sai tilanteen rentoutumaan, piti kaikki hyvällä tuulella :) Näistä vanhoista kehäketuista paljastui ihan toisenlaisia puolia. Kaikki niin upeita persoonia. Joo, mut koukutettiin. Ja kyllä oli nessuille käyttöä. Miten sitä pitääkin aina alkaa rääkyä, vaikka olisi aihetta enemmän hymyyn.

   Ladylle mainiota viikonloppua!

   Delete
 3. Minäkin ihmettelen, miksi aina pitää vetistellä.
  Mielenkiinnolla odotan uutta kautta, siellä on pari sellaista artistia, joista en oikein välitä. Katsotaan kuinka käy ohjelman jälkeen:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mulle kävi ainakin tällä ensimmäisellä kaudella niin, että joku vähemmän kiinnostava artisti osoittautui ihan erilaiseksi kuin mielikuvani olivat. Ja kieltämättä tuli mieleen, että vahvoja mielikuvia sitä ihmisistä muodostelee heitä sen enempää tuntematta, tietämättä.

   Delete
 4. Erinin ja Cheekin päivät olivat melkein parhaita, toivottavasti löydät nekin vielä jostain! Mun suosikiksi tuli kyllä Jari Sillanpää, sehän on ihan huipputyyppi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Elättelen toivossa, että ensimmäiset jaksot tulevat vielä vaikka uusintana ja joku ne laittaa Youtubeen. Olisi kyllä mukava nähdä. Joitakin yksittäisiä lauluja olen löytänyt, mutta ohjelmassa on niin paljon muutakin mielenkiintoista.

   Delete
 5. Mukava kuulla, että innostuit Vain elämää -sarjasta, joka oli todella suosittu. En ole kaikkia jaksoja nähnyt, mutta ne, jotka näin, olivat hyvin sympaattisia.
  Cheekistä on tullut supersuosittu eikä ihme, hyvin vaatimaton ja symppis kaveri, Naapurinvaaran keikalla Sotkamossa tupa oli tupaten täynnä porukkaa.

  Juha Tapio ja Laura Närhi ovat molemmat suosikkejani. Käypä kuuntelemassa Lauran Mä annan sut pois, joka on yksi kauneimmista lauluista, jonka tiedän. Löytyy varmasti youtubesta. Blogissani on lyhy livepätkä parin vuoden takaa tästä kappaleesta.

  Juha Tapio on myös suosittu, hän on tehnyt myös hengellistä musiikkia. Hänen tunnetuimpia laulujaan ovat Ohikiitävää, Kaksi puuta, Pettävällä jäällä (Yöllä oma versio) ja Raikas tuuli.

  Jos sinua tuo Katri Helena kiinnostaa, niin voisin äänittää sen mieheni laitteilla ja laittaa äänitiedostona tulemaan meilillä?

  Olipas mukava kuulla, että pikkublogistani oli Sinulle iloa :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos katsauksesta! Pitää etsiä näitä mainitsemiasi lauluja. Nimiä olen totta kai nähnyt lehdissä, mutta ainoastaan Anna Abreun kuvan saan mieleeni tästä uudemmasta polvesta. Oli tämä Sinulta niin mainio vinkki, että olen kyllä valtavan kiitollinen. Siinä aukeni ihan uusi maailma.

   Kiitos ystävällisestä ehdotuksestasi. Lähetin jo Ylelle viestiä, että varmaan muitakin ulkosuomalaisia kiinnostaisi Katri Helena. Ehkä he saavat jossain vaiheessa tehtyä ohjelmasta version, jota voi kuunnella ulkomailla. Musiikkiotteet siitä kai tekevät sellaisen, että kuuntelu ei käy kuin Suomessa.

   Delete
 6. Hei Johanna pitkästä aikaa :)
  Vain elämää-sarjastahan tuli ihan ilmiö täällä, kaikki olivat ihan fiiliksissä!
  Katseline minäkin aina kun telkaarin ääreen satuin. Tykkäsin eniten Erinistä.
  Suomalaista musiikkia kuuntelen vaihtelevasti, se mikä puhuttelee sillä hetkellä eniten. mm. Zen Cafenin tuotanto on mieluisaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Erin oli hauska ja rento! Pieniä jekkuja tekemässä koko ajan. Hänestäkin tuli ihan erilainen kuva ohjelman myötä kuin mitä muistin Nylon Beatin ajoilta. Sekin taisi pohjautua enemmän muutamaan nähtyyn musiikkivideoon.

   Zen Cafen olen kuullut nimeltä, mutta muuten en tiedä. Mua odottaa joskus oikea aarrearkku, kun pääsen taas suomalaista musiikkia kuuntelemaan :)

   Delete
 7. Hei vaan, täällä myös yksi Vain Elämästä koukuttunut yksilö. Meillä tv-ruutuaika on aikuisilla varmasti korkeintaan 2 tuntia/vk (joskus nolla). Lapset sentään pikkukakkoSta vielä katsovat... Netistä nykyään katsomme ohjelmat... Tämä on tosiaan yllättävän yleistä, en itseasiassa ollut ajatellut asiaa ennen ylläolevaa kommenttia, tunnemme useita talouksia ilman tv:tä :) mutta alustuspuheen jälkeen: viime syksynä satuin laittamaan tv:n päälle toisen elämää jakson loppupuolella ja todella koukutuin. Katsoin ruutu.fistä jakson kaksi kertaa saman illan aikana ja tykkäsin, ihan täysillä. Ja niin tykkäsi moni muukin. Ensin ajattelin jarrutella, kun "kaikki mutkin" tykkäsivät, mutta annoin mennä, hyvä formaatti... Toinen kausi tuskin on yhtä koukuttava, mutta ajattelin antaa sillekin mahdollisuuden :) ohjelma on tarpeeksi kepeä ja kiva, artistit iloisia ja kappaleet mukaansatempaavia. Sopivan positiivinen ja viihdyttävä tähän kaikkeen realismiin ympärillä (maailman politiikka, syyria, suomen kansantalous jne...).

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olet muuten oikeassa. Itse en juurikaan katso enää telkkaria. Aamu-tv on yleensä auki siinä taustalla. Nyt olen onnistunut muutamana torstai-iltana katsomaan klo 10 jälkeen ohjelmaa "Hollywood Game Night". Onkin ihan hauska ohjelma :) Muutoin katson katsomiseni pääosin Netflixiltä. Ja sekin on aika vähäistä. Kyllä tv on siirtynyt taka-alalle.

   Vain Elämää -idea on loistava! Katsoin, että olisi saksalaista alkuperää.

   Mua kai ilahdutti eniten ohjelman myönteisyys. Kaikki olivat ihan hyväntuulisina ja innokkainakin mukana rakentamassa jousipyssyjä, leipomassa. Olisi niin hurjan tärkeää olla avoin ajatuksille ja ideoille, jotka eivät ole ihan sitä jokapäiväistä touhua mitä itse tekee.

   Delete
 8. Kyseinen ohjelma on meidän perheen suosikki tanssii tähtien kanssa-ohjelman ohella! Eka tuotantokausi oli aivan huikea ja jaksoja katsottiin uusintoinakin.

  Lapsilla tuli ohjelman myötä tapa että joku istuu lauantaisin pöydän päähän ja sitten toiset sanoo "nyt on sun päivä". Kysellään pöydän päässä istuvan kuulumisia, muistoja yms. ja lempilaulua. Kun aamupala on syöty niin etsitään youtubesta se lempilaulu ja lauletaan porukalla =) Lauantain joka aterialla on pöydän päässä eri henkilö. Jotenkin aivan älyttömän kiva idea lapsilta ja tuo taas perhettä lähemmäksi toisiaan yhteisen kivan ja hauskan muodossa. Ja se että jokainen saa sen oman "tähtihetken" jolloin voi kertoa vielä viikon kohokohdat. Jopa 2v. toteaa pöydän päähän istuessaan "mun päävä. jee!" <3 Hän valitsee aina Robinin kappaleen; puuttuva palanen jonka itsekin osaa hyräillä ja osin laulaa.

  7 ja 9v. tyttöjen suosikki on Isac Elliot Robinin ohella.

  Leppis

  ReplyDelete
  Replies
  1. Meilläkin on tämä Tanssii tähtien kanssa -ohjelma, mutta on jäänyt katsomatta. Vaikuttaa kuitenkin hauskalta ja kyllähän tanssi on haastavaa liikuntaa.

   Olettepa keksineet kivan tradition! Tästä tuli oikein hyvä ja lämmin mieli. Kyllä jokainen ansaitsee aina silloin tällöin oman päivän.

   Kiitos lauluvinkeistä! Nämä ovat mulle ihan uuusia.

   Delete
 9. Juha Tapion musiikkiin kannattaa kyllä tutustua, todella lahjakas lauluntekijä. Omat suosikkini ovat Jossain täällä ja Sitkeä sydän

  ReplyDelete
 10. Piti vielä lisätä, että blogitekstejäsi on aina mukava lukea, liian harvoin tulee kommentoitua :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! Musta on mielettömän kivaa lukea kommentteja, ne ovat tämän bloggaamisen suola ja sokeri :)

   Kiitos musiikkivinkeistä. Näitä pitää kuunnella. Suomessahan musiikki hiipii luihin ja ytimiin ihan vaivihkaa, kun jossain on aina radio auki ja yks kaks jokin sävel alkaakin tuntua tutulta ja omalta. Lapset olivat Suomessa ihmeissään, kun radiosta tuli samaa musiikkia kuin meillä. Ajoimme taksilla pienen pätkän ja siinä se ensimmäisen kerran todettiin. Oli ihmettelemistä :)

   Delete
 11. Täälläkin yksi koukkuun jäänyt ;-) Ihan Lady of The Mess kanssa samoilla linjoilla! Sillanpää oli paras koko porukassa ihanalla positiivisuudellaan :)
  Uudella kaudella on tosiaan tuskaa tuottavia esiintyjiä,mutta eihän sitä tiedä mitä paljastuukaan...
  Meillä töissä kyllä ohjelma oli kahvituntien puheenaihe ja varmasti uusi kausikin tulee olemaan.
  Olen television "palvoja" (hih) siinä missä kolmivuorotyö antaa myöten :) eli tänään katsomaan Good Wife:n uutta tuotantokautta ;-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sillanpää oli kyllä todella valloittava :)

   Good Wife oli sellainen, että katsoin alkuunsa muutaman jakson ja olin sitä mieltä että voisin alkaa seurata. Mutta meillä pitää nämä iltamenot huolen siitä, että olen harvoin telkkarin äärellä. Pitääkin katsoa, jos olisi jo Netflixillä tarjolla. Downton Abbey oli muuten sellainen, että viime joulun alla sitä katsoin. Tuli sunnuntaina niin otolliseen aikaan. Uusia jaksoja taas odottelen :)

   Delete
 12. Mä muistan sun kommentin keväällä, että mistä me kaikki niin kohistaan, kun Jonne Aaron, Cheek ja muut itketti meitä suomalaisia.. No nyt säkin tiedät, mistä puhutaan! Suomessa on uusia kivoja artisteja, jotka ovat sydämellisiä ihmisiä ja uskaltavat näyttää sen tällaisessa ohjelmaformaatissa. Ohjelmalle on filmattu jatkoa ja jaksot alkavat pyöriä meillä telkkarissa vielä nyt syksyn aikana.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin sitä ihminen oppii :) Oli kyllä mukava katsella nämä jaksot Youtubesta ja toivottavasti seuraavaa kauttakin sinne joku laittaisi.

   Delete