Wednesday, August 21, 2013

Bloggarin terveydentila

Kerroinkin muutama tarina taaksepäin terveystarkastuksesta. Tulokset tulivat jokin aika sitten ja ihan hyvältähän se näyttää. 


Tällä tavoin hampaat vilkkuen mun pitäisi kyyditä parsakaalia, salaattia, paprikaa ja monta muuta vihannesta. Vähemmälle on jäänyt. Voi hitsi. Mutta mulla ei ole polkupyörää. Eikä kumisaappaita. Ei sen puoleen pitkiä kalsareitakaan. 


Posti toi tällaisen hienon neliväripainatuksen, oikein monisivuisen. Etukannessa on oma nimi ja sisällä mun verenkuva ja terveydentila. Kuvioita on helppo lukea, kun ymmärtää että vihreä tarkoittaa kaiken olevan hyvin, oranssi ilmaisee vaaraa ja punaisella on toivo (ainakin vähäksi aikaa) menetetty. 


Kolestrolit ovat kohdallaan, itse asiassa ihan mallikkaat. Triglyserideissä ei ole moittimista ja kokonaiskolestrolin ja HDL-kolestrolin suhdelukukin on ihan yes. Tosin tämä luku on aavistuksen noussut viime vuodesta. Sitä se vyötärön paksuuntuminen varmaan on saanut aikaiseksi. 


LDL luku on myös viime vuodesta noussut aavistuksen. Sokeriarvot ovat ok. Mutta se VERENPAINE! Tiedättekö, kun hoitaja viritteli sitä mustaa rinkulaa mun käsivarteen tunsin kuinka suonissa kävi kohahdus. Mua alkoi jännittää! Hyvä etten siihen paikkaan pudonnut tuoliltani. Miten voikaan aikuinen nainen jännittää verenpaineen mittaamista on mulle ihan mysteeri. Mutta niin vain tein ja oranssilla alueella liikutaan. Mittaan verenpainetta kotioloissa aina silloin tällöin ja luvut ovat onneksi vähän erilaiset. 


Tarkastus järjestetään miehen työpaikan puolesta ja nytkin kävin heidän neukkarissaan vuodattamassa verta. En ehkä menisi, mutta näiden lukujen ansiosta säästämme terveysvakuutuksessa kuukausittain $25. Toinen $25 tulee tupakoimattomuudesta. Yhteensä säästämme vuodessa siis $1200 sairasvakuutuksessa ja sehän on jo ihan tuntuva tukku riihikuivaa. Ja totuuden nimessä täytyy tunnustaa, että en ole enää mikään kevätkananen joten onhan näitä asioita syytä tarkkailla.

Toivottavasti 5:2 -dieetti auttaisi siihen, että LDL -kolestroli pysyy aisoissa ja suhdeluku saadaan taas siihen lähemmäksi kahta. Tai vaikka sen alle. Ja vyötärö kapeammaksi.

Käytkö Sinä säännöllisesti terveystarkastuksessa? Tiedätkö omat kolestroliarvosi ja muut luvut? Suomessa ei taida terveysvakuutukset vielä tällaista tietoa vaatia.

18 comments:

 1. Tämän päivän lehdessä oli juttu,että viinilasillinen päivässä laskee kolesterolia ;-)
  On ruotsalaiset tutkineet :)

  Harvoin on sellaisia terveystarkastuksia,joissa mitattaisi kaikki arvot.Eikä taida henkivakuutuksetkaan vaatia veriarvoja vaan diagnoosi voi pois sulkea vakuutuksia.

  Verenpaine reistaili minullakin tänä kesänä :( mutta siihen löytyi selkeä syykin...kroppa ei kestänyt kolmen viikon nukkumattomuutta (olipa yllätys..)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hyvän tutkimuksen ovat ruotsalaiset tehneet :) Ja tummaa suklaata kyytipojaksi, niin johan ovat arvot kohdallaan. Eikä vanhene millään.

   Toivottavasti uni jo tulee. Unettomuus on kyllä hirmuista, mutta välillä vaan pitää valvoa ja miettiä syntyjä syviä.

   Delete
 2. Mulla on työn puolesta kattavat terveyspalvelut. Kattava terveystarkastus riippuen työnkuvasta 1-3 vuoden välein mutta joka vuosi saa käydä terveystarkastuksessa jos lystää :) Minun veljellä on muuten "valkotakki verenpaine", paineet kohoaa terveystarkastuksessa mutta kotona ok.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ahaa, tälle löytyi sitten ihan nimi, "valkotakki verenpaine". Kai tämä on aika yleistä, vaikka niin hullulta tuntuukin.

   Meilläkin sairasvakuutus (siis tämä jota varten testit tehtiin) korvaa yhden vuosittaisen lääkärintarkastuksen. Mä en ole vielä vaan saanut aikaiseksi mennä täysvaltaiseen syyniin.

   Delete
 3. Viime kerrasta on jo aikaa, jolloin olisi kaikki arvot mitattu...

  Verenpaineen mittaus on aina yhtä ongelmallista; se joko hyppää kattoon tai romahtaa. Olen useamman kerran jopa pyörtynyt verenpaineen mittaukseen. Alitajunnassani se yhdistyy johonkin ikävämpään toimenpiteeseen, joka seuraa mittausta, verikokeeseen, leikkaukseen tms.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Eli mä selvisin koettelemuksesta sitten loppujen lopuksi pelkällä säikähdyksellä. Voi Sinua! Mutta nämä pelot ovat sellaisia, että ei niitä voi järjellä selittää vaikka tahtoisikin. Eikä kaikkiin auta edes kokemus.

   Delete
 4. Sullahan on nuo arvot tosi hyvin ja kivasti ja selkeästi nuo on tuossa esitelty,paljon selkolukuisempi kuin joku sellainen valkoinen paperi..
  Käyn yleensä kerran vuodessa tekemässä verenkuvan,koska olen riskipotilas.Verenpaine mulla on aina ollut hyvä:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tykkään kyllä tästä esityksestä, ei tarvitse arvailla että missä mennään. Hyvä näitä on seurata, niin osaa puuttua tilanteeseen jos näyttää olevan menossa väärään suuntaan.

   Delete
 5. Minulla on työn puolesta ihan kattavat terveystarkastukset - ja tarvittaessa voi pyytää aika monenlaisia mittauksia. Verenpaine se minullakin hyppii joka mittauksessa sellaisissa korkeuksissa, että joka kerta tulee seurantakehoitus. Kotona kun rauhassa mittailen, niin ihan on siedettävissä lukemissa:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mua ihan lohduttaa, kun huomaan että en ole ainoa. Ajattelin, että on kovinkin harvinaista kohottaa verenpainetta mittaukseen. Aamuisin kun kotona mittailen välillä mietin, että kulkeeko siellä suonissa mitään. Olen yrittänyt googlailla mitä haittaa voi olla matalasta verenpaineesta, mutta huimauksen lisäksi en ole löytänyt muita ongelmia.

   Delete
 6. Mä luulen, että Suomessa käydään vähemmän terveystarkastuksissa kuin siellä. Täällä mennään lääkäriin sitten kun on sairas. Eli liian myöhään. Tosin työpaikoilla pääsääntöisesti tarkastetaan terveys säännöllisesti mutta jotenkin mulla on sellainen kutina, että sen lapsuuden ja kouluiän jälkeen kun säännölliset neuvola- ja kouluterveydenhuollon käynnit loppuvat, päättyy ennaltaehkäisevä terveydenhuolto kuin seinään.

  Tosin nykyään valistuneet työnantajat ymmärtävät ennaltaehkäisyn ja kunnon ylläpidon kustannuksien olevan pienemmät kuin sairauden parantamisen, joten sitäkautta tilanne voi muuttua.

  Mä kävin työhöntulotarkastuksessa ja siellä otettiin kaikki arvot. Hyvältä näytti toistaiseksi, mutta kyllä se mössö tossa vyötäröllä ärsyttää silti, joten 5:2 on jo jonkin aikaa kiinnostanut. Siks olikin kiva lukea sun kokemuksia!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Varmaan muuten totta. Monella on perhelääkäri, jonka juttusilla käydään vähintäänkin kerran vuodessa. Lääkärillä ovat käyneet omat vanhemmat ja sinne viedään sitten omat lapset. On jonkin verrankin lääkäreitä, joilla menee niin mukavasti ettei tarvitse ottaa uusia asiakkaitakaan.

   Tänään on taas paastopäivä. Jostain syystä tänään on nälkä kurninut ja ollut vähän tukalampaa. Mutta kyllä tämän kestää, kun tietää että huomenna on taas ihan tavallinen päivä :)

   Delete
 7. Kokeet otetaan yleensä kerran vuodessa, vaan nyt kun oli iso leikkaus niin tarkastivat menen/tullen ja taas viellä kerran! Käytän kunnallista lääkäriä ja omalääkärini kyllä huolehtii hyvin minusta.
  Vaikka olen tämän paksuinen(!?) ja ikänen(67v.)olen hyvässä kunnossa. Ei sokeria, kolestroonia ja verenpaine ok.vissiin johtuu perintötekijöista ja tästä omasta terveellisestä elänmän tavoistani. Ei nyt sillä jotten voisi itseeni paremminkin hoitaa koska teen vain sen pakollisen liikunnan....ruuat, pukemisen ja lähikaupassa käynnin......
  Uusilla nivelillä aloitan taas kohta sitä pientä kuntosali reeniä jota vanhat lihakset kinttuloissa oppis näihin tekoniveliin. Vielä en saa, koska fys.terap.tekee tarkat tutkimukset mitä saan tehdä ja mitä välttää ettei vaan satu vahinkoja.....;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olen itsekin ajatellut, että taitaa olla kititäminen perintötekijöitä. Kyllähän mä vähän vahdin mitä suuhun laitan, mutta juon esim. vähän rasvaisempaa maitoa, juustokaan ei läheskään aina ole sitä kevyintä ja punaista lihaakin syön ihan hyvällä ruokahalulla... Tasapainohan se on kaikista tärkeintä, kaikkea kohtuudella.

   Mua vähän hirvittää, että alat hurjastella niillä uusilla nivelillä :) Sinä et oikein ole sellaista paikallaan viihtyvää mallia.

   Delete
 8. Olen naapurikunnassa töissä, terveystarkastukset on joka viides vuosi. Omalta paikkakunnalla minut on kutsuttu myös ikäkausitarkastuksiin ihan terveyskeskukseen. Eka oli muistaakseni 45-vuotiaana. Mammografiaan on kutsuttu jo kolme kertaa ja terveyskeskuksen kutsumiessa papa-kokeissa olen ollut myös monta kertaa. Omia sairasvakuutuksia en ole ikinä ajatellut ottaa, sillä meillä kyllä terveyskeskus toimii hyvin. Ajan saa kiireellisessä tapauksessa aina samana päivänä ja viimeksi kun ei olisi ollut mitään kiirettä, niin silloinkin kolmen päivän päähän. Hammashoito meidän kunnassa sen sijaan tökkii. Olen kiireellisessä tapauksessa kyllä päässyt samana päivänä, mutta jos menee vain tarkastukseen, niin saa odottaa puoli vuotta. Käynkin yksityisellä tarkastuksissa (kiireellisissä tapauksissa olen mennyt kunnalliseen, sillä sinne pääsee silloin nopeammin kuin tälle yksityiselle, jolle voi joutua odottamaan haljenneen hampaansa kanssa viikon).

  ReplyDelete
  Replies
  1. Aikoinaan Suomessa ollessa terveysasemalla pääsi aika nopeasti tapaamaan ainakin terveydenhoitajaa. Työterveys oli sitten kyllä ihan verraton. Tosin kerran sain tuta, että todellakin työnantajan kustatnama palvelu. Olin kuumeessa ja kurkku niin kipeä, että ääntä ei tullut. Ajanvaraus työterveyteen tehtiin puolestani. Lopputulos: se päivä sairaslomaa ja sitten seuraavana päivänä töihin. Enkä edes ollut mitenkään erityisen sairastelevaa mallia, että olisi pitänyt huolehtia josko lintsaan...

   Hammashoidon kanssa oli hankalampaa. Lohjenneen hampaan kanssa sai odotella pari viikkoa.

   Täällä vakuutukset tulevat työn kautta ja meidän tapauksessa miehen työn kautta. Hammaslääkäriin pääsee hätätapauksessa heti ja tarkastukset ovat puolen vuoden välein. Samoin lääkäriin pääsee heti. Mutta palvelun tarjoajiakin on sitten reilusti.

   Delete
 9. Valkotakki verenpaineet ovat todella yleisiä. Kotimittaukset ovat luotettavampia, etenkin kun mittaa aina samalla mittarilla.
  Terveydenhuoltoalalle näyttää sopivan hyvin sananlasku suutarin lapsilla ei ole kenkiä. Jos sairastut äkillisesti, joidut menemään yksityiselle, koska työterveys ei ota akuutteja. Joudut odottamaan lääkäriaikoja viikkoja ja et kuitenkaan saa hoitoa. Vakuutukset ovat jo Suomessakin, valitettavasti. Itse kannatan kunnallisia terveyspalveluja. Meillä kuitenkin terveyspalvelut ovat edelleen korkeatasoisia. Anteeksi avautuminen, kokemusta alatta on aika pitkä. Ansku

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hei Ansku, kiva kun avaudut! Ja kiitos lohdutuksesta, olin vähän pöllämystynyt omasta paineilustani mittauksessa.

   Nämä ovat turkasen hankalia juttuja. Täällä jos on työpaikka (hyvä) ja sitä kautta vakuutukset, niin kaikki toimii. Tykkään myös siitä, että alennustakin voi saada jos ei tupakoi ja käy verikokeissa. Jotkut työpaikat edellyttävät, että vakuutuksen piiriin kuuluvat käyvät ihan täysimittaisessa terveytarkastuksessa. Ja sitten tulee tietysti ongelmia kun aletaan rajata vakuutusten ulkopuolelle niitä, joilla on tiettyjä sairauksia, ylipainoa ym. Varsinainen Pandoran lipas.

   Ranskassa on käsittääkseni läntisen maailman parhaimmat terveyspalvelut. Pitäisi oikein tutustua aiheeseen miten asiat siellä hoidetaan.

   Delete