Saturday, July 6, 2013

270 kaloria ja juustot päälle

Bagelsit on herkkua, eihän siitä mihinkään pääse. Suosikkejani ovat ihan tavalliset, plain, ja sitten mustikkabagelsit. Ja tietysti Philadelphia -juuston kanssa. 


Muutama vuosi sitten luin Mireille Guilianon kirjan "Ranskattaret eivät liho". Vasta silloin älysin, että eivät nämä mitään kevyttä purtavaa ole. Aikaisemmin ei tullut edes mieleen tarkistaa kalorimäärää. Mireille palaa kotiin Amerikan vaihto-oppilasajan jälkeen ja isä toteaa ensimmäisenä Le Havren satamassa, että "Tu resembles à un sac de patates" eli tytär muistuttaa perunasäkkiä. Yksi syy tyttären tukevoituneeseen kroppaan ovat mm. bagelsit.  


Yksi mustikkabagel on 270 kaloria, juustosta tulee helposti 100-150 kaloria lisää. Tällaisen herkun pistelee surutta välipalaksi ja mielellään ottaa vaikka toisen. 


Olenkin ollut helpottunut, kun markkinoille on tullut bagel thins eli laihdutuskuurin käyneitä bagelsejä. Tällaisen lituskan kanssa pääsee hyvin makuun ja kaloreita on  vain 110. 


Nykyisin tavailen jo tuoteselosteita ilman eri kehotusta ja osaan pahimmat karikot välttää. Mm. mun lempileipäni on joutunut pannaan. Se kyllä maistuikin enemmän omppuviineriltä :)

16 comments:

 1. Aidot Amerikan bagelit ovat kyllä ihania, mutta eivät ole mitään kevytherkkua. Valitettavasti.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Näin jouduin myös karusti toteamaan... Ja kun mä en edes ymmärtänyt, että ovat sellaisia kaloripommeja! Sitä ei mausta huomaa eikä edes syötyä ollut mitenkään erityisen tuhti olo.

   Delete
 2. Voi tätä elämää - kaikki herkut kielletään;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sanos muuta. Ja sitten vielä alkaa ikänäkö vaivata ja ei saa edes selvää niistä kaloreista siinä pussukassa :) Tosin ajan myötä on kyllä tullut myös viisaus, että ei makeaa mahan täydeltä.

   Delete
 3. Enpä ole maistanut mutta herkulliselle näyttää :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olenkin yrittänyt kaivella muistia, että olisinko nähnyt bagelsejä kaupassa viimeksi Suomessa käydessä. Ei tullut mieleen edes katsella sillä silmällä, kun hamusin vain kauppamatkoilla ruisleipää.

   Delete
 4. Onneksi täällä kotomaassa ei ole kaikkia suuria houkutuksia mitä siellä :) Ja itse en pidä makeasta leivästä lainkaan, joten ehkä ei uppoaisi nuo mustikkabagelsitkaan :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mulle se ruisleipä on ihan vastustamaton herkku :)

   Mustikkaisen syön niin, että paahdan sen leivän paahtimessa enkä laita päälle mitään. En myöskään "lempileipäni", omenaviinerille maistuvan, päälle laita mitään. Sitä syön kuin viineriä söisin eli päiväkahvin kanssa imeläpalana.

   Delete
 5. Johanna, kyllä bageleita löytyy kaupoista ja kahviloistakin täältä ihan Jkl-tä!
  Silloin aikoinaan kun olin siellä USA-sa niin tutustuin herkkuun jota silloin tällöin käytän edelleenkin!
  Rinkuliin laitetaan tietysti Philadelphia juustoa ja sitten kylmäsavulohta ja ei sitten muuta kuin ääntä kohen....se on niiiiiin hyvää ettei sanotuksi saa...;D

  Energia määrän saa reilusti puolitettua kun käyetään vesirinkeliä ja sitä Philadelphia juustoa kun sitä saa jopa 10% ja on varsin maukasta jos valitsee vaikka yrttimaustetun version. Lohessa on rasvaa, mutta jokainenhan sen tietää, että kalan rasva on sitä Omega3 jota jokaisen on syötävä säänöllisesti jotta kauan eläisi ja voisikin hyvin!
  Tokko sitä aina tarvii kaloreita laskea jos hyvältä maistuu, nauttii sitten vain kohtuudella....kait sitten....;)

  ps. ei ne Amerikkalaiset bagelit makeita ole joissa on sitten se suolanen täyte, mustikkabageli kylmäsavu lohen kaa ei kylläkään olen mikään kulinaarinen nautinto...ainakaan mulle!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, en minäkään lohta laittaisi mustikkaisen päälle :)

   En ole muuten aikoihin syönyt kylmäsavulohen kanssa. Pitää hankkia. Hyvä kun muistutit. On sitten semmoinen vähän tuhdimpi välipala.

   Mulle tuli näiden kaloripitoisuus yllätyksenä. Jotenkin se rasva ei vain valmiissa tuotteessa maistu ja viattoman näköinen rinkula ei herätä ollenkaan epäilyksiä. Vesirinkelit kyllä kelpaisivat, mutta en ole vastaavaa tuotetta meiltä löytänyt.

   Delete
  2. Ei kai tuoreissa bageleissa pitäisi mitään rasvaa olla, eikä sokeriakaan. Eiks ne ole aika yksinkertaista "vehnästä" ilman suurta rasva- tai sokerimäärää? Teollisesti tehdyt bagelit voivat olla eri juttu, nehän voivat sisältää mitä vaan :). Tykkään bageleista, mutta en sellaisista, jotka on taikinamaisia, ihan kuin hieman raa'aksi jääneitä.

   no name

   Delete
 6. Näin minäkin kuvittelin :) Kannattaa aina tarkistaa tuoteseloste. Itse olen ollut hyvin yllättynyt ja suomalaisittain (kuten tuossa Maikkukin kommentoi) olen rinnastanut nämä melkein kuin vesirinkeleihin.

  Meillä on lähellä New York style -bakery, joka näitä myy (leivotaan bakeryssä). Kysäisin sitten kaloreita ja pienen selvittelyn jälkeen tieto löytyi. En ole viime aikoina enää juuri ostellut...

  ReplyDelete
 7. Voihan namskis! Olen muuten kuullut että Jenkkilässä on vaikea syödä terveellisesti, pitääkö paikkansa? Olisi kiva jos joskus kertoisit aiheesta :).

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sanotaanko, että täällä on ehkä helpompi syödä epäterveellisesti :) Toisekseen luulen, että aika moni ei enää hallitse kokkausta kuten menneet sukupolvet. Ruuan terveellisyys ja puhtaus ovat kyllä olleet nousussa koko sen ajan kun olen täällä asunut ja terveellisempiä vaihtoehtoja (vähäsuolainen, vähärasvainen jne.) tulee koko ajan myyntiin. Luulen, että epäterveellisen ruokailun aallonpohja tavoitettiin kymmenisen vuotta sitten ja nyt ollaan kurssia korjaamassa.

   Kasvikset, marjat ja hedelmät ovat kalliimpia kuin Suomessa, mutta toisaalta valikoima on suurempi ja tuotteet ovat usein tuoreempia kun kuljetusmatkat ovat lyhyempiä.

   Kiitos vinkistä. Kirjoittelen ruoka-asioista aina silloin tällöin. Terveysnäkövinkkeli voisi olla välillä taas paikallaan.

   Delete
 8. Tuo mainitsemasi kirja Ranskattaret eivät liho on ihan mainio opus. Tosin en taitaisi millekään taikakeittodietille pystyä. USAssa asuessani taisin kokeilla kaikki juustokakku- ja jäätelölajit, mitä löysin...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minä ostin ihan kirjan innoittamana kunnon vaivauskoneen, jotta saisin tehtyä ohjeen mukaan croisantteja. Kirjassa on niin paljon mun ajatuksiin sopivia juttuja, että siksikin se oli helppo lukea. Jatko-osaa "French women for all seasons" en ole sen sijaan saanut alkua pidemmälle... Pitäisi ryhdistäytyä.

   Taikakeittoakaan en ole kokeillut, vaikka purjon vuoksi se olisi varmasti ainakin maultaan mieluisaa. Uskottelen, että purjo-perunakeitto ajaa saman asian :)

   Delete