Friday, May 24, 2013

Allergisia mietteitä

Kyyditsin lasta playdateille ja siinä ovensuussa kuulumisia vaihdettaessa tuli taas se pakollinen kysymys: onko allergioita. Ei ole. Asia selvä. Aloin oikein pohtia. Meillä on ollut aika monta kaveria kylässä vuosien varrella ja kertaakaan ei ole yhdelläkään lapsella ollut allergioita. 


Yleisin allergia on pähkinäallergia. Muutama vuosi sitten päiväkodit ja koulut olivat pähkinävapaita. Ei saanut viedä evääksi pähkinöitä sisältäviä tuotteita. Tilanne on kuitenkin muuttunut. Pähkinäallergia taitaa olla sikäli hankala, että yhdessä jos toisessa ruuassa on pähkinän jäämiä. 

Muistan ainoastaan yhden allergiatapauksen. Lasten koulussa oli oppilas, joka ei voinut syödä yhtään mitään. Ruokaliuos toimitettiin suoraan suoneen. Sitten koitti päivä, jolloin hän voi syödä banaanin. Koko luokka juhli. Kaikki luokkakaverit söivät sinä päivänä banaanin jälkkäriksi. 

Suomessa ollessa aika monella oli allergioita. Yleisissä kylpyhuoneissa oli lappuja, että älä pössyttele sitä hajuvettä/hiuskiinnettä, astmaatikot kärsii. Finnairin lennoilla on aina vieressä joku, joka on tilannut erityisruokaa varmistaen, että eihän siinä nyt ole paprikaa, tomaattia, persikkaa, omenaa jne. En nyt vähättele ruoka-aineallergioita ja yliherkkyyksiä. Itsekin olen saanut tuta mitä kiinalainen ruoka saa aikaiseksi. Pari kertaa on alkanut päätä kiristää ja puristaa. MSG-yliherkkyyttä vissiin. Eivät ole olleet elämäni loisteliaimpia hetkiä. 

Onko kukaan muu ulkomailla asuva huomannut tällaista eroa? Mietin, että johtuuko ero siitä, että Suomessa allergiat seulotaan tarkemmin (seulotaanko?). Tämä voisi olla niitä ilmaisen terveydenhuollon mukanaan tuomia etuja. 


Me asutaan siinä osassa maata, jossa siitepölyjä riittää joka lähtöön, lähes ympäri vuoden. Tällä vehreydellä on hintansa. Joskus toivon, että asuisimme vähän vähemmän vehreässä ympäristössä. On kurjaa olla nenä tukossa maaliskuulta syyskuulle. Sade on tervetullut helpotuksen tuoja, edes hetkellisesti. 

Vekkulia viikonloppua!

30 comments:

 1. Yhtään allergista ei ole vielä tullut vastaan, lasten kavereissa tai omissa tutuissa.

  ReplyDelete
 2. Pakko kommentoida: työnkuvaani kuuluu järjestää

  ReplyDelete
 3. Seminaareja. Keväällä järjestin kaksi. Toiseen osallitui vain suomalaisia, toiseen eurooppalaisi 25 maasta. Molempiin seminaareihin osallistui kuutisenkymmentä henkeä. Jälkimmäisen seminaarin osallistujista vain kolme, uskonnollisista syistä johtuen, rajoittivat ruokailuaan. Ensin mainitun semiaarin kohdalla kymmenestä ensimmäisenä ilmottautuneesta (suomalaisesta) yhdeksällä oli joku rajoite ruoassa: vähälaktoosinen, maidoton,munaton,

  ReplyDelete
 4. Gluteeniton jne.

  ReplyDelete
 5. Onneksi tilanne ei lopulta ollut niin paha. Mutta karkeasti voi ainakin sanoa, jos ei olla allergisempaa kansaa kuin muut, niin ainakin tiedämme mistä nenän tukkoisuus ja masukivut johtuvat :) ja anteeksi tämä moniosainen kommentointi... Ei kännykkä pelitä kunnolla tässä kommenttiboksissa. Kiitos blogista, tätä on mukava seurata.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiva kun laitoit kommenttia oikein pitkän kaavan mukaan. Nyt muut luulee, että mulla on VALTAVASTI lukijoita :)

   Tätä minäkin arvelen, että suomalaiset ovat paremmin perillä terveydentilastaan. Nyt kun muistia rassasin, niin meillä ylipäänsä kaikista käynneistä vieraista ainoastaan suomalaisilla on ollut yliherkkyyksiä. Nyt tietenkin mietin, että ehkä vieraat vaan jättävät kohteliaisuuttaan mainitsematta jotta ei tule isäntäväellä ylimääräistä järjesteltävää. Usein kokoonnutaan nyyttärit -periaatteella, joten jokainen voi tuoda syömistä joka itselle soveltuu.

   Erityisesti olen pohtinut laktoosiherkkyyksiä. Kukaan vieraista ei ole pyytänyt kahviinsa muuta kuin ihan tavallista maitoa. Eikä ravintoloiden ruokalistoissakaan mainita, että annos on laktoositon, gluteiiniton jne. Suomessahan se taitaa olla ihan yleistä.

   Delete
 6. Kaunista seutua missä asutte, mutta tuo allergia on harmillinen.
  Ei ole tullut ajatelleeksikaan sitä, että ei se aina ole ruusuilla
  tanssimista jos asuu kauniissa ympäristössä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tämä vihreys ja rehevyys on ihan ylenpalttista, mutta koko ajan kukkii jokin kasvi ja sen huomaa sitten nenässään ja kurkussaan. Ulkotilojen, kuten ulkoveranna, peseminen on oma lukunsa. Onneksi se käy nopeasti painepesurilla. Ja kesän helteiden aikaan vihreyttä tulee ihailleeksi vain ikkunasta. Ehkä illalla myöhään tai aamulla aikaisin, mutta muuten ei juuri ulkona viihdy.

   Delete
 7. Minullekaan ei tullut vastaan allergisia lapsia pojan ollessa lapsi(silloin vielä Suomesa) uutama vuosi sittten sain astmagnoosin mutta lääkkeet pitävät sen kunnossa.Ja minula on myös laktoosi-intoleranssi, mutta aina laktoositabletteja käsilaukussa.Täällä ei ole yhtä paljon laktoosittomia tuotteita kuin Suomessa mutta joka kahvilasta saa kahvin myös soijamaidolla:-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oletko muuten huomannut onko astman oireiden kanssa eroa kun olet siellä kotona ja kun käyt Suomessa? Kuvittelisin, että Sinullakin on monenlaisia siitepölyjä jotka eivät tee astmalle hyvää.

   Suomen laktoosittomien tuotteiden valikoima on kyllä ylimaallinen. On ihan uskomatonta kuinka paljon niitä on.

   Delete
  2. Viime vuonna kun menin Suomeen unohdin astmalääkkeet tänne. Kuvittelin että ei se mitään;minullahan on vain lievä astma.Parin viikon kuluttua huomasin että hengästyin ihan pienestä ja onneksi sain lääkäriystävän kautta resetpin ja tilanne parani heti.Mutta varmasti voi olla eroa jos olen Suomessa vaikka jossain maalla missä ei ole paljon saasteita.Täällä asun metropolialueella jossa ilma ei aina ole kaikkein puhtainta...Nyt olen viime päivinä aivastellut niin usein että luulen sen johtuvan jostain siitepölystä.Myös nenä on aika tukkoinen.

   Delete
  3. Mä muistankin tämän! Kirjoitit siitä myös blogissa.

   Ihan unohdan, että Sinä asut suurkaupungissa. Ne ilmansaasteet ovat vielä ihan eri juttu. Muistan, kun joskus San Diegon yllä oli sellainen overcast ja varoitettiin, että ilman laatu on huono. Sitä on jotenkin vaikea ymmärtää, kun vieressä on valtaisa meri.

   Delete
 8. Mä olen tätä ihan samaa usein pohtinut. Onko se niin, että me suomalaiset vain vaadimme erityiskohtelua erityisruokavaliolle, kun muut eivät tee siitä numeroa ja tilaavat ravintolassakin sen mukaan mitä tietävät voivansa syödä.

  Näissä laktoosijutuissa on kyllä sellainen hassu juttu, että kaikki meidän "laktoositautiset" vieraat pystyivät juomaan Dubaissa aivan tavallista maitoa ilman mitään oireita. Eli maidon käsittelyssä tai jossain on eroja.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olen kuullut tämän saman asian täällä, että laktoosituotteet eivät olisi niin tymäköitä kuin Suomessa.

   Mulle on käynyt nolosti kerran suomalaisen vieraan kanssa. En tiennyt, että hänellä oli vilja-allergia ja olin laittanut tarjoamiset sen mukaan. Eihän siinä auttanut kuin yrittää sitten löytää jotain viljatonta: talossa oli jäätelöä ja riisikakkuja. Jossain kohti tiedonkulkua oli katkos - mulle saakka tieto vieraan allergiasta ei tullut. Tunsin kyllä olevani huono emäntä, kun vieras katsoi pöytää ja totesi, että mulla on gluteiiniton ruokavalio...

   Delete
 9. Samaa mieltä Nannan kanssa, puhtaan laktoosi-intoleranssin lisäksi joku maidon käsittelyssä vaihtelee maittain. Suomessakin jotkut voivat juoda luomumaitoa (homogenoimaton), vaikka normimaito aiheuttaa oireita. Mutta itse asiassa melkein joka puolella maailmaa on enemmän laktoosi-intolerantikkoja kuin Suomessa (/Pohjois-Euroopassa). Luulen, että siksi siellä maitotuotteita käytetään eri tavalla tai enemmän kuin muissa ruokakulttuureissa, ja ne, joilla laktoosi-intoleranssi on, eivät voi olla sitä huomaamatta. Esim. Itä-Aasiassa laktaasientsyymin tuotanto on aikuisväestössä vähentynyt melkein neljällä viidestä, ja ainakin oman rajallisen kokemuksen mukaan esim. kiinalaisessa tai thairuuassa ei paljon maitotuotteita käytetä.

  Minulla on teoria myös muista ruoka-allergioista. :-) Pähkinä ehkä poislukien - minusta pähkinättömyydestä tehdään täällä suurempi numero kuin Suomessa. Monet ruoka-allergiat huomataan atooppisen ihottuman kautta, ja Suomen ilmasto, pitkä kuiva talvi, on atoopikolle ankara. Täällä melkein joka puolella maata on ainakin jossain määrin lämpimämpää ja kosteampaa suurempi osa vuodesta, joten ainakin lievemmät ihottuma voivat jäädä puhkeamattakin.

  Ehkä genetiikallakin on osuutensa: Suomi tarvitsisi vähän monipuolistusta geenipooliin, niin ei kaikki olisi likinäköisiä atoopikkoja! ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, aasialaisessa keittiössä taitaa maidon asemassa olla kookosmaito :)

   Pähkinäallergian kanssa luulen kysymyksen olevan mahdollisista korvauksista: jos tuotteessa ei ole klausuulia mahdollisista pähkinäjäämistä niin pian ollaan raastuvassa ja maksetaan miljoonakorvauksia. Pähkinäallergiassa oireet taitavat olla tavallista ärhäkämmät.

   Tätäkin mietin, siis iho-oireita. Ei juuri näy kuivasta ihosta tai ihottumista kärsiviä. Omankin kuivan ihon oireet ovat kadonneet. Talvisaikaan oli aika tukalaa Suomessa, kun naamaa kiristi vaikka olisi siihen mitä laittanut ja iho hilseili.

   Delete
 10. Samaa mieltä Pilvin kanssa :)

  Toi likinäkö on muuten myös hassu juttu. Kun Suomessa lähes joka toisella on lasit, niin suorastaan silmiinpistävää oli lähi-idässä se lasien puute. Intialaisista aniharvalla oli rillit ja nyt puhutaan siis ihan koulutetusta ja "hyvässä työssä" olevasta osasta myös. Niistä, jotka joutuivat käymään eye testissä saadakseen ajokortinkin. Sama homma arabien suhteen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jostain luin, että D-vitamiini auttaisi ikänäköön. Aurinkoisissa maissa D-vitamiista ei ainakaan taida olla puutetta.

   Nyt kun mietin, niin aika vähän lasten kouluissa on silmälaseja lapsilla. Enkä usko, että pienimmät käyttävät vielä piilareitakaan. Aikuisväestö hakeutunee kai aika herkästi laserleikkauksiin.

   Delete
 11. Tein itse saman huomion silloin kun asuin Amerikassa. Olin siis au pair ja jonkin verran lasten kanssa tekemisissä. ;) Harvoin oli mitään allergioita, kaikkea sai syödä ja juoda. Silmälasit oli sillä pienimmäisellä ja siis kahdella lapsista laiska silmä. 3-vuotiaalla lasit olivat usein jos jonkinlaisella mutkalla ja kerran hän sai ne poikkikin väännettyä. :D

  Mutta siis allergioista. Mä uskaltaisin väittää, että suomalaiset juovat niin paljon maitoa, että jonkinlainen herkistymä täytyy tulla. Jenkkilapsoseni nimittäin joivat maitoa aamulla lasillisen tai sitten vain murojen kanssa tai kaakaon. Muutoin juotiin mehuja tai vettä. Ja aikuiset eivät todellakaan juoneet maitoa, kahviin tippanen ja siinäpä se sitten. Toinen syy maito- ja muihin allergioihin väittäisin olevan suomalaisten vähäin geenien muuntuminen. Me ollaa pieni kansa ja niitä naimakumppaneita joilla olisi kauheesti erilaisia geenejä ei kauheesti oo. Nykyään toki enemmän kuin aiemmin.

  Itse olen siitepölyallerginen, kärsinyt siitä 4-vuotiaasta asti. Pillereitä, sumutteita ja tippoja on siis tullut käytettyä jo 20 vuotta. Amerikanaikoinani kuitenkin kaikki tällaiset jäivät pois. Vaikka asuinkin alueella, jolla oli paljon puita ja kukkia ja heinääkin niin lääkkeitä en tarvinnut. Ja Suomeen paluun jälkeen allergiani on hieman vähäisempää kuin ennen reissua. Teki siis hyvää olla "allergiattomassa" ympäristössä. En tiedä johtuiko sitten erilaisesta siitepöykannasta vai mistä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihan totta muuten, Suomessa on ruokajuomana usein maito tai piimä. Jogurtteja, rahkaa, juustoja on joka lähtöön. Niitä on kyllä välillä ikävä, ei sen puoleen.

   Lazy eye aika usein leikataan jo lapsen ollessa pieni. Kauhean kauan ei laputtamista ja muuta harrasteta, vaan heti korjausleikkaukseen.

   Hyvä, että ympäristövaihdos auttoi allergioissa. Mä en tiedä kuvitellaanko me vain, mutta tuntuisi että yhden lapsen tukkoisuus olisi vähentynyt sen jälkeen kun meille tuli koira :) Me ollaan kyllä niin lääpällään koiraan, että kaikki mahdollinen myönteinen lasketaan koirulin hyväksi.

   Delete
 12. Johanna sulla on muuten tosi hyvä ja mielenkiintoinen, mukava blogi. Mutta nyt tätä allergiaa. Mun mies kun lopetti viljojen syönnin niin häneltä hävisi kaikki allergiat. Hän oli sitä ennen allerginen vaikka mille ja pahasti. - Sitten tuo maitoasia on tosi kurja, juuri nuo hyla ja laktoosittomat ja sentyyppiset saattavat aiheuttaa ihmisille vaikka mitä. Mä olen ihan surullinen Suomen kansan puolesta, että kaikki yrittää keksiä vaikka mitä muita syitä, mutta eivät edes kokeile vaikka kahta kolmea viikkoa vähän erilaisemmalla ruokavaliolla. Lääkäri Antti Heikkilä mm. on puhunut ja kirjoittanut paljon näistä, mutta paljon häntä yritetään mollata ja nimitellä. - No se vaan nyt on niin että jos tuo anonyymin kommentti seminaarivieraista pitää paikkansa se on jo todiste vaikka mistä! Mutta ei syyllistetä suomalaisia ihmisiä, tosin tässä blogissa sitä ei tehdä, mutta suomalaiset olisivat ihan kuten muutkin jos...! Mukavaa vkonloppua!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hei Kaisa, kiva kun jätit kommenttia. Ei todellakaan ole tarkoitus mollata tai syyllistää ketään. Kunhan taas ihmettelen.

   Mamman maailman Unelma on kirjoittanut viljattomasta ruokavaliostaan. Olen itsekin innostunut jättämään vehnää vähemmälle ja oikeastaan sen minkä viljaa syön syön ruisleivän muodossa :) No, joskus vähän muuta, mutta olen vähentänyt vähän kuin huomaamatta vehnän syöntiä.

   Nyt yksi lapsista on valittanut vatsavaivoja ja olemme kokeilleet juuston jättämistä pois ruokavaliosta ja maito on korvattu muulla. Tuntuisi toimivan. Löytyi mieluisa kreikkalainen jogurtti, jota hän syö mielellään ja ei kuulemma enää vatsaa kipristele. Niinhän se on, että aika usein huomaa mistä kenkä puristaa kun kroppaa kuuntelee.

   Delete
  2. Hei, toden totta käsitelty maito voi olla hyvin paha vatsanpurujen ja ilmavaivojen aiheuttaja. Itse joudun juomaan homogenoimatonta maitoa, jota onneksi nyt saa Suomesta. Ja raakamaitoa, mutta se on hurjan kallista. Jos olisi oma lehmä, ja se söisi luomua niin mikäpä olisi ollessa.Toiset sietävät vuohenmaitoa. Suosittelen lapsellesi raakamaidosta tehtyjä juustoja että saa kalsiumin. Johanna hyvää loppupäivää sinne Atlantin toiselle puolelle! tervehdyksin, Kaisa

   Delete
  3. Haluaisin kokeilla raakamaitoa, mutta en kertakaikkiaan ymmärrä mistä lähtisin sitä etsimään. Ehkä tuohon takapihalle pitäisi ottaa lehmä :)

   Delete
 13. Ihan samaa huomannut täällä Saksassa. Kindergartenissa ei kellään allergioita, leipomuksia saa tuoda kotoa lapsille, playdayteillä ei allergioista edes kysytä. Ja sitten Suomen päivähoidoista kuullut kauhutarinoita, että kaikilla allergioita, eikä lapsille saa leipoa mitään. Mielenkiintoista sanoisin. Onko suomalaiset vain niin sisäsiittoisiä, että allergiageenit ovat ihan eri tasolla?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Meilläkin sai pitkän aikaa viedä kotona tehtyjä leipomuksia, mutta sitten vissiin joku porukka sai jonkin asteisen ruokamyrkytyksen ja leivonnaiset pitää olla kaupasta ostettuja. Voihan ne leipomisolosuhteet olla vähän erilaisia :)

   Delete
 14. Ystäväni on allerginen matotuotteille, mutta hän nauttii vuohenmaitoa (kuumennettuna hunajan kera) sekä vuohenmaitojuustoja.

  Olen lukenut AIV-rehusta, suomalaisesta keksinnöstä, jolla Suomessa ruokitaan lypsykarjaa. Tiettyjen happoliuosten ansiosta rehu säilyy "tuoreena" katteiden alla talven läpeensä ja sen ansiosta suomalainen voi on aina keltaista, eikä talvisin valkoista, kuten kuivaa rehua syövän karjan lypsämästä maidosta valmistettu voi muualla Euroopassa. Näin oon siis lukenut, mene tiedä onko asiassa perää.. Mutta tosiaan oli esitetty hypoteesia siitä että AIV-rehu lehmän ravinnossa aiheuttaisi maitoallergiaa ihmisille.

  Ja toinen osatekijä voi olla se maidon runsas "lutkutus" :) Itse asun Italiassa ja täällä ei maitoa myöskään juoda kuin aamiaisella kuumennetuna. En tiedä onko täällä osteoporoosia sen enempää kuin Suomessakaan, vai voiko sitä kalsiumia/kalkkia saada muista tuotteista. Voiko kalkkipitoinen vei korvata maidon kalsiumin? (Joo en ole tosiaankaan mikään tiedemies, hih!).

  Tv. E.

  ReplyDelete
 15. AHAHAHAH ei nyt sentään MATOtuotteille ole alkeerinen! :D

  Tv. E.

  ReplyDelete
 16. Ei hyvät hyssykät, edellisen lisäksi möhläsin sanan "vesi" kanssa. Eli: voiko kalkkipitoinen vesi korvata maidon kalsiumin? Tai voivatko jotkin kasvikset tehdä saman? Täällähän syödään erittäin paljon kasviksia, etenkin Suomeen verrattuna.

  Tv. E.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hyvä kysymys muuten tuosta vedestä, enpä ole edes ajatellut. Meidän juomavesi on mineraalirikasta (vähän kai liiankin kanssa).

   Hih, just olin lukevinani jostain, että Suomessa on alettu kasvattaa matoja ruuaksi. Joten kai ne matotuotteet on kohta ihan ajankohtaisia :)

   Ja toden totta, niinhän se voi on täälläkin valkoista eikä keltaista. Mun piti oikein tutkia ja hyvin valkoiselta näyttää. Kyllähän noiden kemikaalien täytyy jossain näkyä.

   Lastenlääkärillä aina kysytään, että minkäslaista maitoa teillä juodaan: rasvatonta vai rasvojen kanssa. Joskus mietin, että ollaanko meillä ainoat meidonjuojat, kun monella näyttäisi olevan enemmän limpparipulloja kärryissään kuin maitoa. Itse olen onnekas ja voin edelleenkin juoda maitoa. Kyllä se aina yövoileivän kanssa maittaa :)

   Delete