Wednesday, April 10, 2013

Tasavallan ykköshame

Innoissani seurasin presidentin virkamatkaa Tanskaan ja Kiinaan. Ja tietysti kaunista rouva Jenni Haukiota. Sitten mä onneton luin mm. muodin ammattilaisten kommentteja. Meni yöunet. Kiukutti. Kuten nyt tämä ehdotus, että Haukion matka-asu Tanskaan mennessä olisi näyttänyt MIELENKIINTOISEMMALTA jos hän olisi käyttänyt sen kanssa aurinkolaseja. Ei olisi tarvinnut auringonpaisteessa siristellä silmiään.


Joo-o, siinä sitä oltaisi oltu arskat silmillä, kun muut valtionpäät puolisoineen olisivat tervehtäneet toisiaan silmästä silmään, kuten tapana on. Rouva Haukiota olisi vielä luultu turvanaiseksi. Filmitähdet on erikseen. Joku loihe lausumaan, että ykkösrouvan tyyli on kymmenen vuoden takaa. Suupielissä nyki, sillä lausunnonantajan habitus oli niin hiuksineen kuin vaatteineen suoraan mun ekan luokan opelta, 70-luvun alusta. Mutta RETRO on kai sitten asia erikseen. 

Toivottiin, että rouva Haukio olisi kuin Carla Bruni. Tämä takavuosien superbändäri, joka kyöhnäsi Claptonin kyljessä kunnes Jagger alkoikin tuntua jännemmältä, laulaja ja näyttelijä jonka yhtään tuotosta en (ikävä?) kyllä ole kuullut tai nähnyt. Rouvaa, joka sitten nai napoleonkompleksisen pikkumiehen ja päätti siloittaa ja kohottaa kasvoja, vaikka niissä ei mitään vikaa ollutkaan.

Siinä vaiheessa lopetin kommenttien seuraamisen, kun joku alkoi vertailla vartalonmuotoja. Musta tuntui, että maan ensimmäistä naista riepoteltiin kuin vasikkaa karjanäyttelyssä, missiä perähikiän kaljakuppilan bikininäytöksessä, Hollywood-tähteä punaisella matolla. Siis ihan asiaankuulumattomasti. Ensimmäinen rouva ei ole esillä tätä varten. Hän on esillä, koska osallistuu miehensä työmatkalle. 


Pidän Jenni Haukion tyylistä. Yksinkertaista, hillittyä, rauhallista. Ihan hänen omaansa ja varmasti harkittu monelta kantilta. Maailman carlabrunit ovat erikseen, heidän päällimmäinen tehtävä tuntuisi olevan jonkinlainen kohauttaminen. Ja sitten ovat kumppanit, jotka tukevat puolisoaan hillitysti mutta jämäkästi, kunnioittaen niin itseään kuin mahdollista isäntäväkeä tai vieraita. 


Vielä on ikityyli-ikoni Jacqueline Kennedy. Ei taida nykyään yksikään maailmantähti selvitä elämästä niin, ettei jossain vaiheessa verrattaisi rouva Kennedyyn jos erehtyy laittamaan ylleen laatikkomaisen jakun, moninkertaiset helmet tai kotelomekon. Rouva Kennedy oli toki tyylikäs nainen, mutta paljon myös aikakautensa edustaja. Hänkin otti käyttöönsä oman aikansa hillityimmät, klassisimmat mallit. Olisihan tarjolla ollut vinyylisaappaita, tupeerattuja hiuksia, rauhanmerkkejä, mokkanahkaisia hapsuliivejä... Ei häntä moitittu siitä, ettei pukeudu riittävän nuorekkaasti vaikka leveälahkeisia lantiohousuja ei juuri nähtykään rouvan yllä, korokesaappaista puhumattakaan. Rintaliivitkin taisi jäädä polttamatta...

Marimekon lisäksi Jacqueline Kennedy teki tunnetuksi Lilly Pulitzerin tuotteet. Yläkuvan mekko on raikkaan valko-keltaruudullinen. Itse kuulin Pulitzerista vasta tänne muutettuani. Törmäsin valtavan suloisiin tyttöjen mekkoihin, ihastuin oikopäätä ja odottelin alemyyntejä. Painettujen puuvillakankaisten mekkojen kuviot ovat raikkaita, värikkäitä. Niissä on usein jotain hauskaa. Sama konsepti kuin Marimekolla. Eipä ihme, että Kennedyn silmä näihin kiintyi. 

Lilly Pulitzer nukkui pois viime viikonloppuna, 81-vuotiaana. Kuvat ovat Bloomingdale'sin sivuilta

6 comments:

 1. Jennin ruotimisesta samaa mielta, ihan hyvaksyttava tyyli omasta mielestani. Mutta: nyt sait minut taysin ihastumaan noihin Pulitzereihin, taytyy tutkia onnistuuko toimitus tanne!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nämä ovat hurjan kauniita! Ja sitten ne kuviolliset kesämekot ja -hameet on metkoja. Vähän joka tavaratalolla taitaa olla malleja, joten varmaan toimitus onnistuu

   Delete
 2. Koeksaan ei voi miellyttää kaikkia. "Nuorekkaampikin" tyyli saisi varmasti arvostelua osakseen.

  Lily Pulizerin värikkäitä vaatteita olen Amerikan-matkoilla ihaillut, vaikken ole ostanutkaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Totta. Mutta ei Suomi ole ainoa maa, missä tämä on mennyt yli äyräidensä. Michelle Obama ja herttuatar Catherine ovat ihan hillittömässä paahteessa koko ajan vaate- ja tyylivalintojensa suhteen. Joku tykkää, joku toinen taas ei.

   Kyllä minäkin olen enemmän tällä hipelöintipuolella, mutta ihania ovat. Etenkin kesämekot :)

   Delete
 3. Muotiasiantuntijat saavat sanoa mitä sanovat - ei niistä tarvitse välittää. Joskus olen huvittuneena miettinyt, kun heiltä on tullut esimerkiksi ehdotuksia "täydelliseen businesspukeutumiseen" - on aloja, joissa niillä rytkyillä, mitä he ehdottelevat, katsottaisiin ihminen ulos huoneesta alta aikayksikön. Tasavallan ykkösnainen on tyylinsä löytänyt ja hyvä niin. Ja luulenpa, että hän on sen verran fiksu, että ei noita kommentteja lueskele.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minäkin uskon, että asianosaisia tämä asia tuskin hetkauttaa. Mieltä on yhtä monta kuin on miestä (naista). Tuntuu vain kurjalta kun meno on luokatonta kuin lukiossa.

   Meillä muuten on jo koulussa aika tarkat säännöt pukeutumisesta. Ei käy spagettiolkaimet tai liian lyhyet hameet, shortsit. Alusasut eivät saa näkyä jne.

   Ja näissä edustusvaatteissa pitää vielä huomoida, että pysyvät yllä, ei heilu helmat tuulessa tai paista alusasut läpi. Ja vielä pitäisi jaksaa juhlavetimissä monituntinen ruokailu ja seurustelu. Nappia ei niin vain avatakaan :)

   Delete