Tuesday, April 2, 2013

Fixer-upper - ystäväni uusin ostos

Jos olet vailla kaunista ja ihanaa, niin tämä juttu kannattaa jättää kuvineen väliin. Taitaa jossain olla ihan sitä itseään. Olen kertonut aikaisemminkin ystävästäni, joka harrastaa asuntokauppaa ja -vuokrausta. Nyt hän vihdoin viimein uskalsi ostaa fixer-upperin, asunnon jota pitää rempata & siivota. Olen lupautunut aputytöksi, ainakin silloin tällöin :) 


Ulkoa townhouse, rivitalo, näyttää oikein mukavalta. Päätyhuoneisto on hyvällä paikalla, on rauhaa ja näköalojakin. 


Arvaa mikä  on pois paikoiltaa -leikkiä on helppo leikkiä. Jääkaappi-pakastin on jostain syystä raahattu ruokahuoneeseen.  


Ruokahuoneesta oli tehty kai toimisto...? Kolmea seinää pilkuttavat somat sinitarrat, joiden irti raaputtaminen on hyvin terapeuttista. Paitsi silloin kun se alkaa tuntua hyvin turhauttavalta. 


Ulko-ovi on raavittu reilun metrin korkeudelta. Taloudessa on kai ollut koira. Moni muukin ovi on saanut kyytiä, mutta tämä oli se pahin. 


Rappusten matto on purkautunut ja seinät likaiset. Master bedroomissa on tosi hyvä layout. Ja aivan sikalikaiset matot. Itse asiassa tuli mieleeni, että muuttajat ehkä tahallaan kaatoivat colajuomiaan lattialle. Asunto on ns. foreclosure eli ulosmittaukseen mennyt asunto. Lainanottaja ei ole pystynyt hoitamaan lainojaan ja pankki on ottanut asunnon haltuunsa. Foreclosureita tehdään sekä tarkoituksella että viimeisenä keinona. Moni haluaa hoitaa lainansa, pitää perheen kodissaan. Sitten on niitä lainanottajia, jotka hankkivat kaikki mahdolliset luottokortit, elävät yli varojensa häikäilemättömästi, jättävät laskut maksamatta, hakeutuvat konkurssiin ja aloittavat muutaman vuoden kuluttua puhtaalta pöydältä, velattomina. 


Suihkukaappia ei oltu kai koskaan siivottu. Oven oikeassa reunassa näkyy kirkasta lasia: tähän kokeilimme ammoniakin tehoa. Emme uskaltaneet sitä vielä suihkun sisustuksen muovipintaan kokeilla, tiedä vaikka pinta menisi mukana. Kuka voi käydä suihkussa, joka on tämän näköinen? Ja mä en tässä omaa gloriaa kirkasta. Kyllä meillä on joskus kauhea siivo ja pitää sanoa lapsille, että kavereita voi tulla vasta kun on siivottu. Mutta ei nyt ihan kuitenkaan tällaista. Perussiivous tehdään aina, vaikka ei kauheasti huvittaisi.


Lastenhuoneet pistivät miettimään. Koristelut olivat yltäkylläisiä, katosta lattiaan.   


Toivon vaan, että lastenhuoneen ikkunalaudalla on vaikka kukkamultaa. Se oli kyllä jämähtänyt. Ehkä suklaata? Samaa suklaata löytyi yhdeltä jos toiselta ikkunalaudalta. 


Mun spesiaalialakseni tulivat lattialistat. Ensin yritin putsata niitä hienokseltaan rätin kanssa. Vasta kun tartuin tiskiharjaan ja putsausaineeseen, jossa on valkaisuainetta alkoi jälkeä syntyä. 


Mutta se varsinainen haaste on vesijohdoissa. Jossain on vuoto. Putkimiehet sitä ovat käyneet kilvan ihmettelemässä ja teorioita on useita. Ystäväni pitäisi vain valita mieleisensä. 

Vaikka kuvat antavat muuta ymmärtää mielestäni ystäväni oli tehnyt ihan hyvät kaupat. Siivouksen jälkeen riittää, kun asunnon maalaa ja vaihtaa matot. Keittiönkaapit, kylpyhuoneiden kalusteet jne. ovat ehjiä. Joskus foreclosureen joutuneet asukkaat tahallaan vandalisoivat asunnon jottei siitä ole muillekaan iloa. Tässä tapauksessa epäilen, että ehkä matoille on annettu ylimääräinen käsittely, mutta muuten lienee asuntoa on asuttu ajatuksella että elämässä on muutakin hommaa kuin siivoaminen. 

14 comments:

 1. Ihan ok, ja helppo saada kuntoon ja nätiksi kun rakenteita ei ole rikottu. Vesivuoto on kyllä ikävä mysteeri...

  no name

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se vesivuoto on aika mystinen ja varsinkin, kun yhden putkimiehen mielestä pitäisi vetää kellarin lattia auki (betonia) useamman metrin osalta, toinen ehdotti jotain ilmavetoa (tää meni multa kokonaan ohi, en ymmärtänyt ystäväni selityksestä mitään)... Jos putkimies kaivaa kuopan, niin siitä hyvästä saa pulittaa jo muutaman satasen.

   Delete
 2. Kivan näköinen varmasti tulee siivouksen ja fiksauksen jälkeen! Toivottavasti vesivuotomysteeri saadaan pian ratkaistuksi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se vesihomma olisi aika olennainen, kun kunnon siivousta on vaikea tehdä ilman vettä. Tai pelkän kantoveden varassa :(

   Delete
 3. Tehokas siivous onkin yleensä se paras yleisilmeen kohotus. 89-vuotias isoäitini sanoo aina, että kodin ei tarvitse olla pramea, mutta siistiä pitää olla. Talosta saa varmasti upean!

  Blogissani on sinulle haaste. Nappaa kiinni, jos kiinnostaa :-)
  http://korkeuksissa.blogspot.nl/2013/04/high-five.html

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Karlis kivasta haasteesta. Meitä on näköjään sitten kaksi kahvikissaa :)

   Kyllähän suursiivous (tai vaikka vähän pienempi) saa ihmeitä aikaan. Ja hyvä tuoksu, puhdas tuoksu.

   Delete
 4. Tykkään kovasti talosta ulkoapäin, ja ihanat ikkunat! Hyvä siitä tulee. Pintaremonttia ja sitten on kaunis sijoituasunto käsissä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Alakerrassa on myös kaunis ikkunapenkki. Tässä on niin paljon hyviä aineksia ja kun aikansa ystäväni siinä ahertaa, niin varmasti on kiva. Kysyn vielä luvan jos saan ottaa valmiista tuotoksesta kuvia :)

   Delete
 5. Aika paljon fixattavaa tuolla mutta varmaan kiva olla sellaisessa projektissa mukana:) Laita sitten kuvat kun tuo on valmiiksi fiksattu..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ystäväni kun kävi katsomassa paikan oli vielä hämärä vuodenaika ja valojakaan ei saanut päälle (ei tietenkään ollut sähköä), joten kaikki kai näytti vähän ruusuisemmalta :) Vähän kyllä mua hirvitti, kun kirkkaassa auringonvalossa katselin ympärilleni ja mihin tahansa katseensa käänsi niin näki vain likaa. Mutta kyllä se siitä.

   Delete
 6. Toivottavasti se putkijuttu ei oo mitään kovin vakavaa, ettei tuu yllärikustannuksia. Olet ihana, kun avustat ystävääsi :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vesiongelman pitäisi kai ratketa päivänä minä hyvänsä. Hintahaitari 700-9000. Riittääkö, että kaivetaan monttua vähän vai pitääkö mennä perustuksiin...

   Mulle sopii hyvin sellainen hammasharjan kanssa kaakeleiden rassaaminen. Ongelma tietysti on, että työskentelyni on vähän hidasta. Ystävä jo muistuttikin, että Johanna muista että tarkoitus on tehdä vain pintaremontti. En vain kestä ajatusta, että maalit vedetään johonkin missä on likaa alla.

   Delete
 7. Lika lähtee siivotessa:)

  Nuo jalkalistat olisin kyllä suosiosta vetänyt ihan vain hiomapaperilla ilman mitään jynssäyksiä ennen maalausta ja seinät sinitarroineen olisin hionut puhtaaksi myös :) Hiontapaperia löytyy joka vaivaan. Kun olin teini-ikäinen niin tein joskus lisäansioita isoisäni raksafirmalla. Yleensä kyseessä oli uudisrakennusten tekoa (Hänen spesiaali oli itseasiassa alunperin bensa-asemien rakentaminen 80-luvulla Suomessa mutta ne oli nopeasti tehty Etelä-Suomen alueelle. Nykyäänhän suurin osa niistä on revitty alas ja tilalle rakennettu itseapalvelubensiksiä:)

  Mutta joskus hän teki remonttia liikemiestuttaviensa taloihin ja silloin pääsin kokeilemaan kaikenlaista putsaamisesta maalaamiseen ja erillaiset vinkit ja neuvot jäivät mieleen. Olen niitä tietoja käyttänyt surutta sitten jälkeenpäin omassa työssä (työmiesten kauhunipo) ja varsinkin kaikki maalaamiseen liittyvä on hanskassa. Mun isoisä sanoi aina että maalaus on raksan tärkein homma. Ensinnäkin pohjatyöt pitää tehdä hyvin ja reippaasti, ei mitään nyhväämistä ja maalit pitää laadullisesti valita tarkasti. Maalauksesta voi nimittäin tulla aika hintava jos sitä ei osaa organiosoida oikein (liikaa työtunteja, maalia menee enemmän jos pohjatyöt ei ole kunnossa) ja huonosti maalattu on aina keskeneräisen näköinen (asiakas ei ole tyytyväinen).

  Rankan työpäivän jälkeen ajelin sitten vaikka Klaukkalasta takaisin Satakuntaan isoisän kyydissä ja sain vielä remppa-annoksen lisäksi kuunnella koko matkan talouspuolen höpinää...joskus olin aika kade mun kavereille joiden kesätyöpanos oli kioskilla myyntiä tai pari viikkoa mansikoidenpoimintaa. Mutta mä tienasin kyllä jo tuolloin aika hyvin;) Sori että avauduin nyt enemmän mutta nämä remppajutut jotenkin aina saavat näppiksen sauhuaamaan:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oletpa ollut onnetyttö! Vaikka varmaan silloin aikanaan on ottanut päästä, kun rankan työpäivän lisäksi vielä tulee talousluento :) Ja tosi ihana isoisä, kun on nähnyt vaivaa ja halua opastaa jälkipolvea. Nuo ovat juuri sellaisia taitoja, joiden rahallista arvoa ei voi oikein edes määritellä. On hieno juttu, että on käsitys mitä pitää tehdä vaikka ei itse remppaa tekisikään. Eipähän tule kukaan kertomaan satuja mitä hinnoitteluun ja työnmäärään tulee.

   Delete