Sunday, March 10, 2013

The White House Tour

Olemme käyneet Washingtonissa muutaman kerran. Kaupunki on sikälikin ihana, että aina löytyy uutta ihmeteltävää, tutkittavaa. Tällä kertaa mies alkoi puuhata jo hyvissä ajoin käyntejä Valkoiseen taloon, Kongressin kirjastoon ja Pentagoniin. 


USA:ssa asuvat ottavat yhteyttä osavaltionsa senaattoriin ja senaattorin toimisto järjestää tutustumiskäyntejä mahdollisuuksien mukaan. Ulkomailta tulevia auttavat oman maan suurlähetystöt. Meillä kävi Valkoisen talon kanssa satumainen onni. Eilisen lauantain jälkeen ei kiertokäyntejä järjestetä. Sequestration-juustohöylän yksi kohde on Valkoisen talon kiertokäynnit. Vasta kun talouspoliittinen sopu saadaan aikaiseksi ehkä kiertokäynnitkin jatkuvat. 

Kävimme keskiviikkona ennen hotellille menoa tarkistamassa mistä kohden kiertokäynti alkaa. Torsaiaamuna olimme valmiina hyvissä ajoin aloittamaan klo 9 tourin. Koska kuvia ei saa ottaa lainasin pari kuvaa Wikipediasta. Virtuaalisen kierroksen voi tehdä Valkoisen talon sivuilla.


Käynnillä tutustutaan East Wingin huoneisiin. Vähän huolissani kyselin oppaalta/Salaisen palvelun agentilta, että tästäkö mennään. Hän sanoi ystävällisesti, että huomaan kyllä varsin pian jos olen menossa väärään paikkaan. 

State Dining Roomin agentti innostui kertomaan huoneesta enemmänkin ja näytti kuvan siitä miltä huone näytti ennen kuin Jacqueline Kennedy ryhtyi sisustustyöhön. Tummista seinistä luovuttiin ja vaikka kukin presidentti (tai presidentin puoliso) on jättänyt oman merkkinsä huoneeseen on kokonaisuus pysynyt vaaleana. Huoneen takan reunaan on kaiverrettu rukous. ns. White House Prayer: "I pray Heaven to bestow the best of blessings on this House, and all that shall hereafter inhabit it. May none but honest and wise men ever rule under this roof." Rukous on peräisin John Adamsin vaimolleen kirjoittamasta kirjeestä.  

Kierroksen huippua oli nähdä useat presidenttien ja puolisoiden muotokuvat. Huoneisiin sai kurkkia kynnyksiltä, mutta kyllä siitäkin selvän sai. Lopussa oli sitten vielä yksi kohokohta: poistuimme pääsisäänkäynnin kautta. Suosittelen kierrosta lämpimästi. Musta on ihan ihmeellistä, että presidentin kotiin voi mennä kävelemään ja katselemaan. Siinä tulee lihaksi Lincolnin Gettysburgin puhe, jossa USA:n hallinto kuvataan: "government of the people, by the people, for the people." 

5 comments:

 1. Varmasti oli hieno kokemus! Näyttää upealle ja niin historiallinen...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä siinä tuli vähän harras tunnelma, kun mietti ketkä kaikki ovat tiloissa käyskennelleet :)

   Delete
 2. Voi hyvänen aika, Ameriikan maassa kaikki on niin suurta. Ihana katsella kuviasi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Unelma. Tänään olen kuolannut niiden sun ruokakuvien parissa :)

   Delete
 3. Voi miten mielenkiintoisia vierailukohteita! Etenkin tuo Valkoinen Talo...

  Ruotsissa luokkaretkellä pääsimme Drottningholmin linnaan ja kierros oli niin mieleenpainuva että silmät sulkiessani voin edelleen nähdä eri huoneita. Linnan tanssisalissa minut vei valssiin luokkatoverini joten onpa tullut sielläkin sitten tanssattua =)

  Tanja

  ReplyDelete